Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Zar ne zavisi to koliko ce toplote izbaciti i od efikasnosti? Mislio sam na to da je arhitektura efikasna i hladjenje dobro reseno (kao kod 4090 modela sa overkill hladjenjem). Logika mi je bila da ako se ne greje previse (i dobro hladi), da taj efekat nece biti bas ISTI kao grejalica od 500w, iako je potrosnja ista :D.

Ako je tako kako si rekao, onda je to za mene katastrofa.

Brate, da li je jednaka efikasnost svega sto trosi 600w i da li jednak deo energije prelazi u toplotnu? I da li se efekat koji proizvodi odvodjenje toplote na grejalici moze uopste porediti sa ovim? Tu je cilj sto veca toplota. Mene interesuje efekat 575w graficke u praksi sa hladjenjem koje imamo.

Znam da je svakako mnogo, ali pitam se koliko.

Poslednja izmena:
575W je koliko se toplote oslobadja, a efekat je sto igras igrice sa vecim FR. Efekat postizes nekom kolicinom struje koja ce proizvesti 575W toplote.
Tako da mozes slobodno da grafiku posmatras kao 575W grejalicu sa prakticne strane.

Lose sam se izrazio, ali jasno je sad, hvala :D. Mozda bi neko ko je doziveo u praksi mogao da prokomentarise...

I 3060 sa 12G je propevala i ubijala u igrama, ni u ludilu ne bi kupio 3060 12 vs 3060ti 8GB
i svi 100% sto su je kupovali su racunali vise je bolje, ljudi koji prate forume i HW trebalo bi da znaju da to nije bas tako

isto ko sto bi kupio B580
Nije poenta sta je bilo jace, vec da je sad manje memorije nego prije 2 generacije, a cijena 50% veca, jos nema ni majnera koji su kupovali karte kao ludi. Kako Intel moze da upakuje 12gb u 330 eura, Amd u 7700xt sa 12gb za 450, a ovi ne mogu u 450+?
Nvidia da ubaci 4gb u grafike bilo bi ljudi koji ce da ih brane i da kazu da to tako treba. Mada mozda i ubace u 5050. 🤗

Placas njihov gubitak sto vafer nisu upotrebili na neki cip sa vecom zaradom (AI). Nije direktno sa VRAMom povezano.

Pa da je NV toliko alava sto AMD i Intel ili neki kinez ne napravi bolje za nizu cenu....... cena procesa ide gore, isto koriste memoriju zadnji gen koji verujem kosta dok amd koristi onu od pre 3+ godine.... NV jeste pravila teske idiotluke od necitavog 16pin-ca, zapostavljala malo driver sto ne znaci da je konkurencija daleko bolja, vec samo cuti i pazi da ne upadne u FUD oko NV-a
Ako cemo realno 4060 je bila zestoko osakacena karta koja je jako malo nudila vise od 30xx, nije da nije manju potrosnju, brzi ray trade i dssl...
Sto se tice cene ne znam, ako je preskupo onda bi druge firme ponudile za nize a to se ne desava

takodje sad 50$ vise za 8 na 16G lici korektno jos za gddr7

ako nekom nije jasno da je u TDP limit udareno, da vise nema ideja kako neka optimizacija da ubrza brute force... AI je nov sektor i nije nista cudno da su tu pomaci moguci daleko lakse, ali GPU je tech star 20+ godina dobiti ideju da igru ubrzas bez novog proizvodnog procesa je veomaaa tesko, da nije AMD i Intel ne bi samo krali ideje vec bi imali i svoje a to se retko desava sad... a i primetili smo da i noviji procesi ne snizavaju nesto potrsonju, dani gde nova grafika donosi 40-50% mogu da se zaborave jer su nemoguci bez nekog ludog iskoraka u tech ili idejama

Poslednja izmena:
Mozda bi neko ko je doziveo u praksi mogao da prokomentarise...
Pa nema sta da se komentarise.
Ako je proizvodjac naveo da je TDP 600w za 5090 ( ili koliko je vec navedeno) a znamo da je definicija:
Thermal Design Power (TDP), also known as thermal design point, is the maximum amount of heat that a computer component (like a CPU, GPU or system on a chip) can generate and that its cooling system is designed to dissipate during normal operation at a non-turbo clock rate (base frequency).

Tako da grubo poredjenje sa grejalicom stoji :)

Jasno, više sam pitao koliko je zapravo efikasno to hlađenje koje nude u smislu OSEĆAJA koji dobijamo jer nisam nikad imao ništa slično i ne znam kako izgleda 600w u kućištu.

Imao sam par ~350w kartica do sad, i leti u sobi bez klime gejming nije bas prijatno iskustvo.

