Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Jel išao neko skorije u London? Razmišljam da odem za prvomajske praznike na nedelju dana negde, a London mi zvuči interesantno, a vidim i da Wizz leti direktno iz Beograda, doduše na London Luton.

Zanima me kakve su im cene, pogotovo onih bitnijih atrakcija, možda neke zanimljive manje poznate lokacije...

Bio sam ja pre par meseci, doduše nisam nesto obilazio atrakcije ovaj put. Što se cena tice, imaš sve online, pa najbolje da tako pogledaš cene pa proberes šta ti je ok. Iskreno, mislim da za većinu stvari ni ne treba davati pare, tipa Tower bridge. Mislim da je sasvim dovoljno što vidiš spolja i dok si na njemu. Ono što mi možda ima smisla je popeti se na The shard (nisam bio, a hteo sam), doduše mislim da ima neka fora da ideš u neki kafić/restoran, platis piće ili sta već, a ulaz dz. Mozda sam pomesao sa nečim drugim, ali sigurno ako ima tako nešto, može da se nadje info. Ima toliko toga, pa najbolje da pitaš šta te interesuje.

Wizz je jeftin, ali Luton je malo (vise) dalje, a ima relativno povoljnih karata za Heathrow, ali treba malo ranije tražiti.

The Shard je bio 35 funti pre 7-8 godina kada sam bio. Pogled je fenomenalan i trebalo bi to posetiti.

Što se tiče ostatka, muzeje obavezno obiđi - besplatno su, a fantastični su.
Camdem market je meni bio sjajan kao dodatak na već obavezne atrakcije.

@nikornla s obzirom da si bio relativno skoro, kakva je bila situacija za vizu?

@Chernobyl

Ne znam koji bus ide ali utičnice kod nekih buseva su type C ili usb i kod mog telefona je to bilo užasno sporo punjenje (preko type c).

Drugi tip autobusa da im utičnica ispod sedišta (nalazi se izmedju sedišta).

Što se tiče wifi signala, okej je.

Cekao sam oko mesec dana. Skoro su menjali agenciju/posrednika, pa sam jos upao i u to ludilo u smislu da su prebacili sve na novu web aplikaciju koja uopste nije radila kako treba, a za vize se i dalje islo na, sada vec, staro mesto.

Camden bih svakako preporucio, ali mislim da nije bas za svakoga. Malo je, da se tako izrazim, alternativnije mesto. Meni je bilo interesantno i ima prejeftinih suvenira.
Generalno, ceo taj potez od Big Bena do Oxford Street, Bakingemska palata itd. Ako si kojim slucajem fan fudbala, a imas vremena, kul je obici i neki stadion, npr Arsenalov.

Metro im je ludilo mozga, ali jako dobra stvar sto sa platnom karticom moze da se placa, samo mora da se pazi da se svuda redovno "ispise" kad se izlazi iz metroa, tj stanice.

na vrh zgrade Horizon 22 koja je druga najvisa posle Shard-a i The Garden at 120 mozete da se popnete free, bar je tako bilo u aprilu prosle godine... pa potrazite na google ili gde vec da ne objasnjavam dalje :D

Da, The Garden at 120 je bila free, ali na kraju nisam stigao, a hteo. Mozda odem jos jednom za par meseci dok mi jos traje viza, pa cu da odradim te solitere i slicno.

Ima Hyde park koga interesuje tako nesto, mada ako se dobro secam meni nista spec, Regent park mi je lepsi, a obavezno odmah uz park ima Primrose Hill odakle je odlican pogled na grad.

Wizz je jeftin, ali Luton je malo (vise) dalje, a ima relativno povoljnih karata za Heathrow, ali treba malo ranije tražiti.
Ispratiću i ostale opcije svakako, učinilo mi se da je i Luton okej opcija, jer koliko videh ima voz sa aerodroma do metro stanice, odakle bez problema može da se stigne do samog grada.

Za sada mi London deluje kao skroz zanimljiva opcija za taj period godine. Samo još da istražim smeštaj 😁

Sigurno je ok povezano. Ja sam imao neku drugu kombinaciju, pa je Luton bio dalje nego sto je prihvatljivo, ali prezivi se i to.

Kako ide povracaj PDV u Madjarskoj? Hteo bih da se pocastim malo u iPon-u kad vec idem 😁

@Chernobyl za takva pitanja postoji podforum

konkretno za 🇭🇺

Da li je neko išao trajektom Genoa ili LIvorno - Sardinia, Porto Torres ili Olbia, nije previše bitno? Nije mi jasno kako se biraju kabine na brodu, tj ne vidim kabinu za dvoje, a sa tušem.

Poslednja izmena:
Imperijalisticka stoka, bili i ostali. Mislio sam da sam redak slucaj, (u januaru prosle godine odbijen, prvi put u zivotu za bilo koju vizu) da bi u narednih par meseci saznao za jos 7-8 slucajeva odbijenica, sve redom vlasnici firmi. I zakljucim jedino sto sam mogao, da nas namerno odbijaju da bi im ponovo placali taksu za vizu.

