Šta je novo?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka

• Začetnik teme Začetnik teme LukasP
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemam mesta za 2 klime. A jedna 18 je uvek opcija ali potrosnja je onda nesto drugo. Bas zato sam gledao tu amber premium jer ima karakteristike kao neke 18ice. Jer bas joj malo fali nekih 20% kapaciteta i taj DF je bezveze kod hisensa. Inace izolacija 10cm, klima blok 25cm, nova stolarija. Ima vreme do sledece zime 🙂

Nemam mesta za 2 klime. A jedna 18 je uvek opcija ali potrosnja je onda nesto drugo. Bas zato sam gledao tu amber premium jer ima karakteristike kao neke 18ice. Jer bas joj malo fali nekih 20% kapaciteta i taj DF je bezveze kod hisensa. Inace izolacija 10cm, klima blok 25cm, nova stolarija. Ima vreme do sledece zime 🙂
ok je izolacija ali opet povelika kvadratura za 1 klimu od 4.2kw. Amber premium se vodi kao 12 ali to je klima 18ka, ako ne i jace kad se porede snage, tako da nemoj se voditi sa tim, gledas koliko kilovata daje na grijanu a to diktira potrosnju i toplotu koju moze dati i imati.
Taj amber ako mislimo na isti daje oko 7kw na grijanju
prosjecna 12ka ide obicno oko 3-4kw, 18ka je obicno oko 5.5 kw...

I imaj na umu da klima trosi onoliko koliko prostor gubi, nije nuzno da ce u nekom prostoru vise trositi 18ka od 12ke

Pozdrav svima. Da prenesem utiske sa klimom Energy pro plus 12. Ove sezone je prvi put koristim za grejanje prostorije oko 40 kvm u kuci. Za hladjenje je bas dobra i previse. Sto se tice grejanja toplota mi ide gore preko stepenista posto su 2 sprata kao duplex stan povezani. 40+40kvm. Takodje imam velike staklene portale pa i tu imam gubitke. Gore su Midea 12 Extreme koje greju. Klima ipak u danima kada veze oko nule i nocna u minusu ide stalno u DF na 40ak min. I tako non stop juri temperaturu. Na max namesten ventilator nekad ne moze da predje 22, 22,5. Znaci klima je super dok ne krene temperatura danima i nedeljama da se vrti oko nule i minus. Takodje i ona masi temperaturu za otprilike 2-3 stepena. (Ifeel nisam ni probao niti ima potrebe na tu kvadraturu. Namestena je na 21 ali gura i preko 23 na meracu koji je 5m otprilike udaljen od nje. Razmisljam da za nerednu sezonu stavim Amber Premium jer po iskustvu ovde sto sam citao ima jaci protok vazduha i bolji kapacitet dosta kada je minus. Takodje sto mi je najvaznije valjda ona nema kontrolni DF vec to radi kada ima potrebe za tim. Jeste duplo skuplja klima ali na tu kvadraturu sa pomenutim gubicima treba da radi bar toliko bolje da mi u tim talasima hladnoce bude prijatnije. Sve ove ostale japance itd za 12ku nisam video takve karakteristike i kapacitete kao i efikasnost SCOP. Ne zalazim u kvalitet plastika i delova, kompresora itd. Mada neka neko da predlog za oko 1000e sta je bolje od Ambera Premium
Ako sam dobro razumeo, spratovi su spojeni stepenistem, Hisense je na donjem, a Midea(jedna ili vise) gore. Problem je sa Hisense koja je dole, dok je na spratu ok? Ako sam dobro razumeo, tu i nema mnogo do toga koja je klima, vec do fizike da ce toplota ici gore, obrni okreni, tako da gornja klima(klime) imaju mnogo laksi posao. Uz ogradu, ako sam dobro razumeo, bilo koji klima uredjaj ce ti losije raditi u tj konstelaciji osim nekog veoma jakog koji bi ceo objekat mogao da pokrije.

Jeste tako je, gore su 2x midea u svakoj sobi. Jedna samo radi kada je grejanje. A ova dole ne spusta krilca nikad u hladnijim danima. 🙂. Sa njom samo jednom se grejemo sve do sredine novembra.Posto sam izglupirao prilikom gradnje i nemam mesta za tiplotnu pumpu, ostala mi varijanta klima. Pretpostavljam da cu sa 18icom da resim problem ili sa gree premium 12kom koja ima odlicne karaķteristike. Jer problem je svakako samo u ledenim danima a njih je ukupno bilo 10ak do sada.

Sve super osim tog defrosta na 45 min, koji kod mene licno ne pravi problem, ne utice mi na temperaturu. Nocne idu do -8 dnevna do 8
Potrosnja 10-15kwh na 24h

Slicno je i kod mene.Nocne do -6 a dnevne do +8.Potrosnja od 7-11kwh.
Filtere sam posle mesec dana oprao i nisu bili mnogo prljavi.Da li ste skidali one dodatne filtere na obe mrezice?Kakva je njihova funkcija posle godinu dana eksploatacije klime?