To vazi jedino ako sedite igrate igre po 8h na full load-u (u igri i podesavanju koji znaju da povuku preko 400W) u idle kartica trosi 10w -30w

Slazem se :) a i ne mora 8 sati, vec za sat vremena pocinje pakao. Dzabe ti da otvoris prozor,napolju 40, da je manje,ne bi ni bio u kuci niti igrao igre :)

Poslednja izmena:
575W je koliko se toplote oslobadja, a efekat je sto igras igrice sa vecim FR. Efekat postizes nekom kolicinom struje koja ce proizvesti 575W toplote.
Tako da mozes slobodno da grafiku posmatras kao 575W grejalicu sa prakticne strane.
Znači sledeće zime da ne palim TA peć već kupim nekoliko 5090 da mi greju sobu i usput rade nešto "korisno" kad već plaćam struju. Još samo da smisle nešto od hardvera da leti može da se iskoristi da onako usput hladi 😂

Brate, da li je jednaka efikasnost svega sto trosi 600w i da li jednak deo energije prelazi u toplotnu? I da li se efekat koji proizvodi odvodjenje toplote na grejalici moze uopste porediti sa ovim? Tu je cilj sto veca toplota. Mene interesuje efekat 575w graficke u praksi sa hladjenjem koje imamo.

Znam da je svakako mnogo, ali pitam se koliko.
Brate, objasnise ti :p

Znači sledeće zime da ne palim TA peć već kupim nekoliko 5090 da mi greju sobu i usput rade nešto "korisno" kad već plaćam struju. Još samo da smisle nešto od hardvera da leti može da se iskoristi da onako usput hladi 😂
Cestitamo, otkrio si majning.

Ima toliko toga što bi moglo da se radi pored majninga koji se odavno ne isplati. I stara 1070 zna prilično da zagreje prostoriju, mogu da zamislim šta bi 5090 radila...

Ja iskreno ne osecam nista, sa mojim CPU i GPU u sobi gde mi je masina.. Plus mi je exaust na top strani kucista, 420mm 3 fana. Oseca se toplota kao kod svakog kucista, nista specijalno..

Od danas specijalna ponuda na Amazon.nl.
Konačno su pustili u prodaju 5090 kao dobavljač i isporučilac.
Lep pad cene za flagship karticu, samo nek nastave ovim tempom.🤣

IMG_4756.jpeg

Poslednja izmena:
Ne mogu vise ovde da provalim kad su ljudi sarkasticni ili ne...

Bukvalno, i ja sam zablokirao. Uglavnom, ja preko neke kombinacije (poreza trte/vrte, preko firme) dobio Gigabyte RTX 5080 AERO SFF po MSRP, tj malo nešto preko - 1290e (racunam msrp + porez)

edit: Stigla, sa svih 112 ROP-ova :)

1000003773.jpg

Poslednja izmena:
Bukvalno, i ja sam zablokirao. Uglavnom, ja preko neke kombinacije (poreza trte/vrte, preko firme) dobio Gigabyte RTX 5080 AERO SFF po MSRP, tj malo nešto preko - 1290e (racunam msrp + porez)

edit: Stigla, sa svih 112 ROP-ova :)

Pogledajte prilog 487937
Resio si malo da uzivas u ray trackingu posle 7900xtx :p
Javi utiske jel vredelo... Da li ti negde fali memorije, sada si na svega 16gb.

Prvi utisak je da je karta nestvarno tiha, vrtio više testova, benchmarkova u igrama, karta jedva da dobaci povremeno 1650rpm i doslovno se ne čuje, tek kad se primaknem side panelu se čuje eto toliko da se kaže da radi :D 63-64c je temperatura i potrošnja 320w, još uvjek nisam dotakao deklarisanih 360w, čak ni u Cyberpunku kad odvrnem Path Tracing. 7900xtx je u svakoj novijoj igri vukla 410w do 470w kad se odvrne power limit.

Kad spominjem Cyberpunk, 60fps u prosjeku uz DLSS na AUTO, sve ostalo odvrnuto na max @ 4K. Btw, PT pravi razliku ali bar ja ne vidim nikakav spektakl, moguće da se primijeti u DLAA/Quality modu. Za RT sam i dalje mišljenja da je apsolutno gimmick, bar u igrama koje sam igrao do sada.

Prilozi

• Cyberpunk 2077 Screenshot 2025.04.13 - 14.17.10.46.png
    Cyberpunk 2077 Screenshot 2025.04.13 - 14.17.10.46.png
    1.5 MB · Pregleda: 31
Za RT sam i dalje mišljenja da je apsolutno gimmick, bar u igrama koje sam igrao do sada.
Sa ovim se slazem u potpunostu, meni je samo za S.T.A.L.K.E.R. 2 bitan RT i to zato sto sam probao sa i bez. Mozda sam se nesto istripova ali sa RT nekako to je to, ne zato sto je lepse (igra je cak i prilcino ruznjikava, gruba) nego nakako u tim mracnim scenam ta igra ima nesto sto i ne mogu bas da objasnim zasto mi je to prava stvar sa RT, senke, svetla, kako to sve izgleda sa RT idealno se uklapa u atmosferu i dozivljaj igre.

Nego koji je razlog prelaska sa 7900xtx na 5080 kad je bez Nvidia "zacina" razlika izmedju te dve karte u 4k nekih 15% ?
Mislim da je 9070xt prava stvar a nije tako skupa kao Nvidia karte.

Ispala mi neka kombinacija igrom slučaja, gdje mogu 7900xtx dobro da prodam a da ovu mogu da platim na odloženo i iz nekoliko puta + je jedina karika u buildu koja nije bila bijele boje pa reko što da ne, više puta pomenuto - merak nema cijenu :)

IMG_20250412_202512_edit_148022105361813.jpg

Nazad
Vrh Dno