Iskomuniciraj sa bankom dokle najkasnije mogu uplatu da drže kao neproknjiženu i da li je moguće da datum knjiženja bude posle nove godine.hm pitam jer mi se ovo nije desilo nikad niti su mi unapred placali pre izdavanja racuna.pa se nadam da mogu da odgodim priliv na 1.1.2025 i da bude sve ok.inace vanka je rfb
Radim u IT-u u jednoj američkoj firmi koja ovde ima DOO i nekoliko zaposlenih, ali razmišljanju o zatvaranju firme u Srbiji a hteli bi da me zadrže. Radim full remote varijantu. Predložili su mi da pređem u paušalce, međutim, plaši me test samostalnosti, jer bi mi oni bili jedini klijent.
Takođe, ne znam da li i u 2025. vaze povlastice za plaćanje 50% poreza za pausalce. Alternativno, imam EU pasoš i mogao bih da se registrujem u nekoj drugoj zemlji, ali bi to podrazumevalo promenu prebivališta i najmanje 183 dana boravka u toj zemlji, što mislim da mi nije isplativo, osim ako je neki brutalno mali porez u pitanju.
Razliku od preko 30% pokrivaš uplatom pazara. Bezbednosni element poručuješ logovanjem na ePorezi preko ESF, a fiskalne izdaješ sa bezbednosnim elementom u čitaču ličnih karata preko TaxCore portala.Predložili su mi da pređem u paušalce, međutim, plaši me test samostalnosti, jer bi mi oni bili jedini klijent.
S obzirom na to da je preprošle godine doneta uredba o produženju ograničenja na rast doprinosa kod postojećih preduzetnika za 10% zaključno sa ovom godinom, gde je predviđeno da od prošle krene 50% niža osnovica u prvoj godini poslovanja, trebalo bi da je i ove to zadržano.Takođe, ne znam da li i u 2025. vaze povlastice za plaćanje 50% poreza za pausalce.
Ne poznajem propise u drugim državama, to jest, imam u vidu što se kao mogućnost pominje otvaranje LLC da troškovi budu minimalni i sa kojim bi mogla da se izvadi biznis kartica, ali nisam se previše upuštao u tu materiju.Alternativno, imam EU pasoš i mogao bih da se registrujem u nekoj drugoj zemlji, ali bi to podrazumevalo promenu prebivališta i najmanje 183 dana boravka u toj zemlji, što mislim da mi nije isplativo, osim ako je neki brutalno mali porez u pitanju.
Da, mislim da bi to bila deel.com kompanija.Test samostalnosti potencijalno može biti veliki rizik.
Da li si razmišljao o nekoj od EOR kompanija?
Kao outsourcing drugoj kompaniji koja bi u ime i za njen račun tebi plaćala platu i doprinose.Da, mislim da bi to bila deel.com kompanija.
Koje su najveće prednosti ovakvih kompanija?
Zaboravih reći da radi pod ugovorom, prvo na tri meseca, pa na novih 6 meseci od 3.2024.Dobri ljudi,
Treba mi razjašnjenje nekih osnovnih stvari koje se tiču preduzetništva, poreskih pravila i svega što se odnosi na ovu temu. U pitanju je moj sin koji je u decembru prošle godine našao full remote posao Frontend Developera preko Linkedina u jednoj engleskoj firmi koja je od njega zahtevala da otvori preduzetničku firmu i da je osigura od poslovnog rizika na neki min.iznos. On je to sve obavio, otvorena je preduzetnička paušalna firma za Softversko Inženjerstvo i počeo je da radi, otvorio račun u banci i posle mesec dana stigla je i prva uplata, posle i druga, sad čeka treću... Bili smo kod knjigovođe i raspitali se oko obaveza prema državi, rekli su da se plate doprinosi do 15. u mesecu i da je to sve. E sad, imamo neke nejasnoće a nadam se da nam neko sa foruma može razjasniti... Prva što se tiče izdavanja profaktura, odnosno da li je u obavezi da izdaje profakture Englezima, pošto to sad ne radi? On dobija od njih praktično neki njihov obračun na početku meseca za prošli mesec i knjigovođa kaže da je to dovoljno, da li je? Da li je obavezna knjiga profakura, odnosno faktura? Dalje, čuli smo da je test samostalnosti mogući problem, nešto smo čitali ali nismo do kraja sigurni koliko on može biti potencijalni problem. Imamo knjigovođu ali koliko sam shvatio on baš i nije neophodan u ovoj priči ali smo se ipak odlučili da imamo nekog stručnog, bar za početak. Mada, poznavanje teme sa njihove strane deluje da je upitno... Hvala unapred!
Uplatnice se dobiju rešenju od poreske, za tekuću (i narednu) godinu, i ne menjaju se u toku godine, tako da ti je knjigovođa svaki mesec slao istu uplatnicu xDKnjigovođa za paušal zaista nije neophodan ali meni je recimo bio koristan jer je generisao uplatnice svakog meseca za plaćanje poreza, doprinosa itd...
Nema na čemuVlado, hvala na detaljnom odgovoru!
Uplatnice se dobiju rešenju od poreske, za tekuću (i narednu) godinu, i ne menjaju se u toku godine, tako da ti je knjigovođa svaki mesec slao istu uplatnicu xD
Test samostalnosti se odnosi na sve i ne samo na domaće prihode. Znam par slučajeva gde su morali da pređu u doo i plate kaznu plus porez retroaktivno zbog toga što su imali samo inostrane prilive bez uplate pazara, odnosno nisu mogli da dokažu samostalnost radeći za jednog inostranog klijenta. Pritom, kupoprodaja deviza takođe po poreskoj duplira prihod. Zaista je najmanji problem nabaviti bezbednosni element, preko TaxCore portala izdavati fiktivne fiskalne i uplaćivati pazar na Livix depo mašinama u Raiffeisen banci, koja ujedno nudi besplatan biznis iRačun prvih godinu dana.
Ako je za verovati njihovim pričama da je do toga. U detalje nisam ulazio, ali faktično stanje je da se odnosi i na to.Stvarno znas ljude koji su pali test samostalnosti a radili za inostrane klijente?
Znam, sećam se, ali to je već specifično. Pitao si vezano za odlaganje knjiženja te uplate da bi to prešlo u ovu godinu, ali ne pamtim šta beše posle, valjda si propustio tu izjavu pa se vratilo nazad.Ja sam imao kontrolu kada sam presao 6m godisnje jer su uplacene neke zaostale fakture iz prethodne godine...
Na goreopisan način ili drugi nalogodavac preko 30% prihoda. Konkretno u prvom slučaju 7410 grafički dizajn, a u drugom 9002 aktivnost slobodnog umetnika, tako da nema apsolutno nikakve veze sa delatnošću.Kakva uplata pazara, o kojoj delatnosti je reč?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari