Šta je novo?

Grejanje na gas

Pa kuca je na 2 etaze (60+60m2) i visoko potkrovlje koje je trenutno u funkciji tavana, ali sa potencijalom od 30-35m2 stambenog prostora u buducnosti. Pa da ima rezerve na kotlucsa tih 24kw.
A i opet imacu na ovih 120 km2, 10 radijatora + 2 susača, pitanje da li bi slabiji kotao postigao sve to
Kakva je izolacija? Evo pogledaj ovde koliko snage ti treba: https://microma.rs/kalkulator/
Mislim da ti je snaga bitnija za grejanje vode u režimu protočnog bojlera. Za grejanje kuće svakako previše. Kotlovi manje snage imaju samo jednu zavojnicu u uzmenjivaču, kod većih kotlova je dupla zavojnica i ako se jedna polovina zapuši, nema leka, jer sredstvo za čišćenje uvek prođe kroz drugu čistu zavojnicu. Raspitaj se za taj Bosch ako ti model sa jednom zavojnicom dovoljno jak, ne uzimaj sa dve.

To za dve zavojnice i zapušavanje sam pročitao ovde na forumu i pitao sam Bosch servisera, komentar je bio, to i ako se desi, nije nikakav problem, bez brige. Serviser je koga poznajem preko 20 godina, nije neki koji se pojavio, pa nestao.

Pozdrav svima.cesto pisemo o modulaciji nasih kotllova,kolko trose ovo ono.ali mene zanima sta se desava sa izmenjivacem toplote u konvencionalnom kotlu pri radu kotla u modulaciji.znamo da je najbolje da polazna voda bude ne manja od 60c,cesto kada kotao modulira voda je 50 c nekad dodje do 55c i kotao iskljuci jer mu je on-off termostat dao komandu za to.brineme dali izmenjivacu toplote u konvencionalnom kotlu steti niska temperatura rada.?
Pozdrav svima.cesto pisemo o modulaciji nasih kotllova,kolko trose ovo ono.ali mene zanima sta se desava sa izmenjivacem toplote u konvencionalnom kotlu pri radu kotla u modulaciji.znamo da je najbolje da polazna voda bude ne manja od 60c,cesto kada kotao modulirae voda je 50 c nekad dodje do 55c i kotao iskljuci jer mu je on-off termostat dao komandu za to.brineme dali izmenjivacu toplote u konvencionalnom kotlu steti niska temperatura rada.?
Kod mene je tako jer je kuca vrhunski izolirana,stolarija itd.sa 50c lagano dostizem zadatu temperaturu na termostatu.kotao nije nazalost kondenzacioni nego obican konvencionalni.voda u polaznom vodu nikad ne predje 55c.zadata t vode na kotlu je 65c.znam da modulira i brine me da ne steti nesto izmenjivacu toplote ta mlaka voda i mali plamen gorionika.

Poslednja izmena:
znam to.netreba mi jaci iovaj mi prejak.grejem 150m2,kotao viessman 24kv.samo pitam za izmenjivac toplote sta bude s njim kad radi na niskotemperaturnom rezimu...

znam to.netreba mi jaci iovaj mi prejak.grejem 150m2,kotao viessman 24kv.samo pitam za izmenjivac toplote sta bude s njim kad radi na niskotemperaturnom rezimu...
Odgovorio je drugom korisniku. Ako ti ne piše u uputstvu za kotao MINIMALNA neophodna temperatura vode, ne vidim nikakav problem, taman da je i 30°C. Jedino što mora da postoji odvod kondenzata koji bi se u tom slučaju javljao na površini izmenjivača

Odgovorio je drugom korisniku. Ako ti ne piše u uputstvu za kotao MINIMALNA neophodna temperatura vode, ne vidim nikakav problem, taman da je i 30°C. Jedino što mora da postoji odvod kondenzata koji bi se u tom slučaju javljao na površini izmenjivača
Aha,u tom grmu lezi zec.kako da znam ima li odvid kondezata,ili da otvorim kotao i fizicki proverim.?hvals

Konsultuj proizvođačko uputstvo. Sve drugo je gledanje u pasulj. Ako imaš crevo za odvod kondenzata, pored onih cevi za vodu i gas, onda ima rešen kondenzat. A možda i nema, ako uopšte nije ni predviđeno da dolazi do kondenzacije. Dakle samo pročitati uputstvo

Ok.
Konsultuj proizvođačko uputstvo. Sve drugo je gledanje u pasulj. Ako imaš crevo za odvod kondenzata, pored onih cevi za vodu i gas, onda ima rešen kondenzat. A možda i nema, ako uopšte nije ni predviđeno da dolazi do kondenzacije. Dakle samo pročitati uputstvo
Kapiram.hvala na odgovoru.

