Šta je novo?

Podno grejanje i sistem vazduh- voda

Nisu nigde ni spomenuti solarni paneli i proizvodnja el. energije već je priča o kolektorima.
Izgleda zanimljiva priča, moguće da se koristi fazon frižidera komprimovanjem gasa i povlačenjem energije.

Neverovatno stvarno. Ali 24h dnevno, čak i noću? Super zvuči

Pa i jeste nevjerovatno, zato što naprosto nije tačno/vjerovatno.

Jedino ako sitnim slovima piše: 24h dnevno prenosi energiju, koja se u sunačnim časovima akumulirala u bateriju ili bafer, pa ju distribuira/prenosi kroz periode kada nema sunčeve svjetlosti.
Da išta proizvodi kad je noć, ne proizvodi sigurno.

Tipične ćiribu ćiriba priče, gdje se prodaju muda pod bubrege, ili se namjerno ostavlja nedorečenim.

Meni ipak ostaje ideja da postavim elektranu klasičnu na krov.

E sad, pitanje je, moram bolje da udjem u priču čuvene ležarine. Ako mi to ne odgovara, neću da ugradjujem solarnu elektranu nego ću da se odučim za najskuplju varijantu toplotne pumpe sistem voda-voda.

Više mi se isplati da plaćam poveće račune preko zime na rate nego na primer pelet da platim odjednom.

Zemlja-voda ili voda-voda?

Ako gledaš isplativost a da se sačuva komfor, TP vazduh-voda u podno, a koja ručka akumulirane kilovate s računa koji pravi solarka i Bog te veselio. Uz vrhunsku izolaciju, hlađenje rješiš jednom strateški pozicioniranom 12-kom ili 18-kom (koja te košta kao 1 ili 2 fan coila sa pratećim instalacijama), a koja zimi može i da pogura malo ako kojim čudom zatreba, ili kao rezerva privremeno preuzme na sebe grijanje ako je u kvaru glavno grijanje (*uz vrhunsku izolaciju!).

Zemlja-voda ili voda-voda?

Ako gledaš isplativost a da se sačuva komfor, TP vazduh-voda u podno, a koja ručka akumulirane kilovate s računa koji pravi solarka i Bog te veselio. Uz vrhunsku izolaciju, hlađenje rješiš jednom strateški pozicioniranom 12-kom ili 18-kom (koja te košta kao 1 ili 2 fan coila sa pratećim instalacijama), a koja zimi može i da pogura malo ako kojim čudom zatreba, ili kao rezerva privremeno preuzme na sebe grijanje ako je u kvaru glavno grijanje (*uz vrhunsku izolaciju!).
Ako se gleda isplativost, dodatno brojilo koje je samo za TP je najbolja stvar.

1000e ulaganje. 350kw zelene, noćna.. Kada je prelazni period oktobar novembar, pitanje da li ce uci u plavu, takođe mart, april.

Staviš 12c spolja, 23 unutra.
Shodno objektu vidis odprilike potrebno toplotu da se zagreje.

Nadji iskorišćenost TP na toj temperaturi, izračunaj potrošnju struje.

Ako si na oko 500w/h, u zelenoj zoni si odprilike
@MilanBre

Poslednja izmena:
Here are the average temperatures in Belgrade over the past five years, broken down by month:

### 2019-2023 Average Monthly Temperatures (°C)

• January: -0.1°C
  • February: 1.4°C
  • March: 6.2°C
  • April: 11.7°C
  • May: 17.1°C
  • June: 20.7°C
  • July: 23.7°C
  • August: 23.4°C
  • September: 18.7°C
  • October: 13.3°C
  • November: 7.5°C
  • December: 1.8°C

### Temperature Details:

- Winter (Dec-Feb):
- December: -0.5°C to 5.6°C
- January: -2.4°C to 4.4°C
- February: -1.2°C to 6.8°C

- Spring (Mar-May):
- March: 2.6°C to 12.4°C
- April: 8.0°C to 18.0°C
- May: 12.7°C to 22.7°C

- Summer (Jun-Aug):
- June: 16.6°C to 26.4°C
- July: 18.6°C to 28.6°C
- August: 18.7°C to 28.8°C

- Autumn (Sep-Nov):
- September: 14.2°C to 23.3°C
- October: 9.3°C to 17.9°C
- November: 4.8°C to 12.1°C

Ovo su prosecne temperature i bukvalno ti nista ne znace prilikom projektovanja grejanja...
January: -0.1°C
Dzaba sto je prosecna oko nule kad se nocu redovno spusta ispod -4..-5 i tu se zadrzava vise sati tako da bi trebalo grejanje da se projektuje po toj nekoj najnizoj nocnoj temperaturi koja se ucestalo ponavlja...
Bilo bi dobro ako bi moglo da se iskopa informacija recimo u zadnjih 20 god kolika je temp bila 3 ili 5 uzastopno najhladnijih noci pa da se na osnovu toga racuna mada mislim da je vec neko na forumu spominjao da inzinjeri po tome projektuju grejanje...
I pored toga opet treba uzeti u obzir okolinu , npr. ja zivim na kraju slepe ulice koja izlazi na livadu i malo nize niz livadu imamo neki mali kanal koji je svega metar ipo sirok. Ceo teren tj naselje je nagnuto i spusta se ka tom kanalu, moj plac je mali ali pocinje gore na putu a zavrsava se dole na kanalu. Krajem aprila kad je bio onaj hladan talas u dvoristu pored kuce termometar pokazuje 6c a malo nize niz dvoriste odem dole do baste i vidim da tamo pokazuje 1c... Iznenadio sam se da je tolika razlika u temperaturi samo zbog toga sto je basta malo blize kanalu i okruzena korovom , trskom , sibljem i ostalom prirodnom dzunglom..
Te noci je mraz u basti spalio svu papriku i vecinu paradajza... Tako da treba i teren uzeti u obzir...

Za proračun grejanja se koristi prosečna najniža temperatura za taj lokalitet ali što je duži period prosek je viša temperatura. Kad bi se koristila druga metodologija izvori toplote bi bili ogromni (predimenzionisani) a pitanje je da li bi max kapacitet koristio jednom u 5 ili 10 godina i da li je isplativa takva investicija. Jedino sam da meriš temperaturu u svom dvorištu bar 5 godina ili odokativnom metodom daš domaći projektantu koju temperaturu da koristi u proračunu ali kad izbaci predračun samo opreme nemoj da bude smanji kume, mnogo je. Što se tiče paprike i paradajza to se rešava plastenicima i ako treba grejanje pa i tu novo ulaganje.
Inače kad se gleda centar grada i periferija i leti i zimi uglavnom je temperatura niža za oko 2°C na periferiji.

ali što je duži period prosek je viša temperatura
Da ovo mi je jasno , sto se vise dana uzme u prosek to je prosecna temp. veca jer su hladni dani i jaka zahladjenja uglavnom kratkog trajanja..
Ako neko zna , gde su dostupne ove informacije? Najhladniji dani u godini za neku opstinu predhodnih recimo 10-15 god?

Ima RHMZ svoje godišnjake

Imaš i ovde za neke stanice, npr Surčin (zvanična za Bg je u Košutnjaku)

Bila je na stranici holandskog meteo saveza do skoro mogućnost da skineš .csv sa kojim si posle mogao da se igraš u excel-u i izvlačiš statistike.

Inače što bi gledao minimalnu? Po meni je srednja relevantnija, spavaš u inertnoj kući, ne u šatoru. Podatak da je dva sata pred zoru bilo -5c je relevantan koliko i da je isti dan u 13h recimo 10c

Poslednja izmena:
Ovo su prosecne temperature i bukvalno ti nista ne znace prilikom projektovanja grejanja...

Dzaba sto je prosecna oko nule kad se nocu redovno spusta ispod -4..-5 i tu se zadrzava vise sati tako da bi trebalo grejanje da se projektuje po toj nekoj najnizoj nocnoj temperaturi koja se ucestalo ponavlja...
Bilo bi dobro ako bi moglo da se iskopa informacija recimo u zadnjih 20 god kolika je temp bila 3 ili 5 uzastopno najhladnijih noci pa da se na osnovu toga racuna mada mislim da je vec neko na forumu spominjao da inzinjeri po tome projektuju grejanje...
I pored toga opet treba uzeti u obzir okolinu , npr. ja zivim na kraju slepe ulice koja izlazi na livadu i malo nize niz livadu imamo neki mali kanal koji je svega metar ipo sirok. Ceo teren tj naselje je nagnuto i spusta se ka tom kanalu, moj plac je mali ali pocinje gore na putu a zavrsava se dole na kanalu. Krajem aprila kad je bio onaj hladan talas u dvoristu pored kuce termometar pokazuje 6c a malo nize niz dvoriste odem dole do baste i vidim da tamo pokazuje 1c... Iznenadio sam se da je tolika razlika u temperaturi samo zbog toga sto je basta malo blize kanalu i okruzena korovom , trskom , sibljem i ostalom prirodnom dzunglom..
Te noci je mraz u basti spalio svu papriku i vecinu paradajza... Tako da treba i teren uzeti u obzir...
Prosečna niža temperatura ti znači.

Ako je prosecna niža npr -3 zasto bi radio proračun na -10 npr i dimenzionisanje TP za -10?

Za toliko mogu el grejači ako ode

Ovo je sa ChatGPT koliko vidim on povlači izvore sa nekoliko sajtova.

Ova diskusija polako i sigurno ulazi u teritoriju da OP angažuje inženjersku firmu (za početak) za konsalting a potom možda i projektovanje sistema/rešenja koji dogovore.

Op još ni objekat(kuću) nema pa je ovo sve šbbkbb. Mlatimo praznu slamu

Pogledajte prilog 452952
Ako se dobro sećam, ovde je korisnik Don savetovao da se uređaj za recimo Beograd dimenzioniše na nekih -4°C, a ostatak snage kad zatreba da se koriste ugrađeni grejači

Poslednja izmena:
Што је и логично, у неком старијем приказу који сам нашао стоји да са 60% снаге може да се покрије 85-90% потребе за енергијом. Остатак покрије додатни извор, углавном чисто електрични. Димензионисање топлотне пумпе за 100% губитака на најнижим температурама је нерационално.
Screenshot_20240805_201903_OneDrive.jpg

Mislim da sam doživeo mozda par puta da u Bg bude temperatura oko -10.

-12 je preterano
Nekada se za Beograd projektovalo grejanje da pokrije -18°C. Pa je to smanjeno prvo na -15°C pa je sad -12°C. Inače 2011-te ili 2012-te je bilo -20°C jednu noć u Surčinu. Dobro se sećam, jer su to bili moji početci grejanja sa LT-om. Par godina nakon toga je skoro nedelju dana noću temp padala na -10°C, a preko dana max je bio ispod nule, dakle ledeni dani. Premda je za spoljašnju jedinicu gora temperatura oko nule nego -10°C, jer je na -10°C mala apsolutna vlažnost, pa na temperaturi oko nule češće ledi i više radi defroste

Jis gore je losa pozicija spoljne. Usisava sneg i zapuši saće / izmenjivac. Bar se meni to desilo 😅

Morao sam da je čistim svaki dan 4-5x dok nisam napravio nadstrešnicu.

Elem sta se desava kada TP koja je projektovana za -5/+24 doživi da bude -10 u toku noći ? Ako nema grejače. Ona i dalje greje u toku noći.

Pošto sam za proračun svog grejanja prikupio sve temperature za svoj grad imam uvid kako se kretala temperatura na dnevnom nivou od 2010. godine. Za svaki dan imam najnižu, srednju i najvišu temperaturu. Iz iskustva 5 godina korišćenja TP, proračuni mi se dosta dobro poklapaju sa realnim stanjem.

Koga zanima evo link za moj proračun:
I ovako je komplikovano, pa sam sakrio sheetove sa temparaturama, proračunima i slično...

Iz mog iskustva, treba koristiti medijalne temperature, a ne prosečne (mada nije velika razlika). Takođe, preciznije je računati manje intervale od meseca, ili grejne sezone, pošto se ne vide pikovi. Najpreciznije je računati za svoj objekat tj. koliko je temperaturno inertan ili bar rezolucija da bude na nedeljnom nivou ili na 3-4 dana (ja imam za dan, ali u stvarnosti nije potrebno). Informacija o min i max na niovu dana može da se iskoristi za proračun akumuliranje toplote ili koliko će TP raditi u jeftinoj odnosno skupoj struji (moja recimo, kad se grejemo, radi preko 50% u jeftinoj).

Ja se izvinjvam ako je glupo pitanje, kako pelet isti trošak kad je bio 100 eura tona (2011) i kad je bio gotovo 300 eura tona?

Nije realan trošak nego kalkulacija u odnosu na trenutnu cenu energenata. (disclaimer: trenutna je onoliko koliko se setim da ažuriram cenu)
Godine se odnose na temperature koje su bile u tim godinama. Nema smisla porediti koliko si platio nešto pre 10 godina, već koliko bi platio to danas da je takva zima sada.
2011/12 je bila jako hladna zima... 2023/24 je bila jako topla. Kada projektuješ grejanje, moraš to da uradiš na osnovu neke temperature. Ovo je meni pomoglo da vidim kakve su zime kod i koliko često. A ne da mi neko kaže "moraš da predvidiš -15°C" ili "kod nas su blage zime, prosek je +5°C". Zato sam sebi napravio ovakve proračune da steknem utisak šta je u stvari istina.
Verovatno samo ja razumem šta sam hteo sa ovim, ali rekoh, ne škodi da podelim. Možda je neko zaludan kao ja, pa mu moje iskustvo pomogne :)

Ja se izvinjvam ako je glupo pitanje, kako pelet isti trošak kad je bio 100 eura tona (2011) i kad je bio gotovo 300 eura tona?
Na pelet se ne isplati grejanje. Ko ima manju kvadraturu i grejanje bafera na struju je isplatljivije. Ne sećam se cene peleta 2018-te, ali se sećam da je tada grejanje klimama bilo tačno 2,5 puta jeftinije

I te kako se isplati grejanje na pelet po ovogodisnjim cenama, primera radi ja sam pelet nabavljao po 170 evra. Za to vreme je cena struje (u poslednjih 12 meseci) porasla kumulativno 30%.

Imam podno grejanje, korisna površina kuće je oko 120m2. Izolacija kuće je stiropor, 10cm na zidovima i na tavanskoj ploči. Ložim drva i razmišljam da li bi bilo pametno i rentabilno da na podno priljučim toplotnu pumpu vazduh-voda? Da li je moguće paralelno priključiti toplotnu pumpu i kotao na drva?

Koju temperaturu vode guraš kroz podno u sred zime?

Vrh Dno