Šta je novo?

Grejanje na gas

Porediš njegov novembar i tvoj decembarski dan.

Za januar 2024. imam dnevne prosek potrošnje, pa ih navodim samo kao primer za dnevne varijacije, prosek za ceo mesec je 11.76 dnevno, najniži dan je bio 8m3, a dan sa najvećom potrošnjom je 17.9m3. Isti objekat, isti režim grejanja, ali različita spoljna temperatura.

Zavisi od veličine sistema. Recimo, ako ti je kotlarnica u podrumu, a imaš prizemlje i sprat, može da bude problem.
Na jednom objektu smo imali sličan problem, pa je u skladu sa postojećim instalacijama dodata još jednu pumpu za sprat, što je bilo jeftinije rešenje, nego jača pumpa. I kasnije je ispalo kao dobra odluka, kada je riknula jedna pumpa, objekat je ipak imao nekakvo grejanje dok nije zamenjena.

Da li su radijatori u prizemlju baš skroz hladni ili samo donja zona? Na dve lokacije sam na nasledjenim sistemima grejanja (jedan je bio star dvadesetak, drugi bar 25 godina) imao sličan problem, radijatori u prizemlju su bili puni đubreta, pa su u donjoj zoni bili potpuno hladni.
Skidanje i ispiranje istih je rešilo problem.
Nisam najjasnije opisao, na spratu kuce su novi alu radijatori i svi su donjoj zoni hladni. Dok su u prizemlju stari tucani, i nema tih problema. Kotlarnica je u podrumu.

Potrošnja gasa koju sam naveo je za novembar mesec. Moj sistem je projektovan na niskotemperaturin režim rada. Svega 32°-40° polazne vode je potrebno u zavisnosti od spoljašnje temperature. Neki za podno grejanje koriste veću temp. polazne vode. Radjatori su panelni tipa t33 da ne bi bili predugački. A sam si naveo razlog prevelike potrošnje "sve top izolovano osim tavana"

Nisam najjasnije opisao, na spratu kuce su novi alu radijatori i svi su donjoj zoni hladni. Dok su u prizemlju stari tucani, i nema tih problema. Kotlarnica je u podrumu.
Koji pritisak pokazuje manometar, i kad je poslednji put dopunjen, odzracen sistem i koliko imas radijatora? Ako je trobrzinska pumpa jel si menjao brzinu?

Koji pritisak pokazuje manometar, i kad je poslednji put dopunjen, odzracen sistem i koliko imas radijatora? Ako je trobrzinska pumpa jel si menjao brzinu?
Pritisak je oko 1.5 Bara. Pred sezonu dopunim sitem ako treba i ozracim sve radijatore. Ima 6 radijatora dole i 6 gore. Pumpa ima samo jednu brzinu.

Jel to junkers 90W? mislim da nije slabo za taj broj radijatora, al mozda neko ima vise iskustva pa ti prokomentarise.

A pretpostavka je da treba bolje da se izbalansira protok kroz sve radijatore, sto i nije bas tako jednostavno za forum.

Za prizemni objekat je pritisak 1,2-1,5bar, probaj sa 1,8. Pitaj onog ko ti je dodavao grejanje na spratu kako je odradio razdelu energije. Nije tu priča samo vuci cevi od 1/2" i rešen problem. To što su radijatori hladni u donjem delu je problem sa povratom ili sa zatvorenim ventilima na radijatorima, mrdni ih malo a cela priča nema nikakve veze sa grejanjem na gas ili bilo kojim drugim energentom.
Izmišljate toplu vodu a ona odavno izmišljena a kasnije kotlovi počeli da je proizvode i za svaki kotao se rade proračuni debeli i ne daju dž uputstvo za korišćenje.

Poslednja izmena:
Pozdrav,Na koji nacin si uspeo da imas dnevnu potrosnju 5 kubika.Moja kuca je 96kvm sto grejem sve top izolovano osim tavana.I imam dnevnu potrosnju 14kubika pri temp dnevnoj oko 23stepena i nocnoj oko 19stepeni,pri tome da se nocu skoro i ne upali.Sta je onda kod mene pogresno da imam tri puta vecu potrosnju od vecine na forumu?Podesavanje ili nesto drugo.Izolacija nije sigurno problem da imam tri puta vise toplotnog gubitka i samim tim da imam tri puta vecu potrosnju.Moze neki savet oko podesavanja?Jutros sam gledao sat imao sam 63kubika i malopre pogledam iamm 71,potrosio je za 10 sati, 8 kubika,
Izoluj tavanicu, iznenadiće te potrošnja

Za prizemni objekat je pritisak 1,2-1,5bar, probaj sa 1,8. Pitaj onog ko ti je dodavao grejanje na spratu kako je odradio razdelu energije. Nije tu priča samo vuci cevi od 1/2" i rešen problem. To što su radijatori hladni u donjem delu je problem sa povratom ili sa zatvorenim ventilima na radijatorima, mrdni ih malo a cela priča nema nikakve veze sa grejanjem na gas ili bilo kojim drugim energentom.
Izmišljate toplu vodu a ona odavno izmišljena a kasnije kotlovi počeli da je proizvode i za svaki kotao se rade proračuni debeli i ne daju dž uputstvo za korišćenje.

Iz nekog razloga ne mogu u sistemu da dobijem veci pristisak od 1,6 bara. U pitanju je kuca iz 90tih, tada je i izvedena instalacija u celoj kuci, drugi "majstor" je kasnije samo na spratu montirao radijatore na postojece cevi. Naravno on nema pojma zbog cega se javlja ovaj problem.
Danas sam merio temperaturu na spratu kuce u gornjoj zoni 35-40c, u donjoj 20-25c. Temperatura na kotlu je stavljena na 50-55c. Ako povecam temeraturu kotla na 65c, bude isto, ako ne i losije. Jer kotao dodje do zadate tmp. i iskljuci se. Svi ventili i navijci su otvoreni do kraja.
Jel to junkers 90W? mislim da nije slabo za taj broj radijatora, al mozda neko ima vise iskustva pa ti prokomentarise.
Jeste Junkers 90W.

.trashed-1738061072-IMG_20241229_105530.jpg

Poslednja izmena:
Pismen si pa izguglaj šta znači bar kao jedinica za merenje pritiska i iz tvog izlaganja visina vodenog stuba je skoro 9 metara a pozovi majstora da ti dopuni sistem jer očigledno nisi vičan tome i usput pitaj onog ko ti je radio projekat za karakteristike pumpe.

Pozabavi se malo i sa flexonom (ima ih više tipova) ali zovi majstora da ti malo izbije para iz džepa kao što su ti i majstori uzeli za ugradnju radijatora jer su ugovorili ugradnju radijatora i preko toga ih ne interesuje. Kad okačiš šemu projekta grejanja sa naznačenom kataloškom opremom možda može nešta da se pomogne ali nije uopšte tema za grejanje na gas. Kotao na neki energent je jedna priča a izbor i ugradnja opreme je zaokružena priča koja se zove etažno grejanje.

Planiram da uzmem neki pametni termostat i da konacno zamenim ovaj prastari sto je trenutno u funkciji, ali nisam siguran koji mi odgovara.
Pokusao sam vec sa pitanjem u drugoj temi, ali bez uspeha pa cu ponoviti ovde, mozda ima neko ko zna.

Prve dve slike su trenutni Honeywell termostat, on ima dve žice na kojima je 240V,i kontam da se on ponaša kao običan prekidač.
Treća slika je ovaj sto nalazim veoma često (GC dole desno) i možda grešim ali čini mi se da on kod mene ne bi mogao da radi, ili gresim?

Cetvrta slika je jedan na koji sam naleteo sa dve žice, i on bi možda radio. Šta mislite?

Na braon žici glinerica svetli, tako da bih rekao da je to faza. Takođe unimerom kad merim ima 240V između njih.

Ili je bolje ako vec imam struju (240V) da gledam ove sto ne rade na baterije?

Hvala unapred.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    259.6 KB · Pregleda: 39
  • 2.jpg
    2.jpg
    151.5 KB · Pregleda: 34
  • 3.jpg
    3.jpg
    108 KB · Pregleda: 41
  • 4.jpg
    4.jpg
    73 KB · Pregleda: 46
To sa tvoje slike je mehanicki termostat (prekidac) deklarisan da prekida 2000W struju 10(3)A. Ti tu gotovo sigurno nemas nulu, pa ce ti trebati smart termostat bez nule, tj. na bateriju.

