Šta je novo?

Grejanje na gas

код мене темп полазног вода на 40 степени, температура на термостату 23.5, потрошња за 24 часа је 5,52 кубика углавном је то дневна потрошња са све санитарном водом која се баш доста користи. ето у тих 24 часа је било 7 туширања :)
@Leso
стави на термостат температуру која ти одговара 23, 24 небитно, на котлу стави полаз на пар степени мање од оне температуре на коју гаси термостат и радијатори ће ти стално бити млаки, темп на термостату ће ти 0,2-0,3 степена мање од задате. мени и са 40 степени полаза гаси термостат, на 23.5 задату, мање од тога нема смисла да идем :)
а има фора и у термостату да се подеси температура осцилације тј на колико да се пали/гаси на мом је то од 0,1, 0,2 или 0,3 степена, ја сам подесио на 0,1 степен.

Podno i radijatorsko grejanje su dva sveta. Koristimo i jedno i drugo. Kod radijatorskog, gde imate prostoriju dimenzija 4*6m, a radijator je na zidu od 4m ,onaj što sedi na 6m se smrzo od zračenja. Kod podnog, bilo gde u prostoriji je isto, osim pored prozora. Jedina bitna temp, je ona koju mere kontrolne jedinice. Bilo bi lepo kad bi neko i napisao koliko je m3 gasa trošio za prethodni mesec, čisto da može da se poredi i kvalitet. Nemojmo samo opet o RHMZ-u. Ja sam mraz u novembru na kolima u 05.30h video samo 2 dana, jedva. Parkirani su na otvorenom stalno. A panelni i alu radijatori drže temp koliko i klima,malo više. Zbog toga brže i greju.

код мене темп полазног вода на 40 степени, температура на термостату 23.5, потрошња за 24 часа је 5,52 кубика углавном је то дневна потрошња са све санитарном водом која се баш доста користи. ето у тих 24 часа је било 7 туширања :)
@Leso
стави на термостат температуру која ти одговара 23, 24 небитно, на котлу стави полаз на пар степени мање од оне температуре на коју гаси термостат и радијатори ће ти стално бити млаки, темп на термостату ће ти 0,2-0,3 степена мање од задате. мени и са 40 степени полаза гаси термостат, на 23.5 задату, мање од тога нема смисла да идем :)
а има фора и у термостату да се подеси температура осцилације тј на колико да се пали/гаси на мом је то од 0,1, 0,2 или 0,3 степена, ја сам подесио на 0,1 степен.
Stan mi je dvosoban 60 kv. Izolacija svuda10 cm stiropor i pvc. U dnevnoj radijator 220 cm, spavaca 160 cm, kuhinja 160 cm, hodnik 60 cm i susac u kupatilu. Na 40 c polazne bude 22,5 c. Sto se tice sobnog termostata meri +~ 0,5 i ne znam kako i da li mogu da smanjim oscilaciju. Zato mi je veliki raspon palenja gasenja. Zbog toga pitam kako bez termostata ako je bolje resenje

Bez sobnog termostata temperatura u prostoriji bi ti gurala skoro na temperaturu polazne vode a gorionik bi se svaki čas palio i gasio.
Postoji tu i priča da li je pumpa stalno uključena ili samo kad radi gorionik i na kraju rad gorionika zavisi i od temperature povratne vode te zato često pregura zadatu temperturu.
Pozovi onog ko je radio projekat i izbor opreme da ti našteluje sistem za grejanje ili bar da uputstva.

A da li valja da se pregreva temp povratne vode šta nam to zapravo govori?
kod mene na boschu kad prebaci temp povratne vode za 5 stepeni od zadate polazne gasi plamen a pumpa non stop vrti vodu pa kad padne temp vode ispod 5 stepeni od zadate ponovo pali plamen i tako u krug dok se ne postigne zadata sa termostata.

