Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Za spavacu sobu od 15 kvadrata, dobro izolovanu, uzeti 9-ku pretpostavljam, ne treba jaca? za hladjenje. ima li neko predlog za neki tihi best baj

Clivia AI 12K je 500e. A mozes slobodno i Vivax 12CH35AERI+ za 400e
Hvala za preporuku. Par majstora mi preporučilo Hisense Energy Pro X i Vivax Aeri. Pretrazio sam malo po netu, vidim da se za Hisense žale na defrost čest i neko se žalinda slabije greje.
Dok za Aeri nisam našao da je neko nezadovoljan. Naravno za te pare od 400e izgleda da nema bolje. Kakav je vivax što se tiče defrosta?

Izveštaj za ovu sezonu, Gree i Daikin. Gree je dobio tapo tek u decembru. Sve u svemu, obe su radile svoj posao, samo što je Daikin drastično ekonomičnija zbog nižeg praga modulacije.

Obe se nalaze u sličnom prostoru od ~15m2. Podešene na 23c. Greju sveukupno prostor od 80m2

Prilozi

• 6708551E-8441-43B7-97EF-36D5DD995307.jpeg
    6708551E-8441-43B7-97EF-36D5DD995307.jpeg
    80.3 KB · Pregleda: 95
  • 2C0B3034-42A5-4859-A504-29FFA5CDA90E.png
    2C0B3034-42A5-4859-A504-29FFA5CDA90E.png
    123.4 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
Izveštaj za ovu sezonu, Gree i Daikin. Gree je dobio tapo tek u decembru. Sve u svemu, obe su radile svoj posao, samo što je Daikin drastično ekonomičnija zbog nižeg praga modulacije.

Obe se nalaze u sličnom prostoru od ~15m2. Podešene na 23c. Greju sveukupno prostor od 80m2
A subjektivni osjecaj toplote? Isti ili?

Hvala, Razlika je velika, interesantno da je toliko do modulacije? Cak i jace od 50%, da li mozda ispada da Gree mora da radi vise posla (cesce otvorena vrata ili tako nesto)?

Hvala, Razlika je velika, interesantno da je toliko do modulacije? Cak i jace od 50%, da li mozda ispada da Gree mora da radi vise posla (cesce otvorena vrata ili tako nesto)?
Istina je da su nešto veći toplotni gubici u prostoriji gde je Gree jer je čitav jedan zid u staklu, stara drvena stolarija. Doduše ne muči se ona da nadoknadi to jer nisu veliki gubici ali opet osetniji nego kod Daikina. To ne opravdava njen roler-koster rad gde ne spusta modulaciju nikako. Najniže što sam je video je 550w, na velikom minusu i temp podešena na 22, doduše opet je toplije od zadane temp. Gree recimo u ovom prelaznom periodu kada su temp iznad 10c, ne spusta ispod 900w, nabije previše brzo temperaturu, napravi saunu dostigne i do 26c, i samo se pali i gasi, dok daikin pegla konstantno na 180-250W. Ali stvarno mogu da pohvalim Gree što se tiče kapaciteta na minusu, temperature izduva, retki defrosti itd. Onaj ko ne želi probleme sa čestim defrostom i ostalim bubicama neka slobodno uzme Gree bez razmišljanja, a modulaciju su popravili na Clivia AI modelu koliko znam. U najtežim uslovima rada je išla na svaka 3h u defrost, dok daikin ide dosta češće ali kraće traju, svega 4-5min. Ovo je prvi Muse model, stara spoljna jedinica i datum proizvodnje 04.2020.

'Fala jos jedared na pojasnjenju. Deluje kao da je Gree dizajnirana za vece toplotne gubitke, pomalo kao da nema manevarskog prostora.
Da li cesci DF kod Daikin narusavaju udobnost (znam da je prilicno subjektivno :) )? Tj, sustinsko pitanje, da li redji DF opravdava toliko vecu potrosnju. (naravno, subjektivno je :) )

Kod daikina se DF zaista ne primeti. Brzi, efikasni i tihi. U najtezim uslovima je isla na sat vremena u defrost, koji je trajao 4-5min. Nema bespotrebnog zaletanja posle defrosta osim ako nekim cudom ne opadne temperatura u prostoriji drasticno. Najcesce kako radi nakon izlaska iz defrosta je tako da se odmah vrati na modulaciju tj snagu na kojoj je radila pre defrosta i nastavi tako da radi. Dok gree uvek nakon defrosta ode na 2000W i prži. Jaka klima koja definitivno nije za male prostore. Bio je član ovde koji sa Muse greje 50m2 otvorenog prostora. Nažalost banovaše ga bezveze.

Tek sad video tvoj post :)
Ako vec ZSX onda odmah 35 koja 25 :LOL:
Jedino ono rasklapanje mi se nikako ne svidja kao neki transformers...
I pitanje kako su brzine kod nje, da ne bude kao kod famoznu 25ZS da spusta od Fix-Fan 3 sama na 2 itd. A da samo Fix-Fan 4 duva stalno na 4 :)
Jedino sto znam da ona nema kontrolni DF to gruva dok ne okove ledom... Podseca me odmah na moju Amber 9

Ima je jedan clan 35ZSX ali je slabo online... Ali ima centralno pa je koristi samo u prelazni period i za hladjenje

Sto se snage tice ludilo:
Druga sezona sa 35ZSX kod mene, 36kvm, neizolovani sprat, dupla cigla, pvc stolarija, beton ploca iznad i krov... Klima radi za sve pare. Nabija koju god temp zadam. Najzesci minusi koji su bili na dve ponekad tri crtice brzine. Led doduse napuni tacnu spoljasnje, ali ne preko 3cm, posle preliva bocno. Potrosnja prosek 450-550w/h. Prizemlje slicna situacija prostora, ali Hisense Energy Pro X, koja moze da zagreje, ali temperira u boljim uslovima manji prostor za 4x vremena. Radi sve sto bi trebalo da radi, ali ako poredim, kupio bih jos jednu ZSX a EnProX poklonio, kao sto je i trebalo da uradim... Fix Fan 35ZSX ne menja, nema kontrolni df, hiper je tiha spram EnProX a i uopste, ali ima izuzetno izrazen zvuk servo motora koji pomeraju krilca.

Druga sezona sa 35ZSX kod mene, 36kvm, neizolovani sprat, dupla cigla, pvc stolarija, beton ploca iznad i krov... Klima radi za sve pare. Nabija koju god temp zadam. Najzesci minusi koji su bili na dve ponekad tri crtice brzine. Led doduse napuni tacnu spoljasnje, ali ne preko 3cm, posle preliva bocno. Potrosnja prosek 450-550w/h. Prizemlje slicna situacija prostora, ali Hisense Energy Pro X, koja moze da zagreje, ali temperira u boljim uslovima manji prostor za 4x vremena. Radi sve sto bi trebalo da radi, ali ako poredim, kupio bih jos jednu ZSX a EnProX poklonio, kao sto je i trebalo da uradim... Fix Fan 35ZSX ne menja, nema kontrolni df, hiper je tiha spram EnProX a i uopste, ali ima izuzetno izrazen zvuk servo motora koji pomeraju krilca.
Izuzetno fina klima, vanjska definitivno tako fino radi da je zaista treba dozivjeti. U usporedbi sa svojom jos vise se spusti vanjski ventilator, zaista fin rad. Puno tih klima je montirano u mom prisustvu i imao sam bas priliku da vidim taj rad ali ipak moram te pitati gdje zivis i koji su ti minusi u zimi. Ne izolovan prostor povuce puno vise nego sto si opisao ako su jaki minusi...

