Šta je novo?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka

• Začetnik teme Začetnik teme LukasP
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel zna neko meru na koju sirinu idu nosaci za ovu klimu? Racunam da su od ova 3 modela iste vanjske jedinice

Pozdrav, ne postoji wifi termostat za klimu. Sta je tacno problem, tj za sta ti treba ?
Klima je u prostorij koja je duzine 8m,podesena na ifeel i na najjace duvanje da bi mogla da bolje "izmesa" vazduh. Daljinski je na kraju sobe,uperen u klimu jer drugacije ne moze da dobija podatke o temperaturi (menjao baterije vise puta) . Mislio sam ako postoji neki termostat koji moze da se upari sa klimom(a sad vidim da ne postoji) da ga fiksiram na zid i da mi on prati temp.sobe.

Nemas nista slicno, jedino neka kucna radinost pa da napravis nesto ali ne znam koliko ti vredi i koliko je izvodljivo.

Jesi probao sa merenjem direktno na klimi pa da nastelujes da ti odgovara temperatura u sobi i ne diras posle?

Klima je u prostorij koja je duzine 8m,podesena na ifeel i na najjace duvanje da bi mogla da bolje "izmesa" vazduh. Daljinski je na kraju sobe,uperen u klimu jer drugacije ne moze da dobija podatke o temperaturi (menjao baterije vise puta) . Mislio sam ako postoji neki termostat koji moze da se upari sa klimom(a sad vidim da ne postoji) da ga fiksiram na zid i da mi on prati temp.sobe.
Moj ti je savjet da batalis ifieel jer je ova klima prilicno precizna samo se mora stimati temperatura za jedan stepen niza jer je tako kalibrisana, medjutim mislim da je kod tebe problem sto si je stavio u preveliku prostoriju, koja je kvadratura ?

@LukasP Pitanje za tebe za energy pro. Kad je napolju malo jaci minus a ona nabila temp jel ti se desava da ne podigne krilca nego da nastavi da duva samo smanji fan?? I ako probas da promenis fan ne reaguje? Meni se to sinoc desilo na obe nordic odrzavale na 500w ali smanjile fan drasticno...

@LukasP Pitanje za tebe za energy pro. Kad je napolju malo jaci minus a ona nabila temp jel ti se desava da ne podigne krilca nego da nastavi da duva samo smanji fan?? I ako probas da promenis fan ne reaguje? Meni se to sinoc desilo na obe nordic odrzavale na 500w ali smanjile fan drasticno...
Ne. Desava mi se samo ona klasika, da se gasi samo kada je vani toplo, onaj prelazni period jer ne moze nize modulirati, ovako kad zahladi jedino tu i tamo defrost, inace konstantno puсe kako zadam

@ivanojle da tebi nije klima bez gasa, pa da je okida neka zastita da ne duva velikom brzinom jer ne moze da nabije temperaturu u izmenjivacu?

Da je jedna pa bi razumeo ali dve. Plus probao sam da dignem temp onda ode na 1500w digne brzinu fan-a i greje ko luda. Da nema gas ne bi mogla da greje plus kad dodje minus kad nema gasa i krenu klime da se muce uglavnom odlaze brzo u df. Ove moje dve samo idu u df kad je +1 jer jos se nije upalio grejac tacne kad dodje 0 ili minus one retko odlaze u df

Postoji zidni kontroler kao dodatna oprema za Hisense klime.

Evo iz kataloga slika:
IMG_4804.png

Evo i link sa hisense sajta:
https://rs.hisense.com/uredjaji/kli.../MODULE-YXE-C01U1(E)-HSN/p/000000000020004552

Ovaj zidni kontroler poseduje i senzor temperature i moze koristiti za regulaciju.

Ja ne znam da li se moze ugraditi paralelno sa daljinskim pa da funkcionisu oba, to bi bilo zanimljivo.

Meni ne radi link.

Jesi koristio to?

Zabeležio sam ovo na mojoj Vivax AEYIs klimi, za koju mislim da koristi istu platformu, s tim da se malo razlikuje. Shvatio sam da se ovo dešava zbog veoma niske vlažnosti vazduha u sobi. Stavio sam čaj da isparava, i klima je počela da radi. Mislim da je potrebno koristiti ovlaživač vazduha ako imaš ovu klimu.

Ja nisam kuci jos doso ovu zimu, al to mi je prva stvar sto cu da uradim.

