Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Na video klipu je najbolji espreso koji sam napravio do sada, još uvek nemam preciznu vagicu, čekam da stigne, pa ne mogu da izmerim izlaz...

16g kafe u zrnu Alba blend iz espreso direkt
Kingrinder k6 mlin, 35 klika (iako na internet koriste 50-60 ne znam na koju foru)

Vaše mišljenje?

Kakvo misljenje :) Pa samo ti znas kakvog je ukusa bio. Kad bih samo gledao kako izgleda shot malo bih znao da kazem o samoj kafi. Samo prati ukus, internet, koliko oni imaju ili nemaju klikova itd to nista nema veze sa tvojom soljicom. Imao sam vrhunske shotove sa mlinom od 100evra, sranjca sa mlinom od 4-5K, one koji izgledaju savrseno i bezveze su ukusa kao i one koji su prebrzi ili prespori a ukus bio sjajan... Sve zavisi.

Ajd i nesto korisnije: mozda razlika u "broju klikova" dolazi od toga sto oni mere od nule, a ti nisi nasao nulu (fizicku, gde se nozevi dodiruju) na tvom mlinu...

Meni je polazna tačka za espreso na istom mlinu 40 klikova, a evo sad neku Nikaragvu iz Lidla (zapravo nije loša, pola kile 1k din) meljem baš na 35 :) Meni je nula -10 ispod, to je uračunato u klikove. Svakako, nebitno je ko gde kako računa nulu već samo nađeš okvirno šta odgovara za tvoj espreso i prema tome gledaš.
I mnogo je lakše naći to za espreso, uz vagu je laka računica - ciljaš 25-35 sekundi esktrakciju za dupli šot, 1:2 odnos. E sad, kod pourovera je mnogo pipavije i tu već mučim muku šta da idem, a dok ubodem ukus koji mi odgovara, ode pakovanje :D

Meni je polazna tačka za espreso na istom mlinu 40 klikova, a evo sad neku Nikaragvu iz Lidla (zapravo nije loša, pola kile 1k din) meljem baš na 35 :) Meni je nula -10 ispod, to je uračunato u klikove. Svakako, nebitno je ko gde kako računa nulu već samo nađeš okvirno šta odgovara za tvoj espreso i prema tome gledaš.
I mnogo je lakše naći to za espreso, uz vagu je laka računica - ciljaš 25-35 sekundi esktrakciju za dupli šot, 1:2 odnos. E sad, kod pourovera je mnogo pipavije i tu već mučim muku šta da idem, a dok ubodem ukus koji mi odgovara, ode pakovanje :D
Razumeo 👌
A kako napraviti npr single shot kad dođe neko od prijatelja ko pije ristreto?

Napravi mu dupli ristreto :D
Teško izvesti to sa single dose korpom, mnogo pipavije a i tampiranje neće biti idealno zbog same korpe, osim ako nemaš poseban tamper.

U redu. A jel se vreme ekstrakcije računa od kad kliknemo dugme ili od kada krene da teče u šoljicu ?
Napravi mu dupli ristreto :D
Teško izvesti to sa single dose korpom, mnogo pipavije a i tampiranje neće biti idealno zbog same korpe, osim ako nemaš poseban tamper.

Od trenutka kad stisneš dugme. Moja Lelit Victoria ima ugrađen tajmer na displeju, kreće odmah :) Ako je preinfuzija uključena, i ona se uračuna u to, ali opet to je 3 sekunde pa ne remeti mnogo tajming ekstrakcije, ali sama preinfuzija podrazumeva da mlevenje mora biti sitnije nego inače, tako da je to faktor koji onda više utiče na dužinu ekstrakcije.

Da li vam se dešava na dedici ec685 kad pritisnete da počne ekstrakcija aparat odradi preinfuziju i stane. Nakon toga pritisnem ponovo dugme i onda krene sve normalno?

