Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Taman kad sam hteo da poručim TCL, prođe akcija. 😬

Nazalost, vise nema akcije za Nxtpaper 11.
Da li je Moon reader preporucena aplikacija za citanje ili postoji neka druga u toj klasi? Treba mi za stripove i PDF.

Moon reader koristim za knjige u mobi formatu a CDdisplayEx Comic za stripove. Možeš i na moon reader u sve to ali ovaj Comic reader mi složi sve lepo. Za PDF ne znam.
Sad proverio,lepo radi i PDF u Moon readeru.

Poslednja izmena:

Screenshot-20250106-223942.png

Screenshot-20250106-223950.png

CS.jpg

Ima li nekih bitnih razlika izmedju Paperwhite 10 i Paperwhite 11? 🤔

Ima, novi koristi šugavi MTP umesto USB Mass storage protokola da exportuje "kindle drive" preko USB kabla što za posledicu ima i neke razlike kako Calibre tretira taj uređaj plus za ljude koji na kompu koriste MacOS ili Linux imaš smarački limit da samo jedan program u datom momentu može da pristupa tome.

Takođe za sve Kindle modele iz 2024 na Amazon sajtu nije dostupna opcija "Download & transfer via USB" što je bitna stvar za ljude koji kupuju knjige sa Kindle Store-a i zatim žele da uklone DRM zaštitu, pošto opcije "Download & transfer via USB" skida knjigu u starom azw3 formatu koji se lako deDRM-uje a kad knjigu skidaš na samom Kindle čitaču skida se u KFX formatu koji je ili teže ili čak i nemoguće (Amazon konstantno menja DRM algoritam za KFX format) deDRM-ovati.

Ima, novi koristi šugavi MTP umesto USB Mass storage protokola da exportuje "kindle drive" preko USB kabla što za posledicu ima i neke razlike kako Calibre tretira taj uređaj plus za ljude koji na kompu koriste MacOS ili Linux imaš smarački limit da samo jedan program u datom momentu može da pristupa tome.

Takođe za sve Kindle modele iz 2024 na Amazon sajtu nije dostupna opcija "Download & transfer via USB" što je bitna stvar za ljude koji kupuju knjige sa Kindle Store-a i zatim žele da uklone DRM zaštitu, pošto opcije "Download & transfer via USB" skida knjigu u starom azw3 formatu koji se lako deDRM-uje a kad knjigu skidaš na samom Kindle čitaču skida se u KFX formatu koji je ili teže ili čak i nemoguće (Amazon konstantno menja DRM algoritam za KFX format) deDRM-ovati.
Drugim rečima nema ništa pogrešno uzeti polovan Paperwhite 10.. Hvala.

Ne slažem se 😉
Prvo: ili je "Paperwhite 10th gen" (kako ga zove Amazon) ili je "Paperwhite 4" (kako za sobe ostatak planete koji broji generacije / revizije Kindle Paperwhite a ne svih Kindle modela zbrčkano), a ne neki između pojam.

Drugo: PW4 ne "samo" što ima manji ekran od PW5 i što nema toplo svetlo takođe ima ekran tj kontrast ekrana koji je lošiji i od PW3 i od PW5, zbog krš plastičnog sloja koji su stavili na PW4.

Treće: ja sam d*bil i prethodni komentar sam čitao u pospanom stanju pa sam pogrešno "pročitao" da pitaš za razliku između PW5 (= 11th gen = Paperwhite iz 2021. godine) i PW6 ( 12th gen, najnoviji, 2024 model), umesto šta ustvari pitaš 😂😂😂 (PW4 vs PW5).

Tako da moj odgovor nema smisla i ne važi za to što si ti pita (to napisano je za PW5 vs PW6 poređenje).

Razlike između PW5 i PW6 su 0.2 inča veći ekran na PW6 i ono što sam napisao za MTP protokol za USB storage i problematiku uklanjanja DRM zaštite.

Između PW4 i PW5 postoji i veći broj i značajnije hardverski razlike.

Da li je neko ubacio koreader na neki kindle uredjaj? Jel sa koreaderom cita i cbr i cbz?

Takodje ima li neko kindle scribe da da utiske vezano za komfor prilikom duzeg citanja.

Trenutno imam kobo libra 2 i nekada osetim nelagodnost u prstima posle duzeg citanja u nekim polozajima...

@Nikoldije Ja koristim KOReader na mom Kindle (PW6 aka Paperwhite 11th gen), doduše samo za čitanje epub. A pošto jelte stripove i mange ne čitam nikad nisam imao potrebu da testiram cbr i cbz fajlove.

Da li si ti na taj Libra 2 ubacio KOReader?

A što ovoga za nelagodnost u prstima tiče: onda baš ne pratim kojom se logikom vodiš kad razmatraš kupovinu Kindle Scribe koji je još veći, još teži a i dalje ima isti taj asimetričan dizajn koji nalaže i taj način držanja u ruci?

@Nikoldije Ja koristim KOReader na mom Kindle (PW6 aka Paperwhite 11th gen), doduše samo za čitanje epub. A pošto jelte stripove i mange ne čitam nikad nisam imao potrebu da testiram cbr i cbz fajlove.

Da li si ti na taj Libra 2 ubacio KOReader?

A što ovoga za nelagodnost u prstima tiče: onda baš ne pratim kojom se logikom vodiš kad razmatraš kupovinu Kindle Scribe koji je još veći, još teži a i dalje ima isti taj asimetričan dizajn koji nalaže i taj način držanja u ruci?
Nisam ubacio posto kobo vec cita sve formate koje "konzumiram".

Scribe razmatram zbog velicine displeja, i ako bas pitas treba neko da mi kaze "ma jok nema frke odlicno lezi u ruci ne napreze ruku ni malo" i ja sav srecan kao da ne znam da je duplo tezi odem i kupim ;)

Nisam ubacio posto kobo vec cita sve formate koje "konzumiram".
Nema veze, ubaciš za 2 minuta posla i KOReader pa uporediš šta nudi dodatno u odnosu na Kobo softver kad otvoriš isti cbz fajl 😊

p. s. Opet sam prethodnom komentaru napisao pogrešno model 💀💀💀 (PW6 umesto PW5).

Je l' se dešavalo nekome da vam nestanu sve knjige sa kindle-a? Meni se desilo pre par dana nakon što sam isključila airplane mode. U pitanju je kindle pw4, sve knjige su bile prebačene preko calibre-a, nisu kupljene na amazonu..
Da li je moguće koristiti kindle bez registrovanja amazon naloga?

@blue1 Poznat problem, dešavalo se mnogima još od 2021. godine.
Imaš temu na MobileRead forumu gde se kuka i diskutuje o tome problemu:

Ali ukratko : zaključak / pretpostavka koja objašnjava kad se to dešava se svela na to da je duži period u Airplane modu "okidač" a da kas brišu brišu sve fajlove koji imaju cdeType EBOK a Amazon ih nema asocirane sa tim Amazon nalogom.

Calibre pri konverziji u mobi i azw3 formate setuje to tako kao EBOK (da bi na Kindle bile kategorisane kao "Books" a ne "Docs") a kad se pošalje mailom ili sa "Send to Kindle" isporučuju se na Kindle fajlovi sa cdeType "PDOC" zbog čega završavaju u "Docs" kategoriji.
Plus što stvari poslate tako "bežično" se i arhiviraju na "Cloud" i asociraju u katalog koji pripada tom Amazon nalogu.

Sve u svemu za rešavanje tvog problema brisanja ovo ti je izbor:

1) nikad ne pali WiFi na Kindle

2) umesto Calibre + USB kabl počni da koristiš Send to Kindle ( i šalji epub fajlove pošto jelte mobi i azw3 tako neće da može).

3) da nađeš način da za svaki mobi ili azw3 fajl koji je Calibre napravio pre slanja na Kindle odradiš izmenu fajla da promeniš tu vrednost iz "EBOK" u "PDOC".

Za to su ljudi koristili prepravljen/modifikovan "Quality Check" Calibre addon gde je izmenjeno da opcija "Fix ASIN" umesto cdeType EBOK stavlja PDOC.

4) da sa Calibre počneš umesto u mobi ili azw3 format sve knjige da konvertuje u KFX format.

Za ovo ti treba "KFX Output" Calibre plugin + instaliran "Kindle Previewer" program (skida se sa Amazon sajta), i onda u KFX output ima opcija da se uključi da pravi KFX fajlove "tagovane" kao Personal document. Njih Kindle ne briše kad odeš online.

Za azw3 output nažalost takva opcija ne postoji. Za matori mobi (koji niko ne treba da koristi i čita u 2025. godini!) je ako se dobro sećam postojala opcija da pri konverziji proverava da li "Tags" kolona sadrži određenu vrednost pa ako to nađe onda pravi PDOC umesto EBOK mobi fajl.

Opcija #2 ti je verovatno najlakša da probaš, testiraš i koristiš za ubuduće. Tako se sa najmanje truda rešava taj problem brisanja knjiga, a ako imaš Kindle sa firmware novijim od beše 5.15.1 kad pošalješ epub na Kindle će ti biti isporučen KFX fajl.

Da li je moguće koristiti kindle bez registrovanja amazon naloga?

Moguće je, uz nešto limitiraniju funkcionalnost uređaja: naravno da onda nema korišćenja Send to Kindle sa slanje knjiga, nemaš mogućnost kreiranja kolekcija, ne radi Wikipedia pretraga niti translate. Ako je neki firmware iz zadnjih 2 godine onda i svaki put kad klikneš na "Library" tab ti izbacuje smaračku poruku "Cloud not available".
Deo podešavanja uređaja je takođe sakriven. Ne sećam se npr da li je Dark mode (na uređajima koji isti imaju) sakriven a sećam se da Bluetooth jeste i ona opcija za pali/gasi hibernate / deep sleep takođe jeste sakrivena.

Dakle radi, mogu da se čitaju knjige ali si ograničen na slanje knjiga samo USB kablom fale sve druge stvari koje sam naveo iznad.

Poslednja izmena:
Da li je neko ubacio koreader na neki kindle uredjaj? Jel sa koreaderom cita i cbr i cbz?

Takodje ima li neko kindle scribe da da utiske vezano za komfor prilikom duzeg citanja.

Trenutno imam kobo libra 2 i nekada osetim nelagodnost u prstima posle duzeg citanja u nekim polozajima...
Imam ja i Scribe i Paperwhite 2021 model (6.8'). Što se tiče vizuelnog uživanja u čitanju, Scribe je keva. Stripovi, knjige, pdf, sve je milina da se čita (ako ti ne smeta što je crno-belo).
E, onda dođe na red pitanje fizičke ugodnosti kad se čita. Tu je situacija potpuno obrnuta. Paperwhite je kao stvoren za čitanje jednom rukom, lagan i okviri tek toliko široki da se slučajno ne okreću stranice. Držati Scribe jednom rukom dok ležiš je mučenje. Možda može desetak minuta dok se ne zaspi, na primer, ali duže ne ili eventualno da se okrećeš na drugi bok kad zaboli ruka. Jedno rešenje može da bude neka futrola koja može da posluži kao stalak (ima na AliEpressu odličnih, ja uzeo jednu), pa da se ne drži u ruci uopšte - kod mene ovo obično ne igra ulogu jer ako se u postavim u horizontalu, skoro uvek zaspim dok čitam.
BTW, ja se uopšte ne kajem što sam uzeo Scribe, štaviše ne bih sada ga menjao, ali kada se čita beletristika, onda mi je Paperwhite prvi izbor, dok Scribe ostavljam za čitanje u uspravnom položaj (kada mogu da ga stavim na kolena ili na sto).

Poslednja izmena:
Imam ja i Scribe i Paperwhite 2021 model (6.8'). Što se tiče vizuelnog uživanja u čitanju, Scribe je keva. Stripovi, knjige, pdf, sve je milina da se čita (ako ti ne smeta što je crno-belo).
E, onda dođe na red pitanje fizičke ugodnosti kad se čita. Tu je situacija potpuno obrnuta. Paperwhite je kao stvoren za čitanje jednom rukom, lagan i okviri tek toliko široki da se slučajno ne okreću stranice. Držati Scribe jednom rukom dok ležiš je mučenje. Možda može desetak minuta dok se ne zaspi, na primer, ali duže ne ili eventualno da se okrećeš na drugi bok kad zaboli ruka. Jedno rešenje može da bude neka futrola koja može da posluži kao stalak (ima na AliEpressu odličnih, ja uzeo jednu), pa da se ne drži u ruci uopšte - kod mene ovo obično ne igra ulogu jer ako se u postavim u horizontalu, skoro uvek zaspim dok čitam.
BTW, ja se uopšte ne kajem što sam uzeo Scribe, štaviše ne bih sada ga menjao, ali kada se čita beletristika, onda mi je Paperwhite prvi izbor, dok Scribe ostavljam za čitanje u uspravnom položaj (kada mogu da ga stavim na kolena ili na sto).
U kom su formatu stripovi kad ih prebacujes na kindle?

U kom su formatu stripovi kad ih prebacujes na kindle?
U PDF-u. Može i kao slike, jpg ili png, ali to je previše fajlova i komplikuje život. Ako imaš cbr ili cbz, Calibre to lepo prebaci u PDF, a ima i onlajn konvertora koji to rade. Čak i sa solidnim marginama se lepo vidi na većini dokumenata. Ono što je veliki plus je to što možeš da menjaš kontrast na PDF-ima koje ubacuješ preko USB-a. Ako skidaš stripove sa Amazona, onda nema podešavanja kontrasta, ali može da se podesi da se prikazuje sličica po sličica, što je isto super.

Hvala @shamanN na detaljnim pojašnjenjima..
Moraću da isprobam neku od ponuđenih opcija, jer izgleda da ko želi jednostavno prebacivanje knjiga sa usb-a može ili da pređe na čitač koji nije kindle, ili da rizikuje da će mu knjige biti obrisane.

