Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Traka H10 kod nas košta 15000 din, jel vredi ona iz Dechatlona za 4000 din, ili sa aliexpresa Coospo oko 30 eur?

Ja narucih Coospo H808s za 16$. I mene zanima da li neko ima iskustva sa tom trakom, po netu ima jako dobre recenzije.

@Solesoslav Izmir Cesme. Nisam siguran da imaš vremena da spremiš maraton kako treba, praktično bi za nedelju dana polagano trebalo da ulaziš u taper. Prijavi polutku, to može samo da ti prija, nasuprot da rizikuješ povredu.

Ova patika? Visoka ocena, stabilna, čuva petu (verovatno i članak). Ovde su podvukli da nije max shoe, ali to je još bolje ako mene pitaš, skyward x meni cimne zglob na neravninama, jako je visoka.
Traka H10 kod nas košta 15000 din, jel vredi ona iz Dechatlona za 4000 din, ili sa aliexpresa Coospo oko 30 eur?
Ja sam sa Decathlon prešao na H10 (polovan sa ebay.de za 65€). Naručio sam na drugara, on mi doneo. Pogledaj i na KP, bude polovnih za ok cenu.

Decathlon radi, ali mi nije bio 100% pouzdan. Uzmi H10, to kupiš i ne misliš. Nabavi zamenske trake da imaš u rezervi sa AliE.

@Solesoslav Izmir Cesme. Nisam siguran da imaš vremena da spremiš maraton kako treba, praktično bi za nedelju dana polagano trebalo da ulaziš u taper. Prijavi polutku, to može samo da ti prija, nasuprot da rizikuješ povredu.

Ova patika? Visoka ocena, stabilna, čuva petu (verovatno i članak). Ovde su podvukli da nije max shoe, ali to je još bolje ako mene pitaš, skyward x meni cimne zglob na neravninama, jako je visoka.

Ja sam sa Decathlon prešao na H10 (polovan sa ebay.de za 65€). Naručio sam na drugara, on mi doneo. Pogledaj i na KP, bude polovnih za ok cenu.

Decathlon radi, ali mi nije bio 100% pouzdan. Uzmi H10, to kupiš i ne misliš. Nabavi zamenske trake da imaš u rezervi sa AliE.
Ja mozda gresim, ali ja nemam osecaj da moram da "spremam maraton". Recimo, meni ne treba apsolutno nikakvo spremanje da istrcim polu maraton za ispod 2 sata, makar pravio pauzu od vise meseci. Pocetkom februara sam istrcao ~45-50km na traci nakon sto sam ceo januar prelezao od malo teze bolesti(tad sam i zaradio povredu clanka). Ne znam, prijatno sam iznenadjen u koliko sam dobroj formi s' obzirom na slabo treniranje zbog te bolesti u januaru i tu povredu clanka pocetkom februara(i generalno slabe ucestalosti trcanja jos od Beogradskog polu maratona, nekad cak i nijednom nedeljno) i kako me ne boli previse clanak nakon trke u Krusevcu(mada videcu jos kako ce da se ponasa na treninzima) deluje mi da ce biti OK da se izforsiram za maraton pa da nakon toga duze vremena trcanje zamenim plivanjem i teretanom kako bi dao vremena tom clanku da se skroz oporavi.

Ta patika je u pitanju. Zbog te recenzije sam i preseko da je uzmem, bila je na oglasima dosta dugo, delovalo mi je da ce biti adekvatna velicina(imam Puma Velocity Nitro 2 i 3 te velicine a citao sam online da ljudi kazu da ima kalup iste velicine) pa sam rizikovao i na srecu mi se isplatilo.

Poslednja izmena:
Da, ako si dugo u kondiciji i godinama vezbas, jako se sporo gubi. I ja posle pauza od mesec, a desavalo se ,skoro nista ne osetim. Ne mogu izvuci maks tempo, to padne malo ali 11-12kmh na trcanju, ili 3km/h plivanje imam osecaj da mogu ceo dan uvek.

Da, ako si dugo u kondiciji i godinama vezbas, jako se sporo gubi. I ja posle pauza od mesec, a desavalo se ,skoro nista ne osetim. Ne mogu izvuci maks tempo, to padne malo ali 11-12kmh na trcanju, ili 3km/h plivanje imam osecaj da mogu ceo dan uvek.
Ja sam sa plivanjem bas tanak. Jedno 2.5-3 puta sam sporiji od tebe, svaka cast na brzini. Ne znam koliko najduze mogu da plivam, ogranicen sam vremenski terminom nakon posla tako da vise od 1km ne stignem jer moram da izadjem zbog kraja termina, tesim se sto tad nemam osecaj da ne mogu jos. Tehnika mi je uzas, znam samo zenski da plivam na duze staze, muski kad plivam izdahnem nakon jedne duzine bazena ako sam odmoran, a jos manje izdrzim ako resim da probam muski stil nakon par duzina zenskim stilom.

