Šta je novo?

Hardver Novi gaming komp na AM5 platformi.

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ArrowSat

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2005
Poena
375
Pozdrav svima.

Radim upgrade sistema. Riknula AM4 ploca, sa reklamacije vratili AM5 plocu.
Dakle posedujem Ausu rog strix X670e-A Gaming WiFi plocu tj ovu: https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-x670e-a-gaming-wifi-model/

Cpu sam odabrao Ryzen 9800X3D
Memorija KINGSTON DIMM DDR5 64GB (2x32GB kit) 6400MT/s KF564C32RSAK2-64 FURY Renegade RGB
NVME je odabran SAMSUNG 2TB M.2 NVMe MZ-V9P2T0BW 990 Pro Series

Od ostalih komponenti koje imam a mogu biti bitne za odabir gornjih komponenti su mi ostale:

Grafika RTX 4090
Napajanmje CM 1000W Vanguard
Vodeno CM 360 neko...
kuciste i periferije....

Dakle ako neko ima savet sta od onih gornjih komponenti mozda treba drugo uzeti, neka pise (cpu,mem,nvme). Hvala unapred.

Mislim, poprilično default jaka gaming konfiguracija na AM5, ne vidim šta bi se dalo komentarisati sem da se ide uz dlaku za sitne detalje.

Nisam siguran oko pcie 4.0 i nvme kombinacije, da li je ploca ok za to. Obzirom da je 4090 grafa.
Takodje i brzina rama 6400mhz da li je u skladu sa potrebama cpu ili treba jace. Ne bih trosio $$$ zarad par % ubrzanja, ali ako ima neki smisleni predlog da je tu u okvirima cena navedenih komponenti, da razmotrim. Npr da li je 9800x3d vs 7950x3d ok obzirom da je jeftiniji 100 i neki euro, ili neki savet za bolji ili drugaciji ssd?

Ne bih nadogradjivao narednih 3 god tu konfu nadam se...

Ploča ima gomilu M.2 NVME portova i svi su bar PCIe v 4.0 tako da tu nema brige.
Memorije preko 6400MHz sa niskim Cl je baš na granici gde sve radi na maximumu bez naročitog petljanja.
Za igre, 9800x3D je potpuno isti ili čak malo bolji od 7950x3D jer samo jedan modul ima taj 3D cache. Ako ti za ostalo treba više jezgara (16/32 umesto 8/16) onda naravno 7950x3D.

NBisam siguran da li bi možda smanjio broj PCIe linija za grafičku na x8 što ne bi bilo dobro za grafičku. Treba pogledati u uputstva za matičnu ploču.

NBisam siguran da li bi možda smanjio broj PCIe linija za grafičku na x8 što ne bi bilo dobro za grafičku. Treba pogledati u uputstva za matičnu ploču.
Gledao sam i ako sam dobro shvatio da je ok. Svakako kad se zavrsi instalacija ispitacemo iz gpu-z ili sta ce nam vec reci sta se desava.

U principu to je to, ali ima jos neke stvari da doteram.

CPU bi mogao malo bolje da se hladi, mozda je do ventova na CM 360, u stress testu id 88-89 stepeni, voleo bih da je to bar 10 stepeni nize.

viber_image_2025-02-16_13-51-48-144.jpg

Prilozi

• viber_image_2025-02-16_13-53-30-105.jpg
    viber_image_2025-02-16_13-53-30-105.jpg
    138.1 KB · Pregleda: 66
  • viber_image_2025-02-16_13-56-06-373.png
    viber_image_2025-02-16_13-56-06-373.png
    25.1 KB · Pregleda: 56
  • viber_image_2025-02-16_13-58-58-996.png
    viber_image_2025-02-16_13-58-58-996.png
    414.1 KB · Pregleda: 61
Nije ti dobar taj uncore frec. Stavljen ti je u biosu 1:2 sa ramom, a gadjao si bas ram za 1:1

Hvala @zlaja87 , pogledacu na netu tutorial za stelovanje memorije.

Inace imam jedan problem, danas otkriven. Kada komp ode u shutdown, nece da se butuje posle toga, ASUS LED diagnostic stoji na zelenom LED i tako stoji zauvek. Resenje je da se ugasi komp "iz struje" na 20 sekundi i da se upali i normalno fercera.
Inace kada ode u sleep normalno se vrati u zivot, kao i kada mu uradim reset.

Ako je neko resio slicno iskustvo, znacilo bi mi.

A na cemu ti stoji LED diagnostic ? Lampica za bios, hdd, dram, ram ?

@ArrowSat
Za pocetak, flash-uj bios na posljednji.
Win si uradio nov, posljednju build, sa svim update-ima i najnovijim drajverima.

@CountMike
Jedna opaska, 9800X3D je znatno bolji/brzi cou za gaming od 7950X3D.

Pa je l' tako treba da bude, sta prica kolega iznasd treba da bude 1:1?
Aktivirao sam samo EXPO profil u Biosu, i to je to, ram radi na full brzini i odgovarajucim latencijama.

U principu to je to, ali ima jos neke stvari da doteram.

CPU bi mogao malo bolje da se hladi, mozda je do ventova na CM 360, u stress testu id 88-89 stepeni, voleo bih da je to bar 10 stepeni nize.

