Šta je novo?

Hardver Upgrade AM4 računara

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

milos0888

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 7900
Matična ploča
Asus TUF Gaming B650 PLUS WIFI
RAM
64gb DDR5 6000Mhz
GPU
RX 9070 XT
Storage
Samsung 970 1tb, 3xhdd
Zvuk
Marantz nr1510+ Polk R200+ 2x Fosi monoblok
PSU
Corsair RM850X
Kućište
Antec C8 Curved Wood
Monitor
LG 43' 4k
Miš & tastatura
Logitech MX
Laptop
Macbook Air M3
Mobilni telefon
Iphone 15 pro
Pametni uređaji
Apple watch SE-Huawei GT4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koristio sam PC iz potpisa pa nedavno prešao na mac mini m4 ali nije to to... Hteo bih da se vratim na windows i taj pc. Da li se isplati nadograditi ovu am4 konfiguraciju ili je vreme za am5? Budzet je onoliko za koliko prodam mac mini, oko 140k. Mac definitivno radi brže i leti kroz sistem, da li se ta uglađenost uopšte može postići na windowsu?
Edit: gpu ne bih dirao, jer ću igrice slabo igrati pored sonija. A i svakako mi je terala sve u 4k dok sam se igrao na njoj

Poslednja izmena:
А која је намена ?
Ако су игрице, видим да ти плоча подржава 3Д процесоре, па један од њих убоди и евентуално замени графу за месец/два када се објаве нове генерације.
Ако је посао, ту има мали милион комбинација, и ту бих ја пре ишао на АМ5 због даљих унапређења.
У оба случаја, ако је напајање мало старије а идеш на јаче процесоре, требало би га заменити.

А која је намена ?
Ако су игрице, видим да ти плоча подржава 3Д процесоре, па један од њих убоди и евентуално замени графу за месец/два када се објаве нове генерације.
Ако је посао, ту има мали милион комбинација, и ту бих ја пре ишао на АМ5 због даљих унапређења.
У оба случаја, ако је напајање мало старије а идеш на јаче процесоре, требало би га заменити.
Biće posao 90%, ali hteo bih da radi brzinom kao i m4 u mac-u. Napajanje nije staro, uzeto pre godinu dana otp, 650w gold

5700/5700x sto se procesorske snage tice ce biti i vise nego dovoljno za to.
Vidi koliko rama ti trose svi ti tabovi i ostale aplikacije pa mozda da razmislis i o tome da ubacis jos 32GB, to je oko 60e

U sličnoj sam dilemi kao i kolega koji je otvorio temu.

Trenutno u računaru imam Ryzen 5 5500 i želeo bih da odradim neki završni upgrade ove platforme i da budem miran narednih par godina.
Ploča je PRIME B450M-A II, 32GB RAM i grafička RX 6600 (koju bih takođe zamenio kroz par meseci).

Da li se isplati doplatiti par hiljada i kupiti Ryzen 5 9500x? U mom slučaju ja bih morao da uzmem i novo napajanje i pretpostavljam neki bolji hladnjak za ovaj procesor.

Računar se više koristi za posao neko za igre i multitasking mi je veoma bitan, a 5500 mi se dosta muči u poslednje vreme...

Verovatno je mislio na 5900x, isplati se.

U sličnoj sam dilemi kao i kolega koji je otvorio temu.

Trenutno u računaru imam Ryzen 5 5500 i želeo bih da odradim neki završni upgrade ove platforme i da budem miran narednih par godina.
Ploča je PRIME B450M-A II, 32GB RAM i grafička RX 6600 (koju bih takođe zamenio kroz par meseci).

Da li se isplati doplatiti par hiljada i kupiti Ryzen 5 9500x? U mom slučaju ja bih morao da uzmem i novo napajanje i pretpostavljam neki bolji hladnjak za ovaj procesor.

Računar se više koristi za posao neko za igre i multitasking mi je veoma bitan, a 5500 mi se dosta muči u poslednje vreme...

I ja imam b450 matičnu. Hteo sam da je optimizujem za naredne 2-3 godine. Kupio sam 2 x 16 GB RAM a. Što se tiče procesora , nabavio sam pre više od godinu dana Ryzen 7 3800X (iz Kine), a neki maksimum na koji bih išao je Ryzen 7 5700x3d (za oko 150€) da ne trošim previše novca na mrtvu platformu.

Ja sam skoro zamenio R5 2600 (1600AF) za R7 5700X. Zbog ploče (naponske) sam hteo 65W TDP procesor, a nisam hteo 5700(G) zbog 16MB L3 keša. R5 5600X, iako je dovoljno bolji, i dalje bih ostao na 6c/12t, pa je izbor bio jedini preostali procesor. Iskreno, nisam siguran ni da imam realne potrebe, ali mislio sam da odradim to i lagano izguram 10 godina sa ovom platformom. Rekao bih da imam veći min FPS u Shadow of the Tomb Raider, to je sve što sam primetio za sada (mada ja sve te padove pripisujem frankenštajn softveru - epic verzija igre preko heroica na linuxu). I na oko mi izgleda da je VM fluidnija (Windows 10 u VMWare playeru, utisak maltene kao na metalu), nisam stigao da ga upregnem za neka ozbiljnija računanja

Malo pre toga sam dodao 2x8 GB memorije na postojećih 2x16GB i radilo je. Međutim nakon zamene procesora nije bilo šanse da pokrenem PC (tj. uspeo sam, ali nakon pokušaja većeg kloka više nije htelo, ni sa resetovanjem BIOS-a i prethodnim parametrima), pa sam izbacio tih 2x8. Možda kasnije pređem na 2x32GB.

Iskreno, nisam siguran ni da imam realne potrebe, ali mislio sam da odradim to i lagano izguram 10 godina sa ovom platformom.

Nemam potrebe ni ja. Ryzen 7 3800X radi kao zmaj. Malo sam ga kloknuo na 4,2 Mhz za svaki dan. Sada može da se kupi za ispod 100€. Razliku u novcu ćuvam za bolju grafiku.

Pozdrav, da li neko ima iskustva sa overclockovanjem RAM-a, naime moja AM4 Biostar B450MH podrzava 3200mhz ali uz overclock. Da li je preporucljivo to raditi?

Koji ram imaš?

KINGSTON DIMM DDR4 16GB 3200MHz KF432C16BB1/16 Fury Beast

Planiram ovakva dva komada da ubacim

Vrh Dno