Jesi li na kraju uspeo podesiti da se radjatori ne ohlade skroz?Hvala Vam svima na odgovorima. Samo sam mislio da mogu da iskljucenjem sobnog termostata postignem da mi radijatori nikada ne budu hladni. Samo putem kotla da pidesavam.
Jesi li na kraju uspeo podesiti da se radjatori ne ohlade skroz?Hvala Vam svima na odgovorima. Samo sam mislio da mogu da iskljucenjem sobnog termostata postignem da mi radijatori nikada ne budu hladni. Samo putem kotla da pidesavam.
Ne bi rekao da se precenjuje,zna se tačno da podno grejanje polazni vod ne bi smeo da prelazi 35stepeni.Ako je potrebna veća temperatura od 35 stepeni polaznog voda da bi se postigla sobna temperatura od 22 stepena pri tome da termostat nije na spoljnom zidu kuće i na visini od nekih 130cm od poda onda su gubici veliki.Govorim za neki period od poslednjih 7 zima u Južno bačkom okrugu.Nije dobro ni za podlogu-košuljicu da polazni vod bude više od 35 stepeni može da dođe do pucanja,odvajanja pločica a isto velika temperatura poda nije dobra ni za krvne sudove.Kotao mora imati dovoljno snage za datu veličinu prostora isto tako ako uzmete kotao koji po specifikacijama može više površine da zagreje nego što je vama potrebno vrlo bitno u zavisnosti od vaše kvadrature smanjiti snagu kotla u procentima koji su vama potrebni i tako sprečiti često paljenje i gašenje kotla.Precenjuje se temperatura polazne vode...
Mozete da je stavite i 60 stepeni, svakako ce sobni termostat da regulise potrebnu temperaturu vode i nece ni doci do te maximalne
To ćeš morati sam da našteluješ,ali ako u radijatorima treba održavanje na 17 i 18 stepeni radnim danima onda slobodno kotao može da radi možda i na 40 stepeni to je sada pitanje izolacije kuće dok 40 stepeni je više nego dovoljno za podno grejanje i trokaki ventil bi tu minimalno mešao i možda bi trebao da ga smanjiš...Pozdrav , novi sam na forumu.
U kuci mi je uvedeno grejanje na gas i pusteno u rad pre mesec dana.
U pocetku sam hteo na radijatore ali posto sam imao renoviranje svog dela kuce, koji je odvojen od očevog, ubedili su me da stavim podno grejanje , dok su u njegovom panelni radijatori.
Obojica imamo sobne termostate unitec sq7
Situacija je takva da ja u svom delu zivim, dok on dodje samo vikendom , i nije potrebno grejanje sem tad , a u medjuvremenu samo da odrzava temperaturu .
Moj deo je 80 m2 dok je ocev 60m2
Kotao je vaillant ecotec pro .
Pitanje broj 1 je kako da vidim koja je temperatura vode u podnom grejanju?
Majstori koji su pravili mrezu su mi rekli da su stavili MIŠ ventil (herz trokraki sa nekakvim podeocima od 0-10, sad je namesteno na malo manje od sredine ) , i da on regulise to.
Medjutim , kako sam istrazivao video sam da on samo mesa vodu sa povratnom hladnijom, te mi je cudno sta ako namestim manju temperaturu u kotlu - recimo na 50 C ( sada je 55).
Covek koji je serviser kotla , rekao mi je da mu nije bas najjasniji taj sistem .
Pitanje broj 2 - na koju optimalnu temperaturu da podesim kotao , da bih imao zadovoljavajucu temperaturu u podnom grejanju, dok kod oca samo treba sa odrzava temperaturu na 17-18 stepeni do vikenda, kad on podesi 21-22 stepena , uz naravno najbolju ustedu energije.
Postavljam slike kako to izgleda , pa ako neko ko se razume moze da mi pomogne.
Levo ispod hidraulicne skretnice je deo za podno grejanje sa mis ventilom i pumpom, dok je desno deo za drugi deo kuce sa panelnim radijatorima
Kako da se ohlade? Zar nisi rekao da podignem sobni termostat? To sam uradio podigao na 25 sto kotao meni ne moze da prebaci 23 pri izlaznoj vodi od 40. Sutra cu da imerim potrosnju na 48 h. Izlaznu sam drzao konstantno na 40 dan-noc. Jesam li pogresio nesto?Jesi li na kraju uspeo podesiti da se radjatori ne ohlade skroz?
