Šta je novo?

Starlink ponovo pomerio Srbiju

Očigledno ne čitaš pažljivo, ali ponoviću jedini razlog sto ne dobijaju dozvolu za postavljanje zemaljskih stanica i sto nisu upisani u evidenciju operatora javnih komunikacionih mreža i usluga pa ne mogu da startuju sa uslugom je sto nisu dostavili neophodnu dokumentaciju. Obe stvari su formalnost i nema sumnje da su dostavili traženo da bi dobili.

Ne pišem stvari u koje nisam siguran… a ako u nešto nisam siguran to naglasim… ali evo pretpostavke u koju sam gotovo siguran, 2021. nisu bili spremni da javno objave lokaciju, spisak opreme i bandove koje će koristiti( verovatno zbog naše bliskosti sa istokom) sto je neophodno za dozvolu za zemaljsku stanicu pa kad im to nije proslo, odustali su i od registracije i početka usluge, kako bi lobiranjem i pritiskom javnosti popravili uslove i još više prilagodili uredbe svojim željama. Sada kada je to proslo FCC u USA, postalo javno i već su postavljene nove, i krenuo upgrade starih, nema prepreke da to bude i kod nas javno…

^ To sam te i pitao. Da li si siguran ili pretpostavljaš? Ja ne znam, samo me interesuje.
Mnogo ima ljudi po raznim temama koji svašta pričaju, a ni oni sami nisu sigurni.
Prosto mi deluje neverovatno da samo kod nas imaju problema i nigde drugo

Deluje neverovatno zato sto nije istinito, Starlink je olicenje problema sa regulatorima svuda u svetu i bas mi je bilo zanimljivo da citam vase postove koji su obrisani kako kukate na drzavu a nije vam palo na pamet da proverite svoju netacnu polaznu premisu pa sam namerno cutao ali evo da navedem par primera pa da zatvorim diskusiju na temu Srbi su najgori, sprecavaju tehnoloski napredak zeljnom narodu i samo smo mi problem svuda je bajno itd:

Da krenemo od USA? Sam pocetak Starlinka vezan je za mnogo kontroverze i proces dobijanja dozvola od FCC je potrajao neuobicajno dugo i pored toga sto je valjda svima jasno kakav je projekat... Ali ajde sto je trajao dugo desilo se nesto sto za USA nije bas karakteristicno a to je da je FCC trazio da se dobije i dozvola ITU ( a generalno amerikance boli bas uvce za ITU koja je medjunarodna organizacija, a koja ipak daje dozvolu ali tek godinu dana kasnije uz zestoko protivljenje mnogih zemalja narocito vezano za Equitable Access ili u prevodu ono sto je kljucno na cemu insistira Starlink u komunikaciji sa regulatorima sirom sveta a to je first come first served princip za spektrum ili na srpskom ko prvi devojci zauzece ceo spektar a posle ako neko bude hteo kasno je, ali posto su tehnicki zahtevi bili ispunjeni i odluka se donosi konsenzusom proslo je, veoma je pitanje kako bi to bilo danas u svetlu svega sto se desavalo sa razvojem Starlinka i njegove prave svrhe) Dalje, Starlink je dobio ugovor od FCC na skoro 900 miliona dolara za projekat slican nasem razvoju ruralnog interneta, na osnovu koga je dobio znacajne kredite i investicije ali zbog neispunenja uslova jos uvek mu nisu odobrena sredstva itd...

Dalje, vezano za zemaljske stanice, od plana da se izgradi 99 i vise stanica sirom USA izgradjeno je tek oko 60ak uz naravno opet mnogo kontroverzi vezano za otpor lokalne zajednice i brigu kako za okruzenje tako i za radiofrekventno mesanje... A da napomenem, sto je jako bitno, za svaku od tih stanica mora da postoji FCC dozvola a Starlink je trazio blanko dozvolu da moze da gradi gde hoce i kako hoce i to je ostalo zaglavljeno negde u FCC ( isto su trazili kod nas, odnosno to je jedan od razloga sto sam siguran da je moja pretpostavka tacna)....

