@митар1982. Сложио бих се можда са нечим што си написао да ниси узео Jaguar I-Pace као пример. Свако ко било шта зна о аутомобилима и електроаутомобилима зна да је то лом од аута од кад је изашао па до сада, по свим параметрима. Абоминација која није требало ни да се појави. А што се тиче СУС аутомобила итд, то није ни тема, а није ни занимљиво више причати о томе.
Друга ствар, изоставио си да напишеш да је то понуда за поправку преко
Bilia Insignie (раде искључиво Јагуара и Land Rover hehehe samo im Lambo fali), која се бави само поправком луксузних аутомобила и да је I-Pace у класи луксузних аутомобила. У некој другој радионици то може бити и неколико пута јефтиније, као што је случај са многим брендовима. Њему је страдао цео систем хлађења батерије. Свакако није добро, али тај ауто је изрод.
Твој и мој пример нису ни близу исти. Ја са мојим примером имам неку везу и искуство (возио сам дотични ауто), а шта ја сад да гуглам неке серијске проблеме на СУС аутомобилима и опозиве, па да вам овде делим линкове?
Та цена поправке је у рангу да ти у Србији на BMW X6 M, мораш у овашћеном сервису (онај Радуловић беше?) радиш неку већу поправку са све оригинал деловима и много сати рада. За цену тог Јагуара сам ја могао 2018 купити скоро 4 Hyundai Ioniq-a.
@ивић Није то „клима“ у смислу у ком је ти доживљаваш.
@Гибли, то је сајт од Министарства саобраћаја. Овде је то издвојено од полиције и можеш да претражујеш сва кола по регистарском броју, с тим што добијаш само основне податке. Ово што сам ја претражио, између осталог километражу – мораш да се улогујеш преко норвешког ID-а.
@ny555 џаба? Ма нисам ја овде дошао да се са неким расправљам или убеђујем. Знам ја врло добро наш менталитет, који бих описао овако: „Мора да има мануелни мењач и ако вози 1.5 DCI, да боље може да шалтa брзине и осети машину, као да има M5 са 3.0 бензинцем, а у ствари тракторче. За све што нема пара да приушти, прича да је срање. То смо ми када би се генерализовало на основу већине“. Најежим се кад чујем „овај се показао овако, овом хоће да страда пливајући, овом оно“, а поента те чувене опаске „показао се“ је да тераш ауто с минималним одржавањем или тотално без одржавања, па докле иде. Реч „редовно одржавање“ код нас је избачена из речника – увезе се ауто са 200–500 хиљада враћених километара, па се још и не одржава, и онда ти кренеш да поредиш трошкове таквог аута са, рецимо, неким електричним. 🙂 а пола возила технички неисправно.
Што се тог мењача тиче, камо среће да је и код нас, као и у САД, аутоматски мењач постао стандард још пре 40 година. Нема веће глупости од мануелног мењача на аутомобилу који није спортски, на неком дизелчићу са 1–2 л запремине.
Генерално су цене сервиса и радног сата у Норвешкој високе јер је 95% сервиса аутомобила у легалним токовима и велика већина иде у овлашћене сервисе. Али, ако човек зна нешто сам или ако познаје неке повољније радионице, може проћи мноооого јефтиније. Нпр цена радног која се фактурише према муштерији је од 150-200 еура, негде и више.