Pa, to je ono sto si hteo. Sad ti kotao stalno radi i odrzava temperaturu od 23c.Radijatori stalno topli i nema oscilacija.Kako da se ohlade? Zar nisi rekao da podignem sobni termostat? To sam uradio podigao na 25 sto kotao meni ne moze da prebaci 23 pri izlaznoj vodi od 40. Sutra cu da imerim potrosnju na 48 h. Izlaznu sam drzao konstantno na 40 dan-noc. Jesam li pogresio nesto?
Ok pa javi potošnju. Jesi probao i ispod 40° po koji stepen? Onda već pada temp. u prostorijama?Kako da se ohlade? Zar nisi rekao da podignem sobni termostat? To sam uradio podigao na 25 sto kotao meni ne moze da prebaci 23 pri izlaznoj vodi od 40. Sutra cu da imerim potrosnju na 48 h. Izlaznu sam drzao konstantno na 40 dan-noc. Jesam li pogresio nesto?
Ovo je zaista smešna potrošnja za tu kvadraturu, kod mojih dole u prizemlju 2 prostorije, hodnik i kupatilo (tek tek je otvoren ventil u kupatilu ) do 5,5 kubika dnevna potrošnja 23,5 od 06 do 21hOd 6 do 7 kubika dnevno , 140m2, kuća, sve izolovano. Pali se u 7 ujutru, gasi u 23h. 23 stepena na termostatu, 0,3 razlika. Sanitarna voda uključena. Radijatori tučani.
Nemam pojma to oko temperature polaznog voda i tako toga, ne želim ni da se cimam.
Mislim da je prevelika potrošnja ako si potrošio za 48h 13 m3 gasa (13kw si napisao ,mislim da si pogrešio jedinicu merenja). Koliko ti je potrošeno bilo sa aktivnim termistatom? Moj račun za novembar 8170din ,potrošeno 150m3 gasa. Greje se prizemna kuća od 110m2. Fasada 10cm tavan takođe 10cm ,podovi 3cm stirodura ,pcv stolarija . Grejni sistem na radjatore projektovan na niskotemperaturni režim rada. Kotao kondenzacioni aristonHocete da kazete da je kod mene prevelik trosak za 60 kv? Nemojte da iskljucite da je ovo mereno pri konstantnom radu kotla i stalne temp. Oko 23c 24 h na dan
Kod mene i pored izolacije i pvc mi je povećana vlaga, u spavaćoj je kritično ujutru bude i preko 70% pa čim ustajem otvaram prozor dok se ne obučem i odem na posao. Onda spadne 50%.u hodniku mi se javlja buđ po ćoškovima jer je tu kupatilo i čim se otvore vrata od kupanja pljas sva para ode u hodnik. I kupatilu mi se slivaju kapljice, čim se okupam otvaram prozor da to izađe napolje ali džabaOsim što mi grejanje prilično isušuje vazduh, sve ostalo je savršeno tj baš kako želim da bude.
Ako 60°C ode u pod, pošto je betonska košuljica masivna, trebaće joj mnogo da se ugreje, ali će sobna temperatura debelo da premaši zadatu!Precenjuje se temperatura polazne vode...
Mozete da je stavite i 60 stepeni, svakako ce sobni termostat da regulise potrebnu temperaturu vode i nece ni doci do te maximalne
Kotao mora da ima aenzor spoljašnje temperature po kome regulišw polaznu temperaturu vode, mora da ima jako nizak minimum snage da se ne bi gasio svaki čas, i cirkulaciona pumpa mora da vrti non-stop.Hvala Vam svima na odgovorima. Samo sam mislio da mogu da iskljucenjem sobnog termostata postignem da mi radijatori nikada ne budu hladni. Samo putem kotla da pidesavam.
Ugradi ventilator u kupatilo. Najbolje sa higrostatom, da se sam pali i gasi, u zavisnosti od procenta vlage, da izbacuje paru napolje.Kod mene i pored izolacije i pvc mi je povećana vlaga, u spavaćoj je kritično ujutru bude i preko 70% pa čim ustajem otvaram prozor dok se ne obučem i odem na posao. Onda spadne 50%.u hodniku mi se javlja buđ po ćoškovima jer je tu kupatilo i čim se otvore vrata od kupanja pljas sva para ode u hodnik. I kupatilu mi se slivaju kapljice, čim se okupam otvaram prozor da to izađe napolje ali džaba
I kolika je temp u kuci od 200m2 bez izolacije na 50 st C?Danas mi se javi jedan lik pametni majstor mu stavio vodu na 60 stepeni kondenzacioni kotao. Ja mu kažem spusti na 50,kuca bez izolacije 200 kv i kaze racun za novembar manji za 5000.
