Šta je novo?

Hardver Smernice za sklapanje prvog gaming PC-ja (AM5 platforma)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Topuzaa

Poznat
Učlanjen(a)
24.08.2022
Poena
30
Moja oprema  
Miš & tastatura
Logitech G305 & Keychron K2 V2
Laptop
Macbook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 13
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ljudi treba mi par saveta za sklapanje gaming PC-ja baziranog na Ryzen 7th ili 9th gen i RX 6000 ili 7000 grafici.

Dugi niz godina radim na laptopu i igram se na Playstationu. Vreme je da se vratim korenima. :) PC mi treba isključivo za gaming jer se bavim digitalnim marketingom i ceo posao mi je u browseru, ne treba mi doslovno nikakav program.

Planiram da potrošim oko 1000-1200e samo što nemam to na gomili nego kupujem jednu po jednu komponentu. (skupljam ih kao pokemone)

Juče sam naručio: NZXT H6 Flow tu mi nije trebala neka pomoć iskreno, lako sam se odlučio za kućište.

Nisam ekspert i tek skoro sam počeo da istražujem ponovo PC svet ali znam okvirno šta želim, samo su mi potrebne smernice od vas stručnjaka.

Ne planiram nikakav overclock niti bilo šta slično. Samo želim da sklopim sebi custom pc i uživam u singleplayer AAA naslovima u 2K ultra 60fps. Evo šta imam na umu OTPRILIKE:

1. Matična ploča: b650 ili b850 pitanje je sad. Nepoznato mi je to flešovanje biosa ali kapiram da jedan yt tutorial rešava to i da ne treba da razmišljam o tome. Zanima me ATX format matične, portovi mi nisu bitni iskreno. mora da ima wifi.
  2. Procesor: mislio sam da želim ryzen 5 9600x ali neko pametniji od mene na ovom forumu mi je rekao da je bolje da idem na r7 7700. nisam pametan :ROFLMAO:
  3. Hlađenje za procesor i ventilatori: Vodeno hlađenje je mega kul i estetično ali mislim da mi ne treba tako da bih možda ipak uzeo neko vazdušno, koliko sam skapirao ni to mi ne treba nešto posebno skupo i jako. Kućište dolazi sa 3 ventilatora. Može ukupno 9 da se ugradi tako da bih sigurno ugradio još 6. Ne znam koje, možda isto NZXT ili neka be quiet?
  4. RAM: Ovo valjda nije tako teško, 2x16GB na 6000Mhz (6000 sam skontao da je neka preporuka za 9600x) kapiram da je generalno ok. tu mi je više pitanje koji brend da li kingston fury, corsair vengance, patriot?
  5. Grafika: Nemam problem da uzmem polovnu od pouzdanog prodavca na KP. Gledao sam benchmarke za 7700xt, 7800xt ne znam je l se isplati da uzmem neku iz 6000 serije?
  6. PSU: 750W ili 850W? apsolutno neću štedeti ovde. videću šta je najbolje po onom rangiranju što može da se nađe na netu. A ili B tier.
  7. SSD: 2TB, da li stvarno moram da pucam pare na SAMSUNG 990 PRO?

Hvala svima unapred!

7. Ne, uzmi KC3000.
6. 850W.
5. 7800XT. Da li ti se isplati 6800XT moraš sam da proceniš. Možda radi godinama a možda ode sutra a nemaš garanciju.
4. U principu bilo šta, neko preferira Vengeance ili Gskill.
3. ID-Cooling SE-206-XT (kp) ili Arctic Cooling 36 ARGB kod nas (valjda je tiši od obične verzije).
Mislim da ti je 9 ventova totalno nepotrebno. Opet, Artic Cooling P12 PWM ARGB ili npr. Be Quiet Shadow Wings 2.
2. U 1440p je verovatno malo stabilniji fps sa 7700, bolji minimum, nisam siguran, pregledaj poređenja.
1. Verovatno bi ti neka B650 WiFi bila puna kapa.

Posle kućišta možeš da kupiš kuler za cpu i ventove kao i napajanje, neko sa 10 god garancije ako uzimaš tako iz delova. Ploču i grafu onda poslednje zbog garancije.

Poslednja izmena:
7. Ne, uzmi KC3000.
6. 850W.
5. 7800XT. Da li ti se isplati 6800XT moraš sam da proceniš. Možda radi godinama a možda ode sutra a nemaš garanciju.
3. ID-Cooling SE-206-XT (kp) ili Arctic Cooling 36 ARGB kod nas (valjda je tiši od obične verzije).
Mislim da ti je 9 ventova totalno nepotrebno. Opet, Artic Cooling P12 PWM ARGB ili npr. Be Quiet Shadow Wings 2.
2. U 1440p je verovatno malo stabilniji fps sa 7700, bolji minimum, nisam siguran, pregledaj poređenja.