Prvo radijator ne može da preda svu energiju što znači da što je toplije u prostoriji to je povratna voda toplija, drugo kotlovi su izradjeni da rade u nekom režimu rada gde je definisano ΔT i deklarisani su koji je režim sa najvećim stepenom iskorišćenja (npr. 50/30).
Nemaju svi radijatori iste karakteristike iako su istih dimenzija a različiti proizvodjači, postoje tu i razdele po granama i gde se redukuje cevovod i majstorsko je da odradi ugradnju opreme a ne da napravi spisak opreme, ugradi, pokupi kintu i ne pojavi se više uz obrazloženje ja sam svoje odradio.

Vidim da se razumete u temu. Koje je vase misljenje o radu kotla , mehanicki, bez termostata. Poenta je da hocu da izbegnem oscilacije u temperaturi, da ne moram da cekam da se radijatori ohlade , dok termostat posalje signal kotlu. A to sve traje i traje
Po onome sto si napisao ti nemas "oscilacije u temperaturi" bar ih tvoj termostat ne registruje jer je njegova svrha da ta oscilacija bude do 0.5 stepeni od zadate.

Kljucna stvar je koliku zadatu temperaturu drzis na termostatu?
Ako sam dobro razumeo iz napisanog to je 22.5c to nije bas toplo za nekog ko kaze da voli toplo.
stavi na 23-23.5 i verujem da neces vise primetiti gasenje kotla.

Dosta se ovde diskutuje o temperaturi polaznog voda, da objasnimo cemu ona sluzi.
ta temperatura je maksimalna zadata temperatura vode koja ide u sistem grejanja i najvise zavisi od toga koju vrstu grejanja imate (radijatori, podno, vatra, gas, struja) i kako je izolovan objekat i koliki su njegovi toplotni gubici.

• Sto je vas objekat ususkaniji i energetski efikasniji bica vam potrebna manja polazna temperatura i samim tim manje cete energije trositi na grejanje.
  • Polazna temperatura vode nece uticati na temperaturu prostora ako imate u sistemu i sobni termostat, (vecina ima) jer on bi trebao da iskljuci kotao pre dostignute temperature polaznog voda.
  • temperatura polazne vode najvise zavisi i od spoljnje temperature. Sto je napolju hladnije grejani prostor zahteva vise energije.
  • polazna temperatura najvise utice na to da li ce se objekat grejati brze ili sporije.
  • veca temperatura brze ce zagrejati i ugasiti,
  • niza temperatura sporije dostize, a ako je napolju previse hladno moze da ne dostigne zadatu temperaturu na sobnom termostatu.
  • Moja preporuka je uvek drzati visu polaznu temperaturu od potrebne kako bi kotao gasio sobni termostat a ne termostat na kotlu
  • Ako vam je objekat ususkan to bi za struju ili gas bilo nekih 45 stepeni za radijatorsko grejanje i 35 stepeni za podno
    ako vam je hladno povecajte za jos 5 stepeni.

Sve si odlicno objasnio jos samo par reci o temperaturi povratnog voda i gasenju plamena kad temperatura premasi 5 stepeni od temp polaza na kotlu. Koliko je ovakav rad stetan za kotao da se plamen gasi/pali, da pumpa non stop radi, pretpostavljam da nije i da je kotao napravljen da ima x paljenja /gasenja za svoj radni vek od 10god.

Neki Stege marka. Mislim izalijanski

Italijanski
IMG_5563.jpeg
A da li valja da se pregreva temp povratne vode šta nam to zapravo govori?
kod mene na boschu kad prebaci temp povratne vode za 5 stepeni od zadate polazne gasi plamen a pumpa non stop vrti vodu pa kad padne temp vode ispod 5 stepeni od zadate ponovo pali plamen i tako u krug dok se ne postigne zadata sa termostata.
Mozete li mi pomoci oko ovoga termostata? U smislu da li se moze podesiti ispod +~0,5. Stvarno se ne razumem. Grejanje sam uveo pre nekih mesec i po. Hvala
Bez sobnog termostata temperatura u prostoriji bi ti gurala skoro na temperaturu polazne vode a gorionik bi se svaki čas palio i gasio.
Postoji tu i priča da li je pumpa stalno uključena ili samo kad radi gorionik i na kraju rad gorionika zavisi i od temperature povratne vode te zato često pregura zadatu temperturu.
Pozovi onog ko je radio projekat i izbor opreme da ti našteluje sistem za grejanje ili bar da uputstva.
u redu je to sto pisete. Nego kako resavate neprijatne situacije kada se pali i gasi termostat a izmedju hladani radijatori dok ne ne krene sve u krug?
Zdravo. Mozete li da mi objasnite da shvatim ako ne koristim sobni termostat jer pri temperaturi polazne vode je podesena na 40 c maksimalna temp. u prostoriji bude 21,5 c. Pri tome nema osvilacija u temp. Pri koristenju termostata kada dostigne zadatu temperaturu kotao se islkjuci i treba min 30-40 min i duze da se ponovo ukljuci. Poenta je da izbegnem ta variranja u temp. Kod mene je termostat podesen na +-0,5 c. Izvinite ako vas ometam, ali vidim da se razumete u temu a ja ne znam nista o tome
Pozdrav

Bez termostata ne mozes izbeci oscilacije u temperaturi, jer ako postavis temperaturu polaznog voda na, recimo 50C, ista ce temperatura u radijatorima biti i na spoljnoj temperaturi od 0C i 15C, gde se moze desiti ako je preniska temperatura polaznog voda da ti bude hladno u prostoriji, ili ako je previsoka temperatura da ti bude pretoplo.

Ja sam taj problem resio uz spoljni senzor, gde se podesava kriva (u zavisnosti od spoljne temperature, i zadate temperature prostora, kotao sam povecava/smanjuje temperaturu polaznog voda). Uz malo testiranja, pronasao sam idealnu krivu za moju kucu, gde nema pregrevanja prostora, a radijatori su uvek topli, tj termostat uvek drzi blizu zadate temperature i ne iskljucuje kotao.
Hvala na objasnjenju. Samo mi nije jasno sta ce onda termostat ako nikada ne dostigne zadatu temperaturu kotla? Zar to nije isto ako iskljucimo sobni zermostat?

Hvala na objasnjenju. Samo mi nije jasno sta ce onda termostat ako nikada ne dostigne zadatu temperaturu kotla? Zar to nije isto ako iskljucimo sobni zermostat?
Kotao definise temperaturu polaznog voda i na osnovu senzora, i na osnovu termostata. Kada ujutru krene sa radom, krece silovito, velikom snagom kako bi sto pre zagrejao prostor. Kako se sto vise priblizava zadatoj temperaturi (kod mene je to 25C), tako smanjuje snagu i temperaturu polaznog voda, kako bi se sto vise priblizio zadatoj temperaturi, a ne prevazisao je (jer ce u tom slucaju ugasiti kotao, pa ce se radijatori hladiti). Onda imas taj osecaj toplo/hladno. Termostat je kod mene podesen na +- 0.2C, tj ako dodje do 25.2C kotao ce se ugasiti, dok temperatura u sobi ne padne na 24.8C.

Sve si odlicno objasnio jos samo par reci o temperaturi povratnog voda i gasenju plamena kad temperatura premasi 5 stepeni od temp polaza na kotlu. Koliko je ovakav rad stetan za kotao da se plamen gasi/pali, da pumpa non stop radi, pretpostavljam da nije i da je kotao napravljen da ima x paljenja /gasenja za svoj radni vek od 10god.
Upravo tako to je napravljeno da se nebrojeno puta pali i gasi.
sam upaljac se trosi, ali se zameni i tera opet.
Zdravo. Mozete li da mi objasnite da shvatim ako ne koristim sobni termostat jer pri temperaturi polazne vode je podesena na 40 c maksimalna temp. u prostoriji bude 21,5 c. Pri tome nema osvilacija u temp. Pri koristenju termostata kada dostigne zadatu temperaturu kotao se islkjuci i treba min 30-40 min i duze da se ponovo ukljuci. Poenta je da izbegnem ta variranja u temp. Kod mene je termostat podesen na +-0,5 c. Izvinite ako vas ometam, ali vidim da se razumete u temu a ja ne znam nista o tome
Pozdrav

Nisi rekao koju si zadao temperaturu na termostatu?
ako temperatura polazne vode od 40 stepeni ne postize 21.5 stepeni povecaj to na bar 50 stepeni jer ti to jako slabo greje ili imas velike gubitke.