Da, tehnika je glavna. Efikasnost. Kod lose tehnike je dobro sto ces nabiti kondiciju, teze ti je mnogo 🙂.

3kmh je popriliicno lagano za kraul kada savladas, postace ti kao hodanje, nisko puls bude i fakticki se odmaras dok plivas.
Glavno polozaj tela, ritam disanja, opustenost. Efikasni pokreti.

Dok leptir, ne mogu da dodjem jos na taj nivo da mogu 1km bez odmora. Tehnika ima puno detalja. U moru je dosta lakse vezbati.

Ja sam sa plivanjem bas tanak. Jedno 2.5-3 puta sam sporiji od tebe, svaka cast na brzini. Ne znam koliko najduze mogu da plivam, ogranicen sam vremenski terminom nakon posla tako da vise od 1km ne stignem jer moram da izadjem zbog kraja termina, tesim se sto tad nemam osecaj da ne mogu jos. Tehnika mi je uzas, znam samo zenski da plivam na duze staze, muski kad plivam izdahnem nakon jedne duzine bazena ako sam odmoran, a jos manje izdrzim ako resim da probam muski stil nakon par duzina zenskim stilom.
isto 😂
a što je najgore, znam da plivam odlično, kao mali išao na privatne časove, tehnika više nego zadovoljavajuća, disanje, noge, manje više sve, ali kad plivam kraul umirem.
baš sam gpt pitao pre par dana kako nabiti kondiciju za plivanje, nije mi ništa pametno rekao osim da češće plivam 😂

da li mi telo nema plovnost pa me to muči ili je nešto drugo, nemam pojma, ali je teško.

Meni je problem gužva u bazen pošto u najboljem slučaju moram da pogledam u napred na svaki drugi zaveslaj da se ne sudarimo sa nekim ko ne gleda... na kraju sam se smorio, više se ni ne trudim.

ovo je odličan video za kraul tehniku, deluje malo smarajuce u početku ali svaka reč je odmerena.

Tehnika je to samo, može da se pliva kraul kao da se šeta (20 zaveslaja u minuti). Ja sam morao da proverim koliko je 3km/h u svojim aktivnostima, predstavu nisam imao. Poprilično je to lagan tempo.

TL 18, još mi tad kardio bio tanak u odnosu na sad, bilo bi još manje. Poređenja radi, juče 12x400m TL 230. :D

1742400580936.png

Tehnika je to samo, može da se pliva kraul kao da se šeta (20 zaveslaja u minuti). Ja sam morao da proverim koliko je 3km/h u svojim aktivnostima, predstavu nisam imao. Poprilično je to lagan tempo.

TL 18, još mi tad kardio bio tanak u odnosu na sad, bilo bi još manje. Poređenja radi, juče 12x400m TL 230. :D

Pogledajte prilog 485059
to tvoje se ne racuna, nosila te morska struja 😂

daj da te vidimo u bazenu :D

Vratio sam se odakle sam krenuo, tako da struja nema veze. Ma može i bazen, to se i ne sećam kad sam poslednji put ozbiljno zaplivao van godišnjeg odmora od par dana na moru. Biću ove godine u prilici da imam pristup bazenu svaki dan, tako da se možda to promeni.

Vratio sam se odakle sam krenuo, tako da struja nema veze. Ma može i bazen, to se i ne sećam kad sam poslednji put ozbiljno zaplivao van godišnjeg odmora od par dana na moru. Biću ove godine u prilici da imam pristup bazenu svaki dan, tako da se možda to promeni.
oseka te nosila dok si odlazio, plima te dovukla kad se se vracao :D

salim se naravno, i ja planiram ovog leta bazen, da barem uzmem ovaj bedz

1742418421396.png

Ček bre, juče si plivao u moru? Koja je temperatura vode?

Pogledajte prilog 485059
Pa da, okruglo sam rekao 3km na sat, ili ti 20min/1km. To je bas plivanje za oporavak. Inace kraul onako jace odrzavam oko 3.5kmh. Sto je oko 17min/ 1km. Deluje mala razlika 3kmh vs 3.5kmh, ali drasticno jaci napor. Preko te brzine intervale jedino 500m i ispod.