Posle kućišta možeš da kupiš kuler za cpu i ventove kao i napajanje, neko sa 10 god garancije ako uzimaš tako iz delova. Ploču i grafu onda poslednje zbog garancije.
bas ovo mi je trebalo tnx :D nadam se da ce se jos ljudi javiti sa sugestijama. 🙌

Ploču i RAM kupi na jednom mestu jer se kasnije lakše rešavaju neke eventualne nekompatibilnosti neko ako kupiš na različitim.
ok zanimljivo! svakako planiram detaljno da pogledam specifikaciju ploce. to me najvise plasi zapravo, da kupim sve, sklopim i onda da ne radi :D

Sve ti je peja vec rekao. Preporuka za BQ Pure Power 12 napajanja i Arctic Freezer 36, poprilicno je tih kuler i laka je ugradnja plus se dobije i MX6 pasta.
Obavezno pogledaj da li je ram na QVL (listi) maticne ploce i ako vec kupujes deo po deo ram kupi za kraj, jer u slucaju neke nekompatilibnosti imas dve nedelje fore da ga vratis. Preporuka za KF560C30BBK2-32 ili KF560C30BBEK2-32 prvi nema EXPO profil vec XMP ali radi bez problema na b650 i 7500f na 6000MT CL30, drugi ima i EXPO i XMP.
Nema potrebe da doplacujes za B850 cipset, radice sve lepo i na B650.

Sve ti je peja vec rekao. Preporuka za BQ Pure Power 12 napajanja i Arctic Freezer 36, poprilicno je tih kuler i laka je ugradnja plus se dobije i MX6 pasta.
Obavezno pogledaj da li je ram na QVL (listi) maticne ploce i ako vec kupujes deo po deo ram kupi za kraj, jer u slucaju neke nekompatilibnosti imas dve nedelje fore da ga vratis. Preporuka za KF560C30BBK2-32 ili KF560C30BBEK2-32 prvi nema EXPO profil vec XMP ali radi bez problema na b650 i 7500f na 6000MT CL30, drugi ima i EXPO i XMP.
Nema potrebe da doplacujes za B850 cipset, radice sve lepo i na B650.
ako imas vremena, molim te objasni mi ukratko sta je expo i sta je xmp i zasto je to vazno ili jos bolje, uputi me na neki dobar yt kanal gde mogu da se edukujem o tim stvarima. :D

ako imas vremena, molim te objasni mi ukratko sta je expo i sta je xmp i zasto je to vazno ili jos bolje, uputi me na neki dobar yt kanal gde mogu da se edukujem o tim stvarima. :D
Ukrako ako RAM ima XMP to znaci da dolazim sa predefinisanim profilima koji menjaju frekvenciju, latencije i napon na kojima RAM radi. Na primer RAM koji sam ti posalo gore po default-u radi na 4800MT CL40 1.1V, aktivacijom XMP profila te vrednosti se menjaju u 6000MT CL30 i 1.4v.
EXPO je AMD verzija XMP-a, radi sve isto sto i XMP samo sto u praksi ima malo bolju kompatibilnost sa AMD plocama i procesorima.

7. Ne, uzmi KC3000.
6. 850W.

e a koliko bi ventilatora preporucio da kupim (i voleo bih da budu tihi ako je moguce isto i cpu kuler)? stiglo mi je danas NZXT H6 Flow kuciste :D imam 3 preinstalirana i mogu jos 2 dole i 3 gore. ova 3 sa strane su valjda intake. Prelomio sam da cu uzeti ryzen 5 7600 i rx 7800xt. gadjacu neki psu tier A od 850w.

e a koliko bi ventilatora preporucio da kupim (i voleo bih da budu tihi ako je moguce isto i cpu kuler)? stiglo mi je danas NZXT H6 Flow kuciste :D imam 3 preinstalirana i mogu jos 2 dole i 3 gore. ova 3 sa strane su valjda intake. Prelomio sam da cu uzeti ryzen 5 7600 i rx 7800xt. gadjacu neki psu tier A od 850w.
evo sta kazu za broj:
Just set up my rig with the H6 Flow non-rgb model. For anyone using air coolers on your cpu, NZXT recommends only using front, bottom, and rear exhaust. Apparently, top fans impact thermals with air coolers.

Po tome dodaš jedan dole i nazad. Naveo sam šta bi ti verovatno odgovaralo. Lično bih možda najradije uzeo BeQuiet.
a sta je fora sa hubom za ventilatore? da li da kupim i to, mislim da ce mi trebati. ovo kuciste ne dolazi sa tim. kapiram da je bolje da budu svi povezani na to nego na maticnu

Ja imam vodeno hladjenje, znaci 3 odozgo i postojeca 3 iz kucista, i radi savrseno, hteo sam 2 odozdo, ali bilo bi preterivanje.

Ja imam vodeno hladjenje, znaci 3 odozgo i postojeca 3 iz kucista, i radi savrseno, hteo sam 2 odozdo, ali bilo bi preterivanje.
ja cu vazdusno, iz onoga sto sam izguglao u mom slucaju je bolje da dodam jos 2 dole i jedan za exhaust

Vrh Dno