Šta je novo?

Tiho, tiše, najtiše: sklapani desktop ili mini Pc

agasoft

Cenjen
Učlanjen(a)
26.01.2017
Poena
155
Pre oko dve godine, pokretao sam ovde temu oko tihe desktop konfiguracije, ali pošto su se neki moji kriterijumi promenili, idem sa novom. Trenutno imam laptop HP ProBook 450 G10, sa AMD Ryzen 7530U. Jeste on tih u svakodnevnom radu, posebno u ovo hladnije vreme. Letos je međutim bio glasnjikav i šuškav, što je zbog onakvog leta i razumljivo. I ostavio bih ja njega u životu, ali samo za posao. Za neki lični rad u kome nemam ništa zahtevno osim možda ponekad obradu složenijih PDF dokumenata FineReaderom, nekako bih više voleo da imam varijantu desktopa, obzirom da mi je takva vrsta računara bila primarna oko 20 godina. Oni koji me znaju ovde, znaju da nema gejminga, tako da nikakva spoljna grafika nije potrebna. Integruša vrši posao. Ono što me jako muči i opterećuje jeste buka. Posle mog poslednjeg desktopa kupljenog u gigaprestolu sa Intelom i nekim bezveznim napajanjem, a koji je bio baš baš tih, svaki računar koji sam video je za moj ukus preglasan. To zuji, drnda, brunda, šušti i pljušti, kao da će da poleti na jupiter. Iskreno, malo sam navukao strah od te buke. A i neki noviji laptopovi su me prilično negativno iznenadili koliko vrište.
Gledao sam, ako bih sam nešto sklapao: Intel I3 13 gen, SSD 512, RAM 16 GB, napajanje i hladnjaci be quiet i neko kućište a da nema fensi šmensi stakla i RGB, može da se sklopi za nekih 400 evrića ili tu negde. Verujem da bi to moralo da bude dovoljno tiho...
E sad, pažnju mi je malo privukao i Lenovo ThinkCentre neo 50q 4 gen. U jednoj našoj radnji sam ga pronašao za isto tako oko 400 evrića. Istina, sa Intel I3 12 gen, ali sve ostalo je unutra dovoljno dobro. Koliko sam čitao tih je. Nisam neko ko će menjati komponente svake godine a i računar mi traje prosečno 5 do 7 godina. Ko zna kakva će tada procesorska podnožja da budu aktuelna i koja vrsta RAM memorije će da bude glavna, pa je o tome suludo razmišljati. Kad god je bilo vreme za promene, ništa od komponenata skoro više ne bude kompatibilno. Sa te strane mi se ta mini PC varijanta sviđa, jer je i prenosivija. Dodatno, kao što opet neki znate, skoro sam potpuno slep pa monitor i ne koristim, niti ga imam. Moj poslednji desktop je radio 7 godina tako, samo je povremeno bio spajan na TV preko HDMI. Vodim se mišlju da bih tako mogao da ponesem mini PC bilo gde, samo sa tastaturom, uključim ga i cepam. Samo ne znam da li njihov radni vek može da bude bar 4 5 godina?
Jesu li te mašine dovoljno tihe?
Prodaje li se kod nas još neki tako brendirani Mini Pc do 500 evra a da je dovoljno dobar, jednak mojim specifikacijama? Ili možda neki u koji bih samo dodao neke komponente?
Nekako se baš dvoumim između pokušaja sklapanja tihe mašine do 400 evra, ili kupovine Mini Pc-a za koji bih izdvojio i 500. Pa neka me slobodno neko pogura na neku stranu. :)

Ja ne vidim ni da je taj Lenovo dostupan. Ali dobra ideja, i ja se lomim slično.

Mac nije rđava opcija, ne bežim od toga, radio sam i na njemu pre neku godinu. Ovi predlozi su fini, samo mislim da bi me carina dobro "nagradila" pa bi to ispalo preskupo.

HP prodesk 600 G6/G9 koristimo u firmi i odlicni su, baci oko.

