Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

• Začetnik teme Začetnik teme BD9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
da li su na kraju ljudi poplacali ove retroaktivne poreze ili?
ja imam dugovanje od 500.000 iz 2017e, ne znam da li da platim sve kao ajde da sacekam da vidim sta ce se desavati, al nista vise ne cujem u vezi toga

Idi na eUprava, na svoj nalog (otvori ga ako već nisi), te vidi dugovanja.
Ako ovo vučeš od 2017, kamata ti je već ozbiljna.

Ja nisam nikada dobio nikakvo resenje, jel to znaci da ne dugujem nista ili da me samo jos uvek nisu obavestili? 😀

Ja nisam nikada dobio nikakvo resenje, jel to znaci da ne dugujem nista ili da me samo jos uvek nisu obavestili? 😀
Opšti rok zastarelosti je 5 godina, a praksa je da se novembra i decembra rade ta retroaktivna rešenja, što se u konkretnom slučaju odnosi na 2019. Ako nisi prebacivao previsoke cifre, najverovatnije te neće ni dirati, jer to je u biti ranije, da tako kažem, bilo neregulisano, mada je bilo preporučljivo da se za prihode preko 1000€ vodi paušal.

Situacija je sledeća:
  • Prijavio sam porez, nisam ga platio u roku (mislio sam da jesam, ali je transakcija bila odbijena što ja nisam primetio).
  • Stigla mi je opomena na kućnu adresu - plaćeno sve istog dana kada je opomena stigla, dug+kamata.
  • Nakon 3 nedelje mi stiže prekršajni nalog i kazna od 10 hiljada dinara.

Da li je neko imao slično iskustvo, da li je ova kazna uobičajena? Ispada da bih bolje prošao da sam podneo neblagovremenu prijavu poreza.

Poslednja izmena:
Pa svakako bi nacinio poreski prekrsaj i da nisi podneo na vreme prijavu. Svakako treba da proveris uvek nakon 20-30min od izdavanja naloga ka drzavnim ustanovama da li je prosao nalog da bi sve ovo potonje izbegao.

Nalog ti je verovatno bio odbijen pošto nisi stavio 253 kao šifru plaćanja. Što se tiče poreskih rešenja i naloga za prekršaje, možemo samo da nagađamo da li je to izdala centrala ili nadležna filijala. Moja inspektorka za paušal mi je potvrdila da više ne izrađuju rešenja, te je to sada u nadležnosti centrale.

Ne bi trebalo da je do toga, platio sam preko QR koda sa portala nakon prijave. Verovatno je bilo neki problem do banke, mada nije ni bitno.
Na prekršajnom nalogu piše da je izdat od strane filijale.

Poslednja izmena:
kontaktiraj ih ako je ikako moguce (verovatno je ostavljen kontakt na prekrsajnom nalogu) i posalji dokaze da je to placeno.
verovatno nisu videli iz nekog razloga da je posle opomene placeno, pa su poslali prekrsajni nalog.

Osoba koja je izdala nalog me je pre mesec dana kontaktirala na mejl u vezi opomene, i nakon plaćanja mi je potvrdila da je sve u redu i da nema više dugovanja.
Po onome što sam viđao po netu, nije tolika retkost da ljudi kasne sa prijavama i plaćanjem, samo nisam znao da se odmah dobija i prekršajna prijava, to me je zbunilo.

Platio sam sve uredno i na vreme za 3 kvartal.Medjutim nisam se prijavio na CROSO portal,overio sam zk licno u PIO/RFZO filijali.
Ocekujem prihode i u narednom periodu,da li treba da se prijavljujem dok radim kao frilenser na NSZ kao nezaposljeno lice i da li je prijava na CROSO obavezna bez obzira na overenu zk?

Jedno pitanjce na koje ne mogu da nađem odgovor (ili sam ga prevideo).
Recimo kao frilenser treba da uradim neku uslugu za domaću firmu (npr. website). Ja nemam firmu.
Firma želi račun za pravdanje troškova.
Kako se to reguliše? Kako da frilenser izda račun pravnom licu u Srbiji?

