Šta je novo?

Hardver Pomoć oko sastavljanja AM4 konfiguracije

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Aurum

Cenjen
Učlanjen(a)
26.02.2015
Poena
160
Pozdrav svima. Imam budžet do nekih 800e i planiram da se uklopim u neku AM4 konfiguraciju (mogao bih još malo da dodam za neke stvari). Ideja mi je da okosnica budu R5 5600x i rtx 4060. Što se tiče gejminga dominantno bi to bila dota 2, ali ko zna možda mi se i neki drugi naslov zaigra :D

Uglavnom, trebaju mi saveti u vezi izbora matične ploče i napajanja za ove komponente. Pored ranije navedenih uzeo bih 32gb CORSAIR 3200Mhz rama i 1TB m2 SSD neki do 8-9 hiljada (prihvatam i druge predloge). Sve to bih spakovao u Chieftec Hunter GS-01B-OP.

Pošto ovo sad kupujem, verujem da ne bih ništa bitnije menjao narednih 3-4 godine, eventualno dodao još neki m2 ssd (poželjno da ploča ima dva slota).

I ja vec par meseci uzimam komponente za AM4, kako sam u mogućnosti. A javljam se jer sam upravo i uzeo samo plocu i napajanje(pored kucista nzxt H6 flow)
-Asus tuf gaming B550m plus
-Be Quiet Pure Power 12 M 650w gold bn342 modularno
Ako ti nesto odgovara , obrati paznje na cene i na akcije, ovu maticnu sam juce narucio po ceni 13880,a u pojedinim radnjama ide vise hiljada gore.

AM4 odlazi u istoriju vec par godina,pa nikako da ode.....verovatno ce odlaziti jos par godina :)

Savet da gledas 5700X(3d) proc,dok taj ode u istoriju ko zna koliko ce godina proci.....posto je i dalje veoma konkurentan procesor (najblaze receno) i za gaming i za bilo sta drugo

Problem je sto sve manje ima novih AM4 ploca na trzistu kod nas,pa koju god nadjes (malo bolju/skuplju) od Asusa,MSI-a,Gigabajta kupuj......i Asrock nije los...

Za napajanje ne bi bilo lose da pogledas neku Seasonic G12 seriju.....cene su od 10 do 12 hiljada za 650w ili 750w modele......(mozda bolje 750w)

Ustvari,zavisi da li kupujes kod nas ili u Ugarskoj

AM4 odlazi u istoriju - razmisli o AM5 platformi

Ovo je tačno. Na AM4 se sada ide samo ako već imaš neke stvari, pa želiš da nadogradiš. Recimo da imaš ram, pa kupiš procesor Rizen 7 5700Ks3D, ili imaš dobar procesor i RAM, a lošiju matičnu a520, pa kupiš polovnu neko dobru ploču b550 koja ti je ispala povoljno na oglasima. Sve ovo naravno radiš da bi mogao da nadogradiš grafiku. Mnogi od nas ne kupuju uvek novi računar. Kupuju novu platformu, a ostalo im je dobro napajanje, kućište, NVME, možda grafika.

Pozdrav svima. Imam budžet do nekih 800e i planiram da se uklopim u neku AM4 konfiguraciju (mogao bih još malo da dodam za neke stvari). Ideja mi je da okosnica budu R5 5600x i rtx 4060. Što se tiče gejminga dominantno bi to bila dota 2, ali ko zna možda mi se i neki drugi naslov zaigra :D

Uglavnom, trebaju mi saveti u vezi izbora matične ploče i napajanja za ove komponente. Pored ranije navedenih uzeo bih 32gb CORSAIR 3200Mhz rama i 1TB m2 SSD neki do 8-9 hiljada (prihvatam i druge predloge). Sve to bih spakovao u Chieftec Hunter GS-01B-OP.

Pošto ovo sad kupujem, verujem da ne bih ništa bitnije menjao narednih 3-4 godine, eventualno dodao još neki m2 ssd (poželjno da ploča ima dva slota).
Predlog AM5, nije mozda sve idealno ali je bolje od trazenog

AMD Ryzen 5 7500F
Gigabyte A620M H
2x16GB DDR5 6000Mhz Kingston Fury CL30
Powercolor RX6700
1TB Kingston NV3
MS V500
MSI MAG 600W
LC CC120

cena iz domacih prodavnica 828e(malo preko budzeta)

Hvala svima na savetima, ipak sam se odlučio za AM4 za sada, sumnjam da ću od obaveza imati vremena za neki gaming, a ono što bih ja igrao pokreću i slabije mašine od AM4 za koju sam se odlučio.

MD Ryzen 5 5600X 3.70GHz
DEEPCOOL AK400 Zero Dark Plus
GIGABYTE GV-N4060WF2OC-8GD WINDFORCE OC GeForce RTX 4060 8GB GDDR6 DLSS3
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 3200MHz CL16 KIT CMK32GX4M2E3200C16
KINGSTON 1TB NV3 M.2 PCIe M.2 2280 SNV3S/1000G
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS
BE QUIET! Napajanje System Power 10 650W Bronze BN328
CHIEFTEC Kućište Hunter GS-01B-OP

Uklopio sam se u budžet, ukupno ~750e.

Ja bih zamenio procesor za Rizen 7 5700Ks3D i grafiku za RX 7700 XT. Procesor je jedan od najjačih za AM4, a grafika je u mnogome bolja od 4060. Što se napajanja tiče i FSP HEXA bi ti zabršio posao. Nije modulatno, ali ima garanciju od 5 godina i efiksanost bronze +
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 3200MHz CL16 KIT CMK32GX4M2E3200C16

ram zameni za neki Kingston za 3600 MHZ

Samo sto je x3d, dva puta skuplji, pa bi budzet otisao 1000+.Za grafiku se slazem nije velika razlika u ceni a dosta je bolja(i sam cu nju uzeti).

Samo sto je x3d, dva puta skuplji, pa bi budzet otisao 1000+.

I ja bio u nedoumici 5600x ili 5700x3D i na kraju odabrao jeftiniju varijantu. Teško je izvagati komponente da sve zajedno zastare, mislim da bi 5700x3D ostao aktuelan kada bi sadašnjih 16GB RAM-a i napajanje postali tesni. Sve u svemu, za 100 evra sam napravio od babe devojku, 7 godina staru konfiguraciju učinio ponovo aktuelnom. Mislim da komotno mogu da preskočim AM5 i kupim narednu platformu kad izađe.

Teško je izvagati komponente da sve zajedno zastare, mislim da bi 5700x3D ostao aktuelan kada bi sadašnjih 16GB RAM-a i napajanje postali tesni.

ja sam još odavno na 32 GB RAMa, što se procesora tiče proveri cenu na Alliju. Ja sam preko njih kupovao 6-7 do sada. Grafika i 6800 ili 6800xt polovna bi ti zabršila posao.

Samo sto je x3d, dva puta skuplji, pa bi budzet otisao 1000+.Za grafiku se slazem nije velika razlika u ceni a dosta je bolja(i sam cu nju uzeti).

napiši konačni spisak, pa će mo da potražimo bolje cene.

ja sam još odavno na 32 GB RAMa, što se procesora tiče proveri cenu na Alliju. Ja sam preko njih kupovao 6-7 do sada. Grafika i 6800 ili 6800xt polovna bi ti zabršila posao.

Ne treba mi takva furuna, nit ona može na moje 520W napajanje. Pre gledam na šta će da liči 9060 kad izađe. Volim tišinu i ne igram se mnogo.

Nazad
Vrh Dno