Temperatura polaznog voda morate podici da moze postici temperaturu na termostatu, da on ugasi kotao.

Koliko kapiram gubitci su minimalni jer povratna voda je dosta topla i treba vremena da padne temperatura u prostoriji za navedenih 0,5°C da bi kotao ponovo startovao, čeka se 30-40min.
Sobni termostat je priča za sebe a termostat na kotlu je sasvim druga priča. Sobni termostat isključuje kotao kada dostigne zadatu sobnu temperaturu (21,5) i gorionik ne radi bez obzira na temperaturu vode dok temperatura u prostoriji ne padne za 0,5 koliko ste naštelovali i voda u kotlu ne može da održava konstantno zadatu temperaturu (40°C). Znači temperatura na termostatu na kotlu reguliše samo rad gorionika dok je sistem za grejanje uključen dok sobni termostat uključuje i isključuje rad celog sistema za grejanje.

Nekako isto sam se osecao kao on kad su mi uveli grejanje pre mesec dana.
Da li imas upustvo od termostata? Potrebno je da ga podesis po sebi, kako tebi odgovara i da ga malo proucis iliti naucis, bezveze komplikujes sebi stvari a jednostavno je, povecaj na termostatu 1,2 stepena pa ti se nece ishladiti. Koliko sam razumeo ovlascenog servisera termostat salje signal svakih 15 minuta kotlu pa dok on doceka da se oni usklade njemu bude hladno :)

Izvinjavam se. Temperatura polazne vode 40 c u prostoriji bude 22,5 , 30 c. To nije problem. Ne rszumete me ili ja ne postavljam dobro pitanje. Pitanje je da li mogu da koristim grejanje bez sobnog termostata zbog oscilacija u temp. kada se pali gasi. Jednostavno da samo preko kotla recimo podesenih tih 40c , meni doboljnoj tempersturi gore navedenoj funkcionisem?
Tako mislim da cu imati prijatniju bez osvilacija temperaturu.
Izvinite jos jednom. Nadam se da sam bolje definisao moje pitanje

Da li može meni neko iskusniji da pojasni sta znaci temeratura polazne vode? Meni je namešteno da mi sanitarna voda bude oko 44 stepena a voda u radijatorima oko 55 do 60 stepeni?

Zdravo Ronhille. Procitao sam tvoje komentare i objasnjenja. Tehnickii deluje nerealno a u praksi citajuci tvoja iskustva realno. Uveo sam gas pre oko mesec i po dana i ne snalazim se najbolje. Kada mi termostat dostigne zadatu temperaturu i iskljuci kotao ne mogu da docekam da ga ponovo upali. Da sam znao da to tako funkcionise , sa tim pauzama hladjenja i radijatora i prostorija itd.. posto nemam zivaca da cekam da se ponovo upali kotao onda prinesem termostat kod otvorenog prozora i ohladim ga. Znam da radim glupost ali sta cu.
Nego Ronhille pomagaj dok nisam presao na struju. Ovo je smesno ako tako svima funkvionise. Pozdrav

Zdravo Ronhille. Procitao sam tvoje komentare i objasnjenja. Tehnickii deluje nerealno a u praksi citajuci tvoja iskustva realno. Uveo sam gas pre oko mesec i po dana i ne snalazim se najbolje. Kada mi termostat dostigne zadatu temperaturu i iskljuci kotao ne mogu da docekam da ga ponovo upali. Da sam znao da to tako funkcionise , sa tim pauzama hladjenja i radijatora i prostorija itd.. posto nemam zivaca da cekam da se ponovo upali kotao onda prinesem termostat kod otvorenog prozora i ohladim ga. Znam da radim glupost ali sta cu.
Nego Ronhille pomagaj dok nisam presao na struju. Ovo je smesno ako tako svima funkvionise. Pozdrav. Pozdrav ajde da pokušam ponovo objasniti! Prvi korak ,isključi termostat. Zatim zadaj temperaturu polazne vode što nižu . Znači smanjivaj za toliko koliko je potrebno za održavanje temp. u prostorijama. Na primer zadaš 37° ukoliko ta temperatura polazne vode dovoljna za održavanje željene temp. u sobama. To jest nadoknađuje gubitke objekta. Kotao neće stalno raditi ono će se isključiti kada u povratnom vodu temp. dostigne 34° (mada to zavisi od parametara ,kako je podešeno). Off-on nadam se da ti je jasno. Zato sam rekao da isključiš termostat, da bi lakše našao potrebnu temp. polazne vode. Kako dođu hladniji pa topliji dani ti tako regulišeš temperaturu manuelno. To rade slično malo moderniji kotlovi sa spoljašnjim termostatom. Kasnije kada si se već uvežbao i upoznao sistem. Tada uključi termostat i podesi ga malko iznad te temperature koju inače održavas u prostoriji. Time ćeš zaštititi da recimo ako nisi kod kuće , napolju je podosta otoplilo pa da ti u tom slučaju termostat preuzme upravljanje. Vidim da dosta vas misli da u kotlu stalno gori plamen ukoliko se termostat ne koristi. Pa radi off-on ,samo što održava temp. u grejnom krugu. Dodao bi još da kojima je kotao predimenzionisan da ni ne pokušavaju ovako podesiti. Imaće podosta veću potrošnju gasa. Kod mene je niskotemperaturni sistem grejanja na radjatore i veoma sam zadovoljan. Ovih dana na mom kotlu je 34-35°polazna voda . A min sanaga kotla ako se ne varam je 2,1kw

Temperatura polazne vode je temperatura na izlazu iz kotla i regulacijom visine te temperture se reguliše rad gorionika odnosno kada će se isključiti gorionik bez obzira što još nije postignuta željena sobna temperatura.

@Leso
Sa radom kotla na 40°C i bez sobnog termostata ladno će gurati temperaturu u prostoriji na približno 30°C a ti si zadovoljan sa 22,5 i vidim da su gubitci minimalni jer kažeš da je pad temperature za 0,5°C za nešta malo manje od sat vremena na spoljnoj temperaturi par stepeni iznad 0. Preko svega toga takav način rada kotla ne postoji nigde u uputstvu, ne možeš da regulišeš temperaturu u prostoriji i videćeš razliku na računu za gas.

Izvinjavam se. Temperatura polazne vode 40 c u prostoriji bude 22,5 , 30 c. To nije problem. Ne rszumete me ili ja ne postavljam dobro pitanje. Pitanje je da li mogu da koristim grejanje bez sobnog termostata zbog oscilacija u temp. kada se pali gasi. Jednostavno da samo preko kotla recimo podesenih tih 40c , meni doboljnoj tempersturi gore navedenoj funkcionisem?
Mozes, slobodno.
Nece kotlu nista biti.
Ti ces vec prvi dan takvog grejanja videti da li ti je za tvoje potrebe tih 40° puno ili malo, a vremenom ces nauciti sam kad ti koja temperatura vode treba.
Nije praktično, ali je moguce i ljudi to tako i koriste.

Da li može meni neko iskusniji da pojasni sta znaci temeratura polazne vode? Meni je namešteno da mi sanitarna voda bude oko 44 stepena a voda u radijatorima oko 55 do 60 stepeni?
izleda da sam dzaba pisao

Dosta se ovde diskutuje o temperaturi polaznog voda, da objasnimo cemu ona sluzi.
ta temperatura je maksimalna zadata temperatura vode koja ide u sistem grejanja i najvise zavisi od toga koju vrstu grejanja imate (radijatori, podno, vatra, gas, struja) i kako je izolovan objekat i koliki su njegovi toplotni gubici.

