Šta je novo?

Ne mogu uci u BIOS

kralj

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2005
Poena
620
Prije neki dan sam na starom laptopu instalirao OS Linux Mint. Nakon toga sam u BIOS-u promijenio postavke tako sto sam podesio da se primarno sistem podize sa SSD-a i umjesto normalnog bootovanja podesio sam FAST BOOT. Sada nikako ne mogu da udjem u BIOS.
Kako da rijesim ovaj problem a da ne skidam bateriju sa maticne ploce?

Idi kroz Windows. Drži shift kada klikneš restart iz start menija. Potom sacekaj pa kada se pojave opcije klikni advanced settings pa UEFI firmware.

Idi kroz Windows. Drži shift kada klikneš restart iz start menija. Potom sacekaj pa kada se pojave opcije klikni advanced settings pa UEFI firmware.
Imam jedan ssd sa instaliranim Windows 10 pa cu ga prebaciti u laptop i pokusacu ovo sto si mi predlozio.
Hvala na predlogu.

Izvini, potpuno ignorisao da je linux mint u pitanju. Mislim da bi ova komanda trebala da uradi isto
Kod:
systemctl reboot --firmware-setup

Prilozi

• Screenshot at 2025-01-04 21-00-35.png
    Screenshot at 2025-01-04 21-00-35.png
    939.1 KB · Pregleda: 45
Otkači disk. Mnoge ploče ulete u bios ako nema boota. Ako ni to onda Clear CMOS na ploči.

Drži shift kad kompjuter butuje, trebalo bi da te odvede u GRUB meni. Odatle imaš opciju da uđeš u BIOS u većini novijih distribucija.

Otkači disk. Mnoge ploče ulete u bios ako nema boota. Ako ni to onda Clear CMOS na ploči.

Danas, nakon ovih praznika, nadjoh vremena, uradih na ovaj nacin i rijesih problem.
Dakle....Izvadio sam ssd disk, pokrenuo laptop, svo vrijeme "tapkao" dugme F2 (dugme sa kojim se u mom laptopu ulazi u BIOS) i bez problema usao u BIOS.
U njemu promijenio umjesto Fast Boot podesio na Normal Boot i sada je sve onakoko kako sam i zelio.

Drži shift kad kompjuter butuje, trebalo bi da te odvede u GRUB meni. Odatle imaš opciju da uđeš u BIOS u većini novijih distribucija.

Poslusao sam i tvoj savjet ali kad udjem u "GRUB" tamo nema opcije za ulazak u BIOS vec te usmjerava na neke lokacije meni nepoznate tako da sam odustao od
eksperimentisanja. Ipak sam ja tek pocetnik u koristenju Linuxa.

Zahvaljujem se svima na savjetima.
Veliki pozdrav.

Fast boot si mogao iz win-a da iskljucis..
Steps on how to manually turn off the Fast Startup
  1. Open the Control Panel (icons view), and click on the Power Options icon.
  2. Click/tap on the Choose what the power buttons do link on the left side
  3. Click/tap on the Change settings that are currently unavailable link at the top
  4. If prompted by UAC, click/tap on Yes
sshot-1.jpg

Čovek je na Linux-u.

Poslusao sam i tvoj savjet ali kad udjem u "GRUB" tamo nema opcije za ulazak u BIOS vec te usmjerava na neke lokacije meni nepoznate tako da sam odustao od
eksperimentisanja. Ipak sam ja tek pocetnik u koristenju Linuxa.

Trebalo bi da na dnu menija postoji opcija "UEFI Firmware Settings". Ali evo, i kod mene je nestala, a znam da je ranije postojala, bio sam je iskoristio. Možda ju je neki apdejt makao ili verovatnije, apdejt BIOS-a koji sam uradio.

Fast boot si mogao iz win-a da iskljucis..
Steps on how to manually turn off the Fast Startup
  1. Open the Control Panel (icons view), and click on the Power Options icon.
  2. Click/tap on the Choose what the power buttons do link on the left side
  3. Click/tap on the Change settings that are currently unavailable link at the top
  4. If prompted by UAC, click/tap on Yes
Pogledajte prilog 475440

Nisi pazljivo procitao pitanje. Pitao sam kako to da uradim u Linux Mint OS-u. :)

Prije neki dan sam na starom laptopu instalirao OS Linux Mint. Nakon toga sam u BIOS-u promijenio postavke tako sto sam podesio da se primarno sistem podize sa SSD-a i umjesto normalnog bootovanja podesio sam FAST BOOT. Sada nikako ne mogu da udjem u BIOS.
Kako da rijesim ovaj problem a da ne skidam bateriju sa maticne ploce?

U svakom slucaju hvala zbog zelje da pomognes.
Veliki pozdrav.

Ja samo video fast boot...Linux nisam..😌
Bitno da si resio.(y)

Vrh Dno