Kupio bih klimu 12-icu za dnevnu sobu, pre svega za grejanje. Soba je oko 20m2, stara cigla, pristojna stolarija, a najveći gubici su preko ploče, što nameravam da ublažim staklenom vunom/stiroporom.
Čitajući ovde na forumu iskustva sa raznim klimama, ispada da se maltene sve muče sa grejanjem na nižim temperaturama, sem Daikina, Mitsubišija i sličnih relativno skupih uređaja. Korisnici se sad žale i na Hisense, Gree, čak i na Midea klime koje su nekad smatrane za ekstra kvalitet...
Kupio bih neku klimu koja spada u neku srednju klasu, koja pristojno greje bar do -10c, i koja ne ulazi stalno u defrost čim temperatura padne ispod nule.
Imam oko 7 godina klasičnu on/off Vox klimu u spavaćoj sobi, sasvim dobro hladi, a i greje sasvim dobro do nekih -2c. Primetio sam da najčešće ulazi u defrost kad je maglovito i vlažno vreme.
Šta mi preporučujete? Neki Vivax, Vox, Aux, ili neki Hisense (vidim da se na njih žale da često ulaze u defrost), ili Gree, Heier, ili ipak mora Midea, ili nešto slično, skuplje. Ponavljam, grejanje mi je daleko bitnije nego hlađenje. Bio bih zadovoljan da greje kao ova stara Vox, samo da može bez muke da izgura do -10c. Znam da na specifikacijama ovih novih jeftinijih (invertera) piše da uredno rade do -10c i niže, ali par drugara koji ih imaju mi rekoše da to nije baš tako, da se muče na tim temperaturama.
Hvala unapred na savetima! 🤗

Hisense nordic ako mozes da nadjes uzmi. Spavaca soba na srednjoj brzini je bas tiha a nema toliko cestif Df. Entry level daikin bi ti bio dobar ako imas izolaciju. Bez nje i one ce ti ici dosta u DF na minusimapa brzo pada temp.Ja sam je ovu zimu koristio u neizolovanom prostoru samo tavan izolovan bez problema grejala spavacu od 27 kvadrata na -9. A u pridzemlju nordic i 18kmta grejale skoro 80 kvadrata. Mana Hiseanse je nije precizna uvek sa temp ali to je sa mahim dosta kineza.

Kupio bih klimu 12-icu za dnevnu sobu, pre svega za grejanje. Soba je oko 20m2, stara cigla, pristojna stolarija, a najveći gubici su preko ploče, što nameravam da ublažim staklenom vunom/stiroporom.
Čitajući ovde na forumu iskustva sa raznim klimama, ispada da se maltene sve muče sa grejanjem na nižim temperaturama, sem Daikina, Mitsubišija i sličnih relativno skupih uređaja. Korisnici se sad žale i na Hisense, Gree, čak i na Midea klime koje su nekad smatrane za ekstra kvalitet...
Kupio bih neku klimu koja spada u neku srednju klasu, koja pristojno greje bar do -10c, i koja ne ulazi stalno u defrost čim temperatura padne ispod nule.
Imam oko 7 godina klasičnu on/off Vox klimu u spavaćoj sobi, sasvim dobro hladi, a i greje sasvim dobro do nekih -2c. Primetio sam da najčešće ulazi u defrost kad je maglovito i vlažno vreme.
Šta mi preporučujete? Neki Vivax, Vox, Aux, ili neki Hisense (vidim da se na njih žale da često ulaze u defrost), ili Gree, Heier, ili ipak mora Midea, ili nešto slično, skuplje. Ponavljam, grejanje mi je daleko bitnije nego hlađenje. Bio bih zadovoljan da greje kao ova stara Vox, samo da može bez muke da izgura do -10c. Znam da na specifikacijama ovih novih jeftinijih (invertera) piše da uredno rade do -10c i niže, ali par drugara koji ih imaju mi rekoše da to nije baš tako, da se muče na tim temperaturama.
Hvala unapred na savetima! 🤗
Pitao si a ujedino si i sam sebi odgovorio na svoje pitanje 😁
Sem sto nisam nikad cuo da je midea bila tako kvalitetna u praksi kao sto je na reklami. Isto tako mislim da jeftine Daikin, Mitsubishi itd nisu nesto savrsene. Sve zavisi od podnevlja gdje zivis a rekao si da trebas UREDAN rad "bar" do -10c pa mislim da si dovoljno svjestan da ces morati malo dublje ruku u dzep da zavuces. Kao sto si reko grijanje je primarno a bez obzira na defroste treba i spavati mirno a ne da vanjska divlja i budi te po noci. Ja sam ove godine imao priliku da spavam u prostoriji sa mideom i sa aeri... To nije normalno, osjedio sam, reko sam tu vise nema sanse da dolazim spavati. Iako imam bas lagan san pa ima i do toga. Sto se tice defrosta ja sam cesto naveo da moja ide zaista rijetko u df, ima ih ali nisu cesti mada ove godine sam takodje i dve sedmice proveo u BiH gdje je potpuno ista klima u 100x bolje izolovamom prostoru i isla je dosta vise u df... Jednu noc sma je uhvatio 4puta, Tu je zaista bitno da su ti df kratki i kad se pokrece da ima fin, lagan start i bez ikakvog divljanja.