Nisam siguran da su ti mini pc išta tiši od laptopa. Koriste istu tu turbinu unutra, osim ako nije na pasivnom hlađenju, a ovi sa jačim CPU to nisu.
Ja sam sebi uzeo GMKtec K8 Plus Ryzen 7 8845HS i čekam ovih dana da stigne pa ću javiti utiske oko buke.
Inače, mislim da je to budućnost računara za većinu nas

Pa ono, ovaj laptop koji imam stvarno jeste tih, retko se oglašava. Nekako računam da bih Mini PC mogao malo da udaljim. A opet, pošto ima veći TDP, mogao bi da bude i glasniji. Istina, u poslednje vreme su mi na Laptopovima Intel konfiguracije počev od 12 zvučale puno glasnije od AMD, A što se tiče sklapanja računara za 500 evra, šta znam, nekako mi je to već puno, jer meni ne treba nikakva grafika, niti neke prejake komponente.

Sklopi za 400e od što tiših komponenti da bi bio što sigurniji da ćeš dobiti to što hoćeš.

Nisam siguran da su ti mini pc išta tiši od laptopa. Koriste istu tu turbinu unutra, osim ako nije na pasivnom hlađenju, a ovi sa jačim CPU to nisu.
Ja sam sebi uzeo GMKtec K8 Plus Ryzen 7 8845HS i čekam ovih dana da stigne pa ću javiti utiske oko buke.
Inače, mislim da je to budućnost računara za većinu nas
Одакле си поручио ? Утисци ?

Одакле си поручио ? Утисци ?
Sa alija.
Namešten je u kanc, instaliran win11 i piči ko lud. Apsolutno bez zamerki.
Stavljen je kineski ssd x4 gen3 i 32gb rama.
Nemam neki specijalan review jer je namena vrlo ograničena, ali poslednjih 10ak dana bez greške.
ethernet je stvarno 2.5g, USB su stvarno USB4. Testirao sam na jednoj ssd fleški i transfer je išao oko 450MBps. Sve u svemu, ne vidim da je negde nešto zakinuto ili da je pogrešno opisano.
Jedino što je napajanje za US, ali imam tih adaptera onoliko.
Kod mene radi u balanced modu, to je default i vrlo je tih. Postoji i performance koji nisam ni pokušao.
Na dodir je sa gornje strane na plastici tek topao, a sa donje strane hladan jer tamo izduvava.

Sa alija.
Namešten je u kanc, instaliran win11 i piči ko lud. Apsolutno bez zamerki.
Stavljen je kineski ssd x4 gen3 i 32gb rama.
Nemam neki specijalan review jer je namena vrlo ograničena, ali poslednjih 10ak dana bez greške.
ethernet je stvarno 2.5g, USB su stvarno USB4. Testirao sam na jednoj ssd fleški i transfer je išao oko 450MBps. Sve u svemu, ne vidim da je negde nešto zakinuto ili da je pogrešno opisano.
Jedino što je napajanje za US, ali imam tih adaptera onoliko.
Kod mene radi u balanced modu, to je default i vrlo je tih. Postoji i performance koji nisam ni pokušao.
Na dodir je sa gornje strane na plastici tek topao, a sa donje strane hladan jer tamo izduvava.
Штета занима ме како ради под оптерећењем.
Која је температура матичне плоче а која процесора ? Нпр. после вишесатног рада ? Хвала пуно.

Reci koji tst te zanima, pustiću.
Inače se nikada ne gasi i temp je oko 35 stepeni. Pustio sam geekbench, ali on nije upregao cpu tako da se temp digla samo do 40.

Prilozi

• 1743504764979.png
    1743504764979.png
    82.6 KB · Pregleda: 30
Нема везе ја се бавим Линуксом па ме интересује како компајлира, или макар како пребацује из једног формата у други у Handbrake.
Хвала у сваком случају, него имаш ли програм Speccy, ту се приказује температура матичне плоче и процесора ? Интересује ме то, не видим температуру плоче ? Хвала.