Napraviš dupli (da se deli u dve šoljice), pa jedan prospeš ili ga popiješ iako ti se ne pije 😊
Time će samo dobiti 2 espressa.
Za Ristretto mislim da bi trebalo da ide sitnije mlevenje u odnosu na espresso i najčešće ide razmera 1:1 (1gram u basketu , 1gram u šolji) sa ekstrakcijom od 30 sekundi dok za espresso obično ide 1:1.5 - 1:2 sa ekstrakcijom od 30 sekundi.

Mislio sam da je pitao za razliku između single i double dose.
Ako neko pije ristreto, svakako treba da smanji granulaciju. Ali opet, lakše je napraviti dva ristreta nego jedan.
Kod mene nije baš praktično da menjam granulaciju. Ako hoću da uradim kako treba, treba da bacim kafe za jednu jednu šoljicu, pošto nemam "zero retention" mlin. Ako računam da hoću i da vratim na podrazumevanu krupnoću, onda bacam još jednu posle toga.
Tako da uštelujem koliko mogu za to što pijem i ne diram više. I sve vreme pravim sa korpom za duplu dozu. Mogu da produžim ili skratim tako što dodam tek malo više i manje kafe i temperom pritisnem manje ili više. Sitna štelovanja, ali uspem tako da šaram od 19 in 25 out, sve do 17 in 50 out. Default mi je 18 in 40 out.
Nemam toliko istančanu ukus da primetim da remetim ukus napitka.

Jos jedna etiopija ovoga puta iz sondera.
Meni licno losija od 73 roasters

Mislim da je još danas u ponudi u Lidlu. Frother. 2700 dinara.
IMG_20250108_135123.jpg

Vidim da ih ima, ali nisam siguran da li odgovaraju za moj aparat. Na većini piše "For Delonghi" ili tako za neke konkretne modele, zato pitam ovde ako je neko uzimao konkretno za aparat kao moj ili sigurno zna da će odgovarati.
Imam ja koji odgovara bas za taj aparat, vise mi ne treba jer sam presao na dedicu iako je isti promer 51mm, na dedici su deblji kraci.Mozes da mi se javis pa da probas.

Stigla vagica sa ali-ja. Na dedici mi ne odgovara zbog dimenzija. Ukoliko neko zeli prodacu mu je za novac koliko sam je ja platio.

Prilozi

• IMG_0049.jpeg
    IMG_0049.jpeg
    245.4 KB · Pregleda: 73
  • IMG_0051.png
    IMG_0051.png
    173.3 KB · Pregleda: 107
Meni ovaj froter iz Lidla baš pravi gustu penu…voleo bih da je “tečnija”. Kad pijem kafu pena ostaje u šoljici koliko je gusta 😁 Pa ako ima neko savet kako da popravim. Koristim mleko Kravicu iz tetrapaka 2,8mm koje stoji u frižideru.

Nije tačno i niko to ne radi.

Netačno :D
Tradicionalni ristreto se vuče u 40 sekundi. Definitivno ne možeš da imaš tako kratku dozu sa istom finoćom mlevenja, dakle - mora sitnije. Ali i da se ne ide tradicionalno, svakako mora finije.
Ne znači da ovo što ti pominješ nije opcija, ali da kažeš da niko to ne radi je potpuna laž.

Ako je granulacija ista, onda ristreto suštinski postaje skraćen espreso, jer prekineš pre poslednje trećine, a sve ostalo je isto.
Ako ristreto napraviš u klasičnom okviru 25-35 sekundi, to znači da moraš finije da melješ da bi mogao da produžiš ekstrakciju za 1:1 odnos

@FM Balkan dobar je. Imam i Martellov froter i ovaj mi djeluje bolji.

Ima 4 programa. Manje pjene, više pjene, hladna pjena i podgrijano mlijeko.

Evo programa. Omanuo sam za jedan 😊
17364349906493565541808944506807.jpg

Nazad
Vrh Dno