Šta je novo?

Lasersko graviranje pomoc

SouthBelgrade

Zapažen
Učlanjen(a)
11.10.2023
Poena
11
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 3400g
RAM
16 gb corsair cl14 3200
GPU
Gtx 1060
Storage
1Tb WD blue 512gb SSD
Zvuk
JBL Quantum 200
PSU
Lc power 600
Monitor
LG 27 4K
Mobilni telefon
iPhone 13 mini - iPhone se - S10e
Pozdrav, imam pitanjce, radim neki projekat vezan za lasersko graviranje na pecivima, trenutno koristim laser snage 15W, trenutno mi za graviranje jednog objekta treba 3 minuta i par sekundi. E sada, neko zacrtano vreme bi mi bilo okvirno minut ( sekund gore dole ). To vreme sam zasmislio tako sto bih dotegao kaise i promenio motore i naravno najznacajnijom promenom, postavljanjem novog lasera. Gledao sam malo po netu i cini mi se da bi neki diodni laser od 40W zavrsavao posao, taman bih mogao da ubrzam masinu po osama bez da laser manjka snage, tj da moze da isprati sa jacinom.
Ako neko ima bilo kakvog iskustva, dobro bi mi doslo!
Pozdrav!!!

Ne rece najbitnije, kolika je slika koju graviras? X x Ymm?

Dalje, 15W je vrv diodni laser sa 3 diode 3x5.5W? Prva mana je naravno klasican CNC pogon po X i Y osi koje pokrecu lasersku glavu.

Druga mana, diodni laser nije idealan za hanu jer ostavlja cadj. CO2 laser je za hranu sa aspekta da ne menja ukus, ali je takodje spor!

Fiber laser je idealan, iako ostavlja cadj, posto organiski materijal spaljuje u delicu sekunde i kada se koristi velika brzina i mala snaga, povrsinu od 100x100mm uradi za par sekundi bukvalno, vec u zavnosti od toga da li se gravira linija ili bitmapa.

Idi do Srele laser sistem, ponesi par tih peciva i graficko resenje i rado ce ti pomoci da dodjes do resenja. Naravno, fiber kosta 2200-2500€ + PDV.
Ali zato radi brzinom galvanometra a ne glave pogonjene motorima koja se vuce po X i Y osi.

Ne rece najbitnije, kolika je slika koju graviras? X x Ymm?

Dalje, 15W je vrv diodni laser sa 3 diode 3x5.5W? Prva mana je naravno klasican CNC pogon po X i Y osi koje pokrecu lasersku glavu.

Druga mana, diodni laser nije idealan za hanu jer ostavlja cadj. CO2 laser je za hranu sa aspekta da ne menja ukus, ali je takodje spor!

Fiber laser je idealan, iako ostavlja cadj, posto organiski materijal spaljuje u delicu sekunde i kada se koristi velika brzina i mala snaga, povrsinu od 100x100mm uradi za par sekundi bukvalno, vec u zavnosti od toga da li se gravira linija ili bitmapa.

Idi do Srele laser sistem, ponesi par tih peciva i graficko resenje i rado ce ti pomoci da dodjes do resenja. Naravno, fiber kosta 2200-2500€ + PDV.
Ali zato radi brzinom galvanometra a ne glave pogonjene motorima koja se vuce po X i Y osi.
Jedinu tacnu stvar koju si pomenu je da galvo glava radi brzo ostalo nije tačno
Sve vrste laser rade manje vise po istom principu , usmereni fotoni odredjene talasne duzine prenose energiju i fokusiraju se na radnom materijalu. Prica o promeni ukusa he u stavri samo koliko dobro mozes da kontrolises snagu lasera da hrana ne izgori i tako se promeni ukus. Razlika u laserima je u talasnim duzinama i svaki laser je efikasan sa odredjenim tipom materijala . Tako npr CO2 10.64um je dobar za nemetale ali metal bez 150+W neces ni zagrebati ali zato przi drvo kako treba. Fiber laser 1064um sa druge strane je dobar za metale ali za ostale materijale ti treba MOPA izvor i to je opet pitanje koji materijal koristis . Npr za drvo fiber je jako los.
Diodne lasere bi iakljucio iz price posto su oni igracke i nisu za bilo kakvu profeaionalnu upotrebu i spori su.
Fiber laser bih opet iskljucio posto nije pogodan za nemetale odnosno postoje laseri koji su su efikasniji za tu primenu i imaju bolji kvalitet finalnog rezultata.
Ostaju ti dve opcije :
1. Co2 laser ali ne mislim o verziji koja ima kaiseve i glavu vec postoje verzije sa galvo glavom . Razlika u brzini je 10x . CO2 laser sa galvo glavom je obicno snage 40-50W i to je dosta .
2. UV laser i ovde ne opcija samo sa galvo glavom . Ovde ti treba snaga 5W
Investicija nije mala u oba slucaja i iznosi 3-4000 eur .
Posedujem Co2 i fiber laser i govorim iz iskustva . Drugar je uzeo UV laser pa znam sta i on moze da uradi . Tu je i Google naravno pa proveri u svakom slucaju pre kupovine .

I ja imam i CO2 i Fiber i Diodni Falcon 2 Pro od 60W i sve je samo ne igracka! Za nekoga ko nema opciju radionice, diodni od 60W je savrsen jer u malim gabaritima ima neverovatne mogucnosti!

Nazad
Vrh Dno