Koliko su precizni satevi, jel mora bas neki za plivanje? Tipa apple watch ili neki drugi. Poslednji put kada sam se raspitivao, video da uglavnom mere pokrete i nisu precizni u metar, pa sam odustao. Pogoto na otvorenoj vodi gde mi treba.

Ček bre, juče si plivao u moru? Koja je temperatura vode?
ma de, screenshot mu je iz jula 2021. :D

Koliko su precizni satevi, jel mora bas neki za plivanje? Tipa apple watch ili neki drugi. Poslednji put kada sam se raspitivao, video da uglavnom mere pokrete i nisu precizni u metar, pa sam odustao. Pogoto na otvorenoj vodi gde mi treba.
ok su relativno. problem je sto sat instant gubi GPS signal cim je pod vodom, pa ima dosta nekog njegovog popunjavanja. mada sve zavisi i kako plivas i sta plivas, prsno mozes da se oprostis sa signalom, kraul vec ok.
sto se bazena tice, imas indoor plivanje, podesis duzinu bazena i radi po principu promene pravca. kad krenes u drugom pravcu, racuna da si preplivao zadatu duzinu, sto opet moze biti prevareno ako plivas lupam do sredine bazena i odlucis da se okrenes nazad iz nekog razloga, racunace kao celu duzinu.

Za kraul je sasvim dovoljno precizan, ako su dužine veće, ja nemam zamerki. Merenje pulsa može biti problematično. Polar H10 može i za plivanje, ali blutut ne funkcioniše, tako da mora neka 3rd party aplikacija. Iz Corosa nema leba, možda Garmin sa svojim HR može naknadnu sinhronizaciju u okviru ekosistema.

ma de, screenshot mu je iz jula 2021. :D
Heh, naterao si me da dobro pogledam sliku i nađem zasenčena slova/brojke :) Prevarilo me ono juče u rečenici pre slike, prevideo sam poređenje

Plivanje u moru je mnogo lakše i brže od onog u bazenu ako je voda relativno mirna i nema (kontra) struja. Te cifre su čak veoma lagan tempo za more, lagan i za bazen.
A i bio je 4 godine mlađi tada

Za kraul je sasvim dovoljno precizan, ako su dužine veće, ja nemam zamerki. Merenje pulsa može biti problematično. Polar H10 može i za plivanje, ali blutut ne funkcioniše, tako da mora neka 3rd party aplikacija. Iz Corosa nema leba, možda Garmin sa svojim HR može naknadnu sinhronizaciju u okviru ekosistema.
sto se bazena tice, imas indoor plivanje, podesis duzinu bazena i radi po principu promene pravca. kad krenes u drugom pravcu, racuna da si preplivao zadatu duzinu, sto opet moze biti prevareno ako plivas lupam do sredine bazena i odlucis da se okrenes nazad iz nekog razloga, racunace kao celu duzinu.
Kraul najvise na duze i leptir intervale. U bazenu mogu sam preciznije, tu znam tacno koji mi je tempo i brzina (uglavnom ima veliki sat, pa svakih 50-100m mogu da vidim u sekundu, i na kraju ukupno). Ali sada vise na moru plivam (leti na adi), pa samo preko Google Maps Measure okvirno vidim distancu, vreme ni ne znam onda.
Voleo bih nesto u metar da je precizno, ako zna da pogresi 50tak metara na 2km, to je vec bas velika razlika za plivanja i pracenje progresa tempa, pa nema neke koristi.

Poslednja izmena:
Zenba se setuje dužina tačna, i onda on akcelometrom zna kad si promeni smer, tako da mu je to teoretski još lakše da skonta. Kako to stvarno radi u praksi nemam pojma. Načelno ti je totalno svejedno da je svaka promena smera iste dužine i da je nešto zabrljao, na kraju će sve te grekše da se potru.

Da to je jasno - nego za otvoreno plivanje mislim, koliko je tacno, na bazenu nemam potrebe za satom.

Za koliko isplivate 100m, 400m, 1km, 2km? Uzgred, svaki Garmin, Sunto pa i Coros su veoma pouzdani za kraul u bazenu, ali su za open water truba (uzasno nepouzdani).

Poslednja izmena:
A da napravite novu temu o plivanju?

Kako sam video finu kolicinu oglasa neispravnih Garmin satova gde je komentar oglasivaca bio da je sat prestao da radi nakon sto su otisli da plivaju sa njim, nisam bas spreman da potapam ovaj moj. Razmisljam se da uzmem neki drugi, sto noviji, a jeftiniji, bez music podrske samo za to plivanje, ali videcu jos nakon Beogradskog maratona da li cu da ubacim plivanje bar jednom nedeljno u rotaciju kako bi mi se isplatila takva ideja.

Inace, kao sto sam govorio, mnogo lose plivam, kao klinac nisam nikad bio vest u tome, a sad bar imam kondiciju da istrajem koliko toliko plivajuci zenskim stilom, odnosno prsno, tako da ja 16 duzina preplivam za ~45-50 min i to mi bude tipican termin. Ne znam nijednu varijantu da mi glava nije non stop van vode(to sam video samo kod sportista, svi prijatelji sa kojima sam isao na jezerima/bazenima nisu plivali tako), a i plivam bez naocara.

Ne trebaju naočare ni za slanu vodu, treba potapati glavu. Prsno je čak zahtevniji stil od kraula ako se pliva propisno.

Ako ne potapaš glavu, onda tonu noge i plivaš skoro vertikalno, a najbrži si ipak horizontalno :)
Ja potapam glavu, ali svejedno noge teško ostaju blizu površine. Kad hoću da isplivam 2km (kraul), obično krenem sa 2:20/100m, a završim sa 2:40-2:50. Ako je gužva i moram da gledam ispred, onda bude još gore. A ćera me ubija u pojam, skoro duplo brža (bivša plivačica) 😁

Za koliko isplivate 100m, 400m, 1km, 2km? Uzgred, svaki Garmin, Sunto pa i Coros su veoma pouzdani za kraul u bazenu, ali su za open water truba (uzasno nepouzdani).
100m oko 1:25/100m sprint, 400 nisam probao, inace tempo za 1-3km (1:45/100m-1:50/100m) 17-18min po km-u, . To je onako maksa, 25m duzine sa solidnim odgurivanjem :).

Cudno je kod plivanja, koliko napor raste sa samo malo brzim tempom. isplivati 1000m za 20min i 1050m za 20min je poprilicna razlika u naporu. (1:54/100m vs 2:00/100m tempo)

@Solesoslav
uh pa ne mozes plivati bez naocara (kako ces videti gde ides) i da ne potapas glavu, kako to plivas pobogu :)? Moras na tehnici raditi...
Veoma je bitno disanje i polozaj glave. Kod kraula glava se skoro ni ne pomera, stoji neutralno, ravno (hidrodinamicko), i samo rotacijom tela usta dodju u ravan sa povrsinom, izbacis vazduh, pa udahnes (na svako drugom zamahu recimo, ili naizmenicno). Tako se moze disati i plivati i u najvecim talasima.

100m oko 1:25/100m sprint, 400 nisam probao, inace tempo za 1-3km (1:45/100m-1:50/100m) 17-18min po km-u, . To je onako maksa, 25m duzine sa solidnim odgurivanjem :).

Cudno je kod plivanja, koliko napor raste sa samo malo brzim tempom. isplivati 1000m za 20min i 1050m za 20min je poprilicna razlika u naporu. (1:54/100m vs 2:00/100m tempo)

@Solesoslav
uh pa ne mozes plivati bez naocara (kako ces videti gde ides) i da ne potapas glavu, kako to plivas pobogu :)? Moras na tehnici raditi...
Veoma je bitno disanje i polozaj glave. Kod kraula glava se skoro ni ne pomera, stoji neutralno, ravno (hidrodinamicko), i samo rotacijom tela usta dodju u ravan sa povrsinom, izbacis vazduh, pa udahnes (na svako drugom zamahu recimo, ili naizmenicno). Tako se moze disati i plivati i u najvecim talasima.
Tako i disem dok "plivam" kraul, samo sto mi glava nije ispod vode. Bacio sam pogled na klipove pre par dana, jasno mi je da se to ne radi tako, videcu da se potrudim da promenim, samo opisujem samo kako sam ja i kako je "celo drustvo" radilo do sada.

Poslednja izmena:
uh pa ne mozes plivati bez naocara (kako ces videti gde ides)
Može se plivati, samo je stvar navike. Naravno da je prijatnije i lakše (i higijenskije) sa njima
Sa ostalim se slažem. Mora glava u vodu

Slabi ste plivači momci :) Trkači ste ozbiljni

Vrh Dno