Pogledajte prilog 481010
TO je normlana temp kada je sve na default vredostima u biosu. Ili da podesava PBO ili da ukljucis eco mod za bolje temp.

Ventalatori ti nece pomoci nista spec. jer nije problem u kapacitetu hladjenja nego u odvodjenju temperature sa CPU na blok.

TO je normlana temp kada je sve na default vredostima u biosu. Ili da podesava PBO ili da ukljucis eco mod za bolje temp.

Ventalatori ti nece pomoci nista spec. jer nije problem u kapacitetu hladjenja nego u odvodjenju temperature sa CPU na blok.
Toga sam se plasio. Ventove mogu da pojacam/zamenim ali nacin odvodjenja sa cpu na termo ne mogu. pasta je kvalitetna i dobro aplicirana. Probavu prvo da spustim voltqzu na cpu za 0.1 pa vidim rezultate.

U sustini ta temp se desava samo u stres testu, u igrama kaze cerka uopste nije bucan.
A na cemu ti stoji LED diagnostic ? Lampica za bios, hdd, dram, ram ?
Ploce iz rog strix serije imaju 4 led diode za dijanostiku. Natandzasta ram, crvena cpu, bela sve ok i zel3na boot sequence.
To su led diode na ploci u donj3m desnom uglu. Procedura ide: narandzasta, pa crvena, pa bela, i onda na zelenoj zakuca. Isto je tako i kada ne zakuva, samo posle 3-4 sekunde zelene ugasi zelenu i butuje normalno.
Kada zakuca na zelenoj, ekran ima signal ali je skroz crn (nije u stdby, vec kao da ima sliku all black). Tast i periferije ready to use i sve deluje kao da ce da krene win, ali nista. Tako u nedogled.
@ArrowSat
Za pocetak, flash-uj bios na posljednji.
Win si uradio nov, posljednju build, sa svim update-ima i najnovijim drajverima.

@CountMike
Jedna opaska, 9800X3D je znatno bolji/brzi cou za gaming od 7950X3D.
Tako je, win napravljen taj dan na usb, povukao sve update-ovr koje je posle nudio, a samo par njih, bios latest...

Inace da, gaming komp je ciljan da bude igracki, zato je 9800x3d, inace da sam se ja pitao bio bi 9900x, ali... Deca su cudo sve najbolje znaju.

Poslednja izmena:
da te temp divljaju samo po AVX loadom u principu. Mislim da je bolje da stavis eco mod 86 C nego da smanjujes 0.1 za ove danasnje procesore nije to bas optimum. Poigraj se PBO ako te bude nesto smaralo osavi eco mod i cao. Svakako optimizuj krivu rmp ventilatora da ne divlja da cim cpu dodje na 80 da krenu da duvaju na max.

Probaj winrar benchmark, svakako system response bi trebalo da deluje zivlje

da te temp divljaju samo po AVX loadom u principu. Mislim da je bolje da stavis eco mod 86 C nego da smanjujes 0.1 za ove danasnje procesore nije to bas optimum. Poigraj se PBO ako te bude nesto smaralo osavi eco mod i cao. Svakako optimizuj krivu rmp ventilatora da ne divlja da cim cpu dodje na 80 da krenu da duvaju na max.
Vec sam radio na optimizaciji krive, sto po znanju i sluhu, sto po asusovom ai tjuneru za ventove, koji btw uopste nije los. To sam prvo uradio. Ostalo je jos da vidim da nisam pretegao jednu ili obe strane hladnjaka i da li tu mogu ustedeti koji celzijus. Ovo mi je prvi AM5 cpu pa sam malo nesiguran u postupke oko podesavanja. 78% mi je na 68c a na 77c mi je na 100% vent.
Kiciste je cosmos prostrano i ima dobar volumen samo po sebi.
Cerka igra uglavnom fortnite i ona je prezadovoljna, na rez 1920 je i ima oko 750-800 fps sa nekim podesavanjima, u to ne ulazim ne znam taj deo price. Monitor je svakako 360hz 1920 rezolucije.
Neznam na koju igru misliš, nemam ništa naročito zahtevno, upotrebljavam više zathevnih programa a za benčmark Aida i Passmark.
Tnx, probacu nocas vise opcija pa javljam koliko se realno dobitka javilo.
Probaj winrar benchmark, svakako system response bi trebalo da deluje zivlje
Po onome sto sam probao masinu, em je svez sistem, em dobre komponente.... Po meni ono leti ko raketa. Nisam bas u mogucnosti da ocenim koju milisekundu gore ili dole 🤣. Zato cu malo sa testovima da se igram.

Poslednja izmena:
Pa nešto je bolje sa 1:1. To je u BIOS-u MCLK=FCLK
Nasao u Bios-u UCLK DIV1 MODE - bio je na Auto po default-u, promenio na UCLK=MEMCLK.
Sada kada udjem u CPU-Z, NB Frequency je 3000MHz.
Nadam se da nece praviti nekih problema i da ce sve i dalje raditi dobro, samo malo brze. :)
Hvala Mike.

1739900731442.png

Poslednja izmena:
za podešavanje BIOS-a, memorije, procesora, klokovanje, itd itd postoje drugi podforumi

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno