Šta je novo?

Grejanje na gas

Ta cena je sasvim realna za uvodjenje grejanja na gas. Udeo cene kotla je najmanji (obicno, naravno zavisi sta ko hoce), sve ostalo je prikljucak takse materijal i radovi.

Za 3k mi ne pada na pamet da uvodim gas.

ne znam odakle ti ta cifra od 3k

Uveo sam ga letos kod roditelja da bi prestali sa peletom samo zato što su u godinama. Izašlo me je 320000 din plus priključak.
Takse mogu da se razlikuju od opštine do opštine i svakoj je ostavljena mogućnost da uvede sama neku novu taksu.

opet mi je to nesto puno...
80k kosta prikljucak u bg na 36 rata, kotao je 120k kondenzacioni, obican je 60k
rad majstora u kotlarnici nije vise od 300-400eur i to je puno...
Ove takse koje pominjete ne znam sta su ni koliko iznose.

O kakvoj dokumentaciji je rec, kome se to placa i sta obuhvata?

Ovde kod mene u kraju niko nije upoznat sa dodatnim troskovima

Imam ugovor pred sobom i nema pomena da se placa nesto jos osim prikljucka od 6500rsd plus taj trosak od oko 80k na 36 rata

Ostalo su materijalni troskovi materijal i ruke majstora.
Znaci hocete da kazete da pored prezentovanih troskova prikljucka koji stoje u ugovoru postoje jos neki troskovi za dokumentaciju i jos neke takse koji nisu prikazani?

Onda je jeftinije da ugradim toplotnu pumpu nego da dajem pare na neke izmisljene troskove.

O kakvoj dokumentaciji je rec, kome se to placa i sta obuhvata?

Ovde kod mene u kraju niko nije upoznat sa dodatnim troskovima

Imam ugovor pred sobom i nema pomena da se placa nesto jos osim prikljucka od 6500rsd plus taj trosak od oko 80k na 36 rata

Ostalo su materijalni troskovi materijal i ruke majstora.
Znaci hocete da kazete da pored prezentovanih troskova prikljucka koji stoje u ugovoru postoje jos neki troskovi za dokumentaciju i jos neke takse koji nisu prikazani?

Onda je jeftinije da ugradim toplotnu pumpu nego da dajem pare na neke izmisljene troskove.
Postoje.
1. Priključak oko 80k,90k, zavisi da li je prošao gas kroz mrežu ili ne. Ako se plati odjednom, 10% je popust.
2. Kupovina kotla, to sve zavisi koji izabereš.
3. Unutrašnja gasna instalacija - mora firma koja je ovlašćena za to. Tu spada postavljanje kotla, povezivanje sa mernim mestom i sistemom centralnog grejanja u objektu, postavljanje i testiranje uzemljenja, vodjenje postupka pred gradskom upravom za dozvolu (za unutrašnju gasnu instalaciju takodje treba dozvola). Sve to okvirno košta između 120 i 150k.

Samo projekat gasne instalacije i katastarsko topografski plan kostaju preko 40.000, takse i raznorazne naknade su oko 10.000.

To su novi momenti za mene...

Pa onda su dzabe provlacili gas kroz Beograd i dovodili prikljucke do kuca, ne vidim kako ce im se to isplatiti, verovatno ni drugi nisu upoznati sa tim troskovima

onda ispade jeftinije uvesti TP nego njima placati razne naknade a oni su dzaba kopali ako to ne umeju napraviti povoljnije

To je sad već individualno, svako bira šta mu najviše odgovara. Svakako su kotlovi za gas mnogo jeftiniji od TP, dobra TP se ne može naći ispod 800k, spram snage i proizvođača.
Opet za radijatorsko grejanje TP nije toliko efikasna kao za podno, pa je tu ušteda manja i povrat investicije znatno duži.
Možda je u drugim gradovima manje, u Nišu je ovako kako sam napisao.

Stekao sam utisak da je u ostatku srbije ipak skuplje prikljucenje na gas nego u beogradu, verovatno zato sto im se moze tako.

Ja radim instalaciju od nule, kuca je nova uradjeno je podno grejanje i doveden gas do zida kotlarnice, prikljucak nisam jos platio a sada ste me pokolebali jer sam gas mislio da uvedem samo zato sto je jeftin i dostupan.

Radije cu potrositi novac na hardver toplotne pumpe nego na takse i dozvole, i dobicu je odmah u radu cim platim, samo treba da se odlucim na koju cu stranu usmeriti novac.

To su novi momenti za mene...

Za sve nas su to bili novi momenti kad krenu da traže da bi uopšte počeo da se greješ na gas.
Kod mene su za tu žutu kutiju "gasomer" tražili i gradivinsku dozvolu da bi iz Srbija Gasa došli da je postave, pa sam i za nju vadio posebnu dozvolu i ako je kuća u fullu uradjena sa planom, svom pratećom dokumentacijom...
Ne znam samo kako se nisu setili da mora prijava gradjevinskih radova, pa dozvala za iste... 😉

Ako već imaš podno, svakako je bolja solucija TP. Pokušaj da dobiješ subvenciju, prošle godine je bila 350k za TP.
Interesantno je kako cena ugradnje, čak i cena gasa uopšte nije ista u svim gradovima u Srbiji, već neka mesta imaju privatne firme koji rade distribuciju gasa (dok svi uzimaju od Srbijagasa).

Problem sa subvencijama za TP je što često ne može da se bira TP, već tih par privilegovanih izvođača koje Opština ovlasti gledaju da guraju predimenzionirane TP sa svim dodacima koji su nepotrebni (baferi, itd). Za novi i dobro izolovani objekat ne treba puno snage za grejanje, pa TP i nije skupa rabota. Fujitsu od 10kW je oko 500.000, što je odlična cena za TP takvih karakteristika.

Izgleda sve to zavisi od opstine u kojoj zivite. Konkretno kod mene u Subotici traze takozvani ZK ulozak koji moze da se izvadi kod javnog beleznika za 530 dinara,pa treba kopija plana parcele na kojoj je kuca sto se vadi u katastru taksa je 1400 din...to je sve sto se tice taksi,popunjava se zahtev,onda neki papir da nisam obveznik pdv-a i kopija LK...to je to sto je potrebno da se aplicira za prikljucak a uz to onda ide potom projekat i sve ostale *******cije..

@bakara To sto ti poredis, nije ti to isto, babe i zabe. Gasni prikljucak placas jednokratno, a ne svaki put kad menjas potrosaca, odnosno kotao. Kao sto jednokratno placas prikljucak na elektricnu mrezu a ne svaki put kad menjas sporet. Cena TP je visoka i placa se svaki put kad menjas (u odnosu na gasni kotao), a rok trajanja je ogranicen.

@bakara To sto ti poredis, nije ti to isto, babe i zabe. Gasni prikljucak placas jednokratno, a ne svaki put kad menjas potrosaca, odnosno kotao. Kao sto jednokratno placas prikljucak na elektricnu mrezu a ne svaki put kad menjas sporet. Cena TP je visoka i placa se svaki put kad menjas (u odnosu na gasni kotao), a rok trajanja je ogranicen.
Verovatno je mislio da strujni priključak vec ima i koristi, dok bi gas tek trebao da uvede.
I TP i gasni kotao imaju svoj rok trajanja, i kvare se kao i svi ostali uređaji. Svaki od njih ima prednosti i mane, tako da svako mora odlučiti za sebe sta mu je bolje i isplativije.

Koliko razumem ovde se priča o grejanju. Gasni kotao isključivo služi za grejanje, TP je totalno nešto drugo i zahteva totalno posebne uslove eksploatacije. Nema poređenja. Priključak na ED je isto što i priključak na gas. Isto košta. Izbor je na korisniku.

Da li neko ko ima kondenzacioni kotao s modulacijom 1:7 ili većom može recimo da podesi polaz na 40 i da ga na toj temperaturi održava da ne kažem zakuca?

Da li neko ko ima kondenzacioni kotao s modulacijom 1:7 ili većom može recimo da podesi polaz na 40 i da ga na toj temperaturi održava da ne kažem zakuca?
Moze, moze i da se podesi da maksimalna temp. polaznog voda ne prelazi odredjenu vrednost. S'tim sto ta vrednost ne moze biti manja od 40C, ali kotao moze modulirati i ispod toga.

Pa to je extra, moj je 1:5 i za sadasnje korišćenje (prizemlje 4 radijatora) je prejak čak i kad mu oborim snagu na 50% i temperaturu polaza. Videću sledeće zime kako ce se ponašati kad budem grejao i sprat ukupno 9 radijatora, valjda ce uspeti da održava zadatu temp polaza

Ako već imaš podno, svakako je bolja solucija TP. Pokušaj da dobiješ subvenciju, prošle godine je bila 350k za TP.
Interesantno je kako cena ugradnje, čak i cena gasa uopšte nije ista u svim gradovima u Srbiji, već neka mesta imaju privatne firme koji rade distribuciju gasa (dok svi uzimaju od Srbijagasa).
Cene gasa po gradovima:
https://www.aers.rs/regulisane-cene-0

Kao sto mozete videti, totalno ludilo sa lokalnim cenama gasa, kao da imamo gasna polja i platforme na jugu, pa je gas jeftiniji u odnosu na druge gradove u Srbiji.

Zalosno je reci da nama Suboticanima jeftinije otici u NS ili BG kupovati garderobu nego kod nas

Nego, da li se uz svaki novi gasni kotao dobije ono malo sokoćalo sto stoji na primer u dnevnom boravku pa se preko njega setuje temperatura ili to spada u neku "dodatnu opremu"?

Nego, da li se uz svaki novi gasni kotao dobije ono malo sokoćalo sto stoji na primer u dnevnom boravku pa se preko njega setuje temperatura ili to spada u neku "dodatnu opremu"?
Ako mislis na termostat, to je dodatna oprema.
Cena ide od par hiljada (za ON/OFF) termostat kao sto je recimo Q7, do nekih 40k, 50k za modulacioni termostat sa spoljnom sondom.

Stiže 21. vek i u Srbijagas :cool:

EDIT: Pre će biti i dalje 20. vek - ne postoji opcija otvaranja naloga preko portala, već je potrebno skinuti formular, popuniti, potpisati, i zajedno sa očitanom ličnom kartom poslati na mail...

reklamna_kampanja.jpg

Nedavno smo potpisaivali novi ugovor sa Post Express i nisu prihvatili elektronski potpisan ugovor na mail, već smo im slali kao preporučeno pismo, jer su nam rekli da je bolje tako, nego preko Psot Express. WTF?!

Stiže 21. vek i u Srbijagas :cool:
EDIT: Pre će biti i dalje 20. vek - ne postoji opcija otvaranja naloga preko portala, već je potrebno skinuti formular, popuniti, potpisati, i zajedno sa očitanom ličnom kartom poslati na mail...
Dakle potrebno je da skinem, odštampam, popunim, potpišem, skeniram i pošaljem na mail Zahtev za registraciju, Izjavu o privatnosti, Uslove korišćenja, OČITANU ličnu kartu i FOTOKOPIJU lične karte... Da priložim i krvnu grupu za svaki slučaj?! :)

Javljam kako sam prošao.

Vrh Dno