Šta je novo?

Tablet Amazon Kindle

гнд

Cenjen
Učlanjen(a)
25.03.2016
Poena
115
Поздрав свима.

Баш слабо знам било шта везано за киндл, а узимао бих га као поклон.

Занима ме пар ствари.
Пре свега разлика између 11 и 12, да ли вреди ићи на новије? Ако не, ако се иде на 11, колико је осетно боља paperwhite серија?
Нешто сам кратко читао, да се највише исплати купити дечију верзију која нема рекламе, али колико би то утицало на коришћење уређаја, иницијално намештање, и томе слично.

Најбитније ми је да се уређај лако користи, и да нема неких превеликих мука за неког ко воли књиге, а мрзи све што има везе са било чим даљим од торентовања.

А видим да су ценовно ту сви негде, до неких 200е, плус минус 20, 30 између верзија.

Ja sam koristio kindle, a zatim prešao na boox page 7. Jeste skuplji od kindle, ali je po meni mnogo bolji uređaj. Android je i jednostavniji za korišćenje i dosta više mogućnosti . Pogledaj malo po youtube.

Занима ме пар ствари.
Пре свега разлика између 11 и 12, да ли вреди ићи на новије? Ако не, ако се иде на 11, колико је осетно боља paperwhite серија?
Sve zavisi od toga šta ti treba. Običan Kindle je sasvim dovoljan za nekoga ko čita samo knjige u tekstualnom formatu. Na stripove i pdf zaboravi. Vrlo je lagan u ruci i čitljiv, a baterija traje jako dugo. Ako ti nešto znači, nije vodootporan, dok Paperwhite jeste (ovo je kao bitno kad si na plaži pa ga prsne voda), a ima i bolji i nešto veći ekran i osvetljenje. Paperwhite je i nešto teži, ali se to ne oseti previše u ruci. Paperwhite i može da izgura neku mangu zbog manjeg formata stripa, ali je pdf i dalje mučenje. Što se tiče kapaciteta memorije, tu nema brige: ako se čitaju samo knjige, godine će trebati da se napuni.
Нешто сам кратко читао, да се највише исплати купити дечију верзију која нема рекламе, али колико би то утицало на коришћење уређаја, иницијално намештање, и томе слично.
Ne utiče uopšte, to su identični uređaji samo što taj 'dečiji' ima neke promotivne dodatke, kao što je futrola, a ranije je bilo i nekih promocija za Kindle Unlimited - masa knjiga kojima je besplatan pristup dok traje pretplata. Isplati se samo ako se čitaju knjige na engleskom, ostalo mršava ponuda. Mene reklame uopšte ne nerviraju jer ih i ne primećujem jer se javljaju samo kad ne koristiš Kindle, odnosno stoje dok ne uključiš uređaj i uđeš u glavni meni. Ja lično nikada ne bih dao dodatan novac samo zbog tih reklama, jer su skroz nebitne do te mere da je do relativno skoro Amazon skidao opciju sa reklamama ako ih kontaktiraš i zamoliš da skinu. To više ne funkcioniše, ali ne vidim da se neko oko toga nasekirao.
Најбитније ми је да се уређај лако користи, и да нема неких превеликих мука за неког ко воли књиге, а мрзи све што има везе са било чим даљим од торентовања.
Nikakve muke, samo ako imaš fajl knjige u Kindle formatu (.mobi, . azw), a ako je u .epub formatu postoji program Calibre koji vrši odličnu konverziju za nekoliko sekudi ili preko Amazonovog onlajn servisa za konverziju (Send-to-Kindle). A naravno, on je namenjen da knjige kupiš preko Amazona, ali tada nisi vlasnik knjige već samo iznajmljuješ licencu za korišćenje (Amazon je vlasnik licence, pa može da ti je uskrati ako smatraju da si prekršio neko pravilo).
А видим да су ценовно ту сви негде, до неких 200е, плус минус 20, 30 између верзија.
Ako novac nije problem, idi na Paperwhite, kao uređaj je kompletniji. Vršiće i običan Kindle posao, ali je Paperwhite ima zaista dobar ekran i bolju regulaciju osvetljenja. Pošto je za poklon, ako je starija osoba, onda običan Kindle, neće biti neke razlike jer njih obično i ne zanima da prčkaju po opcijama.

Ja sam koristio kindle, a zatim prešao na boox page 7. Jeste skuplji od kindle, ali je po meni mnogo bolji uređaj. Android je i jednostavniji za korišćenje i dosta više mogućnosti . Pogledaj malo po youtube.
Верујем ти, да купујем тако нешто за себе узео бих у озбир и њега, али је за девојку, па идем на нешто конвенционално.

@MadProfessor
Хвала на дужим одговорима. Онда бих свакако гледао paperwhite, само да ли је океј гледати само 11, или постоји на 12 нешто што вреди разлике у новцу?

Верујем ти, да купујем тако нешто за себе узео бих у озбир и њега, али је за девојку, па идем на нешто конвенционално.

@MadProfessor
Хвала на дужим одговорима. Онда бих свакако гледао paperwhite, само да ли је океј гледати само 11, или постоји на 12 нешто што вреди разлике у новцу?
Razlike su minimalne. Kad bi uporedio jedan pored drugog video bi neke male razlike, ali da ih držiš odvojeno, sumnjam da bi znao u čemu su razlike. 12-ica ima za nijansu veći ekran i nešto se brže osvežava ekran, ali to je u praksi zanemarljivo. Ja bih lično išao na jeftiniju varijantu.

Nazad
Vrh Dno