Zavisi od željene temperature u prostoru i toplotnih gubitaka objekta, ali gotovo sigurno 90+% vremena ima da radi na minimumu koji mu modulacija dozvoljava.
Pa čitao sam i temu za izbor kotla na gas i video sam da si ti isto uzeo Bosch 1200w i da si zadovoljan po komentarima.
Pored toga sto 2300w ima ima elektroniku za spolju sondu, a 1200w nema, vec je neophodan i dodatni modul, ono sto me privlacilo ka 2300w jeste i niža modulacija na 10% od oko 2-3 kw i što je kao tiši u radu po spec. kao i 30kw na sanitarnom izmenjivaču.
Mada ti si pisao da je ovaj 1200w svakako dosta tih, da dosta modulira i sa on/off termostatom, e sad da li bi mi ta razlika u modulaciji 10% umesto 20% donela znacajnu ustedu u potrosnju obzirom da ce on malo-malo (često) da gura na sanitarnu vodu za kuhinju i kupatilo, ostaje pitanje vrv bez odgovora, ali i to da je razlika u ceni od oko 40-45.000, izabrao sam ovaj jeftiniji i da ulozim u magnetni filter i da trazim modulacioni termostat da bih imao sto manje oscilacije u temp. u prostorijama.

Prilozi

• IMG_7771.jpeg
    IMG_7771.jpeg
    95.4 KB · Pregleda: 18
  • IMG_7770.jpeg
    IMG_7770.jpeg
    96.8 KB · Pregleda: 18
  • Like
Reagovanja: PJ
Mozes, slobodno.
Nece kotlu nista biti.
Ti ces vec prvi dan takvog grejanja videti da li ti je za tvoje potrebe tih 40° puno ili malo, a vremenom ces nauciti sam kad ti koja temperatura vode treba.
Nije praktično, ali je moguce i ljudi to tako i koriste.
Malo kasnim al ajd da pitam,sta ce biti s izmenjivacem toplote u kotlu(jel mu skodi) ako konstantno radi na 40c.pod iuslovom da nije kondezacioni nego konv.hvala

Malo kasnim al ajd da pitam,sta ce biti s izmenjivacem toplote u kotlu(jel mu skodi) ako konstantno radi na 40c.pod iuslovom da nije kondezacioni nego konv.hvala
Jel dostiže zadatu temperaturu? Jel fabrički predviđen da može da se podesi da radi na 40°C? Ako su ti oba odgovora potvrdna, onda mu verovatno neće škoditi.

Jel dostiže zadatu temperaturu? Jel fabrički predviđen da može da se podesi da radi na 40°C? Ako su ti oba odgovora potvrdna, onda mu verovatno neće škoditi.
Da postize zadatu temperaturu bez problema(23c) u prostoriji gde je sobni termostat.kotao viesman 24 kv konvencionalni.greje 150kvadrata dobro ususkane kuce.radi i na manje od 40c polaznog voda.samo nebih da izmenjivac toplote sjebe kondenz.hvala

Moji su u prizemlju, ja sam gore na spratu, termostat je trenutno postavljen na 23.5 do 21h i nalazi se u prizemlju.sta recimo ako ja hocu na spratu da mi bude 23 stepena do 23h,a da termostat ostane i dalje kod njih dole, da ga ne seljakam svaki dan.Pomerim program sa 21h na 23h termoglavu kod njih stavim na 2.1-2.2 u 21h a kod mene gore otvorim skroz da li je to ok tako?
Termoglava nece dozvoljavati da se temperatura penje iznad 21, termostat nece dostici zadatu i nece dati signal kotlu da je temp postignuta a gore kod mene će pumpa da gura.

Kod mene to smanjivanje na 21c nocu ne pije vodu sto se tice potrosnje, jer se potrosi isto da se potom nadoknadi na dnevnu 24c. Samo u sobi gde spavam nocu zavrnem skroz radijator jer ne mogu da spavam dok zraci toplota. Tako da kotao odrzava 24C stalno, samo se sobe za spavanje gase nocu.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ
Moji su u prizemlju, ja sam gore na spratu, termostat je trenutno postavljen na 23.5 do 21h i nalazi se u prizemlju.sta recimo ako ja hocu na spratu da mi bude 23 stepena do 23h,a da termostat ostane i dalje kod njih dole, da ga ne seljakam svaki dan.Pomerim program sa 21h na 23h termoglavu kod njih stavim na 2.1-2.2 u 21h a kod mene gore otvorim skroz da li je to ok tako?
Termoglava nece dozvoljavati da se temperatura penje iznad 21, termostat nece dostici zadatu i nece dati signal kotlu da je temp postignuta a gore kod mene će pumpa da gura.
Stavi termostat na spratu na 23C do 23h, a dole kod njih nasteluj termoglave na temperaturu koja im odgovara.
Tako ce gore biti 23C, a dole 21C (ili koliko je vec potrebno).
Naravno, tu gde je termostat uvek je otvorena termoglava na max.