Ajmo malo na Evropu? Francuska, reklo bi se bice bez problema... Naravno da nece, cekanje na dozvolu je trajalo jako dugo, to je pogurao Tramp posle svoje posete Parizu ali je bilo neophodno da ipak dve godine kasnije dodje i drzavni sekretar za telekomunikacije da bi osigurao dobijanje dozvola i prilagodjavanje francuskog zakona i uredbi vezano za postavljanje stranih zemaljskih stanica i koriscenje spektra. Kada je napokon dobijena dozvola plan je bio da se izgrade 3 stanice, izgradjena je samo jedna od dve se odustalo zbog problema.

Dalje, u jednom trenuktu im se ukida dozvola jer su se zalili ( a podseticu ili naglasicu za one koji ne znaju, da Francuska ima svoj projekat koji vodi Orange u kolaboraciji sa Eutelsat) jer nije bilo javnih rasprava sto je neophodno jer je u pitanju projekat od opsteg interesa ( dakle, lobiranje je uspelo, preskocili su se neki koraci kako bi Starlink bio pre Eutelsat i tako zauzeo spektar), naravno dobili su ponovo dozvolu ali opet podigla se ozbiljna prasina...

Indija? ukratko, 2021. Starlink pocinje pre-order bez dozvola ( poznato?), Indija to zabranjuje zbog nedostatka istih i bezbedonosnih pretnji i evo 3 godine posle tek se najavljuje da ce da ga prihvate konacno ( mislim da je nepotrebno da objasnjavam koji je tu tek pritisak bio)

Za Afriku i probleme u njoj me mrzi da pisem ali tamo je tek haos sto je rezultiralo i ukidanjem rominga od strane Starlinka itd...

Dakle, problemi sa Starlinkom postoje gotovo svuda ( npr Slovenija je to resila lagano pozivajuci se na EU praksu mada je i tu bilo minornih problema doduse vise vezano za svetlosno zagadjenje) i jos jednom ponavljam dobro je sto ipak nismo tolika banana drzava da dopustamo da se ovaj veoma vazan i ekonomski znacajan sektor pretvori u western ma koliko bili jaki pritisci i lobiranja...

I da dodam vezano to da se svasta pise, tacno je, ali svako je valjda dovoljno inteligentan da moze da proceni da li je to napisano tacno u skladu sa tim kako je napisano, ko je napisao itd... uostalom, sve se lako moze proveriti u danasnje vreme, ali mislim da je potrebno prvo poci od sebe sto je ova diskusija i pokazala jer se donose neutemeljeni zakljucki bazirani na nekom svom opstem misljenju koje kao sto sam pokazao nema bas dodirnih veza sa realnoscu...

Koliko sam ja razumeo ovaj odgovor SpaceX upućen našem Ratelu oni bukvalno traže od Ratela da odustane(izuzme) od naplate licenciranje pojedinačnih ground stanica koje bi koristile deo Ku i Ka pojasnog spektra frekvencija pozovajući se na odluke ECC? Znači ti dolaziš negde da prodaješ neku uslugu i onda lobiraš direktno da ti se omogući da samo ti koristiš određenu tehnologiju na određenoj frekvenciji i još uslovljavaš zemlju domaćina kako će i koliko oni od tebe naplatiti korišćenje tog frekventnog spektra? Bukvalno su se obraćali sa "Ratel should"... Jeste da mi kasnimo sa tehnologijom i po mnogo čemu drugom za svetom ali ovo je baš nisko.

Treba da im se odobri sve i da se fino i lepo naplati, dosta smo mi davali strancima sve i svašta u ovoj zemlji a nama ostajalo 3% a strancima 97% uz minimalna ulaganja.

Nema ovo veze sa našom sporom administracijom, 5g,Telekomom, radi se direktno o uslovljavanju, nametanju i alavim ciljevima strane kompanije.

Shvatio si dobro sustinu ali nisi dobro shvatio oko cene... objasnicu ukratko...

Prvo, ovo nije odgovor Ratelu od strane SpaceX zato sto su obijeni, ovo se desava 3 godine posle kada oni salju svoj predlog vezan za podelu radiodifuznog spektra (dakle jedina vezivna tacka sa njihovim problemom je sto se obe stvari odnose na radiodifuziju i sto i ovde pokusavaju da ubace ono za sta od starta lobiraju a to je da im se omoguci da stavljaju zemaljske stanice kako zele bez dobijanja neophodnih dozvola za iste, nesto za sta ni u USA nisu dobili dozvolu) gde dobijaju odgovor da i ako su poslali na engleskom i nisu bas pogodili temu uzete su u obzir sugestije ali da to sto oni traze mora ipak ministarstvo da odluci.

Vezano za cenu, Starlink ne zeli da plati nista sto ne mora i zeli da krene da placa sto je kasnije moguce, sto je legitimno za privatnu kompaniju kojoj je cilj profit ( da zanemarimo sada ostale ciljeve) i shodno tome ima pravo da koristi sva sredstva na raspolaganju kako bi to uspela, ali ipak mora da postuje zakone i uredbe svake zemlje gde zeli da radi...

Ajmo po pomenutim spektrima:

KU band spektar je slobodan za pojedinacne korisnike za koje ne treba pojedinacna licenca i placanje nadoknade, sta to znaci, to znaci da korisnici mogu da instaliraju opremu za upotrebu ( kao za satelitsku antenu) i da koriste usluge sa satelita bez da moraju da prijave i da plate licencu. U tome je Srbija u skladu sa Electronic Communications Committee i Starlink to pozdravlja, cak i kaze sam da je posto je taj uslov ispunjen oni prakticno mogu da krenu odmah ( naravno kada se ispune formalnosti u vidu upisivanja u registar sto mora svuda u svetu)...

Sta te je ovde zbunilo je verovatno prvo pominanje: individual licensing of fixed earthstations operating ali to se odnosi na opremu kod korisnika koja je fixna dakle prijemnici ( kao satelitske antene) dok se Earth Stations In-Motion (ESIM) odnosi na uredjaje koji sami korisnici instaliraju na pokretnim objektima, dakle brodovi, kamioni, avioni itd... dakle, ovo se odnosi na opremu individualnih korisnika ne na opremu provajdera koja se koristi za pruzanje te usluge ili poboljsanja njenog kvaliteta ( pominjao sam Starlink ground station ili jednostavno gateway).

Ka-Band spektar se koristi za backhaul i kao sto pise Starlink sad je tu pametno upotrebljena rec "ask" da ne bude pregruba ali moze se tumaciti kao zahteva od Ratela da nadoknada za koriscenje bude dostpuna po niskoj ceni ( posto je to kriticna frekvencija za FSS).

Ali to nije sve, oni traze da se taj spektar zastiti i da se postavi limit za emisije izvan opsega ( out of band emissions) sto je posebno bitno za 26Ghz sto je jedan od najvaznijih opsega za mobilnu telefoniju, odnosno 26 i 28 Ghz se prakticno preklapaju ( Starlink koristi deo 28Ghz od 27.5- 30 GHz)) Zasto je bitan ceo opseg od 24,25 do 29,5 Ghz za mobilnu zato sto on omogucava pravi razvoj 5G gde se dostizu brzine, latencija i kapacitet koji se ocekuje od 5G i krucijalan je za pravi razvoj...

Da ne idem u dalje bandove i ovo je mnogo ali nadam se da je jasnije...

I samo da dodam, ima pametnih stvari u ovome sto su napisali svakako i treba prihvatiti dobre sugestije...

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnijem objašnjenju, dosta je jasnije. Ništa, ostaje nam da se nadamo da će se usaglasiti oko svega pa da dočekamo i taj Starlink konačno kod nas!

Na karti Evrope Starlinka, nažalost, samo su BiH, Crna Gora i Srbija obeležene tamnijom bojom što aludira na to da je dostupnost pomenutog interneta za sada nejasna. Međutim, stvari se menjaju ako kursor miša prinesete određenoj državi, a u ovom slučaju Srbija i Crna Gora bi trebalo da dobiju mogućnost korišćenja Starlinka već u toku ove godine.

Čitava saga u vezi sa dolaskom ovog tipa satelitskog interneta u Srbiju počela je procesom dobijanja potrebne dokumentacije za rad. Naime, tri godine nakon podnošenja zahteva Starlinka, Ratel nije dao mogućnost kompaniji iz SAD za rad u našoj zemlji. Tačnije, Starlink nije dobio dozvolu zbog nepotpune dokumentacije, navodi netokracija.

Sredinom ove godine iz Ratela su istakli medijima da neophodna dokumentacija još uvek nije kompletirana od podnosioca zahteva za upis u evidenciju operatora, kao i da nisu ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi za otpočinjanje pružanja navedenih usluga. Ipak, sudeći prema poslednjim informacijama, stvari su se promenile i došle u finalnu fazu dobijanja dozvole.

Koje prednosti donosi Starlink?
Starlink predstavlja brzi satelitski internet čiji se signal na zemlju šalje uz pomoć satelita koji su formirani nalik sazvežđu i nalaze se niže od standardnih satelita. Pre svega, omogućavaju brz prenos podataka u ruralnim sredinama gde fizička internet infrastruktura nije mogla da bude instalirana ili zapravo nema naselja i mogućnosti za to.

Korišćenje Starlinka je neograničeno i predstavljaće samo još jedan izbor za građane Srbije na tržištu, pored drugih internet provajdera – što će svakako povećati konkurentnost u ovom domenu.

- Kako bi se Starlink koristio potrebno je imati određenu opremu koju sama kompanija isporučuje svojim korisnicima širom sveta, a sastoji se od antene i rutera koji imaju svoju cenu od oko 500 dolara jednokratno.

Nakon toga, korišćenje satelitskog interneta se naplaćuje u iznosu od oko 90 dolara, što će zavisiti od države do države. Ako poredimo sa zemljama regiona, za Srbiju bi očekivana cena mogla da bude oko 50 evra, ali to zavisi od više faktora.

Štaviše, potrebno se preuzeti i aplikaciju Starlinka (iOS, Android) uz pomoć koje se može podesiti i usmeriti antena u smeru ka satelitima kako bi se uspostavila stabilna internet veza, ali i uz pomoć koje se prate i svi ostali parametri kada je ova vrsta interneta u pitanju.

Ipak, treba imati na umu da brzina, ali i stabilnost veze, zavise i od meteoroloških uslova i neprilika koje mogu u velikoj meri negativno uticati na samo korisničko iskustvo.

Ma 50€ mjesrčno za brzinu od 20-200 u downstream-u i 10-50 u upstream-u, uz minimalno 500€ + PDV + Carina + špedicija (što na kraju izađe 700-800€) za opremu je imao malo previše za naše exYu uslove. Opet kažem, ovo će uzeti samo neko kome je jako potreban Internet, a živi na mjestu gdje nema nikakvog drugog rješenja, kao ni signala mobilne mreže.

Ma 50€ mjesrčno za brzinu od 20-200 u downstream-u i 10-50 u upstream-u, uz minimalno 500€ + PDV + Carina + špedicija (što na kraju izađe 700-800€) za opremu je imao malo previše za naše exYu uslove. Opet kažem, ovo će uzeti samo neko kome je jako potreban Internet, a živi na mjestu gdje nema nikakvog drugog rješenja, kao ni signala mobilne mreže.
oprema je jeftinije tj bice jeftinije kod nas oko 300-350e mozda.

oprema je jeftinije tj bice jeftinije kod nas oko 300-350e mozda.
Ma opet, previše je to novca za Internet. Ko radi preko interneta i nema ništa drugo, za njega je ok, a za sve ostale, iskreno bacanje para.

Gledaj na to da opremu kupuješ jednokratno i u tvom je vlasništvu. što se tiče cene paketa, podeliš po pola sa nekim iz tvog komšiluka i šeruješ mu net. Nije za igranje igara, ali za svakodnevnu upotrebu je ok. U početku će to biti skupo, ali kasnije kada se omasovi, sigurno će cena mesečne pretplate ići niže kao i za svaku inovaciju koja postane standardna.

Najbolja stvar je nepostojanje ugovorne obaveze. Koristiće i ljudi kojima internet nije konstantno potreban bez obzira na lokaciju. Pri tome, zaboravlja se koliko teritorije u Srbiji nije pokriveno ničim osim jadnim bakrom koji često ne ide preko 10-20mbs.
Eno Grci masovno po turističkim selima na Halkidikiju uvode Starlink leti, jer imaju samo bakar

Grci po turističkim selima koriste starlink zbog turista, poenta je u apartmanu sa netom i treba im 3-4 meseci godišnje. Ne znam koji je to odmor kada si zavisnik od neta i ispada da se provodi vreme u apartmanu a da ne objašnjavam razliku izmedju Ade Bojane i Grčke, onda se ne gleda.

Plus što nema ugovora na 2 godine već koristiš koliko i kada hoćeš.
Isto i oni tvoju platnu karticu. 😆
Ne znam da li se promenilo nešto po pitanju kvaliteta korisničkog servisa, ali najveći problem je bio odjaviti pretplatu.
I po nekoliko meseci su bili nedostupni, tako da pažnja - uslov za pretplatu je platna kartica.

