Šta je novo?

Kako ostvariti visoke vrednosti „effective clock“-a, AMD ili Intel procesora

Samo amater

Poštovan
Učlanjen(a)
05.05.2024
Poena
55
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7700X , Noctua NH - D15S
Matična ploča
ASUS TUF Gaming X670E WiFi Plus
RAM
Kingston Renegade 6400 Cl32, 2 x 16Gb, Hyunix die A, Single Side
GPU
Asus TUF Gaming RTX 3060Ti, OC 8Gb GDDR6X, 2 x 8 pin connector
Storage
Samsung SSD 990 Pro 1TB, Samsung 870 EVO 500 Gb
Zvuk
Tube DAC 24/192 , 2 x BB1794A, Nucleus ROON streamer
PSU
Seasonic Focus 1000W
Kućište
Supermicro Server Tower
Monitor
Dell 24", U2417
Miš & tastatura
HP laser, Corsair K100 Optical
Ostale periferije
DVD Samsung, Pioneer
Laptop
Toshiba NB100
Tablet
Samsung Note 2014, 10,1" sa SIM karticom
Mobilni telefon
Samsung Note9
Ovde je pitanje o procesoru i njegovim performansama, AMD ili INTEL, da izvršava test ili program, što brže može, u računaru kao celini.
Brzina izvršenja nekog programa, i visoki rezultati ostvareni pri testiranju performansi procesora, direktno zavise od mnogo faktora.
Jedan od tih faktora je i „effective clock“.
Kako ostvariti visok „effective clock“ procesora?
Da li se može uticati na „effective clock“ i kako?
Da li su moguće „zloupotrebe“, namerna manipulacija „effective clock“-om??
Da li su računari sa visokim „effective clock“-om stabilni i pouzdani u radu?

Pokušajmo da damo odgovore na ova pitanja.
U traženju ovih odgovora i istine o „effective clock“-u, pomoći će nam IT forenzika.
Mislim da ćemo doći do neprijatnih saznanja.

Prilažem 3 slike, da bih bolje definisao problem koji se javlja, prilikom testiranja procesora, i manipilaciji effevtive clock-a.
Koji Effective clock je najbolji. Sve je postignuto na istoj konfiguraciji iz opisa.

Slika 1.
Slika 1_Screenshot 2024-12-19 210215.jpg

Slika 2.
Slika 2_Screenshot 2024-12-19 042134.jpg

Slika 3.
Slika 3_Screenshot 2024-12-21 020107.jpg

najkvalitetnije napajanje, najkvalitetnija maticna ploca, najkvalitetniji ram i najkvalitetniji procesor

Povod za pokretanje ove teme je iskustvo koje sam imao, prepiska iz druge teme, sa @danilo989, na njegovo zapažanje da su moji rezultati CB23.2 testa veoma niski obzirom na procesor koji imam 7700X, i da sam nešto pogrešno radio. Predložio mi je da pošaljem BIOS setovanja, što sam i uradio.
Nisam želeo da zloupotrebljavam tu temu sa mojim „problemima“, pa sam pokrenuo novu temu, i sada nastavljam gde sam prekinuo, u posebnoj temi koju sam pokrenuo.
https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-7000-zen-4.485110/page-69
Njegov komentar/analiza, mojih setovanja u BIOS-u, je bio sledeći:

" Da sumiram, stavio si -36 CO, -0.175v vCore offset, 10X Scalar, Level 1 LLC na vCore i Level 5 LLC na vSOC, pritom je vSOC na relativno opasnih 1.345v.
Sa CO spustas napon za jezgra pojedinacno, sa vCore offset dodatno spustas za sva jezgra na globalu bez obzira na Voltage/Frequency krivu pojedinacnih jezgara koja si vec podesio sa CO, sa 10X scalar dajes maticnoj da gura agresivniji/veci napon za zadatu frekvenciju iako si vec definisao da spusti napon na globalu, sa LLC podesavanjima dodatno ubacujes voltage droop pri opterecenju u celu tu pricu i onda se pitas kako ti je skor u CB23 manji od default podesavanja.
Moj savet ti je, resetuj sva podesavanja, odradi update na najnoviju verziju BIOSa kako ne bi sprzio SOC i stavi samo -36 CO. " Strana 69 ne gornjem linku.