Ima smisla. Kad se to ponovi desi probacu bas da vidim sta ce da se desi. Pocinje dosta da bude suv vazduh u kuci. Ja sam mislio posto nemam izolaciju i nisu mi svuda alu stolarija nego imam duple drvene u dnevnoj i spavacoj da nece biti problema ali moracu da kupim ovlazivac definitivno.

Prilozi

• PXL_20241126_000027928.jpg
    PXL_20241126_000027928.jpg
    67 KB · Pregleda: 22
Moj ti je savjet da batalis ifieel jer je ova klima prilicno precizna samo se mora stimati temperatura za jedan stepen niza jer je tako kalibrisana, medjutim mislim da je kod tebe problem sto si je stavio u preveliku prostoriju, koja je kvadratura ?
4x8m, 32m2. Kad je na automatskom npr bas se oseti razlika u temperaturi,iz tog razloga ifeel koristim. Inace klima je ok
Braco,hvala vam puno na pomoci.

Ima smisla. Kad se to ponovi desi probacu bas da vidim sta ce da se desi. Pocinje dosta da bude suv vazduh u kuci. Ja sam mislio posto nemam izolaciju i nisu mi svuda alu stolarija nego imam duple drvene u dnevnoj i spavacoj da nece biti problema ali moracu da kupim ovlazivac definitivno.
Kod klime, na njeni senzor za vlažnost, vlaga je uvek manja za 5-6%. Primetio sam da se to dešava kada je vlažnost manja od 30%.

I evo ga prvi problem sa ovom klimom posle godinu i 3 meseca od ugradnje...

Nije nikoga bilo kuci 10ak dana. Sinoc kasno dodjem sa puta, u sobi temp. oko 10C. Upalim klimu i podesim na Super rezim da sto brze zagreje prostor.
Vec posle 30-40min rada je otisla u defrost - pomislio sam da je zbog magle napolju, ali opet previse kratak je period rada.
Za nekih sat - sat i po rada uspela je da podigne sobnu temp. na nekih 15C i tada krecu problemi. Kompresor se zaustavi, podigne krilca i ugasi ventilator unutrasnje, kao da je postigla zadatu sobnu temperaturu. Posle 5 min ponovo se sama pokrene, kompresor ode na max (po smart uticnicni potrosnja bude oko 1750W), radi tako 5 min i opet se kompresor naglo zaustavi, podigne krilca i tako u krug.

Prvo sam pomislio da nije zabrljavio unutrasnji ili vanjski senzor temperature pa sam je restartovao vise puta, drzao cak i po 10ak min iskljucenu, medjutim ista stvar. Uslovi napolju stvarno jesu bili izazovni za klimu - magla i temperatura oko 2C. Pustio sam preko noci da radi tako, s obzirom da je bilo bas kasno, a nisam imao spreman alternativni izvor grejanja. Ujutru oko 7, sobna je bila svega 17C od zadatih 30C (prostor oko 24kv). I da, naknadno sam skontao kada podigne u tih 5 min rada kompresor na max, vazduh na izlazu unutrasnje jedinice jedva mlak bude i tako dok ne podigne krilca i zaustavi kompresor...

Jutros sam pustio el. radijator u pogon i kada je sobna temperatura dostigla 22C, ponovo sam pustio klimu i pocela je da radi koliko-toliko ok. Medjutim, vanjska jedinica se zaledila skoro pa odmah, iako je vanjska temperatura bila oko 7-8C. Sve ovo mi deluje kao manjak freona u sistemu. Znacilo bi mi ako neko iz iskustva moze to da potvrdi.
Kako god, sutra zovem majstora koji je i ugradio pa bice reklamacija ako je iscureo freon. Verovatno ce trebati vaditi i cevi s obzirom da je spoj u zidu i sad razumem nekoga kada kaze da je mozda bolje levi izlaz da spoj bude unutra.

Polako sam povezao film jos od letos, kada sam prvi put primetio pad performansi ove klime, negde sredinom/krajem avgusta, ali sam sve mislio da je to sve zbog izuzetno visokih temperatura. I pocetak ove grejne sezone je bio po performansama losiji od prosle, s obzirom da sam primetio da potrosnja el. energije je porasla u proseku za nekih 40% i da je potrebno nesto vise vremena da zagreje prostor. Mislio sam da je povezano sa time sto je ova godina hladnija od prosle i da izolacija prostora nije bas najsrecnija, medjutim uklapa sve sa situacijom da postoji curenje freona toliko da ispusta postepeno gas i da pad performansi se ne desava naglo.

