Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

RTX hdr mi se pokazao dosta vboljim na oledu od windows auto hdr on pa baci pogled i na to ako te zanima HDR gejming/content

Jedna zanimljivost. Zakačio sam danas image retention. Radio sam u nekom softveru možda 2.5h sa svetlim interfejsom pa je uspeo da se "ureže" sa desne strane. Ostaje mi da sačekam pixel clean pošto ne mogu manuelno da ga pokrenem dok monitor ne akumulira 4 sata rada.

viber_image_2025-02-09_22-47-25-315.jpg

Koji monitor? na LG npr mozes rucno da force care ali samo preko specijalnog dugmeta na daljinskom ne i iz menija npr

cudno da nema u opcijama da se pokrene, na mom aw2725df mogu bilo kad da pokrenem pixel ili panel refresh

@Alex proveri da li imas neku opciju pod nazivom oled care / maintenance

Nema kod Gigabyte. Proverio sam sve. Može da se pokrene manuelno samo kad prodje 4 sata upotrebe. Do tada je opcija nedostupna.

Cudno, jesi proverio u GIGABYTE Control Center?
Na Asusu ima u meniju monitora i preslikana softverska varijanta.

Mora da ima, imam je i ja na Samsungu. Mislim da je svaki OLED monitor/tv ima.

Hvala što se interesujete ali definitivno nema te opcije. Meni je baš pregledan i da postoji sigurno bi je našao. Plus tražio sam po netu.

Na TV npr. mogu da ga pokrenem kad hoću.

4h bez prestanka ili 4h ukupno u jednom danu?
4h akumulirano

To activate Pixel Clean, the monitor requires a minimum operating time of 4 hours. Once this condition is met, Pixel Clean automatically activates in one of the following situations:
  • 15 minutes after you turn off the monitor (default time interval, customizable in the menu).
  • If the monitor detects it's in an idle or standby state, Pixel Clean activates after 1 hour.

Da, na mom Alienware-u ima indikator koji je zelene boje kada je panel healty, posle par sati pređe u žutu boju i posle 4h kontinuiranog rada traži pixel clean.
Isti naravno mogu manuelno da pokrenem kad god to hoću, da kucnem nije bilo potrebe. :)

Pa verujem da je do sad proslo 4h koriscenja, je l' se malo ekran doveo u normalu?

Pa verujem da je do sad proslo 4h koriscenja, je l' se malo ekran doveo u normalu?
Javljam. Sad sam na poslu. Očekujem da je sve OK.
Ovo sam više okačio kao primer iz prakse tj. realnog korišćenja.

Procackaj malo podesavanja, smanji brightess ako koristis te programe bez dark mode-a. Podesi SDR profil malo da bude bolji za oci i za to sto radis, HDR da bude lepsi i svetliji kad se igras, pa ih po potrebi menjaj.

Interesantno je da je tolika razlika izmedju vendora u oled care funkcijama, npr na LG posle 4 sata rada ako ode ekran u "sleep" (iz bilo kog razloga , npr meni je 10min inactivity da win gasi monitore) pokrece pixel care koji traje oko 12-15min ali ako se upali monitor dok to traje on samo izbaci porku da nije uspesno zavrsen, i nema nikakvih smaranja obavestenja itd, nekad monitor ne ode u sleep po ceo dan pa uradi 1 clean za ceo dan rada, za sada bez vidljivih problema a koristim dosta i staticne programe, takodje kao sto sam gore napisao moze uvek care preko daljinca da se force uradi na zahtev korisnika (nisam imapo trebe za tim)

Rezime: Sad je akumulirao 4 sata i omogućio mi da pustim pixel clean. Kao što sam i očekivao slika je očišćena kao da ništa nije bilo.

Jedna zanimljivost. Zakačio sam danas image retention. Radio sam u nekom softveru možda 2.5h sa svetlim interfejsom pa je uspeo da se "ureže" sa desne strane. Ostaje mi da sačekam pixel clean pošto ne mogu manuelno da ga pokrenem dok monitor ne akumulira 4 sata rada.

Pogledajte prilog 479945
Zaista zanimljivo, narocito ako se imaju u vidu dve stvari: taj relativno kratak interval efektivnog rada od nekih 2.5h... kao i cinjenica da ti je monitor nov, nema ni mesec dana starosti ako se ne varam? Ovo mi je bas tesko da svarim.
Takodje, jako cudno da ne postoji opcija da se isforsira osvezavanje piksela, za ovakvu neku situaciju idealna.