• Sto je vas objekat ususkaniji i energetski efikasniji bica vam potrebna manja polazna temperatura i samim tim manje cete energije trositi na grejanje.
  • Polazna temperatura vode nece uticati na temperaturu prostora ako imate u sistemu i sobni termostat, (vecina ima) jer on bi trebao da iskljuci kotao pre dostignute temperature polaznog voda.
  • temperatura polazne vode najvise zavisi i od spoljnje temperature. Sto je napolju hladnije grejani prostor zahteva vise energije.
  • polazna temperatura najvise utice na to da li ce se objekat grejati brze ili sporije.
  • veca temperatura brze ce zagrejati i ugasiti,
  • niza temperatura sporije dostize, a ako je napolju previse hladno moze da ne dostigne zadatu temperaturu na sobnom termostatu.
  • Moja preporuka je uvek drzati visu polaznu temperaturu od potrebne kako bi kotao gasio sobni termostat a ne termostat na kotlu
  • Ako vam je objekat ususkan to bi za struju ili gas bilo nekih 45 stepeni za radijatorsko grejanje i 35 stepeni za podno
    ako vam je hladno povecajte za jos 5 stepeni.

Definitivno nista ne razumes...
Podigni temperaturu na termostatu na max i nasteluj temperaturu vode na koju hoces tako sobni termostat nece imati nikakav uticaj, ali nema nikakvog smisla to sto radis.

Sve sam vec jasno napisao samo treba procitati prethodne poruke sa razumevanjem.

ne moze se drzati niska temperatura na sobnom termostatu i ocekivati da vam bude prijatno

ne moze se drzati niska temperatura na sobnom termostatu i ocekivati da vam bude prijatno
ili obrnuto visoka podešena temperatura na termostatu a niska polaznog voda.
kakve su vam dnevne potrošnje gasa pri ovim spoljnim temperaturama, pišite kvadraturu i potrošnju ako to iko gleda sem mene :ROFLMAO:

izleda da sam dzaba pisao

Definitivno nista ne razumes...
Podigni temperaturu na termostatu na max i nasteluj temperaturu vode na koju hoces tako sobni termostat nece imati nikakav uticaj, ali nema nikakvog smisla to sto radis.

Sve sam vec jasno napisao samo treba procitati prethodne poruke sa razumevanjem.

Hvala Vam svima na odgovorima. Samo sam mislio da mogu da iskljucenjem sobnog termostata postignem da mi radijatori nikada ne budu hladni. Samo putem kotla da pidesavam.

Kod podnog grejanja vrlo je bitno podesiti temperaturu polaznog voda takvu da sobna temperatura bude postignuta, krenete minimalno od 30 stepeni,naspram spoljne temperature povećavati do 35 stepeni kada su ledeni dani... sve sa pretpostavkom da vam je dovoljno u prostoriji da bude izmedju 22 i 23 stepena.

Kod mene na radijstorskom i 40 stepeni je dovoljno za sada. Podešen je i ne diram ga

ili obrnuto visoka podešena temperatura na termostatu a niska polaznog voda.
kakve su vam dnevne potrošnje gasa pri ovim spoljnim temperaturama, pišite kvadraturu i potrošnju ako to iko gleda sem mene :ROFLMAO:
Od 6 do 7 kubika dnevno , 140m2, kuća, sve izolovano. Pali se u 7 ujutru, gasi u 23h. 23 stepena na termostatu, 0,3 razlika. Sanitarna voda uključena. Radijatori tučani.
Nemam pojma to oko temperature polaznog voda i tako toga, ne želim ni da se cimam.

Precenjuje se temperatura polazne vode...
Mozete da je stavite i 60 stepeni, svakako ce sobni termostat da regulise potrebnu temperaturu vode i nece ni doci do te maximalne

Nazad
Vrh Dno