Hvala, znaci ovaj sa poslednje slike bi trebalo da radi. U spec mu piše da prekida 3A, valjda nije 10A kod mene.

Prilozi

• IMG_20250105_172921.jpg
    IMG_20250105_172921.jpg
    46.2 KB · Pregleda: 22
Pozdrav, interesuje me da neko ima iskustva ili znanja da me posavetuje vezano za sledeći slučaj.
Grejem oko 260 kvadrata, od toga 180 kvadrata izolovano sa 10 cm stiropora i 20 cm kamene vune na tavanu, i u produžetku kuće još 80 kvadrata izolovano sa 5cm stiropora i 20 cm mineralne vune na tavanu.
Imam dva gasna kotla, oba Valiant (28kw svaki), stim što je jedan star oko 15 godina i on se nalazi na kraju kuće i trenutno greje samo ovih 80 kvadrata, a drugi star 2 godine je na sredini kuće i greje 180 kvadrata.

Poslednjih dana sam se igrao sa balansiranjem radijatora i došao na ideju da samo ovim novim kotlom grejem kompletnu kuću, sto sam isprobao i to funkcioniše na oko veoma lepo.

E sad moje pitanje je sledeće, da li je bolje da tako ostavim ili da vratim na stari sistem gde su oba kotla grejala svoj deo? Šta je bolje, isplativije? Oba su nažalost konve. kotlovi.

Ako si na testu uspeo da zagreješ oba objekta bez problema, 100% sam siguran da ćeš imati manju potrošnju sa jednim kotlom.

Zavisi od oblika ta dva objekta i dužine cevi, može da se desi da je pumpa u kotlu slaba, ali verovatno ne bi trebalo da bude problem.

Kod mene je 160m2 grejano i na njih se nastavlja 80m2, koje trenutno ne grejem, ali sam ostavio cevi od prvog objekta, da spojim, ako bude potrebe. Ukupna dužina objekta bi bila skoro 30 metara, pa su mi ukazali da će možda biti potrebe da dodam još jednu cirkulacionu pumpu, ali da je tadašnji Vaillant od 28kw više nego dovoljan da greje oba objekta.

Jesam uspeo, verujem da je razlog sto je taj Valiant na sredini, pa gura vodu na sve strane podjednako, posebno posle balansiranja radijatora, možda bi bio problem za onaj stari Valiant jer je on na kraju objekta. Dužina objekta je negde kao kod tebe oko 30 metara, možda metar dva kraće.

I mene interesuje da li će biti manja potrošnja sa samo jednim, jer verujem da su ova dva kotla od 28kw realno predimenzionisana ako rade zajedno za ovu kvadraturu (posebno onaj stari što greje samo 80 kvadrata) i onda verovatno troše više jer ne rade u optimalnom rešimu.

Evo koliko je magnetni sakupljac skupio magnetita od novembra otkad je pušteno grejanje. Par puta sam puštao i gore na sprat gde lozim drva (bilo je toplo vani pa nisam hteo da se zezam). Ocekivao sam vise zbog drva ali ovako je jos bolje.

Postovani, ako neko zna ili vekje koristi kotao na gas, koliki je prosecan trosak za grejanje za 160 m2 u tona kako jedinica mera za jedna sezona?

Nisam siguran za ove tone što pominješ, ali evo, napisaću ti u dinarima, 160m2 ćeš na gas baš teško da greješ sa manje od 50.000 za sezonu, a male su šanse da potrošiš više od 250.000 dinara.

Nadam se da razumeš da na tvoje pitanje teško možeš da dobiješ precizniji odgovor.

Postovani, ako neko zna ili vekje koristi kotao na gas, koliki je prosecan trosak za grejanje za 160 m2 u tona kako jedinica mera za jedna sezona?
Za gas se kao merna jedinica koristi kubni metar, ili po novom kW/h. 1 kubni metar ima oko 10 kW/h (tacnije 10,26). Cena 1 kW/h zavisi od operatera, pa nije ista cena operatera Srbijagas, Yugorosgaz i ostalih, ali recimo kod Yugorosgaza cena 1 kW je 4.32 din bez PDV (10% je PDV za gas), i placa se mesecno odrzavanje od nekih 100 din svakog meseca, koristio gas ili ne.
Recimo ja sam decembra za grejanje dobro izolovane kuce od 160 kvadrata potrosio 2320 kW/h gasa.