Svakako pokazuje da ono "sve je to isto, sve je super, samo rokaj" i slicne besmislice & suve floskule koje sada banovani Borat iznosi vec mesecima po ovoj temi nemaju utemeljenje (niti su ikad imale), naravno da postoje razlike izmedju same implementacije istog panela, softverskih opcija itd... i svakako mi je drago da si sad resio problem, kada se "nakupilo" tih 4h koriscenja :)

Zaista zanimljivo, narocito ako se imaju u vidu dve stvari: taj relativno kratak interval efektivnog rada od nekih 2.5h... kao i cinjenica da ti je monitor nov, nema ni mesec dana starosti ako se ne varam? Ovo mi je bas tesko da svarim.
Takodje, jako cudno da ne postoji opcija da se isforsira osvezavanje piksela, za ovakvu neku situaciju idealna.

Svakako pokazuje da ono "sve je to isto, sve je super, samo rokaj" i slicne besmislice & suve floskule koje sada banovani Borat iznosi vec mesecima po ovoj temi nemaju utemeljenje (niti su ikad imale), naravno da postoje razlike izmedju same implementacije istog panela, softverskih opcija itd... i svakako mi je drago da si sad resio problem, kada se "nakupilo" tih 4h koriscenja :)
U tom trenutku monitor je imao 165h rada i brightness je bio 65%. Ne bih ga okarakterisao kao burn-in već kao image retention. U slučaju Gigabyta pixel clean nije dostupan dok kod nekih drugih proizvodjača jeste. Generalno nije strašno ali može da se desi.

guraju AI u takve gluposti... umesto da naprave AI koji ce da sredjuje pixele kada je potrebno, da sam prati, uci i cisti....

neeeee...... treba nam AI za LoL iu ostale gluposti...

Navodno pixel clean utiče na istrošenost piksela. Možda je to jedan od razloga zašto je ograničen na 4 sata. Ako bi AI forsirao pixel clean onda bih uticao na životni vek monitora.

valjda AI to sve zna, zasto bi neko razvio glup ai

Moj Dell AW uradi po jedan clean dnevno, a monitor radi oko 14h u proseku, i tako vec 3 meseca. Nema nikakvih vidljivih problema, ali ja ne koristim programe za rad, vec je monitor samo za gejming i gledanje filova serija. Naravno tu je i surf.... Kada ga ja ne koristim , koriste ga drugi ukucani za isti sadrzaj. HDR ne koristim jer mi je SDR fenomenalan a koristim Profil MOBA sa malo jacim bojama. Osvetljenje drzim na 43 od 100, difolt je 75.
Od skoro koristim i Console mode koji daje mnogo lepsu sliku nego izvorni Creator srgb sa gamma 2.2.

U tom trenutku monitor je imao 165h rada i brightness je bio 65%. Ne bih ga okarakterisao kao burn-in već kao image retention. U slučaju Gigabyta pixel clean nije dostupan dok kod nekih drugih proizvodjača jeste. Generalno nije strašno ali može da se desi.
Saglasan sam, termin "zadrzavanje slike" svakako deluje prikladnije ovome sto se desilo. Dodacu samo ono sto svi znamo: image retention je svakako deo burn-in fenomena, a mozemo i dopuniti time da jedno prelazi u drugo kada taj efekat dobije trajni karakter.
Svakako verujem da ti nije bilo prijatno kada si video onu liniju nakon samo 165 radnih casova.

Da li neko ima iskustva sa LG 34'' OLED 34GS95QE-B ili DELL Alienware 34'' AW3423DWF 165Hz QHD OLED, voleo bih da cujem utiske iz prve ruke, LG je nesto skuplji ali ima 240Hz

Pozdrav, Moze li neko da napise nakon duze vremena iskustvo sa ASUS ROG SWIFT PG32UCDM u smislu piksela, da li nije strasno gledati filmove preko njega zbog piksela i koja je najbolja opcija za podesavanje sto se tice stand by rezima? Hvala puno unapred.

S obzirom da je moj LG C3 dobio liniju nakon 8 mjeseci rada, garancija priznata novac vracen danas kupio Samsung Odyssey G8 34” vidjet cemo kako ce on slusati 🙂.

Prilozi

• IMG_3148.jpeg
    IMG_3148.jpeg
    213.6 KB · Pregleda: 116
Uzdravlje da te sluzi, ipak se nisi uplasio piksela ;)

Ko se dvoumi , Nema potrebe. 4k Odlican na 31.5" vidljivosti. Kvalitetan. Perfektan. Poenta je da imas samo novac i nemas brige. No stress. Svaka Preporuka!

Nazad
Vrh Dno