@blue1 Čudi me kako još uvek nisu u Calibre dodali opciju da za azw3 konverzije stavlja po default-u PDOC umesto EBOK vrednost... Pošto to već duže vreme traje i solidnom broju ljudi se desilo.

izgleda da ko želi jednostavno prebacivanje knjiga sa usb-a može ili da pređe na čitač koji nije kindle, ili da rizikuje da će mu knjige biti obrisane.

Ili tako ili da jailbreak-uje Kindle i počne da čita knjige u KOReader-u 😂 Kao što ja radim ( tako se meni lično to brisanje knjiga nikad nije desilo. Verovatno bi ga tresnuo o zid 😂😂😂😂).

Doduše, KOReader definitivno nije za svakoga i u početku je prosečnom korisniku teško da se snađe.

Ako skidaš stripove sa Amazona, onda nema podešavanja kontrasta, ali može da se podesi da se prikazuje sličica po sličica, što je isto super.
Da li si testirao kako rade na Scribe mobi fajlovi kreirani od cbz (ili foldera sa fotkama, svejedno je) fajlova pomoću Kindle Comic Converter?

Svim ljubiteljima stripova i mangi preporučujem aplikaciju Mihon. Vrlo lako se podešava, stripovi se čitaju direktno sa neta, a postoji mogućnost i skidanja na uređaj.

Da li si testirao kako rade na Scribe mobi fajlovi kreirani od cbz (ili foldera sa fotkama, svejedno je) fajlova pomoću Kindle Comic Converter?
Nisam, samo PDF i izvorni Amazonov format stripova. Koristim akciju 3 meseca Prime reading za 1$ koja je bila pre oko mesec dana, pa trenutno više ništa i ne dodajem preko USB-a, nego preuzimam direktno sa Amazona dok ne istekne. Mogu da probam Kindle Comic Converter pa ću javiti kako je ispalo. A što se tiče ovog Prime readinga, ima jako lepih stripova koji se mogu kada budu ovakve akcije iskoristiti ako vam ne smeta što je na engleskom. .Ja trenutno čitam Preachera i The Sandmana, a ima još mnogo što šta lepo da se čita, ali na žalost ne stižem.

i izvorni Amazonov format stripova
Izvorni format stripova na Kindle Store i jeste bio specijalna verzija mobi formata (koju generiše i KCC) ;) Pa su posle valjda prešli na neki KFX derivat za te "retail" stripove sa Kindle Store / Comixology.

Mogu da probam Kindle Comic Converter pa ću javiti kako je ispalo.
Zbog mene ne moraš to ni probaviti :D Spomenuh KCC čisto za slučaj da ne znaš da to postoji i da nisi bio u prilici da uporediš iskustvo čitanja PSF varijante vs mobi comics formata za te stripove "sa alternativnih izvora".

Ja stripove ne čitam nigde a ponajmanje bih ih čitao na Kindle. Jesam par puta iz dosade testirao KCC (tako sam na Kindle PW5 pročitao "Bone" comic), uglavnom kad kupim novi Kindle model sa boljim i/ili većim eksternom probam jednom kako izgleda i nikad više 😂😂😂

Zbog mene ne moraš to ni probaviti :D Spomenuh KCC čisto za slučaj da ne znaš da to postoji i da nisi bio u prilici da uporediš iskustvo čitanja PSF varijante vs mobi comics formata za te stripove "sa alternativnih izvora".
Probao svakako, nije loš rezultat, ali kod PDF-a je nešto bolje jer može da se podešava kontrast pa tamnije slike budu čitljivije i lepše za oči, što kod KCC-a ne može.
Ja stripove ne čitam nigde a ponajmanje bih ih čitao na Kindle. Jesam par puta iz dosade testirao KCC (tako sam na Kindle PW5 pročitao "Bone" comic), uglavnom kad kupim novi Kindle model sa boljim i/ili većim eksternom probam jednom kako izgleda i nikad više 😂😂😂
Nisam ni ja ranije čitao stripove na Kindleu osim Alana Forda i to zato što originalni format stripa odgovara veličini Paperwhitea, kao i za Bone. Međutim, kada sam dobio Scribe, situacija je postala dosta drugačija, prosto više ne smeta veličina ekrana, a plus ima i dodatnih podešavanja pa se može čitati bez ikakvih problema ako neko voli crno-bele stripove. Jedino je problem to oko težine, zamara ruke dosta.

Gde si kupovao?
Koliko znam, olovka nije deo osnovnog paketa. Dobijala se samo kod prodavaca koji su to reklamirali kao dodatak, odvojeno od tableta. Ako je tvoj prodavac to imao u ponudi, a nisi je dobio, obrati se njima.

Nazad
Vrh Dno