Poslušao sam savet jer je imao smisla, i počeo ispočetka, i nastavio da „kopam“. Jedino sam zadržao prvi BIOS 0613 jer nije limitiran, omogućava više klokove procesora, preko 5500 MHz, sa AGESA 1.0.0.2.
Kao potvrdu, da nisam nešto dobro uradio, danilo989 mi je poslao sliku testa CB23 za više procesora, među kojima je bio i moj 7700X, sa skorom MT 19575 i ST 1997, koje ja nisam mogao da postignem.
Počeo sam da čitam i eksperimentišem, sledeći analizu danilo989, i došao sam do sledećih zaključaka.
1. Moj BIOS ima početni napon V-Core 1,460 V što je ekstremno visok napon. Spustio sam napon sa negativnim offset-om na 1,350 V-1,360 V za V-core. Za početak i prvi eksperiment.
2. Za V-Core LLC (Load Line Calibration) stavio sam Level 1, koji omogućava max. Vdroop pad napona pri opterećenju i omogućava max. pad temperature. Ono što je još bolje, naponi sa 1,350 V padnu na oko 1,25 V što je idealno za jezgra procesora i naravno za visok effective clock. Ovaj napon kao posledicu generiše visoke vrednosti temperature ali i visok skor na testovima. Jedini problem koji kvari sreću, je što početni V-Core mora biti 1,350 V – 1,360 V. A to nije preporučljivo. Upotrebiti ostale vrednosti Profile, u ovom slučaju je besmisleno, jer 1,25 V počinje da raste.
3. Ako je početni napon V-Core 1,250 V i ako se za V-Core LLC izabere Profile 8, tada nema pada napona Vdroop pri max. opterećenju, računar nije stabilan i ne preporučuje se. Tada su temperature max. što nije dobro. Ali Profile 8 daje prednost koja se može zloupotrebiti. Obzirom da nema pada Vdroop napona, radni napon ostaje isti i kod opterećenja, jezgra to koriste i effective clock je visok, jer jezgra imaju dovoljno napona. Ali je nestabilnost cena koja se plaća, i nije od koristi.
4. Ako je početni napon V-Core u granicama preporuke, 1,250 V, ( ja imam 1,280 V) onda je sa ovim izborom vrednosti za V-Core LLC Profile 1, sve dobro. Jedini problem, uvek ih ima, je taj što je sada Vdroop pad napona smanjio napon koji jezgra koriste za effective clock ( oko 1,15 V ), i rezultat toga je niži effective clock procesora, i lošiji skor za CB23 ili bilo koji program koji ste pokrenuli. Ali su zato temperature niske i stabilnost računara povećana. Ja sam izabrao ovaj pristup kod mene. Zato sam dodao onih 0,3 V za viši napon koji koriste jezgra za viši effective clock, a bio sam ispod 1,3 V, što je sada za nove Ryzen procesore limitirano u BIOS-u, zbog procesora sa X3D cash memorijom. Znači, za početnu vrednost V-Core napona uzeti između 1,25 V - 1,280 V, što većina preporučuje. Ako se uzme Profile 8, nema pada Vdroop napona, što jezgra vole i rezultat je visok effective clock i visok skor kod CB23 i ostalih testova, ali je temperatura visoka i računar nestabilan.
5. Za V-SOC LLC izabrao sam Profile 4, koji je u sredini, između Profle 1 - najviši Vdroop pad napona pri opterećenju i Profile 8 – bez Vdroop pada napona pri opterećenju. Sredina za V-SOC LLC Profile 4 je sasvim u dobra. Saveti preuzeti sa raznih foruma.
6. Za Scalar izabrao sam vrednost 2X. Analizu izbora i moguće posledice izbora viših vrednosti je dao @CountMike, u gornjem linku, strana 70.
7. Za CO, izabrao sam All Cores, ali sam promenio na Per Core, na osnovu komentara CountMike. Suština je u Ohm-ovom zakonu. W= V*I. Za niže napone struja je viša. A i ne trebaju sva jezgra isti napon, pa All Cores nema smisla, mada je za laku upotrebu dobar, ako nisu visoke CO vrednosti negativnog offset-a. Detaljnu analizu pročitajte na gornjem linku, strana 69-70.
Ja sam za prvi eksperiment probao izbor visokog V-Core napona 1,350 V-1,360 V, i V-Core LLC Profile 1, i dobio visok skor za CB23.2, 19807, viši od onog što je prikazao danilo989. Ali sam dobio i visoke temperature preko 90 C, i nestabilan rad, kada se sva jezgra po prekidu opterećenja vraćaju na visok napon.
Ukoliko je ovo korišćeno da bi se prikazalo kako procesor ima visok skor za CB23.2, a vi to nemate, znajte da je to „nemoralno“, ako niste o tome prethodno obavešteni.
Za drugi eksperiment sam za V-Core LLC izabrao Profile 8, bez pada V-droop napona, Za radni napon sam izabrao napon koji svi preporučuju kao idealnu vrednost, V-Core 1,25 V – 1,28 V. Sa V-Core Profile 8, omogućio sam da naponi pod opterećenjem ostanu isti , 1,25 V – 1,28 V. I opet sam dobio visoke vrednost effective clock-a i samim tim i visok CB23.2 skor, veći od 19000. Ali sam opet dobio i poklon, nestabilan rad računara. Ono što je bitno, svi na forumima ne preporučuju da se koristi Profile 8.
Ukoliko je ovo korišćeno da bi se prikazalo kako procesor ima visok skor za CB23, a vi to nemate, znajte da je to „nemoralno“, ako niste o tome prethodno obavešteni.
Ovo su manipulacije na koje sam mislio, ako se koriste za prikazivanje visokih skorova, bez prethodnog obaveštenja. Ovo ne može da našteti procesoru, i lako se vraća na staro, ispravan izbor parametra.
Iskusan znalac, odmah može to da prepozna, kada pogleda HWInfo. Zato i traže sliku ekrana na kojoj se vidi da je CB23 u toku, a pored je HWInfo, koji pokazuje effective clock, napone i temperature i opterećenje. I sve je jasno.
Sa effective clock-om je čista stvar. Brzina kojom se izvršava test ili program isključivo zavisi od vrednosti effective clock-a - sirova snaga procesora. Ako se dobije visok effective clock, odmah je jasno da je i napajanje dobro, kao i hlađenje.
Ovde je pitanje o procesoru, u računaru kao celini, i njegovim performansama da izvršava test ili program, što brže može. A to je zasluga onoga ko taj računar sklapa i optimizuje. To je suština razmene saveta i znanja u forumima, doći do najviših performansi procesora razmenom informacija.
Govorim uvek o jednom istom procesoru, na primer 7700X, u raznim računarima, a ne o drugom AMD modelu ili Intel modelu, koji je njegov max. effective clock i kako ga postići. To je limit procesora, ako je dobro optimizovan, vrednostima u BIOS-u.
Svi računari sa istim modelom procesora, zavise od umešnosti i znanja osobe koja ga sklapa i podešava. Zato se i razmenjuju iskustva, i mnogi se interesuju, kao @cimi za njegov 7800X3D, jer nema iskustva.
Računar koji ja sklapam i podešavam, neće raditi isto kao računar koji sklapa i podešava, CountMike, danilo989, @Gulftown, .... od istih komponenti.
Ja sam na osnovu rečenog, primenio poznati stav, da je najbolji računar – stabilan računar, i trudio se da ga optimizujem što bolje umem i znam, koristeći razne izvore, uključujući i ovaj - Bebchmark forum.
Mislim da sam u tome i uspeo, a rezultati testova su onakvi kakvi su. Mislim da je rezultat koji je pokazao danilo989, 19575 za CB23, procesora 7700X rezultat koji ne garantuje stabilan računar, ili je vrhunski optimizovan, i ja nemam to znanje. Razlog je što sam ja dobio i viši rezultat od 19575, ali uz „manipulaciju“ i nestabilan rad računara.
To je to neprijatno „otkriće“ do koga sam došao.
Moja optimizacija računara i procesora, dala je skor od 18187 za CB23, sa niskom temperaturama i naponima. Prošao je sve testove i maltretiranja sa poznatim programima bez greške.
Što više naučim, to će i effective clock biti viši, kao rezultat tog znanja, dobre optimizacije.
Nema većeg zadovoljstva kada znaš da se računar neće „smrznuti“ ili restartovati za vreme igrice kada je najlepše.
Ko ima dilemu, koje vrednosti izabrati, za pomenute parametre u BIOS-u, ovi saveti mu mogu pomoći.
I to je to.

Au, teška priča. Nadam se da si najzad završio sa tim, uživaj sada u procesoru tako ti Boga.

Ma sve ja to razumem, nego već sam mu objasnio šta treba da se radi, a on ga mnogo komplikuje :)

Vrh Dno