Ljudi interesuje me klima za 25 m2, soba je dobro izolovana 20 cm spoljne izolacije, 20cm tavanska. Za grejanje i hladjenje. Sta bi mi preporucili .

Tu je širok izbor, i svodi se na to koliko želiš da potrošiš. Jer taj prostor sa 20cm izolacije je vrlo lako i ugrejati i hladiti, poslužiće svaka ok klima jednako dobro.
Izolacija jeste jako bina ali kad stegne zima vanjska ima svoje limite... Iako je 20m2 zaista mala povrsina mora ipak da pazi na vibracije, zaletavanje itd...

@ivanojle
Hvala puno, znači ta Hisense može da završi posao. Uzeću definitivno u obzir. Nisam bio siguran kako se Daikin kreću, vidim da mogu da se nađu od oko 500e naviše. Hvala!!! 🤗

@Boy_81
Svestan sam da za model koji dobro radi treba da se zavuče ruka dublje u džep. Mislio sam da je napredak tehnologije i povoljnije cene inverter klima doveo do toga da i entry level klime mogu da završe posao i na nižim temperaturama, što se tiče grejanja. Ispada da nema neke razlike između jeftine obične klime koju sam kupio pre 7 godina, i slične jeftine inverter klime koju bih kupio danas, tako da nisam siguran gde je tu onda napredak 🤔
U vezi kvaliteta Midea klima (nekad), dosta ljudi znam koji ih je imalo i radile su prilično dobro, bez kvarova itd.
U vezi problema sa noćnim radom i buđenjem, kao što napisah, treba mi klima za dnevnu sobu, koja neće raditi kad odemo na spavanje. Inače, klimu koju imam u spavaćoj sobi ne ostavljam noću da radi, nemam običaj da grejem tu sobu dok spavam. U suštini, nije mi problem ako je klima nešto bučnija.
Hvala puno na odgovoru!
Koju klimu imaš? Što se lokalnih uslova tiče, živim u komtinentalnom delu, zime nisu oštre već godinama, veći problem je što recimo Vox koji imam često ulazi u DF kad je maglovito ili vlažno napolju.

@ivanojle
Hvala puno, znači ta Hisense može da završi posao. Uzeću definitivno u obzir. Nisam bio siguran kako se Daikin kreću, vidim da mogu da se nađu od oko 500e naviše. Hvala!!! 🤗