Slicno je i kod mene.Nocne do -6 a dnevne do +8.Potrosnja od 7-11kwh.
Filtere sam posle mesec dana oprao i nisu bili mnogo prljavi.Da li ste skidali one dodatne filtere na obe mrezice?Kakva je njihova funkcija posle godinu dana eksploatacije klime?
Moj monter nije to ni hteo da stavlja 🤣
Kaze obicno smece samo da uzmu pare🤣

Nocu na koliko drzis temp. i koju brzinu koristis.Ja sam se malo igrao i nekoliko noci stavim na "sleep",opcija sa cetiri zvezdice i 19C.
Ne menjam nastelovana na 24stepena. Odnosno na 21 a ona laze 3 stepena i max fan uvek cak i u spavacoj sobi mi isto nordic na max. Jedino sam provalio da kad udari veci minus onda vise ne laze 3 nego 2 stepena. Provalio sam izmedju 7 i -4 je 3 stepena razlike. a van te temp mora se steluje. Mada ja ne obracam paznju dal 23 ili 24 meni prijatno tako da uvek drzim na 21 a u spavacoj 20.

Sve sam probao i sleep i energy save I AI. Nista dobio nisam najefikasnije nasteluj max fan i to je to. Jedino sto sam provalio kome treba brzo dogrevanje bolje je preko app nego preko daljinca. Kada na app kliknes fast feating on ga digne na 32 stepena i potrosnja skace vise nego kad je na super preko daljinca.

Meni je fascinantno kod ove klime u mom slucaju (mislim da grijem prostor taman do njene granice snage) sto ona meni do nekih 3-4 stepena vani trosi svoj minimum kao i na +15 a to je tih nekih 350-400w, nedjutim cim krene ispod nule potrosnja ide na 700-800w

Meni je fascinantno kod ove klime u mom slucaju (mislim da grijem prostor taman do njene granice snage) sto ona meni do nekih 3-4 stepena vani trosi svoj minimum kao i na +15 a to je tih nekih 350-400w, nedjutim cim krene ispod nule potrosnja ide na 700-800w
Na tih 400W u startu imas grejac od 160W kada je temp ispod nule. Znaci da je za te negativne temperature snaga uvecana svega 140-240W za grejanje objekta sto je, rekao bih, super.

Da li potrosnju koju meri aplikacija ukljucuje i potrosnju grejaca ili ne?

Na tih 400W u startu imas grejac od 160W kada je temp ispod nule. Znaci da je za te negativne temperature snaga uvecana svega 140-240W za grejanje objekta sto je, rekao bih, super.
Pa i to sto kazes...
Da li potrosnju koju meri aplikacija ukljucuje i potrosnju grejaca ili ne?
Ja sam kupio prvi model pa nemam potrosnju u aplikaciji vec koristim pametnu uticnicu ali sam vise puta naletao po forumu da govore da je neprecizna potrosnja i da vjerovatno ne obuhvata grijac

Ovo preko App Fast Heating ? ? ? 🙂 🙂 Ima istripujes ljude kako si digao na 32 kad svima preko daljinca ide max na 30 🙂
Ma jok, samo sam digao na najvisu temperaturu, ovaj model ide do 32 stepena, stavio sam fan 3 i 32 stepena i to je to (preko aplikacije sam stimao do duse)

Pocela je igranka sa DF.Spoljna temp.+1 do -5C.Setovana temp.na unutrasnjoj 23C i 4-5 Fan.DF na 35-45min i traje 4-5min.Grejem samo jednu sobu i temp.23C.Isto se desava kada otvorim vrata od spavace sobe.Temp. u sobi pada na 20-21C a DF standardno na 35-45min.Posto imam pametnu uticnicu i usnimio sam sve faze DF.Pitanje za iskusne da li je grejac tacne ukljucen stalno(160W) kada je temp 0 ili minus.I ako jeste zasto meni u nekoj fazi DF pokazuje 6,7,W ?

Pocela je igranka sa DF.Spoljna temp.+1 do -5C.Setovana temp.na unutrasnjoj 23C i 4-5 Fan.DF na 35-45min i traje 4-5min.Grejem samo jednu sobu i temp.23C.Isto se desava kada otvorim vrata od spavace sobe.Temp. u sobi pada na 20-21C a DF standardno na 35-45min.Posto imam pametnu uticnicu i usnimio sam sve faze DF.Pitanje za iskusne da li je grejac tacne ukljucen stalno(160W) kada je temp 0 ili minus.I ako jeste zasto meni u nekoj fazi DF pokazuje 6,7,W ?
grijac je ukljucen stalno kada je minus.
Moguce da ga iskljuci pa opet ukljuci kada krene kompresor da grije vanjsku

Najbolje to mozes da provalis kada spustis temp tipa sa 24 na 18 i klima posle par min ode u standby a videces da i dalje trosi za grejac tacne.

Evo kako izgleda

Prilozi

• Screenshot_2025-02-17-19-55-31-639.jpg
    Screenshot_2025-02-17-19-55-31-639.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_2025-02-17-19-54-44-498.jpg
    Screenshot_2025-02-17-19-54-44-498.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_2025-02-17-19-57-48-228.jpg
    Screenshot_2025-02-17-19-57-48-228.jpg
    68 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_2025-02-17-19-57-26-022 (2).jpg