Hajmo realno, svi nešto iščekujemo, gledamo kad će doći kod nas, otvaramo mape da vidimo ima li nas, a koliko nas ce ovo zaista i uzeti? Niko. Kladim se u šta god hoćete.

Oprema ostaje u vlasništvu, to jeste, ali šta ćeš sa njom? Korisna je samo onda kada koristiš servis. Bez servisa je beskorisna.

A šerovanje interneta drugima? Pa nije 2006. godina. Ok za pivremeno korištenje, kao što neko reče Ada Bojana i slične destinacije, kao i za iznajmljivanje u apartmanima, ali inicijalni troškovi + mjesečna renta čine kompletnu uslugu teško isplativu u dogledno vrijeme. A i sama Ada Bojana je odlično pokrivena 4G mrežom, što od crnogorske, što od albanske strane (nema roaminga na ZB), a uz to sve, jeftinija je i ne treba dodatna oprema.

Hajmo realno, svi nešto iščekujemo, gledamo kad će doći kod nas, otvaramo mape da vidimo ima li nas, a koliko nas ce ovo zaista i uzeti? Niko. Kladim se u šta god hoćete.

Oprema ostaje u vlasništvu, to jeste, ali šta ćeš sa njom? Korisna je samo onda kada koristiš servis. Bez servisa je beskorisna.

A šerovanje interneta drugima? Pa nije 2006. godina. Ok za pivremeno korištenje, kao što neko reče Ada Bojana i slične destinacije, kao i za iznajmljivanje u apartmanima, ali inicijalni troškovi + mjesečna renta čine kompletnu uslugu teško isplativu u dogledno vrijeme. A i sama Ada Bojana je odlično pokrivena 4G mrežom, što od crnogorske, što od albanske strane (nema roaminga na ZB), a uz to sve, jeftinija je i ne treba dodatna oprema.
pa uzimace ljudi oni koji zaradjuju dobro evo na primer ima moja sestra u Perfokori cak i placaju pretplatu kad nisu tu da se ne ugasi servis jer ima love i moze da priusti haha

Povremeno može da se nađe na našim poznatim oglasima oprema za Starlink.Trenutno ima Starlink Standard Kit V4 po ceni od 380 evra.Viđao sam i jeftinije.Bilo je i na buvljaku u Beogradu.

Ma super koristiš kad hoćeš, odeš na Adu Bojanu, digneš antenu i samo gledaš.
Ovo je baš izvini, kako mali perica zamišlja satelitski internet...

Prvo antena ti ništa ne znači ako reon nije pokriven pretplatom.
Starlink Home je GEOLOCKED za adresu, za GPS lokaciju adrese... nema pomeranja ni selidbe anetene, ne radi usluga.
Starlink Roam ili Mobile radi ali opet za pretplatu ti treba platna kartica na kojoj se podudara adresa države gde servis radi.

Ne može se kupiti Starlink oprema na buljvaku u Beogradu i otići u CG ako nemaš crnogorsku platnu karticu, za početak.
Čak i za Roam.

Egzotična tehnologija koja je pokrila svet: Balkanska crna rupa u mreži Ilona Maska

Kao grom iz vedra neba američki milijarder Ilon Mask saopštio je da je njegova privatna satelitska internet mreža Starlink postala dostupna na teritoriji Kosova. Ona je trenutno dostupna u gotovo svim državama Evrope, osim u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Starlinkov brzi internet sa malim zakašnjenjem je sada dostupan na Kosovu!”, objavio je Mask na mreži Iks 21. decembra. Ubrzo potom se oglasio i kosovski premijer Aljbin Kurti i naveo kako je dolazak Starlinka važan korak u unapređenju digitalne infrastrukture i dodao da se Starlink dokazao u omogućavanju komunikacije tokom prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija.

Trenutnoj euforiji na Kosovu, barem među političarima, prethodila je odluka Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) u oktobru ove godine da dozvoli pristup američkoj kompaniji na celoj teritoriji Kosova.

Kada će stići u Srbiju?
Starlink je u Srbiji prvi put postao vidljiv, barem širokim narodnim masama, u septembru 2023. kada su građani po društvenim mrežama počeli da objavljuju snimke isprekidanih tačkica na nebu, a koje su u stvari bili sateliti. Tada je Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) obavestilo javnost da se Maskov Spejsiks obratio RATEL-u u prvoj polovini 2021. godine s namerom da pruža internet usluge u Srbiji. Iz RATEL-a su tada naveli da su obavestili Maskovu kompaniju o određenim dozvolama koje su neophodne kako bi poslovali na teritoriji Srbije. Takođe su napomenuli da tada nije dostavljena sva neophodna dokumentacija za ispunjenje svih zakonskih uslova.

Stručnjak za informacionu komunikacionu tehnologiju (IKT) Milan Kragujević kaže za NIN da se, prema njegovim saznanjima, ne radi ni o kakvim neosnovanim zabranama, odnosno da neko iz Srbije ne želi Starlink.

“Spejsiks nije dostavio adekvatnu dokumentaciju RATEL-u. Koliko znam, oni su 2021. registrovali DOO u Srbiji i dostavili dokumentaciju koja je bila na engleskom jeziku, a dokumentacija mora da je na srpskom. Pored toga, oni žele da, i to je ono što je bitno, postave taj svoj takozvani ’graund stejšn’ kod nas, a to je u suštini satelitska stanica koja deluje kao posrednik između satelita i antene korisnika, odnosno prenosi podatke i upravlja mrežnim saobraćajem. Tu su im već potrebne malo ozbiljnije dozvole”, kaže Kragujević i dodaje kako zbog toga smatra da Starlink kao kompanija ima malo krupnije planove za Srbiju.

“Što zbog naše geografske lokacije, što zbog naše dobre povezanosti sa regionalnim tačkama internet razmena. Mislim da je ovo odlaganje malo i deo Maskovog teranja inata, po kojem je i poznat, te malo i podseća na lik iz crtanog filma gde sve mora da je po njegovom. Jednostavno je, nijednom nisu dostavili dokumentaciju u potpunosti i svaki put je bila na engleskom jeziku, a za ovako krupan projekat se moraju ispoštovati zakonski okviri”, smatra Kragujević, te dodaje da ne može sa sigurnošću da tvrdi kada će Starlink stići u Srbiju, ali da postoje naznake da će se to dogoditi u skorije vreme.

Šta je Starlink?
Kragujević objašnjava da i građani Srbije mogu da koriste Starlink internet, ali po višoj ceni.

“Dovoljno je da se ode u neku drugu državu i tamo kupi hardver. Zatim se donese u Srbiju, registruje se nalog, kupi se roming plan, koji je malo skuplji, i koristi se”, objašnjava on.

Slična situaciji kao u Srbiji je i u BiH. Predstavnici Starlinka dolazili su početkom 2024. u Sarajevo, gde su se sastali sa nadležnima, kako bi se upoznali sa uslovima rada u BiH. Međutim, na tom je ostalo.

Spejsiksova satelitska usluga Starlink pruža korisnicima širom sveta brzi satelitski internet bilo gde i u bilo kom momentu. Veliki broj Starlink satelita koji su lansirani 2019. služi za prenos internet signala korisnicima na Zemlji. Prema procenama, Starlink trenutno ima oko 6.000 satelita koji se nalaze na oko 500 kilometara iznad Zemlje, u niskoj Zemljinoj orbiti.

Milan Kragujević kaže da satelitski internet nije ništa novo, ali da je Starlink “napravio jedan kvantni skok u kvalitetu i brzini”.

“Umesto jednog satelita koji pokriva polovinu hemisfere, Starlink ima veliki broj satelita koji su blizu našoj planeti. Oni imaju mnogo veći kapacitet jer se po jednom satelitu ‘kači’ manje korisnika. Pored toga, svaki satelit pokriva mnogo manje geografsko područje, zato što je fizički bliži, odnosno u nižoj je orbiti. Samim tim takozvani ‘futprint’, odnosno deo planete koji on pokriva, mnogo je manji. To znači da kapacitet jednog satelita ne koriste korisnici iz cele Evrope, već dele ljudi koji se nalaze na 25 kvadratnih kilometara. Zbog same blizine satelita takođe je smanjeno kašnjenje protoka signala”, kaže on.

Starlink trenutno pruža brzine preuzimanja od 120 do 250 megabita u sekundi, uz latenciju od 20 do 40 milisekundi. Ipak, iako je za sada sporiji od prosečnog lokalnog internet provajdera, Starlink internet ima određene druge pogodnosti. On je prvenstveno pogodan u ruralnim sredinama gde ne postoji fizička internet infrastruktura. Time se, u teoriji, obezbeđuje bolja povezanost i komunikacija za škole, zdravstvene ustanove i druge ključne institucije u “zabačenim” delovima. Pored toga, i te kako je koristan u vanrednim situacijama. Tako je Starlink pomogao Ukrajini od trenutka ruske invazije i bio joj od ključnog značaja za vojne operacije, ali i za oporavak energetske i komunikacijske infrastrukture. Pored toga, u Iranu ga, na primer, koriste kako bi izbegli cenzuru na internetu.

Cene korišćenja
Za korišćenje Starlinka potrebno je kupiti specijalnu opremu koju korisnici dobijaju direktno od kompanije, a koja se sastoji od antene i rutera. Cena opreme je oko 500 dolara za američko tržište, nakon čega se naplaćuje mesečno korišćenje interneta u iznosu od 90 do 100 dolara. U Evropi su cene nešto niže, pa se tako usluge Starlinka na hrvatskom ostrvu Hvar naplaćuju 450 evra za hardver (antena i ruter), a onda 50 evra mesečno za osnovnu uslugu. Na Ohridu u Severnoj Makedoniji ista usluga iznosi 455 evra za hardver, plus dodatnih 60 evra mesečno.

Veliki broj Starlink satelita koji su lansirani 2019. godine služi za prenos internet signala korisnicima na Zemlji. Prema procenama, Starlink trenutno ima oko 6.000 satelita koji se nalaze na oko 500 kilometara iznad Zemlje, u niskoj Zemljinoj orbiti

Prema rečima Maska, Starlink je tek na jesen 2023. kao kompanija postao profitabilan. Kragujević pak smatra da bi takvu tvrdnju morali uzeti sa dozom rezerve, jer smatra da je jedan od dva najveća izazova sa kojim se Starlink dosad susreo enormna cena realizacije samog projekta.

Egzotična tehnologija
“Mnogo veći broj satelita je neophodan u odnosu na jedan koji pokriva ceo kontinent, prvenstveno da bi sama pokrivenost bila konstantna na jednom malom prostoru dok se oni kreću u svojoj orbiti. Druga stvar, ti sateliti moraju da komuniciraju međusobno, da bi mogli da imaju pokrivenost, pre svega na polovima. Jedan od boljih izvora finansija za samu firmu Starlink su polarne istraživačke stanice i upravo se u tome ogleda revolucionarnost Starlinka. Tradicionalni sateliti se nalaze u geostacionarnoj orbiti, koja po prirodi mora da bude sa nultom inklinacijom, odnosno da bude na nivou ekvatora. To znači da se polovi sa nje uopšte ne vide. Takođe moramo uzeti u obzir da, pošto su u niskim orbitama, Starlink satelitima se orbita sama po sebi degradira, te imaju ograničeni životni vek. To znači da posle dve ili tri godine satelit već počinje da zadire u niže slojeve atmosfere, gde se onda dramatično usporava brzina kretanja i onda na kraju sagori”, objašnjava Kragujević i u računicu dodaje i veliki broj lansiranja koja su neophodna.

Drugi izazov, kako kaže Kragujević, jeste korisnički terminal. Kako objašnjava, kod tradicionalnih satelita se koristi fiksna satelitska antena. Međutim, kod Starlinka, pošto se sateliti kreću velikom brzinom, antena mora da ih prati.

“Oni koriste posebnu vrstu statične antene koja sadrži posebno konstruisane prijemne elemente i samim tim može da se električno usmerava, odnosno da prati kretanje satelita po putanji na nebu, a da se fizički ne pomera”, objašnjava Kragujević. On dodaje da je ogroman izazov bio da se tako nešto uopšte napravi, a takve antene su počele da se koriste i za 5G mobilnu telefoniju.

“To je vrlo egzotična tehnologija koja se nije masovno koristila, a samim tim je i veoma skupa”, kaže Kragujević, koji smatra da Starlink sigurno subvencioniše cenu korisničke opreme, te da firma posluje u minusu. Jer, kako kaže, nemoguće je da je cena njihovih usluga toliko niska, odnosno da pokriva njihove troškove.

Prednost ovoga sistema može sa bude Load-balance ili failover u IT sistemima.

na zalost to je za Srbiju 500 ako ne i vise kad dode carina i porez tj harac

Nazad
Vrh Dno