Šta je novo?

Pristup IP kameri van lokalne mreze?

gpetar

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2011
Poena
170
Cao, dvoumio sam se izmedju ove sekcije i one za video nadzor mada je problem vise pitanje mreze, rekao bih.

Imam Dahua IP kameru DH-IPC-HFW1230S-S5 kojoj se moze prici preko web interfejsa kada je komp u mrezi na kojoj je kamera.
Da li postoji nacin da kameri pridjem preko web interfejsa sa drugog kompjutera koji nije u toj mrezi tj kako da to uradim?

Mozda ovaj korak i nije neophodan, ali sam zeleo da testiram da li je stream dostupan, da bi ga eventualno povezao na NVR na kome imam druge kamere (isto van mreze na kojoj je IP kamera)
hvala

Tailscale.

Da. Samo zavisi sto jos posedujes od opreme, ruter, mreza kako je konfigurisana.
Trenutno imam na jednom mestu snimac, veci deo lokalnih kamera, dve kamere prvo mesto povezano preko VPN, i jos dve kamere sa drugogm mesta preko VPN.
Konfigurisao samo koristeci Wireguard na MIkrotik ruterima, pre sam koristio L2TP, ali WireGuard manje trosi CPU a radi dobro, noviji, bolje optimizovan.

Pre nekog vrema sam radio usluzno podesavanje covek je montirao kamere u vozila, 3/4G modem i ruter sve je stizalo na snimac kod njega u kancelariji.

Da. Samo zavisi sto jos posedujes od opreme, ruter, mreza kako je konfigurisana.
Trenutno imam na jednom mestu snimac, veci deo lokalnih kamera, dve kamere prvo mesto povezano preko VPN, i jos dve kamere sa drugogm mesta preko VPN.
Konfigurisao samo koristeci Wireguard na MIkrotik ruterima, pre sam koristio L2TP, ali WireGuard manje trosi CPU a radi dobro, noviji, bolje optimizovan.

Pre nekog vrema sam radio usluzno podesavanje covek je montirao kamere u vozila, 3/4G modem i ruter sve je stizalo na snimac kod njega u kancelariji.
Sa Tailscale-om ne zavisi od opreme.

Gde izvrsavas Tailscale na kameri ?
Kako se koristi na cemu ?

Pise sve na njihovom sajtu

Aha, jasno, nije za mene, meni je jedna lokacija garaza napajam ruter,kameru, otvaranje vrata i svetla iz solarnog panela i akumulatora. I ovako imam problem kada se skupi 6-7 oblacnih dana sa napajanjem. Nema mesta za racunar.

Aha, jasno, nije za mene, meni je jedna lokacija garaza napajam ruter,kameru, otvaranje vrata i svetla iz solarnog panela i akumulatora. I ovako imam problem kada se skupi 6-7 oblacnih dana sa napajanjem. Nema mesta za racunar.
Radi TailScale i na routerima ako imaš sposoban/kompatibilan hardware.

Inace TailScale je bar po onome sto sam video na sajtu jako dobra opcija brzo i jednostavno da se uspostavi VPN konekcija, a u pozadini se bazira na WireGuardu.
Da podrzava ruter koristeci docker image, ima i ugradjenu opciju koja je po funcinalnosti skoro indenticna tailscale u orginalnom firmware, poredeci ono sto oni kazu na sajtu, samo se mora rucno prebaciti konfiguracioni fajl u wireguard u TailScale koliko vidim je to automatizovano.

Inace TailScale je bar po onome sto sam video na sajtu jako dobra opcija brzo i jednostavno da se uspostavi VPN konekcija, a u pozadini se bazira na WireGuardu.
Jeste, ali je u free varijanti ograničen brzinom TailScale relay servera. Zbog toga postoji HeadScale koji se može instalirati na nekom brzom VPS serveru, i na taj način dobijaš sopstveni coordination server koji nije limitiran brzinom.
Da podrzava ruter koristeci docker image, ima i ugradjenu opciju koja je po funcinalnosti skoro indenticna tailscale u orginalnom firmware, poredeci ono sto oni kazu na sajtu, samo se mora rucno prebaciti konfiguracioni fajl u wireguard u TailScale koliko vidim je to automatizovano.
Nije samo docker. U OpenWRT-u ima native package. pfSense takođe ima native package. Evo ga kod mene u pfSense-u + Headscale hostovan na Hetzneru.

1736768437417.png

Za moj ruter sa orginal firmware samo docker, i verovatno i nece biti native posto imaju dil sa slicnim servisom u native verziji i svoj neki servis. Jedino da pregazim firmware sa OpenWRT ili menjam ruter. Ali...
Imam podignut svoj WireGuard server u okviru paketa imam fisknu spoljnu IP, i kompletan moj ekosistem podesen za to, telefoni, racunari, kamere, cak i ruter na poslu. Brzina mi je svakako limitirana paketom. Dobio bi za nijansu lakse podesavanje i par dana posla da sve prilagodim :)

Sta se u medjuvremenu desilo je da sam saznao da ISP ne daje javni IP nego imam privatni a podsrka kaze da nemogu to da menjaju niti zele da mi forwarduju portove kako bi imao pristup. Vidim da ovde ima ljudi sa iskustvom.

Da li bi neko mogao da mi komercijalno pomogne. Tj platicu za povezivanje ,treba mi da gledam jedva pokretnog roditelja na mom NVR (Dahua). Ruter koristi 4G karticu tj pristup internetu.
hvala

Sta se u medjuvremenu desilo je da sam saznao da ISP ne daje javni IP nego imam privatni a podsrka kaze da nemogu to da menjaju niti zele da mi forwarduju portove kako bi imao pristup. Vidim da ovde ima ljudi sa iskustvom.

Da li bi neko mogao da mi komercijalno pomogne. Tj platicu za povezivanje ,treba mi da gledam jedva pokretnog roditelja na mom NVR (Dahua). Ruter koristi 4G karticu tj pristup internetu.
hvala
Ovaj forum nije za komercijalne stvari. Ja sam spreman da ti pomognem i ne tražim nikakvu novčanu nadoknadu. Prvo moraš da nam kažeš sledeće.

Koji je router u pitanju na obe lokacije?
Koje sve uređaje u mreži imaš na obe lokacije?
Odakle želiš da pristupaš i čemu?

Takođe moraš biti svestan da postoji šansa da je neophodno ulaganje u dodatni hardware ili zamena postojećeg.

OK. Ne pratim redovno pa ne znam pravila foruma. Cilj mi je samo da resim situaciju jer je medicinska situacija u pozadini, a opremu sam vec kupio (ruter,kameru,izvedena struja na odgovarajucem mestu u stanu) i mislio sam da je najlakse resenje da uradi neko ko to zna a normalno dobije novac za svoje vreme i znanje. Elem,evo i odgovora
1. Ruter gde je kamera je Cudy LT400. Firmware je updateovan na poslednji. Internet dobija preko 4G kartice. ISP je crnogorski Mtel ( ja sam u Beogradu) jer je to bila najeftinija i najbrza varijanta za uvodjenje interneta samo za tu namenu.
2. Na lokaciji gde je kamera imam samo ruter i kameru. Ovo bi trebalo da je kamera , a onzaka je DH-IPC-HFW1230S-S5
3. Na lokaciji gde treba da vidim stream kamere, potrebno je da se poveze na Dahua NVR na kome imam lokalne kamere povezane kablom, ali i jednu IP kameru (Dahua zvono na ulaznim vratima). NVR oznaka je DH-XVR5108HE-4KL-12, predpostavljam da oznaka lokalnih kamera nije bitna. Moralo je da se enabluje jos jedna kanal za IP kameru,sto sam i uradio.
4. NVR je na net povezan na SBB-ov Ubee EVW32C
5. U samoj kucnoj mrezi postoji jos dosta uredjaja. Ne znam da li je to bilo pitanje i da li nesto menja,ali sam taj SBB ( u ovaj SBB ov idu mrezni kablovi za audio AV risiver, smart TV) ruter je povezan sa ASUS RT-AC88U na koji su povezani mreznim kablom PC, NAS, i smart TV. Ovo su uredjaji sa kablom, da li ima potrebe da spominjem wifi uredjaje?

Ukratko: Krjanji cilje da IP kameru is #1 povezem na NVR iz #3 (isti proizvodjac, Dahua) i video stream kamere gledam zajedno sa vec postojece 4 lokalne i jednom IP kamerom. Razlog je da mogu da vidim ako mi roditelj padne jer je tesko pokretan i nedavno sam mu jedva spasao zivot jer je dugo bio nemocan i nepokretan. Kamera je deo resenja jer gleda na deo stana gde moze da padne i onda odmah mogu da reagujem s obzirom da mi je monitor sa video nadzorm iznad radnog mesta tj veci deo dana virkam u njega

Eh da, da li ja previdjam ili ovde nema opcije da dobijem email notifikaciju kada neko odgovori na post?

hvala

Sa postojećim hardwareom ne možeš povezati kameru sa 1 na 3. Jedina opcija za pristup toj kameri je DMSS aplikacija na kojoj moraš da napraviš nalog i dodaš kameru sa lokacije 1.

Kada se uzme u obzir da koristiš 4G internet koji zna da bude zagušen i nestabilan, u kombinaciji sa besplatnom uslugom kao što je tailscale koji takođe zna da bude zagušen, nema nikakve garancije da će bilo šta raditi.

Da bi ovako nešto bilo 100% pouzdano i sigurno, potreban je stabilan i brz net na lokaciji 1 sa javnom IP adresom, i router koji koji može da radi kao VPN server. Na primer Ubiquiti Cloud Gateway Max. Možeš iskoristiti i Cudy-ja jer podržava WireGuard VPN server, ali za to ne mogu da garantujem ništa. Na lokaciji 3 možeš da iskoristiš Asus-ov router i da njega nakačiš na VPN server na lokaciji 1. Ako postoje mogućnosti da sve ovo odradiš i nabaviš, možemo da se bacimo na konfigurisanje.

Cudy LT400 po sajtu podrzava par VPN servisa cak i ZeroTier koji je slican tj. skoro isti servis kao gore spomenti Tailscale.
Asus ne znam proveri.
Sto se tice rutera za VPN server, Ubiquiti je super lako se podesava ali za poprilicno manje para mozes naci da radi isti posao na primer alex303 je gore spomenuo OpenWRT i neki ruter koji ga podrzava vidi kod njih na sajtu odnos cena brzina nekog od modela.

Nazad
Vrh Dno