Meni je pušteno takođe u utorak oko 17h i sada na satu imam 68 kubika. Grejem 230 kv i temperatura je 23c dan-noć. Koristim BOSCH kondenz 5700iw od 35 kw ( limitiran na 70% snage) i termostat vođen spoljnom temperaturom. I ja neznam dali je ta potrošnja ok mada mislim da jeste. Kuća je dobro izolovanaPozdrav forumasi.Treba mi savet vas iskusnijih.
Pusteno mi je grejanje ove nedelje u utorak oko 11h.sada na satu ima 55kubika.Po ovome sto citam na forumu to je previse potrosnje skoro 14kubika na dan je prosek.
Kotao koji imam je tubrotec pro 24kw konvencionalni Vaillant,greje se prizemna kuca 96kvm sa panelnim radijatorima,zidana na ciglu sa 10cm izolacije i sve pvc stolarija.Tavan nisam izolovao ali imam u planu da stavim vunu 10com.
Na kotlu sam video da stoji 60 stepeni podeseno to mi je i serviser rekao i ako budu hladniji dani da dizem na 65 ako bude potrebe.i to je to sto znam.
Ja sam termostat menjao polozaj i temperature da uskladim koliko toliko.
Termostat stoji u decijoj sobi koja sluzi samo za spavanje,i tu sam podesio nocni rad od 23-6 18stepeni i dnevni od 6-23 na 20.6 stepeni
Nocni rad nikada ne ukljuci zato sto temperatura za sada ne pada na 18.U dnevnoj bude oko 19,vise manje u decijoj padne na 18.2-18.4.pali se tek ujutro u 6h.
sto se tice dana kada dostigne zadatu od 20.6 u dnevnoj bude izmedju 22-23 stepena i spavacoj sobi.
Da li postoji nesto sto ne znam i sta bih mogao podesiti da se smanji potrosnja ili je to to da mi mesecno bude potrosnja preko 400 kubika?
Svaki savet i misljenje je dobrodoslo.
Napravio sam grešku u kucanju do danas sam potrošio 78 kubika a ne kako sam napisao 68 kubika. Izvinjavam seMeni je pušteno takođe u utorak oko 17h i sada na satu imam 68 kubika. Grejem 230 kv i temperatura je 23c dan-noć. Koristim BOSCH kondenz 5700iw od 35 kw ( limitiran na 70% snage) i termostat vođen spoljnom temperaturom. I ja neznam dali je ta potrošnja ok mada mislim da jeste. Kuća je dobro izolovana
Ako ste skoro krenuli sa korišćenjem gasa, obratite pažnju da merač ne počinje od 0,kod mene je već bio na 44 kubna metra pre startovanja.
Imam problem da su mi radijatori na spratu kuce gore topli, a dole skroz hladni. Pretpostavljam da je to zbog slabe cirkulacije vode u sistemu.
Da li je pumpa UP 15-50 suvise slaba?
Pozdrav,Na koji nacin si uspeo da imas dnevnu potrosnju 5 kubika.Moja kuca je 96kvm sto grejem sve top izolovano osim tavana.I imam dnevnu potrosnju 14kubika pri temp dnevnoj oko 23stepena i nocnoj oko 19stepeni,pri tome da se nocu skoro i ne upali.Sta je onda kod mene pogresno da imam tri puta vecu potrosnju od vecine na forumu?Podesavanje ili nesto drugo.Izolacija nije sigurno problem da imam tri puta vise toplotnog gubitka i samim tim da imam tri puta vecu potrosnju.Moze neki savet oko podesavanja?Jutros sam gledao sat imao sam 63kubika i malopre pogledam iamm 71,potrosio je za 10 sati, 8 kubika,Mislim da je prevelika potrošnja ako si potrošio za 48h 13 m3 gasa (13kw si napisao ,mislim da si pogrešio jedinicu merenja). Koliko ti je potrošeno bilo sa aktivnim termistatom? Moj račun za novembar 8170din ,potrošeno 150m3 gasa. Greje se prizemna kuća od 110m2. Fasada 10cm tavan takođe 10cm ,podovi 3cm stirodura ,pcv stolarija . Grejni sistem na radjatore projektovan na niskotemperaturni režim rada. Kotao kondenzacioni ariston
Nisam naveo dnevna temperatura u kući je oko23c° noću 21-22c° sa isklučenim termostatom koristim
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari