Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Postoje i razne maske sa podesavanjem protoka vazduha. Ova je oko 35e.

1736871510340.png

neko da te prijavi policiji da te vidi kako trcis sa tim :D

Hehe bile su aktuelne te maske kod sportista ranije, ideja je bila da simuliraju vecu nadmorsku visinu i redji kiseonik, sto je netacno. Ne rade skoro nista dobro, samo otezavaju disanje.

Ja samo bandana preko cela jer sam celav :D Probaj da usporis i da dises polako.

Idem u Decathlon ujutru da se rešim problema uz sugestije. Večeras posle 2km trčanja sam pobegao unutra. Imao sam planinarsku “bandanu” ali nije dovoljna. Bas je mala i tanka. Nešto debelo usko bih oko vrata i na nosu nešto da je toplo kada udišem. Ne smeta ni da je maska ali ne volim takvu pažnju. Lepo je suvo bez vetra a meni bezbedno samo za šetnje zbog ovoga.

Najbolje da ne dišeš,zadrži dah što duže možeš i udri 😆

Sinoć na keju, minus 2C, na stranu gde je vetar u lice, u jednom trenutku sam bio prinuđen da dignem bandanu. Spustio čim sam osetio da smem. Trčao sam intervale 4.40 sa recovery na 5.20 i realno mi smeta bandana preko usta/nosa.

Vetar nije bio jak, ali na -2 ledi, momentalno. Kada sam okrenuo i krenuo nazad, vetar je zapravo toliko slab, da ga na leđima ne osetim, i bilo je veoma prijatno za trčanje.

+ za bandanu, a generalno moj trener mi je dao savet da po hladnom vremenu, kada se dise na usta, jezik bude gore uz nepce, kako bi se vazduh ugrejao dok dodje do grla

Sinoć se desilo tačno ono što sam već pisao. Kako krenem da se umaram, za isti pejs mi opada broj koraka, što znači da produžavam korak. Ciljani pejs za ove intervale je bio 4.40 i lepo sam ga održao za svih 12, ali gledajući kadencu, za isti pejs, vidi se kako broj koraka opada.
Screenshot_20250115-234139_Connect.jpg
Screenshot_20250115-234111_Connect.jpg

Zanimljiv video u vezi kadence.
Verovatno nije sasvim tačan, ali je kratak, jasan i efektan.

Odsekao je video na pola rečenice, ali nastavlja da priča o stabilnosti. Sve je na mestu.

Lepo je objasnio i ovaj momenat bespotrebnog podizanja pete i zaista se čuje kako djonovi stružu. Dosta ljudi tako trči.

Dok posle ovaj momak, sa ubrzavanjem trake, takodje podigne pete, ali kao deo efikasnijeg ciklusa i to radi kao deca koja se još uvek igraju napolju i trče instinktivno. Još uvek nisu zaboravili da trče.

U streličarstvu imam deo ciklusa hica gde ruka koja nateže luk, prestaje da drži tetivu i odlazi u nazad, kao što teniski reket, nakon kontakta sa lopticom, nastavlja svoju pitanju, i mnogo smešno izgleda kada neki ljudi odglume taj deo. Tetivu puste otvaranjem prstiju, tetiva je već otišla, a onda vidiš kako lakat odvlači ruku u nazad.

U nastavku video verovatno priča o overstriding-u i zašto ne valja. Kada se pogledaju random fotografije sa neke ulične trke, upadljivo veliki broj overstrajduje.
Sporija ekipa uglavnom nema taj problem, već su im na fotografijama često obe noge u kontaktu sa podlogom. Vidi se da je telo u pokretu, ali jedno ipo stopalo na asfaltu.

Uživam kada vidim da je neko na inteligentan način popravio vreme na određenoj distanci :)

Bio sam na nekom zimovanju na Staroj planini sa izvidjacima u ne bas idealnim uslovima i kako sam malo zimogrozljiv gadno sam se razboleo u ponedeljak. Juce sam se nekako spustio sa planine i odmah otisao kod lekara koji mi je dao dijagnozu J40 Zapaljenje dushnica i 10 dana bolocanja.

Bas sam se radovao zimskom nocnom polu maratonu 8.2. i maratonu u Nisu gde se trce krugovi oko Caira(cak sam i Avala Trail Run planirao izmedju ta 2). Da li bi realno bilo sve da otkazem ili mozda ima sanse da bih mogao 7km distancu na zimskom nocnom i 5/21km u Nisu(nemaju nista izmedju)?

Trcao sam Beogradski maraton i generalno trcim polumaratone bez problema ispod 2h, ali zbog obaveza nisam bio u redovnom treningu od Beogradskog polumaratona.

Koliko slicnih prica u skorije vreme. Ali obicno se duze oporavljaju ljudi. Brzo ce 8. februar doci. Ne bih rizikovao ali svako zna najbolje za sebe sta mu je ciniti. Bar konsultacije sa docom.

Samo na osećaj. Trke trči glava, ali odluku da se na trku (ne)izadje donosi telo.

Jednom sam sebi dozvolio da izadjem na trku bolestan, kao, mogu ja to, i upropastio sam se na nekoliko meseci.

Da udarim kontru, ja trčim čim mi prođe pik bolesti, ako mi se čini da mogu, a posebno ako je neki lep sunčan dan. Prilagodim trening. Ako ne ide, uvek može da se prekine.

8.2. je baš daleko, ja bih to trčao sto posto.

Da udarim kontru, ja trčim čim mi prođe pik bolesti, ako mi se čini da mogu, a posebno ako je neki lep sunčan dan. Prilagodim trening. Ako ne ide, uvek može da se prekine.

8.2. je baš daleko, ja bih to trčao sto posto.
Pa da, ali zimski nocni je polumaraton koji se trci kad padne mrak u februaru. Prosle godine nije bilo strasno vreme, trcao sam u majici+dusku, pantalonama i kacketom, ali ove godine mozda ne budemo te srece. Isto za ovaj maraton u Cairu, nisu tolko dobro izreklamirani, pa ne bih ni znao da postoji da nisam tog dana proveo 12 sati na Cairu sa izvidjacima. Tog vikenda u petak i subotu je padala neka grozna kisica, ali u nedelju na dan trke je bilo za kratke rukave. Van toga da li mogu za ovako kratko vreme da se dovedem u stanje da istrcim maraton, ako pogresno procenim odecu, strah me je da ne nagrabusim gadno, a ne odustane mi se nesto na pola. Mozda da ponesem duks i majicu od ispod i da imam nekog ko bi 4 i kusur sata blejao da mi bude pit stop ako mi bude bila potrebna zamena odece. Ne znam ni da li je to dozvoljeno.

Ako si se spremio za maraton, svakako ti sledi 3 nedelje pred trku taper, smanjivanje treninga, a nedelju dana pre trke minimalno se mrduckaš.

I ja kao Nidža trčim i boletan samo prilagodim tempo i dužinu za sada još živ i mrdam,sad videćemo do kad će godine da dopuste takve stvari

Pa da, ali zimski nocni je polumaraton koji se trci kad padne mrak u februaru. Prosle godine nije bilo strasno vreme, trcao sam u majici+dusku, pantalonama i kacketom, ali ove godine mozda ne budemo te srece....
I mene su 2x prevarili za Noćni. Treći put neće!
1300 ljudi na keju, noge da izlomiš, sudaraš se sa ovima iz kontra smera, što još nisu okrenuli, okrepa na samom mrtvom okretu, pa ljudi uredno isprosipaju vodu....

Nadam se da cu do juna nabiti dovoljno kondicije i skinuti sala da istrcim Viking marathon, u najgorem slucaju, bar imaju disability friendly run. :ROFLMAO:

Ako si se spremio za maraton, svakako ti sledi 3 nedelje pred trku taper, smanjivanje treninga, a nedelju dana pre trke minimalno se mrduckaš.
To nikad nisam radio. Nedeelju dana pred trku jesam mirovao, ali nisam smanjivao treninge u mesecu pred trku.

Je l' gledate puls u mirovanju ili merite brzinu oporavka pulsa, nagurati puls na 160-170 pa izmeriti za 1-2min. Ja navikao povremeno da izmerim, pa i prema tome imam osecaj kakva mi je kondicija, napredak, kada sam oporavljen od treninga itd...

U mirovanju kada sedim mi je trenutno 45bpm, ali nisam bas u top kondicji, kada sam vise aktivniji oko 35-40. Sto vidim da je malo redje da je tako nizak kod drugih, posle budjenja sam par puta imao i 29 :), ali tada sam bas mnogo trcao i plivao, i po dva treninga na dan.

Prilozi

• public (1).jpeg
    public (1).jpeg
    95.1 KB · Pregleda: 29
Meni je Garmin RHR weekly average uglavnom 39 do 41. Kada sam jednom prilikom izgubio svet, 5min black out, Garmin je zabeležio 29bpm.

Prilikom hirurške intervencije, većina anesteziologa počinje sa davanjem stimulacije na 35bpm, a oni stručniji (ili samo viši nivo samopouzdanja), puštaju i do 30, ali su špricevi već u rukama.

To je odlican RHR posto si u dobroj kondiciji ali kako si izgubio svest? I kada dajem krv, meni je ok, nikada mi nije smetao nizi puls - imam osecaj da se ne mogu umoriti na trcanju/plivanju, to mi nekako uvec jaca strana, za razliku od snage..

Poslednja izmena:
Probudio se i ustao, sred noći, nisam sačekao 5 sekundi da se stabilizujem, već sam odmah stao na noge i krenuo. Osetio sam dizzy, ali sam pomislio, još uvek spavaš čoveče, sve je OK, pogledam na sat i sledeći pogled na sat, 5 min kasnije, izmedju black out, a ja ležim ispod izlomljenog nameštaja.

Je l' gledate puls u mirovanju ili merite brzinu oporavka pulsa, nagurati puls na 160-170 pa izmeriti za 1-2min. Ja navikao povremeno da izmerim, pa i prema tome imam osecaj kakva mi je kondicija, napredak, kada sam oporavljen od treninga itd...

U mirovanju kada sedim mi je trenutno 45bpm, ali nisam bas u top kondicji, kada sam vise aktivniji oko 35-40. Sto vidim da je malo redje da je tako nizak kod drugih, posle budjenja sam par puta imao i 29 :), ali tada sam bas mnogo trcao i plivao, i po dva treninga na dan.

Garmin računa na 2 minuta pa nisam obratio pažnju koliko je palo posle prvog minuta. Šta radiš dok čekaš da prodje taj minut, da vidiš razliku?

Trčao sam 16km, poslednja 2-3km je postalo neprijatno hladno, pa sam malo ubrzao. Završio na pulsu 153, uključio recovery HR, taman se tih 2 minuta istegao, kaže 57. Tj nakon 2 minuta mi je puls bio 96bpm.

Da sam mirovao, verovatno bi palo i više od toga. A da sam poslednjih 200m zgazio, podigao bih puls, ali bi ga za isto vreme vratio na istu vrednost, pa bi razlika bila još veća.

Nije minus 2 samo po sebi neprijatno za trčanje, već kada duva vetar, mrznu ruke i kroz rukavice. I sve je vlažno, pa su mi vrhovi patika bili mokri. Tek kada sam stigao kući, shvatim da mi je desni palac skroz mokar i kada sam skinuo čarapu, vidim da je prst modar. Leden. A ja ne osetim da mi je hladno po prstima na nogama.
Vazduh je prilično čist i prijatan za trening.

To nikad nisam radio. Nedeelju dana pred trku jesam mirovao, ali nisam smanjivao treninge u mesecu pred trku.
Imao sam neke komplikacije pa sam otisao u urgentni za svaki slucaj i zadrzali su me tamo, tako da izgleda da ce ipak biti nista od trcanja.

Probudio se i ustao, sred noći, nisam sačekao 5 sekundi da se stabilizujem, već sam odmah stao na noge i krenuo. Osetio sam dizzy, ali sam pomislio, još uvek spavaš čoveče, sve je OK, pogledam na sat i sledeći pogled na sat, 5 min kasnije, izmedju black out, a ja ležim ispod izlomljenog nameštaja.

Treba malo vremena da zavergla cuka kada se naglo ustane :), dobro ispalo onda...

Garmin računa na 2 minuta pa nisam obratio pažnju koliko je palo posle prvog minuta. Šta radiš dok čekaš da prodje taj minut, da vidiš razliku?

Trčao sam 16km, poslednja 2-3km je postalo neprijatno hladno, pa sam malo ubrzao. Završio na pulsu 153, uključio recovery HR, taman se tih 2 minuta istegao, kaže 57. Tj nakon 2 minuta mi je puls bio 96bpm.
Super, to je to otprilike koliko vidim, ne moze puno bolje - slicno i meni 50-60 padne za 2min. Obicno na kraju trcanja bude oko 160 puls, i onda hodam lagano. Na oko 100 padne.

Koje satove koristite za trcanje, da ima GPS, mapu kretanja i sl?

Znam da ima tema za smartwach ali mi treba sat primarno za trcanje koji moze da prikupi sve informacije bez telefona i posle sinhronizuje, ne nosim telefon na trcanje.

Vrh Dno