Šta je novo?

Savet oko povećanja dometa WiFi u kući

rogi23

Slavan
Učlanjen(a)
08.01.2006
Poena
320
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Oko mrežne opreme se ne razumem mnogo pa vas molim za savet.
SBB ruter Ubee. TV u dnevnoj sobi se koristi za EON aplikaciju, a ruter je u dečjoj.
Ponekad mu se pogorša rezolucija ili secka slika. Zvao sam SBB, kažu da pošto se aplikacija koristi preko WIFi-a da ne mogu da mi pomognu. Kabl ne mogu da razvlačim, ne buše mi se zidovi jer sobe su po dijagonali (TV je u dnevnoj sobi) . Preko tavana ne mogu, stavio sam izolaciju treba da gazim po njoj, uništiću je.
Takođe, Cisco ruter koji sam imao pre ovoga imao mnogo bolji WiFi nego ovaj Ubee. Celo dvorište mi je imalo dobar WiFi sa Ciscom, što nije slučaj sa Ubee.
E sad, da li bi se poboljšala situacija ako bih kupio ruter ili ekstender?
Šta mi vi poručujete?
Hvala unapred.

Da li će raditi bolje, to niko ne može da ti kaže. Pogotovo kod wireless "rešenja" koja su nepredvidiva u različitim sredinama. Pogotovo ako si na 2.4Ghz. Još jedno potencijalno "rešenje" može da bude neki powerline uređaj, ali kao i sa wireless-om, nema apsolutno nikakve garancije da će raditi. Pošto si se ogradio od bušenja zidova i tavana, na taj način si se ogradio od svih pouzdanih načina povezivanja. Nadam se da će neko drugi imati bolji predlog.

Ubee SBB ima 2.4 i 5 GHz

Na ubee ruteru kad se ulogujes u WLAN advanced imas tabelu konektovanih wifi uredjaja, sa podacima o frekvenciji i signalu RSSI dBm i mac adresa. Koji je RSSI za smart tv?

@e6111

-79

LM
Recimo, želim da provučem kabl. Nekako ću da se snđem. Kabl koji sam provukao ići će iz Ubee rutera u TV.
E sad, da li taj kabl mogu kanije da povežem u neki ruter i da mi ruter stoji pored TV-a?
Ili da iz tog rutera koji postavim pored TV-a u dnevnoj sobi izvučem još jedan kabl i ubodem u TV?

Poslednja izmena:
LM
Recimo, želim da provučem kabl. Nekako ću da se snđem. Kabl koji sam provukao ići će iz Ubee rutera u TV.
E sad, da li taj kabl mogu kanije da povežem u neki ruter i da mi ruter stoji pored TV-a?
Ili da iz tog rutera koji postavim pored TV-a u dnevnoj sobi izvučem još jedan kabl i ubodem u TV?
Da.

Samo ja bi umesto routera stavio neki switch. Kod nas se može naći 100Mbps switch sa 7 portova za 1000 din ili 1Gbps switch sa 8 portova za 1700 din.

Svičem verovatno ne mogu da poboljšam pokrivenost dvorišta?
Mislio sam da ako kupim ruter da malo dobijem na pokrivenošću signala i na dvorište.
🤷

Poslednja izmena:
I ja sam resio WiFi u trospratnoj kuci sa Asus Mesh sistemom sa tri satelita, pre par godina, i to me tada izaslo oko 80 eur.

Da ne pokrećem novu temu, valjda ću uspeti da objasnim situaciju...
živim u stanu od 44 kvadrata i koristim Yettel internet. Okruženje je neverovatno, maltene mali geto. Zbog toga sam bio prinuđen da razmišljam o video nadzoru. Dobio sam na poklon Xiaomi pametno zvono koje sam bez problema montirao na ulaznim vratima. E sad, ruter ZTE je u dnevnoj sobi, na njenom kraju na stočiću, jer je tako prošla optika. Uređaji u stanu imaju pun signal do hodnika, gde je malo slabiji.. Ispred stana na mom telefonu imam pola signala. Probao sam ovo da rešim sa najobičnijim Xiaomi wifi extenderom N300, obzirom da i zvono radi samo na 2.4. Uključio sam ga u hodnik, ali tu mi ima samo od -55 do -60 db, što je verovatno opet slabo, iako aplikacija kaže da je signal dobar. Prvo sam napravio poseban SSID, ali prilikom povezivanja zvona, XIaomi Home aplikacija tu mrežu nije htela ni da vidi, iako je njen signal bio dovoljno jak. Onda sam stavio da extender bude u roaming režimu, ali ga zvono opet nije hvatalo. Kada je nekad noćas ispalo iz mreže, jutros se jeste spojilo, ali mislim da je to i dalje slabo. Npr, kad hoću da uradim update firmware-a, kaže da je mreža slaba. IZmeđu ulaznih vrata i rutera ima najviše 10-12 metara, i nema nijedne druge prepreke, vrata od dnevne su stalno otvorena. Ne znam da li bi pomoglo da u ruteru smanjim roaming na -50 db, kako bi se onda zvono stalno povezivalo na extender, ili mi ipak treba neka skuplja oprema za tu vrstu pojačavanja i stabilnosti? Nekako mi nije normalno da ispred stana imam samo 2 crtice na telefonu. Čini mi se da nekad davno sa nekim MTS ruterom to nije bilo tako. Možda bi kupovina novog rutera bila najjednostavnija?

Pa solidan je to signal (-60 RSSI), ako je ocitivanje tacno. Kad je -75~85 dBmV tu su moguci prekidi. Konkretno za tvoj slucaj, ja imam xiaomi 2k 360 security camera, koja radi bez prekida na -69 RSSI (packet loss rate 0,90%).

I racunaj da je xiaomi home aplikacija zesce nepouzdana sto se tice inicijalnog uparivanja ili firmware azuriranja, baguje na sve strane.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno