Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Veceras izvodim moju 4090 na veceru.

Pogledajte prilog 475292
Nije Cyberpunk 2077 adekvatna igra za to native poredjenje koje je postalo sustinski besmisleno al dobro vidim da je ovde od zivotnog znacaja. Igra je pisana da koristi DLSS/FSR, normalno je de ce bez toga raditi lose i mnogo losije posto nije adekvatno optimizovana za rad bez DLSS/FSR.

Budimo relani raster vise nije bitan, sve ide ka DLSS/FSR, na tome se najvise radi, optimizuje, pegla, sto moze i da se vidi na prezentaciji 5xxx. Mozemo mi da slutimo, nagadjamo, mislimo sta god o svemu tome, to nece promeniti pravac u kome su krenuli i na kome se radi vece 5~6god.

Treba izvuci najbolje iz toga sto nam se nudi a ne da se kmeci po forumima kako nam nesto ne odgovara... Konkretno u ovoj temi bilo bi korisno da se dele informacije kako mi kao korsnici mozemo da podesimo igru, drajver, dll fajlove kako bi smo dobili najbolji prikaz uz minimalno kasnjenje.

Forum nije mesto gde treba da se izbaci negativna energija, zraci, mraci... Samo se trazi nesto da bi se pisalo negativno, ozlojedjeno, mane se preuvelicavaju, kao da smo u zoni sumraka.

Lepo izgleda "RTX ON" verzija, ali meni ova "RTX OFF" verzija ne izgleda toliko lošije da bi me ubedili da uključim RTX i urnišem fps.

Sa ovim se slazem 100%... Neki moj utisak je da je lepo samo na drugaciji nacin, a svakako je previse zahtevno za haradver.
Treba podrzati napredak, samo jos uvek je previsoka cena tog napredka.

Forum nije mesto gde treba da se izbaci negativna energija, zraci, mraci... Samo se trazi nesto da bi se pisalo negativno, ozlojedjeno, mane se preuvelicavaju, kao da smo u zoni sumraka.
Forum je mesto gde treba da se što jače ispoljava fanbojizam :D
A i malo pljune po oponentu u drugim temama, npr.

Forum je mesto gde treba da se što jače ispoljava fanbojizam :D
A i malo pljune po oponentu u drugim temama, npr.
Sta je fanbojizam u mom stavu misljenju vezanom za raster, DLSS/FSR koje je kako vidim malo drugacije od vecine ovde ???
Za ovo drugo sto se insinuira obratio sam se admnistraciji kojoj stojim na raspolaganju da se i to resi.

Ma ništa, sve je kul.
Eto i ta 3 znaka pitanja te odaju isto. To što ti je progledano kroz prste ne znači da nisi provaljen.

Nebitno, svakako ideš i ti na ignore kao i tvoj banovani brat blizanac Lemaja 😂

Znaci sada igra treba da je optimizovana za DLSS, pa onda za FG i MFG (il kako se vec ovo x3/4 zove) i onda na kraju i za Reflex. Je l' se zna koliko Reflex 2 smanjuje onih 57ms (sa MFGx4), odnosno je l' ima nesto negde ili mora da se ceka kraj januara?

@I'll be back
Ako Cyberpunk 2077 nije relevantna igra, koja je to onda relevantna igra?
Mislim da nije relevantna za merenje raster perfomansi jer nativno je napisana sa podrskom za upscaling. Treba naci para igara koje nemaju podrski za DLSS/FSR. a koje su dobro optimizovane, kao sto recimo Far Cry 6 nije pa samim tim ni ta igra nije merodavan za tu namenu. Koje konkreno ne znam jer me ne zanimaju raster perfmanse pa samim tim nisam ni isptatio takve testove... Treba gledati u buducnost a ne u proslost.

Preterujete svi, frame gen, AI su buducnost, niko nema bolji tech jer da ima ugradio bi ga, tako da je plakanje samo 30% smesno, rekao sam donekle razumem jer i mene isto manje interesuje ali ne hajtujem ga kao vecina ovde... a i 5xxx koja je bila u planu rekao sam sa 1x konektorom ne uzimam 5090 i tu sam bas razocaran jer vidim da idioti od AIB jos nisu skontali da to tako ne moze i nista nisu uradili po tom pitanju a ja sam rekao da istu karticu na kupujem takvu
Ostale su ocekivan napredak u odnosu na skoro isti proizvodnji proces

Svatam razocarenje da novog techa nema koji povecava FPS na neki drugi nacin ali tu nije kriva NV vec game developeri da su oni nesto novo izmislili/optimizovali to bi se naslo u HW ne samo kod NV vec i kad AMD/Intel
AI se inace moze iskoristiti i za druge stvari kao i tensor za sad je to frame generator i da je to lose ljudi bi kupovali AMD/Intel i igrali na 13fps u 4K sto je isto smesno