Nikako, ne možeš izdati račun. Ako im je dovoljan ugovor o delu, to je možda opcija.

Preduzetnik (paušalac ili knjigaš)
Kako da frilenser izda račun pravnom licu u Srbiji?
Zakonodavstvo ne poznaje izdavanje faktura od strane fizičkog lica. Možeš eventualno da otvoriš udruženje, ali vođenje knjiga i predaja godišnjih finansijskih izveštaja je obavezno. Pritom, iz neoporezivih 400k godišnje, ograničen si na upotrebu kartice uz gotovinske račune i plaćanje komunalija na blagajnama pružaoca usluga (može da se donese i odluka o podizanju gotovine radi plaćanja u te svrhe odnosno za uplate računa drugog lica, prim. aut. fizičkog na koga se vodi), odnosno podnošenje naloga za prenos ka drugim pravnim licima po fakturama/računima.

Poslednja izmena:
Eventualno da neki paušalac odgovarajuće djelatnosti fakturiše za tebe, a uredite između sebe na obostrano zadovoljstvo?

Vidim vest da je omogucena prijava na e-poreze preko Mac-a/Linux-a ali ne mogu da nadjem tu SmartBox aplikaciju..

Jel nasao neko?

@Nemanja92 prijava uz ConsentID je moguća svuda, čak i na Android ili iOS. Preko eUprave sa ličnom kartom izvadi parametre za aplikaciju i ako menjaš telefon, a važi ID, samo ga exportuj kao fajl i importuj sa drugog.

OT: jel' moguce na dva telefona isti ConsentID nalog imati?

Da
Pozdrav
P.S. Uradiš backup na prvom telefonu, prebaciš backup file na drugi telefon, instaliraš ConsentID na drugom, pa uradiš restore iz prebačenog backup fajla.

Ja sam hteo uz ovaj kvalifikovani sertifikat (Citac licne).
Nema suštinske razlike, isto podnosiš prijave, zahteve za uverenja (potrebno je da otkriješ sakriven izbornik klikom na strelicu) i autentifikacija je najvišeg nivoa. Čak je i bolje da ne trošiš čip lične, ipak ona važi 10 godina, a sa čestom upotrebom može pre isteka da dotraje.

Imao sam jednu uplatu u Q3 iz inostranstva, i nisam podneo poresku prijavu do sad, tek sam sad uzeo novu LK, na prethodnoj nije radio čip. Kada krenem da podnesem prijavu, mogu da biram da podnesem prijavu za prethodni kvartal ili neblagovremenu poresku prijavu, moja je očigledno neblagovremena. Svakako sam ispod granice za bilo kakvo plaćanje. Da li biranje opcije za neblagovremenu prijavu znači da ću dobiti neku kaznu? Da li uopšte mogu da izaberem prijavu za prethodni kvartal?

Za naše građane, kao fizička lica, svuda gde se traži TIN, upisuje se Jmbg.

Imao sam jednu uplatu u Q3 iz inostranstva, i nisam podneo poresku prijavu do sad, tek sam sad uzeo novu LK, na prethodnoj nije radio čip. Kada krenem da podnesem prijavu, mogu da biram da podnesem prijavu za prethodni kvartal ili neblagovremenu poresku prijavu, moja je očigledno neblagovremena. Svakako sam ispod granice za bilo kakvo plaćanje. Da li biranje opcije za neblagovremenu prijavu znači da ću dobiti neku kaznu? Da li uopšte mogu da izaberem prijavu za prethodni kvartal?
ja sam imao jednu neblagovremenu i nije bila nikakva kazna zato sto je isto kao i kod tebe bilo ispod granice.

Koliko znam, nema granice za prijavljivanje, sve mora da se prijavi. Ali granica iznad koje moraju da se plaćaju porez i doprinosi je oko 100.000 na kvartal.

Nazad
Vrh Dno