Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Imam ga i ja, upravo tako, rastavi se ručka i ispod ima taj gumeni deo (ako se dobro sećam, ne znam gde mi je pa može da bude da je plastika), i deo mehanizma - neka polugica i feder. Ali poenta je da nema potrebe kupovati ništa, samo povaditi te delove, kasnije je sve moguće vratiti.

Porucih pre par dana iz Beostock-a neku Lavazzu na akciji, stigla mi kafa kojoj rok istice za mesec ipo dana. Nisam ni ocekivao da ce biti juce przena ali brate..znaci ima joj jedno dve godine.
Cisto da se ne zezne jos neko pa uzme.

Ako je nekome potrebno evo spisak dodataka koji su poručeni za Delonghi Dedicu ec685, možda će nekome da znači sve na jednom mestu.

Ne vidim dimenzije za ovu vagicu, ali po slikama bih rekao da je prevelika za dedicu... moraces da improvizujes nesto da bi stala kako treba na postolje

Oni Martello aparati što su bili 40 evra s kafama, znam da je neko uzimao, valjaju li čemu? Imam priliku da nabavim, pa da znam da uzimam li.

Ja poručio aparat i mlin, sad do nove godine treba da stigne nadam se... Na kraju odustao od Silvije, možda će to biti neka sledeća iteracija. Za sada me odbilo to što mora poprilično dugo da se čeka da se ugreje, a nemam baš ustaljen ritam buđenja ujutru, nekad ustajem i pre pola 6, nekad iza 7, pa mi nije zgodno da pravim neke automatizacije sa pametnim utičnicama. Inače, i na Vivi sam uspeo da napravim mleko za kapućino, i žena se oduševila i počela mnogo više kapućino da pije (ali samo kad ja pravim jelte), pa me je to malo poguralo u pravcu Bambina Plus. I tako nađoh BP star oko godinu dana, još u (nemačkoj) garanciji, i uz njega Mignon Specialita, manje od godinu dana star, a izgleda da je za njih garancija 5 godina.

Sad mi ostaje da kupim šta mi treba od aksesoara, manje više znam šta mi treba, ali ono što ne znam gde da nabavim (napravim) je ovo:

Navodno je postojeći grind dial previše mali pa je teško precizno podesiti ga nakon čišćenja. Da li neko zna gde bih mogao da uradim 3d štampu (poželjno NBG ili centar BG)? I šta mislite da li da uzimam tilted base, navodno smanjuje retention?

Ko hoće da napravi nešto približno makiatu, može napraviti gustu penu sa mutilicom od nesa.

Naime, potrebno je zavisi od šoljice, staviti mleko kravice 2.8 odsto masti 1/4 ili 1/3 šoljice.

Mleko da bude hladno.

Mutilicom za nes ( što jača mutilica to bolje) mutite mleko i polako se mleko pretvara u gustu masu nalik jogurtu, kada napravite gustinu po želji, stavite šoljicu na aparat i pustite aparat da vam napravi standardu kafu.

Kafa će da padne dole a pena će biti gore.

Pozdrav svima. Posle više od 10 godina mokapota uplovio sam i ja u espreso vode. Posle opsesivnog gledanja youtubea i prelistavanja foruma uzeo sam novi DeLonghi ECP35.31 za crni petak za oko 110 evra, ok cena za naše podivljale cene. Iako koristim pressurized basket i mlevenu lavazzu zadovoljan sam. Dnevno se pravi oko 4-5 kafa, uglavnom americano, ponekad devojka napravi i nešto sa mlekom. Drugačije je od mokapota i bliže iskustvu iz kafića što sam i tražio.
Naručih preko Ali tamper i WDT čisto jer je ispalo smešno malo. Ukačio sam da je od samog aparata zapravo bitniji mlin i tu dolazimo do pitanja. Čini mi se da ne bih dugo izdržao sa ručnim mlinom, lenj sam ja za to, pa sam uzeo da gledam entry level mlinove, Baratza ESP, DF54 i možda neki od tihih Mignona. Međutim, po cenama mi se čini da su kod nas apsolutno preskupi, pa čak i na kupujemprodajem. Koja je najbolja opcija za kupovinu a da ne platim na granici još bog te pita koliko u porezima? Takođe, vidim da se ponekad na forumu provuče da ljudi uzmu polovne mlinove pa bih mi značila preporuka gde da gledam i za tu opciju, pogotovo imajući u vidu da ide nova godina i da, pretpostavljam, ubrzo nakon bude i više prodaje polovnjaka.
Naravno, kada se reši pitanje mlina ide i unpressurized basket :)

Vidim da je DF54 285 € na KP sto je super cena za nov, elektricni single dose mlin. Mozda ces uspeti da nadjes neki polovan za manje para, ali uglavnom se pojavljuju polovni mlinovi za kafic, a glavni problem kod njih je sto imaju veliki retention (za 18g kafe, izbaci ti npr 16g mlevene kafe). To onda ostaje u mlinu do sledeceg mlevenja. Mene bi ti malo nerviralo, tako da ti savetujem da mozda lagano sakupljas i ulozis u ovaj ili neki slicni mlin, jer ce ti biti zadovoljstvo da ga koristis.

Veći problem od samog retention-on (kod komercijalnih mlinova) je to što ni u jednom trenutku nisu bili zamišljeni kao single dose, odnosno za kućnu upotrebu (jedna do dve kafe). Svako čišćenje Mazzer SJ je otkrivalo oko 4g kafe po raznoraznim šupljinama.

Zna li neko da li je voda iz edel wassera dobra za automatske aparate za kafu?
Vidi, sigurno da je bolja nego da koristis vodu sa cesme, ako vec posedujes aparat neces pogresiti. I najjeftiniji Aquaphor filter/bokal drasticno smanjuje kolicinu suvog ostatka, ne sumnjam da edel wasser sa svim svojim filterima radi vrlo korektno posao. Mozda se javi jos neko ko ima konkretno iskustvo sa njim, licno ne mislim da je bilo sta lose.

Pošto nisam imao slepo sito do sada i nisam radio backflush, kako (sa čime) treba da ga radim? Šta mi treba još eventualno od te hemije da kupim, šta da koristim za descaling? Koristim Vlasinu tako da verovatno ni neće često morati da se radi, ali bih to "školski". Bambino plus je aparat. Mogu iz DE da poručim.

Gledao sam za tamper, svuda pišu da su "kompatibilni" sa 53mm tamperom, što je meni nekako neverovatno, da li postoji normalan 54mm tamper za ovaj aparat? Da li da uzmem i precission basket? Sad mi je prilika iz DE da poručim sve što mi treba (ako se isplati), mada mi 30e za basket deluje poprilično mnogo...

Zna li neko da li je voda iz edel wassera dobra za automatske aparate za kafu?
U kancelariji koristimo vodu iz tog zeptera za nespresso aparat i ne sećam se da je uopšte čišćen od kamenca a potroši se 2 rezervoara vode dnevno.

Pozdrav svima, koji espreso aparat preporučujete do 1000e za kuću. Šta mi sve treba da mogu da popijem kući kafu sličnu kao u kafiću? Koliko shvatam treba mi aparat, mlin i dobra kafa 🙂

U kom kafiću? Otkako sam kupio aparat sa mlinom za 400€ i kupujem sveže pečenu kafu, pijem mnogo bolju kafu nego u 99% kafića.
Osim ako nisu specijalizovani za kafu, kafići nisu neko reper.

Pozdrav svima, koji espreso aparat preporučujete do 1000e za kuću. Šta mi sve treba da mogu da popijem kući kafu sličnu kao u kafiću? Koliko shvatam treba mi aparat, mlin i dobra kafa 🙂
Лепо си схватио, само ти фали једна ствар, да прочиташ предходних 369 страна.
Ово ти пишем без неке зле намере, и ја сам дошао за савет(е), па сам морао да прочитам све (или скоро све) да бих схватио о чему људи пишу.
Има много савета и ситуација које су описане, а које могу да ти помогну у експлоатацији апаратуре и уживању у испијању кафе.

Ono što bih preporučio je da se novac adekvatno raspodeli na mlin i na aparat.
Za espreso ručni mlinovi znaju biti trn u dupetu ako ima više ljudi, mada neko vreme može da prolazi da njima uvališ da melju iako im i to brzo dosadi ili su mnogo spori :D

za pocetak mozda najbolje da uzmes za 500-600e barista express...
ili neki full automatic...
to moras sam da odlucis

Prvo i osnovno, nemoj ulaziti u kućni espreso ako ne želiš novi hobi. Ako samo hoćeš nešto bolju kafu, ja bih ti savetovao Nespresso aparat ili eventualno neki superautomatik (Jura i slični), puni su ih oglasi, za trećinu planiranih para možeš sigurno da nađeš neki dobar.