Sjajno...prodaju na kubik obracunavaju na kilovat

Da, a neko sa boljim pamćenjem će nas podsetiti, kada su menjali način obračuna, kubik je efektivno poskupeo preko 10, možda i blizu 15%.

Ja grejem objekat koji je većim delom bez spoljne izolacije, pvc stolarija neka prosečna ništa posebno, nova stavljena pre 3 god. Objekat je vrlo specifičan pa ga je teško uporediti sa nekom konvencionalnom kućom ali grejem upravo tu kvadraturu za koju si pitao pa ti zbog toga iznosim moje podatke. Meni ode oko 90.000 rsd za gas po grejnoj sezoni, i još nekih 15.000 na struju za klime za dogrevanje kako bi se postigao podjednak konfor u onim delovima kuće sa slabijom izolacijom. To mu dođe ukupno 105.000 ili oko 900€. Možeš od toga da odbiješ 90 - 100€ na grejanje sanitarne vode. Zavisi i od lokacije , ja sam u Nišu, ovde su već 20ak godina unazad zime blage. Cena gasa, kod nas je 55 rsd/m³. A zavisi i od kotla, pa onda od broja, veličine i vrste radijatora, željene temperature u objektu itd. Kod mene je stanje sledeće: kotao BOSCH 24kw/30kw kondenzacioni (modulacioni 10:1). 9 radijatora i 2 kupatilska sušača. Radijatori su panelni, neki Turski (Pekpan ili tako nešto), 5 kom 60x160cm i 4 kom 60x140cm. Sušači su 60x150 i 60x110. Trenutno grejem 2 etaže, mislim da je oko 150m bakarnih cevi otišlo u instalacije. Grejem na 22°C od 06-23. Polaz držim na 45°C. Ne znam da li se pronalaziš negde u svim ovim parametrima, ali ako te interesuje nešto slobodno pitaj.

Hvala Vam svima na Vasim odgovorima. Ja imam vo plan instalirati ovaj sistem (momentalno sam na drva i sam zadovoljan, no, drvo ima povise rabota) i zato interesirali su mi te parametre dali vredi instalirati gasni sistem koristiti ista instalavija koja veke imam!
Osobeno poslednji post od kolega @East46 mi dade povise info.

Hvala Vam uste jednom.

U odnosu na drva pre svega dobijaš vrhunski, neuporediv, komfor, a za Beograd, poslednjih nekoliko godina, grejanje na gas je i povoljnije nego na drvo.

Pozdrav, malo sam tesirao sistem i pratio potrošnju pa bi mi trebao savet.
Naime, kotao je Ariston 24kw ima modulaciju 1:10. U kući ima 11 radijatora različitih veličina i sušač u kupatilu. Kuća ima oko 140m2. Pregledao sam balansiranost radijatora i deluje ok.
Na temperaturi polaza 42 stepena ne može da modulira ispod 5kW čak i na 40 stepeni ide oko 4-5kW na 48 stepeni polaza ne spušta ispod 8kW… 😳 temeperatura povrata je 37 stepeni.
E sad probao sam da zavrnem neke radijatore u sobama i to je već druga priča… mnogo bolje modulira i radi na manjoj snazi (povrat u slučaju 48 stepeni polaza bude 39 stepeni)
Iz kotla polaze dve grane na levu i desnu stranu… dok se leva strana posle grana na još jednom mestu.
Pitanje je šta tu može da se uradi… doda da se smanji snaga i kada su svi radijatori otvoreni ili je to to za ovakav sistem?

Ne znam odakle si, ali s obzirom da smo u poslednjih 7 dana u Beogradu imali neprestanu temperaturu oko nule, uglavnom u minusu, ako ti je objekat subjektivno dobro zagrejan, za 140m2, ja bih sa 5kw bio baš zadovoljan.

Vrh Dno