Sad ja ovde da placem 600W naj napredniji cip tera nesto 27fps bez istog?!? pa ko je kriv HW ne krivo je:
1. optimizacija
2. nase nerealno ocekivanje
3. engine tech koji nema nove ideje da se fps poveca itd

Mislite da je HW mogao biti 2-3x brzi ok otvorite kompaniju ili se zaposlite kod nekih, platit ce vas debelo ako imate neku primenjivu ideju, ja nemam, mogu samo da sam tuzan jer nema 2nm ili nisam dobio nesto sto sam zeleo i sad ne znam put upgrada jer sam vec bio siguran da idem na upgrade i sad sam zbunjen :D

Slusao sam svakakve ideja i svasta nesto te naniti bla bla truc, ovo ono, pa nista.... da je to tako lako nesto smislit sto se moze preko HW asic u GPU ubrzat kao ray trace i dsll nejde to bas tako lako bez neke epohalne ideje, koju moze svako da smisli pre svega game engine dev i bilo koji GPU maker

Jedva cekam review 4070 Super vs 5070. To se neke dve najpribliznije kartice, tu ce se najbolje videti IPC napredak. Bez RT i DLSS.

Zasto? RT previse zahtevan, a imam dijareju od "proprietary" tehnologija kao sto je DLSS...

Inace, TDP budzet kartica otisao u GDDR7/AI, samo ne znam koliko u koje od ta dva...

A "privatno" me zivo zanima koja cena ce biti za 5060 ali sa 16GB.

Mislim da nije relevantna za merenje raster perfomansi jer nativno je napisana sa podrskom za upscaling. Treba naci para igara koje nemaju podrski za DLSS/FSR. a koje su dobro optimizovane, kao sto recimo Far Cry 6 nije pa samim tim ni ta igra nije merodavan za tu namenu. Koje konkreno ne znam jer me ne zanimaju raster perfmanse pa samim tim nisam ni isptatio takve testove... Treba gledati u buducnost a ne u proslost.

Screenshot što je Megaskot postavio nije raster već raytraced.

Zasto bi NV davala ista ako oni prvi izbace da AMD/Intel uloze u tech ko NV onda bi svi mozda davali otvoren tech, ovako kad jedan ulaze 3-10x u R&D naravno da ce taj tech cuvat za sebe

Jedva cekam review 4070 Super vs 5070. To se neke dve najpribliznije kartice, tu ce se najbolje videti IPC napredak. Bez RT i DLSS.

Zasto? RT previse zahtevan, a imam dijareju od "proprietary" tehnologija kao sto je DLSS...

Inace, TDP budzet kartica otisao u GDDR7/AI, samo ne znam koliko u koje od ta dva...

A "privatno" me zivo zanima koja cena ce biti za 5060 ali sa 16GB.
ako gledamo po ovom grafikonu
4070s ima vise cuda cores, znaci veci raw power i sporiju memoriju, sad sta vise utice... videcemo

4090 ima bolestan raw power, da ne pricamo o 5090 (mada videcemo realne rezultate za tri nedelje). naravno da je problem u softveru, optimizuju ga "deca"... lako ja da se oslanjas na graficki ai, zasto bi se cimao da optimizujes svoj enigine... to puno kosta... problem smo mi, consumers, sto trpimo to i dajemo novac da nam uvaljuju junk softver

U pravu si, nesto sam ja permutovao! 5070Ti vs 4080 htedoh reci.

Screenshot što je Megaskot postavio nije raster već raytraced.
Da RT ali bez upscaling koji se podrazumeva jer ocigledno je igra pisana tako da bez upscaling ne moze da ima dobre perfomanse.
problem smo mi, consumers, sto trpimo to i dajemo novac da nam uvaljuju junk softver
Kako mi krosnic da resimo taj problem ako necemo da "trpimo" ? Sta mozemo da uradimo sem da izvucemo iz toga najblje za nas.

Zasto bi NV davala ista ako oni prvi izbace da AMD/Intel uloze u tech ko NV onda bi svi mozda davali otvoren tech, ovako kad jedan ulaze 3-10x u R&D naravno da ce taj tech cuvat za sebe

Freesync i FSR (koji radi i na Ampere nVidia-i) si dobio za dz.

Pa oni su kopija NV techa ... gsync je izasao 2013 a fsr 2015, kad se desi obrnuto dal ce i AMD tech biti free?

Pa to necemo skoro saznati, AMD nije konkurentan vec 2 generacije, a ni pre toga se nesto nije proslavio duze vreme...