Pratio sam temp, samo nisam kacio SS. Kao sto rekoh, odrzava se na oko 35. Kada sam pustio bench, popeo se na 89 i tu se odrzavao. Ploca je malo ispod toga.
Prebacio sam u performance mod i sada je cpu na 70W (balance je 50W) i bench ga brze podigne do 90, posle 7-8min dodje do 93 pa blago trotluje, snaga je oko 65W.
1743571163303.png
ovo je ss za plocu.

Ja imam godinama gigabyte mini pc, brix. Bio je tipa 200e sa celeronom.
On ima neki fan kao na laptopu. Meni se čuje samo kad se pali. Stoji montiran na vesa nosače pozadi na monitoru. Napajanje je externo, kao na laptopu.

Definitivno je tih, ali moguće da nije dovoljno jak za tvoje potrebe, tako da bi i3 uradio posao.

Moje iskustvo je da se ova mašina manje greje od laptopa, sa istim komponentama, jer je format kućišta drugačiji, pa ima više mesta da se luftira, ne mora forsirano da duva napolje. Lakše ga je i očistiti u slučaju potrebe.

Istekao mi edit, pre toga sam imao super silent desktop masinu, uzmi u obzir da je to bilo dosta davno.
1. AMD cpu, ovo vise ne znam koji je bio
2. Thermalright kuler, velik tower, bez ventilatora
3. Napajanje neko vrlo silent sa hibrid modom (racunaj da ako preteras sa snagom napajanja, ne znači da će uvek biti tiho)
4. Kućište neki antec mini atx, silent. Debela plastika na stranicama. Jedini fan je bio neki na vrhu kućišta, mislim 20tak cm, vrteo se jako jako sporo
5. 2xSSD.

uglavnom je veselo trcalo kao desktop pod Linuxom.
U retkim situacijama kad mi je trebalo, masina je dobila grafičku i uključio sam joj dodatni 12cm fan, tad vise nije super tiha.

Po pitanju tišine ne treba očekivati previše od bilo koje te mini mašine sa iole krštenim (4c/8t+) procesorom.
Ne čuje se u svakodnevnom radu za regularne stvari sve dok joj ne nagazite procesor, a onda kreće da se čuje ventilator jer nema tu prostora za dovoljno hlađenja više od 25-35W ako i to može da se ohladi ovim mini hladnjacima.

Da su prenosni, jesu (pričam o ovim pomenutim ~1L Lenovo Tiny/HP/Dell Micro polovnjacima), mada treba tegliti i strujni adapter pored njih, onaj od 90W je još i ok, jači su već kabastiji.
Uz SSD i dovoljno memorije, sasvim lepo to radi svakodnevne desktop taskove. Neki malo veći 7zip ili compile ili render će naravno da krene da se dernja dok ne završi.
Nije to sad ne znam kakva buka, ali čuje se kao i laptop što se čuje kad se optereti, samo što je laptop pod prstima a ovo ipak može da se odalji malo.

TL;DR, kako reče kolega gore, vidi neki polovni HP Mini/Lenovo Tiny, imaš na KP gomilu Lenovo 720Q mašina već od 150eur sa 8500T, 8gb/256gb , a možeš pojuriti i nešto jače, zavisi šta je u kom trenutku dostupno. Ne pratim baš ponudu ostalih mašina (pošto imam gomilu delova za Lenovo Tiny), ali imaš i HP i Dell Micro pa vidi šta je najpovoljnije, svakako do 400eur ima da se bira.

Edit. videh da si pominjao 12/13gen Intele, to je već skuplje, ali imaš nekoliko HP/Dell mašina u rasponu 300-400eur.

Poslednja izmena:
Нема везе ја се бавим Линуксом па ме интересује како компајлира, или макар како пребацује из једног формата у други у Handbrake.
Хвала у сваком случају, него имаш ли програм Speccy, ту се приказује температура матичне плоче и процесора ? Интересује ме то, не видим температуру плоче ? Хвала.
Ja koristim na mac mini m2 16gb rama često handbrake, temp zakuca na 95 stepeni, kućište toplo na dodir, ne preterano. Treba mu oko 2 sata da odradi 2 sata filma u hevc.

Nazad
Vrh Dno