Šta je novo?

Hardver Koju grafiku uz 5600x

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Radim neko polovicno budzenje masine posle 6 god.

Uzeo 5600x, sad gledam za grafiku sta.. Trenutno imam rx570, gledam neki konkretan upgrade ali nista preterano, da li bi 7600 bila dobar izbor, za narednih par god.. Tako oko tih 300e bih se zadrzao.

Sapphire RX 7600 Pulse, i dodaj jos jedan modul 16GB DDR4 (dual channel je uvek bolja opcija) i to je to, bar do GTA 6 :D

Samo napiši šta te zanima od igara (Assetto Corsa, CS2), jer moguće je da su nVidia karte bolji izbor za te igre.

Ako nisi gadljiv na polovnjake, za ~300e mozes da nadjes pristojnu kartu
koje napajanje imas ?

Seasonic od 520w mislim, ne mogu da nadjem purchase history iz Emmi-ja, nigde ne mogu da vidim snagu :D Kod kabla stoji "100-240VAC", a kad otvorim kuciste vidim ovo (M12 II bronze evo edition), sad se ne secam jesam uzeo 520 ili 620.. Jako bi bilo pozeljno da ne moram napajanje da menjam.

Igrao bi se CS2, Assetto Evo, novi BF ako izadje dobar, GTA 5 je uvek instaliran, igram sad RDR2 (zacudjujuce moze da se igra sa rx570) a nesto bih voleo i da mozda ispostuje i za GTA6 ako je moguce, mada niko ne moze predvideti verovatno zahtevnost..

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da se igraš na FHD 1080p?
Ja bih išao na neku polovnu RTX 3060Ti (koja i na 2K radi jako lepo), i sa tim procesorom sjajno završava posliće.
A kao što je gospodin gore rekao, za ostatak novca može još jedan modul RAM-a da se doda.
Takva mašina ne može da prebaci 360-370W potrošnje u opterećenju (u normalnom režimu rada) - tako da napajanje to zadovoljava svakako.

Pretpostavljam da se igraš na FHD 1080p?
Ja bih išao na neku polovnu RTX 3060Ti (koja i na 2K radi jako lepo), i sa tim procesorom sjajno završava posliće.
A kao što je gospodin gore rekao, za ostatak novca može još jedan modul RAM-a da se doda.
Takva mašina ne može da prebaci 360-370W potrošnje u opterećenju (u normalnom režimu rada) - tako da napajanje to zadovoljava svakako.

Zavisi sve od igre, nije mi smak sveta da spustim na 1440x900 na primer, CS na 4:3 stretched sa veoma low res, bitniji su mi frejmovi za CS. Ali neke igre bas lose izgledaju kad se spusti, ali 1680x1050, 1440x900, ok sam sa tim.

Sad sam video za 7600 da pise minimum system power supply 550w.. Da se vodim time, ili moze proci i ovih mojih (verovatno 520w), ladno nigde ne mogu da nadjem oznaku koliko ima snagu..

6700xt ce ti imati vise FPS u igrama od 3060 ti, iz iskustva, za nekih 240eur i ima 12gb vrama u odnosu na 8gb.
To da, možda poneki FPS više u pojedinim igrama (mada, tu su negde).
Ono što kod AMD grafika ne volim je nestabilnost drajvera koja je i dalje prisutna.
Evo ja imam jednu Gigabyte 5700XT viška, full pakovanje, mint stanje (korišćena za video edit uglavnom), ali bilo je pucanja drajvera, kasnijim ažuriranjima se to smanjilo, dok su mi nVidia kartice dosta pouzdanije radile. 5700XT 130€ i šaljem. 😁

To da, možda poneki FPS više u pojedinim igrama (mada, tu su negde).
Ono što kod AMD grafika ne volim je nestabilnost drajvera koja je i dalje prisutna.
Evo ja imam jednu Gigabyte 5700XT viška, full pakovanje, mint stanje (korišćena za video edit uglavnom), ali bilo je pucanja drajvera, kasnijim ažuriranjima se to smanjilo, dok su mi nVidia kartice dosta pouzdanije radile. 5700XT 130€ i šaljem. 😁
5700 ne moze da tera Indiana Jones, Alan Wake 2 i verovatno buduce naslove :p max 70 eur i salji :) haha

Pih gledam sad po redditu i jos par mesta, 520w verovatno ne bi bilo dovoljno za 7600/6700, nisam za sve gledao, a jako me smara i to da menjam. Sta bi moglo a da se zadrzim na tom napajanju?

Ja sam najurio za drugara 4060 ti za 365 novu iz hu pre mesec dana. Jeste dualfan al novo i 3 godine garancije i mala potrosnja.

Pih gledam sad po redditu i jos par mesta, 520w verovatno ne bi bilo dovoljno za 7600/6700, nisam za sve gledao, a jako me smara i to da menjam. Sta bi moglo a da se zadrzim na tom napajanju?
Rx 7600 trosi samo 15W vise od te tvoje rx 570 - https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7600.c4153, dok je 6700xt negde oko 230W. Da je napajanje kinez od 100 grama onda najverovatnije ne bi radilo, ali je seasonic bronze znaci racunaj da ima 80% realne snage 420w-250w gpu-65w cpu = ostaje 100w za ostalo..

Ako graficka ima ovakve pinove (8+6) prva slika, a druga slika je od moje trenutne grafike, deluje da je 6+2 ili jedan od 8, da li cu moci samo tih 8 u ovih 8 od grafike, ili mora 8 + 6?

Takodje, 7600 (8gb) ili 6700xt (12gb)?

Screenshot 2025-01-21 161157.png
PXL_20250115_133721823.jpg

Gledam kablove koji izlaze iz napajanja i ne vidim nijedan dodatni/visak za grafiku, to bi trebalo biti u kutiji od napajanja mozda?, koja pojma ne znam gde je i da li je imam uopste, jer je VIP computers sklapao komp, i mozda mi nisu ni dali kutiju sad kad razmislim..

Gledam kablove koji izlaze iz napajanja i ne vidim nijedan dodatni/visak za grafiku, to bi trebalo biti u kutiji od napajanja mozda?, koja pojma ne znam gde je i da li je imam uopste, jer je VIP computers sklapao komp, i mozda mi nisu ni dali kutiju sad kad razmislim..
ako je napajanje modularno proveriti u kutiji da li imate jos nekih kablova 6 ili 6+2Pin. koje je napajanje? a ako su fixni kablovi proveriti na samom napajanju, svakako napisi ovde model pa cemo videti, ako nemas kutiju slikaj napajanje gde je naznacen model

Seasonic M12II EVO 520W bronze.​

Deluje da jeste modularno po netu..

adapteri nikako, zna se koliko zica ima molex/sata a koliko 6/8pin tako da se ne bi igrao sa tim
Trebalo bi da ima potrebne kablove.
Ako nema, bolje neka kupi novo napajanje (pošto to ionako nije nešto kvalitetno), nego da iskušava sreću tim adapterima koji ič nisu pouzdani...
zbog cega Seasonic koji ima nije kvalitetan?? coveku fali samo kabl koji moze da nadje ili kupi negde sa drugog originalnog seasonic napajanja ako vec nema, jer za neko te klase samo jace pa treba mu blize 100e a kabl ga verovatno ne bi izasao ni 10e

zavisi koliko je staro napajanje, ako je par godina ok, ako je 8-10 godina....

adapteri nikako, zna se koliko zica ima molex/sata a koliko 6/8pin tako da se ne bi igrao sa tim

zbog cega Seasonic koji ima nije kvalitetan?? coveku fali samo kabl koji moze da nadje ili kupi negde sa drugog originalnog seasonic napajanja ako vec nema, jer za neko te klase samo jace pa treba mu blize 100e a kabl ga verovatno ne bi izasao ni 10e
Ne možeš tek tako da "kalemiš" kablove sa jednog na drugo model napajanja jer žice u njima nisu isto povezane i možeš da napraviš zezanciju. Možeš ako su u pitanju potpuno isti modeli ili se tačno zna tzv. pinout na tim kablovima koji mora tačno da se podudara i da žice imaju istu debljinu...

Drugo, taj Seasonicov model je mator, nije bio kvalitetan ni kad se pojavio, fale mu neke zaštite koje imaju bolja napajanja. To što na njemu piše Seasonic nije garancija kvaliteta, Seasonic je imao i ima i danas sasvim prosečne i ispodprosečne modele...

Ne možeš tek tako da "kalemiš" kablove sa jednog na drugo model napajanja jer žice u njima nisu isto povezane i možeš da napraviš zezanciju. Možeš ako su u pitanju potpuno isti modeli ili se tačno zna tzv. pinout na tim kablovima koji mora tačno da se podudara i da žice imaju istu debljinu...

Drugo, taj Seasonicov model je mator, nije bio kvalitetan ni kad se pojavio, fale mu neke zaštite koje imaju bolja napajanja. To što na njemu piše Seasonic nije garancija kvaliteta, Seasonic je imao i ima i danas sasvim prosečne i ispodprosečne modele...
podrazumeva se da treba da nadje iz iste serije kablove ili od istog napajanja(ako ne moze da nadje od svog jos uvek nije potvrdio da sigurno nema).

sto se tice seasonica u vreme kada se pojavio bio je odlicno napajanje sa 5 godina garancije 100% modularno i u svoje vreme nije bilo puno skupo, naravno da je bilo boljih modela ali daleko da je navedeni u svojoj klasi bio za bacanje pa i ako sada radi normalno nece biti sigurno jos neko vreme

Nazad
Vrh Dno