I onda, u ponovljenom podnosenju zahtevu sa +/- identicnim papirima, dobih vizu.

Da bi u Londonu, u setnji sa sinom naleteo na njegova 4 prijatelja iz Beograda, dvojica od njih ni kuceta ni maceta, nit posla nit imovine i dobili vize iz cuga... a meni u odbijenici napisali da cu nisu sigurni da cu da ih napustim...par godina do penzije, 32 godine aktivna firma, imovina, ustedjevina, onda sam bio jos sigurniji da nas samaraju zato sto smo "kapitalisti", kostala me viza 390 funti, nikad vise moja noga nece krociti tamo. Iz principa a ne zbog para i zato sto nesto ne valja, stavise svako ko je u finansijskoj mogucnosti treba da ga poseti.

Muzeji su besplatni, garden 120 takodje, skoro svaki soliter ima roof top bar, Eye kosta 42 funte, nekih pola sata je krug, za gradski prevoz je obavezna beskontaktna kartica ili gugl- apl pay, taxi je preskup, Uber je malo manje preskup, restorani takodje ubijaju, 40-50 f za pristojan obrok. Camden mi nije nista specijalno, stavise gomila kineskih ovo/ono dzidza bidza, rekli su mi da je dobra hrana na marketu ali ja dodjoh pravo sa trpeze pa nista nisam probao, pivo po pabovima 7-8 funti, Tina Turner trubute pozoriste 65 f, Lion King 60f, vrede svaku paru.

Pozdrav ekipa 👋

Putujem individualno u Budimpestu (pocetkom marta), pa me zanima sta vredi da se poseti, a sta ne? Posto putujem busom, ono sto me najvise interesuje kako funkcionise metro? Jer pretpostavljam da je najbolje resenje za putovanje kroz grad... Ako imate bilo kakav savet/predlog, slobodno pisite, visak sigurno nece da bude 💯

Hvala svima unapred
Preporučio bih ti da do svih lokacija na koje želiš ići ideš peške. Usput se otkrije mnogo štošta. Kad sam bio pre 2-3 godine u proseku svaki dan smo imali 10+km, metro koristili samo jednom, za povratak do stana.

Kad @gogo23 spomenu pozorište, ko ima prostora (💵), a gotivi tako nešto, Book of Mormon predstava za svaku preporuku. Naravno, obavezno bolje poznavanje engleskog kako bi moglo da se isprati.

Bas danas pitao, ako nemas dokaz hitnosti onda popunjavas molbu i uplacujes 5000din da bude gotov u roku 48h.
To ako si iz Bg ili hoces da ides u Ljermontovu po njega :)
Tako sam ja hteo pre koju godinu, uplatio i kad sam to spomenuo, rekose mi tete iz MUPa da 48h vazi za Bg i da ovde (N.Pazova) ce doci za nekoliko dana, otprilike kad i regularnim putem.
Posto mi je bilo hitno, otisao u Ljermontovu i pokupio.

Da, moras za BG ako hoces brzo. Pitao za rodjaka koji je u Nemackoj, na kraj odustao pa ce u konzulat tamo ipak da izvadi.

Da, ali prvi slobodni termin mu je 1. april, i tamo guzve.

Da, ali prvi slobodni termin mu je 1. april, i tamo guzve.
Ovo sto sam gore napisao sam i uradio jer nisam hteo da radim bas u konzulatu jer sam cuo svakakve price za njih.
Dok npr kad nam se cerka rodila, pasos je bio gotov i spreman da se pokupi u Minhenu posle nekih 7 (ili 10) dana od podnosenja dokumenata.

Da li su Filipini nekome u planu, ili je mozda vec tamo? Potrebna mi je mala usluga, za koju bih naravno posteno platio. Potrebna mi je maskica za telefon koja moze da se poruci samo preko sajta Shopee, a oni nazalost ne salju za Evropu.

Prekosutra putujem za Madjarsku, pa me interesuje kakva je situacija sa evrom? Da li su poput Bugara, da ne prihvataju evro i da te teraju da menjas u forintu ili ne?

P.S. Ako moze neka preporuka za neki restoran sa normalnim cenama 😅

Poslednja izmena:
Ako imaš devizni račun, plaćaj karticom.

Primaju evre, ali nije pravilo, nisu obavezni, a i kurs na kasama je dosta lošiji nego u menjačnicama.

Forinta I'm je zvanična valuta, tako da mogu kako im se hoće.

U HU plaćaj karticom u forintama, ne u eurima. Bolji je kurs kad ti Master ili Visa rade konverziju (tako bar nekad bilo).

Тако је увек, најјефтинија и најпрактичнија варијанта - плаћање картицом у локалној валути.

Vrh Dno