Lynk & Co 02! Sjajne karakteristike za 26.000eur
Oni su možda jedini koji prikazuju cenu sa uključenom subvencijom, evo čak i
na sajtu piše 25.990€, ali onda kad se skroluje dole u cenovniku piše 30.990€. Svakako i sa tom cenom deluje kao odlična opcija s obzirom na to šta sve nudi.
Najvece razocarenje: Grande Panda! Sta su ono napravili majko mila, spolja i nekako ali unutra... Uzas. Plastika najgoreg kvaliteta, podseca me na Yugo nekad.
Potpuno isti utisak imam. Panda je već sva izgrebana po vratima iznutra, jer je to ona najjeftinija plastika koja se lako izgrebe. Kaseta kod suvozača kad se otvori, maltene možeš da se posečeš na plastiku. Poklopac od utičnice na krilu jedva može da se zatvori, mora baš jako da se pritisne, neprijatno. Dok BYD Atto 2 nema ni 1 cm jeftine plastike nigde u kabini, svuda fini materijali. I recimo mnogo je dobar osećaj koristiti kvake na vratima, nekako je glatko.
Pre nego što sam otišao da ih uporedim uživo, dvoumio sam se između Atto 2 i Pande, mislio sam da su sličniji, hteo sam da podržim auto iz Kragujevca, a onda sam video da su to nebo i zemlja, za isti novac. Čak je u višoj opremi jeftiniji Atto 2, a pritom ima duplo više opreme od Pande. Neverovatno mi je da Panda u 2025. godini nema ulazak bez ključa i startovanje na dugme, nego se gura ključ u bravu, dok BYD ima i otključavanje telefonom. Plus je Atto 2 veći, ima 177 KS motor naspram Pandinih 113 KS, mnogo veći obrtni momenat (290 Nm naspram 122 Nm), rastojanje od tla od 165 mm naspram 137 mm kod Pande, veći gepek... Čak ima i 11 kW AC punjenje kao standard, dok se kod Pande to doplaćuje. Jedino mu je lošija brzina DC punjenja, ali svakako s tom baterijom i nije za duža putovanja, verujem da će se najčešće puniti samo jednom do neke destinacije od recimo 300 km, što je nekih 10 minuta razlike u odnosu na to kad bi imao 100 kW kao Panda.
Takodje vrlo sam razocaran odgovorom koji sam dobio od njihovog prodavca da je rok isporuke 5 meseci. Na moje pitanje a sta cemo sa subvencijom, za 5 meseci budzet za subvencije moze da se istrosi? Kaze onda auto kupujete po punoj ceni, nema povracaja depozita.. (2000eur)
I mene je to zabrinulo. Subvencije su se proteklih godina trošile pre kraja godine, čak postoji rok do 31. oktobra da se predaju zahtevi za iste, pa je već to pitanje da li će auto stići pre kraja oktobra, jer možda i za tih 5 meseci malo lažu. Za Pandu valjda nema tih problema jer je za nju garantovana subvencija bez obzira kad se kupi. Pitam se da li će za BYD ikako biti moguće zadržati rezervaciju do januara i tek tad uplatiti ostatak i dobiti subvenciju, ali naravno prodavac neće hteti da mu stoje neprodati automobili mesecima. U tom slučaju ispada bolje namerno naručiti auto npr. u avgustu ili septembru, da bi stigao na početku sledeće godine kada će ponovo biti dostupne subvencije, čak iako bude skuplji 1000€, jer to je opet 4000€ manje nego da se ne dobije subvencija. A za tako dugo čekanje onda se već postavlja pitanje da li sačekati "Comfort" verziju sa većom baterijom (420 km) koja će da bude dostupna u Q4 ove godine...