Ako imaš suviše vremena i živaca a nedovoljno hobija, nastavi da čitaš ovu temu. :)

Ja ću i dalje nastaviti da preporučujem filter kafu, jer je budget friendly i može se napraviti niz različitih napitaka :)

Hario switch + French press + Aeropress zajedno koštaju tipa 120e. Ostatak budžeta komotno može otići na mlin. Doda se na to recimo i moka pot i imaš i kraću jaču kafu po potrebi.

Hvala svima na pomoći
Kolektiv na Altini, kad bih takav kvalitet espresa prebacio u kuću to bi bilo top.

Nisam još pohvatao sve termine koje koristite ovde, a nadam se da ima neki aparat da ne moram da se zarobim sa tim i istražujem mesec dana. Sameljem kafu ubacim u dozer, napravim penu i to je to.
Kakvi su ti automatski aparati, jel velika razlika u kvalitetu kafe? Pretpostavljam da ti aparati sve sami završe, moje je samo da postavim šolju?

I da, koja je razlika u kvalitetu kad sam meljem kafu ili kad kupujem samlevenu?

Porucih pre par dana iz Beostock-a neku Lavazzu na akciji, stigla mi kafa kojoj rok istice za mesec ipo dana. Nisam ni ocekivao da ce biti juce przena ali brate..znaci ima joj jedno dve godine.
Cisto da se ne zezne jos neko pa uzme.

Ja sam jedan od retkih koji misli da vakumiranoj kafi ne ističe rok. Ako sam jeo konzerve iz ‘76 godine, ni kafi ne fali ništa za godinu + dve :)

Pošto nisam imao slepo sito do sada i nisam radio backflush, kako (sa čime) treba da ga radim? Šta mi treba još eventualno od te hemije da kupim, šta da koristim za descaling? Koristim Vlasinu tako da verovatno ni neće često morati da se radi, ali bih to "školski". Bambino plus je aparat. Mogu iz DE da poručim.

Gledao sam za tamper, svuda pišu da su "kompatibilni" sa 53mm tamperom, što je meni nekako neverovatno, da li postoji normalan 54mm tamper za ovaj aparat? Da li da uzmem i precission basket? Sad mi je prilika iz DE da poručim sve što mi treba (ako se isplati), mada mi 30e za basket deluje poprilično mnogo

Backflush uvek treba, to će da ti traži svakih 200 kafa. Ja sam dobio dve tablete uz moj Plus, a zatim naručio sredstvo iz espreso direkt. Ne mešaj backflush sa descaling, tj. sa skidanjem kamenca. Sa Vlasinom ovo drugo možda neće da treba, ali to aparat veoma retko traži.

Da li si dobio gumu? Ne dobija se slepo sito već se zapuši gumom single dose. Unutra se stavi sredstvo, ali ako ga nemaš uradi backflush bez sredstva.

Može li pomoć koje sito za backflush za Gaggia Classic da uzmem? Vidim na aliexpres sa su 58mm… ne znam da li pasuje? Da li je neko uzimao ili je našao drugo rešenje?

Backflush uvek treba, to će da ti traži svakih 200 kafa. Ja sam dobio dve tablete uz moj Plus, a zatim naručio sredstvo iz espreso direkt. Ne mešaj backflush sa descaling, tj. sa skidanjem kamenca. Sa Vlasinom ovo drugo možda neće da treba, ali to aparat veoma retko traži.

Da li si dobio gumu? Ne dobija se slepo sito već se zapuši gumom single dose. Unutra se stavi sredstvo, ali ako ga nemaš uradi backflush bez sredstva.
Nisam još dobio ništa, nije mi ni krenuo paket iz nemačke, pa gledam da iskoristim trenutak da kupim sve što treba. Koje sredstvo da uzmem? I da li da uzimam neku drugu korpu?

Tablete za čišćenje mlina?

Može li pomoć koje sito za backflush za Gaggia Classic da uzmem? Vidim na aliexpres sa su 58mm… ne znam da li pasuje? Da li je neko uzimao ili je našao drugo rešenje?
Mislim da možeš bilo koje, 58mm je standard naravno.
Imaš toga i kod nas jeftino npr:
Kucaj "slepo sito" pa vidi šta ti odgovara od ponuđenog.
Moje je stiglo sa "Shades of coffe" zajedno sa oprugama.

Vrh Dno