Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Jel može preporuka za kafu u zrnu? Poručio bih jer mi je sada stigao mlin i portafilter

Nije dark, u pitanju je medum roast, house blend iz kafeterije Coffee Vibes (Zemun). Vidi u prilogu kako izgleda kesa.

Dobar je blend, naravno oni ga pripreme jos bolje. Juce sam popio cist espresso (Molinari zrna) u Piattu na Banjici. Ljudi moji, kad su doneli soljicu, a iz nje sve prsti. Cokolada, cokolada i jos jednom cokolada. Ja sam se odusevio koliko je dobar espresso bio i nikad mi nece biti jasna ta magija profesionalnih aparata. : )

Ja na svom Fleru, niti bilo cemu sto sam koristio, ne mogu ni priblizno to da postignem.

Prilozi

• IMG_2951.jpg
    IMG_2951.jpg
    164 KB · Pregleda: 140

Jel može neko da mi objasni zašto ovako loše curi kafa?
Double basket portafilter, 14 grama kafe stavio i natisnuo jako sa tamperom

Prilozi

• 20241226_165938.jpg
    20241226_165938.jpg
    150.1 KB · Pregleda: 203
Ovo ti je do granulacije, previše krupno mlevena kafa, ekstrakcija ti traje šest sekundi, umesto 25-35 :D

Ovo ti je do granulacije, previše krupno mlevena kafa, ekstrakcija ti traje šest sekundi, umesto 25-35 :D
Verovatno jer je ovo poručena mlevena kafa.. Čekam da stigne kafa u zrnu pa da aktiviram mlin..
Da li je bolje da se koristi single basket ili double basket?

Double basket, lakše je mnogo jer za single basket videćeš kako ti tamper nije baš adekvatan da bi sve lepo poravnao. Za to postoji opcija posebnog naručivanja korpe/tampera, al iskreno, ne vredi se cimati. Bolje popiti dupli shot ili podeliti s nekim :)

Što se ovog videa gore tiče, sad ponovo gledam, jel ti se aktivira to pre-infuzija na početku, prve tri sekunde?

Double basket, lakše je mnogo jer za single basket videćeš kako ti tamper nije baš adekvatan da bi sve lepo poravnao. Za to postoji opcija posebnog naručivanja korpe/tampera, al iskreno, ne vredi se cimati. Bolje popiti dupli shot ili podeliti s nekim :)

Što se ovog videa gore tiče, sad ponovo gledam, jel ti se aktivira to pre-infuzija na početku, prve tri sekunde?

Da, pre infuzija svaki put.. Mislim da je to normalno?

Da, pre infuzija svaki put.. Mislim da je to normalno?

Da da, to funkcioniše kako treba, ali činjenica je da sa pre-infuzijom treba da imaš i sitnije mlevenu kafu - zato bih za ovu već samlevenu isključio pre-infuziju, možda dobiješ malo bolju ekstrakciju.
Kad sam melješ, onda imaš mnogo veću kontrolu, i shodno tome možeš bolje da tajmiraš. Preporuka za bilo koju vagu koja meri u 0.1g, sa tajmerom, to će ti pomoći da dođeš do idealnog espresa, u kombinaciji sa podešavanjem mlina naravno.

Da da, to funkcioniše kako treba, ali činjenica je da sa pre-infuzijom treba da imaš i sitnije mlevenu kafu - zato bih za ovu već samlevenu isključio pre-infuziju, možda dobiješ malo bolju ekstrakciju.
Kad sam melješ, onda imaš mnogo veću kontrolu, i shodno tome možeš bolje da tajmiraš. Preporuka za bilo koju vagu koja meri u 0.1g, sa tajmerom, to će ti pomoći da dođeš do idealnog espresa, u kombinaciji sa podešavanjem mlina naravno.
Ne postoji mogucnost da se iskljuci pre-infuzija.
Cekam svakog dana da stigne vagica sa aliexpressa...

Juce sam popio cist espresso (Molinari zrna) u Piattu na Banjici. Ljudi moji, kad su doneli soljicu, a iz nje sve prsti. Cokolada, cokolada i jos jednom cokolada. Ja sam se odusevio koliko je dobar espresso bio i nikad mi nece biti jasna ta magija profesionalnih aparata. : )

Ja na svom Fleru, niti bilo cemu sto sam koristio, ne mogu ni priblizno to da postignem.
Ima i do profesionalnog aparata ali i do zrna. Ipak je Molinari vrhunski brend.
Nemojte se previše zanositi tim domaćim malim pržionicama, danas ovako, sutra onako

mlevenu kafu pravi samo sa pressurized basketom... uzmi kafu u zrnu pa onda predji na unpressurized, ali obavezno se igraj sa granulacijom dok ne pogodis

Koja je razlika između Gaggia Viva Style i Viva Chic? Vidim da neki na KP prodaju Chic kao Style..

Samo spolja koliko ja znam, tehnički je identična (kao i prethodne, Gran Gaggia, Viva...).

Možete li mi reći valjaju li ovi aparati za pravljenje pjene? Ima neki krups xl i sencor smf 4000bk?

Evo malo da se pohvalim trenutnim setup-om. Za sada poprilicno zadovoljan.
DG3A0389 1.jpg

Da li postoji neki odgovarajući bottomless portafilter za nas vanzemaljce koji za sada ne koristimo profi aparate? Imam onaj Gorenje ESCM15DBK aparat i za sad mi lepo vrši posao, kapiram da ću ga u nekom trenutku menjati i preći na nešto bolje, ali ne uskoro. Malopre sam na Redditu video nekog lika koji je otvorio onaj plastični deo koji se šrafi na dno portafiltera i našao haos, buđ i šta sve ne. Kod mene nije još toliko gadno, upravo sam očistio, ali vidim da je opšta preporuka bottomless. Zanima me samo da li postoji neki koji bi odgovarao za moj model pošto vidim da nisu univerzalni? Tamper i neke stvari sam uzimao sa Alija i 51mm mi odgovara ako to nešto znači, evo i slika aktuelnog (pre čišćenja) koji bih da zamenim za bottomless: https://photos.app.goo.gl/TNEUZXC7T4ruQc5u9

Vidim da ih ima, ali nisam siguran da li odgovaraju za moj aparat. Na većini piše "For Delonghi" ili tako za neke konkretne modele, zato pitam ovde ako je neko uzimao konkretno za aparat kao moj ili sigurno zna da će odgovarati.
Od DeLonghi Dedica ti verovatno nece odgovarati, jer su drugacije "usi". Nosio sam kod brata, da probam na Gorenje modelu (ne secam se oznake modela, onaj jeftiniji, bez displeja) i ne moze da se uglavi.

Prilozi

• IMG_20241231_153311456.jpg
    IMG_20241231_153311456.jpg
    99.3 KB · Pregleda: 73
Da, toga se i plašim. Gledam dosta reviews na Temu/Aliju ali ne uspevam sa slika da procenim da li su te uši iste kao moje, deluju slično na prvi pogled, ali ko zna. Ne bih da bacam 3-4 hiljade dinara na taj rizik kada je ceo aparat plaćen 3 puta toliko. Sačekaću ako se javi još neko ko ima iskustva sa Gorenje aparatom.

Nazad
Vrh Dno