Ali je AMD sa freesync i fsr vise uradio za 1060 nVidiau koju sam imao nego sto je nvidia uradila. Nisam morao da placam premium na gsync monitor, a uspeo sam sa FSR da odigram par igara da nisu bas full slideshow...
Da je bolje, nije, ali je besplatno i dovoljno dobro. Ja ne razumem da ti branis neciji paywall koji placas :)

Svaka kompanija uspesna na NV mestu bi se isto ponsala, ja tu nemam zabluda... isto ko sad sto x3d kosta ko svetog petra kajgana :D
To ne znaci da mi se cene svidjaju ili marketing, na primer onaj video onog krelca debilnog sto je komentarisao NV prezentacije odma sam isao u WC vise mi je ok kriv nego NV... jer je on youtuber vodeci u prestavljanju HW-a i opet manipulise za medalju...
Kompanije koje hvale svoje proizvode su ocekivani ali eto meni vise smetaju takvi smdljivi "novinari"

Da RT ali bez upscaling koji se podrazumeva jer ocigledno je igra pisana tako da bez upscaling ne moze da ima dobre perfomanse.

Kako mi krosnic da resimo taj problem ako necemo da "trpimo" ? Sta mozemo da uradimo sem da izvucemo iz toga najblje za nas.

Ne podrazumijeva se niti je pisana da bez DLSS ne može da ima dobar FPS. Tako da se pomiri sa tim da ima ljudi kojima su bitne perfromanse bez uključenog DLSS/FSR/XeSS.
Za ovo drugo vrlo jednostavno. Čistiš svoj backlog igara dok ti trenutna grafička ne rikne ili ne bude preslaba za naslove u tvom backlogu. Nove igre ne kupuješ osim ako nisu na dobrom popustu i dok se ne ispeglaju. Najbolje za mene ako ništa drugo.

P.S. Nadam se iskreno da nisi stariji od 20 godina jer iako sam i ja Nvidia fan nisam toliko lud da ih branim besplatno na forumu. 😁

ima time :)

Poslednja izmena:
Svaka kompanija uspesna na NV mestu bi se isto ponsala, ja tu nemam zabluda... isto ko sad sto x3d kosta ko svetog petra kajgana :D
To ne znaci da mi se cene svidjaju ili marketing, na primer onaj video onog krelca debilnog sto je komentarisao NV prezentacije odma sam isao u WC vise mi je ok kriv nego NV... jer je on youtuber vodeci u prestavljanju HW-a i opet manipulise za medalju...
Kompanije koje hvale svoje proizvode su ocekivani ali eto meni vise smetaju takvi smdljivi "novinari"
Tako je. A protiv toga se bori zdravom konkurencijom!
Kao sto sad X3D kosta ko Perina kajgana, tako je nekad Intel davao +5% IPC u novoj generaciji, vise puta. Da nije izasao Ryzen danas bi imao performanse na nivou i7-9700 i 6c/12t bi bila poslednja moda.
Mada, ima i kad se udruze zajedno pa sisaju ovce (konzumente). I AMD i nVidia su 7600 i 4060 napravili sramotno losim. A seti se vremena kad je npr izasao 1060 posle 970, skok permormansi, pad potrosnje, win-win kako kazu.

A nisam siguran koji krelac je u pitanju, nisam gledao prezentacije...

ne damo im svoj novac
Pa zasto smo im dali ti za 4070super ja 3080 kad smo mogli da kupimo neku Intel ili AMD kartu :p Evo cak i da svi kolektivno resimo da izbegnemo 5xxx sta je altrnativa, opet Nvidia i 4xxx. Nece se 5xxx nesto mnogo ni prodavati... Verujem da su dobro ispitali trziste jer da nisu ne bi cene bile ovako "prihvatljive".
Tako da se pomiri sa tim da ima ljudi kojima su bitne perfromanse bez uključenog DLSS/FSR/XeSS.
Ok. Samo ovde se previse inistira na tome. Da izuzmemo MP igre zbog latencija, a koje inace nisu zahtevne, nego nije bitno svako ima pravo da zeli ili misli da mu treba 1000fps i 0ms.

Zato bi bilo ko igrao recimo Cyberpunk 2077 bez DLSS, ili bilo koju drugu SP igru ?

Kako vidim reflex 2 dosta ce popraviti situcaiju oko laga tako da ce vremnom i taj razlog da izbledi, na ovoj preznaticiji videli smo da je DLSS kvalite poboljsan (ipak treba sacekati nezavisne recenzije).

ja sam mislio na proizvodjace softvera, hardver je dovoljno jak da gura sve i bez ai

Vrh Dno