Šta je novo?

Laptop Wifi brzina problem

geo.dule

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16 G6
Mobilni telefon
ZTE Blade A51
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Izvinjavam se moram malo opširnije. Drugar ima problem sa WIFI na laptopu, pa se obratio meni, smatra da sam informatički obučen.

Ima internet kod Supernove 150/10, laptop Lenovo V17 G4. Problem je brzina interneta na WIFI. Laptop se nalazi u istoj sobi sa modemom i nema ulaz za LAN kabl. Kupio je USB Hub 3.0 sa LAN ulazom. Kada su laptop i modem povezani kablom (razmak 2 metra) brzina je oko 80 Mb/s. Verovatno je slabljenje zbog USB huba. U drugoj sobi ima desktop računar, koji je kablom povezan za ovaj ruter. Tamo je brzina konstantna oko 143 Mb/s. Znači da ruter Supernove nije razlog. Kada koristi Wifi signal (laptop ima Realtek RTL8852BE Wifi 6 802.11ax karticu) brzina je oko 70Mb/s. Merili smo mnogo puta. Ponekad skoči i na 130Mb/s na 5 minuta, ali je uglavnom oko 70Mb/s.

Zašto ovaj adapter u laptopu nema dobru i fiksnu brzinu, kada se nalazi samo 2 metra od rutera bez ikakvih prepreka. Instaliran najnoviji drajver od 23.12.2024. Radi se o novom laptopu starom mesec dana.

Da li bi pomoglo da kupi neki pojačivač signala. Mada ovde je signal jak u startu i nema fizičkih prepreka.

Za veće wifi brzine mora biti ruter koji podržava wifi 6

Meni na Lenovo Ideapad 3 na Realtek 8821CE Wireless Lan 802.11ac PCI-E NIC evo sad sam gledao speed test i 74mb a wifi mi je na 5ghz. Jeste da keva gleda tik tok ali slabo je a super nova je a paket je 150mb. Nije fiksna brzina znam kada skidam torrent bude oko 15mb kada skida ali ne na duzi vremenski period mozda bude pola sata.

Isti sam problem imao, tek kupovinog boljeg rutera koji ima wifi 6 imam brzine preko 100-150 i 200mbps

Jel ti TECHNICOLOR TC7210 ?
Firmware Build Time14:50:59 Wed Nov 29 2017

Jeste Technicolor TC7210 5GHz. Sada sam kod drugara i izmerio je 139 Mb/s. Znači da može. Sigurno nije problem u ruteru jer je na desktop računaru na kablu stalno 145 Mb/s. Problem je u kartici, možda neko podešavanje ili u drajveru. Kartica ne može dugo da zadrži tu brzinu.

Trebao si kupiti LAN to USB 3.0 (USB-C) adapter.

Možda je i problem u samom laptopu. Proveri sve pozadinske procese, pogasi sve ostale kosrinike interneta i onda meri brzinu.
Ne znam kakve su opcije u podešavanjima ali na dva metra ne bi trebao da obara na 2,4Ghz. Proveri i da se to ne dešava.
I čisto radi reda, da li je gigabitni kabl, taj od dva metra?

I meni je čas 120 čas 90, realtek low budget wifi kartice su haos.

Meni nije nikada realtek pravio probleme ni preko LAN ni preko WiFI, a deset godina stari laptop.
Bolje reči da su korisnici haos. Uređaji rade ili ne rade posao.

Trebao si kupiti LAN to USB 3.0 (USB-C) adapter.
Takav je i kupljen. Kabl USB-C. Na kućištu ima LAN, HDMI, 2 USB-C i 2 USB-3,1. Plaćen 2500din. I on ima toliko slabljenje signala skoro duplo.

Prilozi

• IMG_20250314_145626.jpg
    IMG_20250314_145626.jpg
    142.8 KB · Pregleda: 42
Tu nesto ne valja kod tebe. Posto je to nesto kao docking station, ubodi mu strujni adapter USB-C ako imas pa vidi.
Imam dosta slicnih stvarcica ali Targus i rade bez problema.