Kod mene to smanjivanje na 21c nocu ne pije vodu sto se tice potrosnje, jer se potrosi isto da se potom nadoknadi na dnevnu 24c. Samo u sobi gde spavam nocu zavrnem skroz radijator jer ne mogu da spavam dok zraci toplota. Tako da kotao odrzava 24C stalno, samo se sobe za spavanje gase nocu.

Ukoliko je prostorija gde spavaš isključivo spavaća soba, stavi termo glavu, spusti temp koliko ti odgovara i ne moraš da diraš ventil.

Kada 48h nema nikoga kod kuće, prestao sam da diram grejanje tj ostavim ga regularno da radi, ako je duže od toga, smanjim za 2 stepena, pa ga dan pred povratak vratim.

Kada sam poslednji put smanjio na 17C, temp je posle nekoliko dana pala na 17, sistem je održavao tu temp, na dan povratka sam podigao na redovnu temp, ali kada sam se vratio, bilo je potrebno dva cela dana da podovi i zidovi vrate temperaturu na koju sam navikao. U prostoru je bilo OK, ali kada stanem bos na pod, osetim da je hladan. Pridjem zidu, osetim da zrači hladno.
Jeste za tih nekoliko dana odsustva bila smešno mala potrošnja, ali je narednih nekoliko dana bila veća. Nisam se trudio da procenim (nema šanse da izračunam) da li je i kolika bila ušteda, ali komfor mi je svakako narušen, a to mi je polazna tačka. Ako nema komfora, koga briga koliki je račun za grejanje.

Stavi termostat na spratu na 23C do 23h, a dole kod njih nasteluj termoglave na temperaturu koja im odgovara.
Tako ce gore biti 23C, a dole 21C (ili koliko je vec potrebno).
Naravno, tu gde je termostat uvek je otvorena termoglava na max.
Pa onda ujutru kad idem na posao ponovo da ga spuštam dole, upravo hoću da izbegnem to seljakanje gore dole.

Pa onda ujutru kad idem na posao ponovo da ga spuštam dole, upravo hoću da izbegnem to seljakanje gore dole.
Ne moras da spustas termostat dole, ostavi ga gore i smanji ga na 21C dok si van kuce, kad se vratis povecaj termostat na 23C.
Ili ga programiraj vremenski ako ima tu opciju, da sam radi tako.

Svakako ti je dole limitirana temperatura na 21C termoglavama.
Dok si van kuce bice 21C, kad se vratis povecas na 23C na spratu, dole termoglave limitiraju 21C celog dana.

Ja hocu dole u prizemlju da bude 23 stepena od 6 do 21h a na spratu ujutru 21 a kad se vratimo s posla od 15 do 23h 23 stepena.kako izbeci stalno seljakanje termostata u kombinaciji s termoglavama

Ovo sto zelis jedino moze uz odvajanje 2 kruga grejanja, gde ce se nezavisno upravljati. Npr kod Vaillanta sa sobnim korektorom VR92 .

Iz kog razloga zelis da na spratu bude 21C umesto 23C dok si van kuce?
Obzirom da kotao svakako mora da greje vodu kako bi zagrejao donji deo kuce na 23C, minorna je usteda jer si zatvorio gornje radijatore na 21C umesto na 23C.
Bolje ostavi da ti greje celu kucu na 23C, dok bi se dole zatvarale termoglave u 21h na 21C, dok bi termostat bio podesen na 23C kako bi ti grejao gornji sprat.

Mozda da kupis one termo glave na baterije za sprat koje se konektuju preko wifi i onda ih podesis preko telefona od kod do kod vremena i koja temperatura da bude. Mislim da su oko 3000 dinara.

Kakva je vama potrosnja za Januar?

Kod mene, kuca 120m2 grejane povrsine, za Januar utroseno 500m3.

Ova zima jeste hladnija, ali nisam ocekivao ovoliku potrosnju.

Kod mene kuća od 200 kvadrata + pomoćna zgrada 35 kvadrata 657 kubika. To mi je i prvi mesec kako se grejem na gas( u taj račun su i 8 dana iz decenbra pošto je 24 dec pušten gas)Grejanje i topla voda.

Kod keve u prizemlju dnevni boravak 16kv,trpezarija 20kv, kupatilo i hodnik ka spratu dakle 4 radijatora, temperatura od 06-21h 23.5 stepena, nas 5 sanitarna voda plus keva dole kuhinja sanitarna voda 186 kubika za januar plus 2-3 dana u decembru jer je citano 28.12.

Nazad
Vrh Dno