@Boy_81
Svestan sam da za model koji dobro radi treba da se zavuče ruka dublje u džep. Mislio sam da je napredak tehnologije i povoljnije cene inverter klima doveo do toga da i entry level klime mogu da završe posao i na nižim temperaturama, što se tiče grejanja. Ispada da nema neke razlike između jeftine obične klime koju sam kupio pre 7 godina, i slične jeftine inverter klime koju bih kupio danas, tako da nisam siguran gde je tu onda napredak 🤔
U vezi kvaliteta Midea klima (nekad), dosta ljudi znam koji ih je imalo i radile su prilično dobro, bez kvarova itd.
U vezi problema sa noćnim radom i buđenjem, kao što napisah, treba mi klima za dnevnu sobu, koja neće raditi kad odemo na spavanje. Inače, klimu koju imam u spavaćoj sobi ne ostavljam noću da radi, nemam običaj da grejem tu sobu dok spavam. U suštini, nije mi problem ako je klima nešto bučnija.
Hvala puno na odgovoru!
Koju klimu imaš? Što se lokalnih uslova tiče, živim u komtinentalnom delu, zime nisu oštre već godinama, veći problem je što recimo Vox koji imam često ulazi u DF kad je maglovito ili vlažno napolju.
Posto si naveo da ti treba za dnevnu sobu onda nisam bas siguran koliko ti je pametno da stalno gasis/palis. Svakako su tu bitni gubitci koji su dosta bitni za rad klime, ali kao sto si puno puta mogao cuti svakako je bolje smanjiti temp koji stepen da odrzava nego da palis/gasis. Ja sam mjerio recimo gubitke kod sebe kad je bas hladno i kad je dobra izolacija nema velike razlike dali se gasi preko noci ili kad odrzava zadatu temp. Pogotovo ako se koji stepen spusti preko noci. Takodje smatram da je puno bolje rijesenje ko ima prizemnicu klimu ( sem ako niie top model ) staviti na podne nosace, definitnivno se u velikoj mjeri smanji ta ruzna vibracija na zidu. Naravno ako je to moguce izvesti.
Evo i mice u dobro izolovanoj kuci potrosnja od 3.10.24 kad se grijanje upalilo.
Neki prosjek je bio 24c

Prilozi

• Screenshot_2025-03-09-11-22-49-079_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-03-09-11-22-49-079_com.coolkit.jpg
    34.2 KB · Pregleda: 33
Posto si naveo da ti treba za dnevnu sobu onda nisam bas siguran koliko ti je pametno da stalno gasis/palis. Svakako su tu bitni gubitci koji su dosta bitni za rad klime, ali kao sto si puno puta mogao cuti svakako je bolje smanjiti temp koji stepen da odrzava nego da palis/gasis. Ja sam mjerio recimo gubitke kod sebe kad je bas hladno i kad je dobra izolacija nema velike razlike dali se gasi preko noci ili kad odrzava zadatu temp. Pogotovo ako se koji stepen spusti preko noci. Takodje smatram da je puno bolje rijesenje ko ima prizemnicu klimu ( sem ako niie top model ) staviti na podne nosace, definitnivno se u velikoj mjeri smanji ta ruzna vibracija na zidu. Naravno ako je to moguce izvesti.
Evo i mice u dobro izolovanoj kuci potrosnja od 3.10.24 kad se grijanje upalilo.
Neki prosjek je bio 24c
Baš lepo ovo izgleda, što se tiče potrošnje 😁
Koji je to model klime? Primamljivo izgledaju brojevi, naročito ako su i iskustva dobra, što se tiče grejanja 😁
Molim te ne ljuti se na mene, nisam razumeo ovo oko stalnog paljenja/gašenja klime. Ta buduća klima u dnevnoj sobi bi se gasila kada nismo u stanu, znači verovatno pre podne, i noću kada odemo na spavanje. Misliš li da je rentabilnije i bolje za samu klimu da se uopšte ne gasi, već da se spusti temperatura u podešavanjima, kada nismo kod kuće odnosno kada bi inače isključili klimu (pretpostavljam da je to zbog principa rada inverter klime?).

.
Baš lepo ovo izgleda, što se tiče potrošnje 😁
Koji je to model klime? Primamljivo izgledaju brojevi, naročito ako su i iskustva dobra, što se tiče grejanja 😁
Molim te ne ljuti se na mene, nisam razumeo ovo oko stalnog paljenja/gašenja klime. Ta buduća klima u dnevnoj sobi bi se gasila kada nismo u stanu, znači verovatno pre podne, i noću kada odemo na spavanje. Misliš li da je rentabilnije i bolje za samu klimu da se uopšte ne gasi, već da se spusti temperatura u podešavanjima, kada nismo kod kuće odnosno kada bi inače isključili klimu (pretpostavljam da je to zbog principa rada inverter klime?).
Upravo tako. Ne samo moje misljenje nego vecina korisnika ce ti isto potvrditi da je bolje smanjit koji stepen po noci nego gasiti klimu. Da i kad nisi kod kuce! Kod mene su Mitsubishi 12ke LN HZ ali ova brojka gore je zasluzna vecinom zbog izololacije, na vikendici gdje je samo 5cm stiropor nije ni blizu ovako potrosnja. Sto se tice rada same klime nema greske ni minusa po ni jednom pitanju. Bar za moje misljenje. Sto se tice minusa maximalno sto sam imao priliku da vidim to je bilo na vikendici -16c i opusteno je radila.