Tu nesto ne valja kod tebe. Posto je to nesto kao docking station, ubodi mu strujni adapter USB-C ako imas pa vidi.
Imam dosta slicnih stvarcica ali Targus i rade bez problema.
Hoćeš da kažeš da adapter USB-C na LAN ne smanjuje brzinu interneta odnosno možda samo 10-20%. Ovaj što imam nema priključak za napajanje. Od strujnih adaptera imam samo one od 12V za napajanje eksternih hard diskova.

Ne smanjuje nista. Koristim laptop adaptere 65W USB-C.

Laptop je stalno na punjaču, ali ima okrugli džek nije usb-c.

Koliko je star laptop? Možda jednostavno ne podržava veće Wifi brzine.

Nisam dovoljno pažljivo čitao očigledno. Aktuelan laptop sigurno podržava sve što je potrebno.

Ja sam probleme sa kilavim ruterima što najčešće stižu od provajdera rešio trajno tako što sam uzeo muški wifi ruter, pa njega zakačio na provajderov na gigabitni port.

Evo slika kutije USB Huba. Piše da je do 1000Mb/s. Znači ne bi trebalo da je do njega problem.

Prilozi

• IMG_20250314_183208.jpg
    IMG_20250314_183208.jpg
    85.8 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20250314_162207.jpg
    IMG_20250314_162207.jpg
    87.3 KB · Pregleda: 26
Opcija 1. - proveris brzine neta sa drugim uredjajem , stavi jedan pored drugog kod provere. Opcija 2. ako i na drugom uredjaju pokazuje manju brzinu proveriti jacinu signala, slabiji signal manja brzina. Ovo testirati na 5Ghz mrezi. Taj ruter nema spoljne antene tako da slabijeg signala. Opcija 3. uraditi update firmware-a. Moze se desiti da ruter ne bude skroz kompatibilan sa nekim uredjajem i da onda ne daje max brzinu. Desava se da od 3 uredjaja 2 imaju max brzinu, a jedan malo manju. Za ovakav ruter preporuka je kupiti neki dodatni . Koji zavisi od vise faktora. Postoje teme sa tom tematikom.

Negde sam pročitao da nije preporučljivo ubaciti novi firmware u ovaj ruter. Navodno Supernova je sve podesila i poremetiće se sa novim softverom. Razmišljam da kupim dodatni ruter. Kopka me zašto je na desktopu puna brzina a na laptopu 80Mb/s. Do desktopa 10 metara kabl a do laptopa 2 metra. USB hub nov.

Šta tebe muči? Brzina preko kabla ili preko WiFi?
Provera kabla: odnesi laptop do desktopa i proveri brzinu na desktopu. Onda mrežni kabl prebaci na laptop i proveri brzinu. Ponovi par puta, pa ćeš videti. To što na kutiji piše nešto ne znači puno, ako proizvodjač nije proveren i pouzdan.
Za WiFi, prvo proveri stanje WiFi mreže na lokaciji korišćenja nekom aplikacijom za pametni telefon. Nadji najmanje korištene kanale i postavi svoj ruter da koriste te kanale. Ako ima, koristi 5GHz mrežu, ne 2.4GHz.
Pozdrav

Oba me muče i kabl i Wifi. Zadovoljan sam da bilo šta od ta dva radi dobro. Odneo sam jutros laptop do desktopa. Na desktop brzina 145 Mb/s. Prebacim kabl na USB hub laptopa brzina 82 Mb/s. Znači kabl je dobar problem je USb hub. Pola minuta kasnije laptop na Wifi 135 Mb/s. Pet minuta kasnije laptop Wifi 75 Mb/s. Ne drži stalnu brzinu. Znači problem ruter ili mrežna u laptopu.

Odlučio sam da kupim dodatni ruter. Vidim da na akciji ima za 20 evra. Stavio bih ga na pola metra od rutera Supernove, spojio kablom, i on treba na 3 metra bez prepreka da baci jači signal. Da li bi to pomoglo. Na primer ovaj. CUDY WR1200 AC1200 Dual Band Smart Wi-Fi Router
On je Wifi 5, Wifi 6 su mnogo skuplji.

Prilozi

• Screenshot - 15-Mar-25 , 9_11_14.jpg
    Screenshot - 15-Mar-25 , 9_11_14.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 17
Oba me muče i kabl i Wifi. Zadovoljan sam da bilo šta od ta dva radi dobro. Odneo sam jutros laptop do desktopa. Na desktop brzina 145 Mb/s. Prebacim kabl na USB hub laptopa brzina 82 Mb/s. Znači kabl je dobar problem je USb hub. Pola minuta kasnije laptop na Wifi 135 Mb/s. Pet minuta kasnije laptop Wifi 75 Mb/s. Ne drži stalnu brzinu. Znači problem ruter ili mrežna u laptopu.

Odlučio sam da kupim dodatni ruter. Vidim da na akciji ima za 20 evra. Stavio bih ga na pola metra od rutera Supernove, spojio kablom, i on treba na 3 metra bez prepreka da baci jači signal. Da li bi to pomoglo. Na primer ovaj. CUDY WR1200 AC1200 Dual Band Smart Wi-Fi Router
On je Wifi 5, Wifi 6 su mnogo skuplji.
Sumnjam da planiras koristi laptop na kablu, pogotovo sa usb hubom, to niko ne radi. ( i sigurno je do toga sto mrezna ide preko huba i usb-a).
Inace kabal uvijek daje punu brzzinu koju pruza ruter, medjutim wifi ne. Za wifi utice puno stvari, od smetnji i drugih sgnala i do kojecega. Medjutim kao sto sam ti gore pisao stabilnu punu brzinu ces dobiti jedino sa wifi 6 boljim ruterom. Bio sam na tvom mjestu i bacio pare kroz par godina na 3-4 jeftina rutera koji nisu wifi 6 a garantuju brzinu 300mbps i nigdje veze. bacene pare. Znaci skupi za wifi 6 ruter a do tad koristi tako kako je inace neces nista napraviti. Ima covjece citava tema o preporuci za wifi ruter gdje 100 ljudi imalo isti problem i svi su rijesili na isti nacin. Imas xiaomi wifi 6 rutera koji nisu preskupi a skroz su ok. Za 20 evra ne mozes nista napraviti

Ubacivanjem dodatnih uredjaja, sumnjivog kvaliteta, ništa nećeš postići.
Ako je WiFi problematičan, prvo treba da proveriš stanje u etru na tvojoj lokaciji. Onda podesiš ruter, shodno rezultatima.
Dodavanje naslepo još jednog WiFi rutera, na 2 metra od postojećeg ne rešava problem - samo ga pogoršava.
Pozdrav

U redu da vidim prvo kako se podesava ruter. A kasnije da kupim Wifi 6.

Još jedno pitanje: osim merenja brzine na Speedtestu, koje druge probleme imaš u korišćenju interneta i kako ih primećuješ?
Pozdrav

Wifi kartice su problem, pogotovo Realtek koje su jako nestabilne, stalno opada brzina i puca veza na bilo kom 5GHz standardu, na 2.4GHz su stabilnije ali je brzina limitirana. Malo bolja situacija je sa Mediatek karticama (trenutno je u laptopu MT7921) gde ređe puca veza i izvlači punu brzinu (AC standard jer je ruter wifi 5 meri punu brzinu paketa 397/380 Mbps), ali se dešava da kada se preuzima veći fajl po punoj brzini posle nekog vremena zastane skroz na par sekundi i onda nastavi. Najbolja situacija je sa Intel karticama koje su najstabilnije i nikad nisam imao problema sa njima, ali Lenovo ih u zadnje vreme podržava na malom broju laptopova. Lenovo ima sajt gde se lako može pronaći koje wifi kartice podržava koji model laptopa na PSREF , a wifi kartice nisu skupe na Aliexpressu. Uvek je Intel najbolja opcija, Mediatek ako ne podržava Intel.

Vrh Dno