Ja klimu gasim preko noći samo kada temperature preko noci krenu biti stabilno preko 8 stepeni, što znači da rade 24/7 otprilike od polovine novembra do polovine marta ( i tako već 4 godine)
Preko noći smanjima za 1 stepen. Naravno zavisi od izolacije ili ako je jako topal stan i mjeseca i vanjske temperature ali u mojim testiranjima klima potroši ili više kada se gasi ili slično a treba ujutru par sati da se dostigne željena temperatura pa se gubi komfor. Kada su jaci minusi ne samo da potrosi vise ako se gasi nego prodje pola dana da se temperatura izreguliše a klima tuče na baš visokoj modulaciji.

S početka sam imao onaj balkan sindrom "čuj da radi nešto 4 mjeseca bez gašenja, to mora em da troši em da ekspodira!" ali nakon prve zime sam prelomio :)

@Boy_81
@LukasP
Hvala ljudi!!!
Znači, da ni ne pomišljam na ove Vox, Vivax (čak ni na Vivax AERI..), Tesla, Heier itd varijante, već da nabavim neki Daikin, ili Mitsubishi, Hisense i sl . Jel to znači da je i Midea ispod "crte"?

@Boy_81
@LukasP
Hvala ljudi!!!
Znači, da ni ne pomišljam na ove Vox, Vivax (čak ni na Vivax AERI..), Tesla, Heier itd varijante, već da nabavim neki Daikin, ili Mitsubishi, Hisense i sl . Jel to znači da je i Midea ispod "crte"?
Vivax aeri je dobra klima to je na nivou midee ag extreme samo sto aeri ima i grejace u spoljasnjoj
Haier isto ima neke dobre modele npr flexis ili bergen kron ali imaju visok prag modulacije
I gree ima cliviu i amber pro i airy koje su skroz ok dobre klime
Tesla ima jedan model iz mideine fabrike sa dvorednim izmenjivacem ali oko 60 hiljada je
Energy pro x ima dosta dF ali nordic model ih skoro i nema ali nordic se tesko nalazi nema ih nesto
Mitsubishi ima slabasne ulazne modele ali daikin ima dobar model ftxc i ftxf moduliraju bas nisko

@Boy_81
@LukasP
Hvala ljudi!!!
Nisu svaciji kriteriji kao i iskustva isti, sobzirom da je zima popustila svakako poslusaj jos koje misljenje, imas vremena. Ispisano je puno stranica, mozes da citas ako imas volje pa ces za svaku klimu koja te interesuje naci ponesto.

To je vise puta ponavljana i komplikovana prica da li ici sa japancima ili kinezima i tesko je reci da ili ne i da je to to...

Ako imas para i nista ti ne znaci da ustedis 300-500e onda treba ici sa japancem i kraj price.

Ako ti znaci usteda a prosjecom covjeku znaci, posto imas dobru izolaciju ja bi isao sa nekom boljom kineskom klimom, prije nego sa ulaznim japancem jer (po meni naglašavam prije me neko napadne) ima boljih skupljih kineza od ulaznih japanaca a obicno su ulazni japanci skuplji ili isto kostaju (a nude manje).

Hisense nordic je jako dobra ali posto imas jako dobru izolaciju u prelaznom periodu grijanja ce se ta klima cesto paliti i gasiti jer ne moze modulirati ispod 350-400w, kada je hladnije ce raditi ekstra ali zbog ovog prvog mozda ipak ne....

Imas dobrih modela i midee i npr haier i gree i tcl pa cak i vivax pa neka ti iskusniji samo preporuce konkretan model osim ako neces ici na dobrog japanca

Nazad
Vrh Dno