Da li se nekome desila situacija da je klima izgubila freon i kakve je simptome imao u radu? Ako je do freona onda sam siguran da je 99% zbog lose ugradnje, odnosno nastala je negde (mikro)pukotina, jer naravno nasi majstori ne priznaju moment kljuc - to je ispod casti ako se koristi u radu...

Evo i par slika situacije i grafikon iz aplikacije smart uticnice:

Prvi put kada se desio problem, a da sam bio prisutan u sobi. Potrosnja od 160W je (verovatno) zbog grejaca vanjske jedinice, a 2W na unutrasnju (ventilator unutrasnje ugasen).

klima_prvi.png

Stanje u app u trenutku kada se ugasi kompresor / podignu krilca - unutrasnja temp. svega oko 15C (indoor senzor laze vrednost kao sto znate vec).
I ovde sam ugasio "fast heating" misleci da se mozda klima zaglupila...

klima_app.jpg

I evo ponasanja tokom noci...

klima_overall.png

hisense_zoomed_bar.jpg

Danas kada sam upalio klimu kada je sobna bila vec oko 22C, vanjska jedinica je instant pocela da ledi na vanjskih 7-8C:

klima_vanjska_1.jpg

klima_vanjska_2.jpg

Nadam se da nije elektronika u pitanju, s obzirom da klima nije u garanciji. Posle ovoga je nisam koristio vise.
Ako imate neki savet ili slicnu situaciju pisite slobodno.

Ne meni ali prijatelju na nekoj tesli je iscureo freon. Njemu je na max 30 stepeni modulirala samo 400w i nije htela preko isto bilo napolju nekih 7 stepeni i isto ledilo pri dnu izmenjivaca cak i manje nego tebi. Na holenderu popustilo. Dosao majstor napunio klimu druga prica. Al njemu nije bilo tih skakanja temp klima radila normalno samo nije htela preko 400w.

Zimi kada se putuje se klima ostavi upaljena, eventualno smanjis za 2 stepena. Vise potrosis da to nadoknadis kada se vratiš koliko se ohlade zidovi i treba par dana da se opet zagriju.
Klima je radila pod velikim opterecenjem jer je bila velika razlika izmedju zadate i temperature u prostoriji, 1800w je njen maksimum a zbog vlage i takve temperature je vanjska je lako ledila sto joj je signaliziralo defrost, a softver joj je govorio da radi tonsto je radila....otprilike imao si katastrofa kombinaciju uslova.
Zadaj joj 20 stepeni jaci ventilator i pusti je pa kroz par sati povecavaj za stepen do 23 stepena i ostavi tako 2-3 dana dok sve to ne dodje sebi

Ne bih se slozio. Po toj logici onda ova klima ne moze da ugreje hladnu prostoriju, sto nije tacno. Imas grafikon iznad gde je za 8h rada podigla temperaturu za svega 7C pri pozitivnoj vanjskoj temperaturi, sto je apsurdno i aludira na problem.
Iste scenarije sam imao i prosle godine, kada su uslovi napolju bili jos gori. Jedan od tih scenarija bio je sa maglom i -7C vanjskom temperaturom, a sobna svega 8C. Klima je bez problema izgurala taj scenario i relativno brzo postigla sobnu temp. od 20C. Sada je vanjska temperatura celo vreme bila iznad nule, dakle uslovi su bili takvi da bi i vecina on/off klima izgurala to bez problema (defrost ne smatram problemom).
Da nisam imao iste i gore scenarije sa ovom klimom prosle godine nakon ugradnje, verovatno bih pomislio da je mozda udarila u limit ili da ima jako losu kontrolu. Za ovako jaku jedinicu ovo bi trebalo biti "smesno" da izgura.
Pri tome software, ako je dizajniran da ovakve uslove pegla, ne bi smeo da naglo gasi kompresor pri maksimalnom radu, niti da podize krilca i gasi unutrasnji ventilator. Po iskustvu dosadasnjem, nakon sto dostigne max snagu oko 1700-1800W, vrlo brzo obara tu snagu na 1100W i nastavlja tako da radi dok ne krene da obara dalje u zavisnosti od unutrasnje temperature (modulacija).
Dakle, kriva rada bi trebala imati linearnu komponentu u ovom slucaju.

Zimi kada se putuje se klima ostavi upaljena, eventualno smanjis za 2 stepena.
Ako sam odsutan 2-3 dana onda da, a u suprotnom ne. Smatram da je ova logika subjektivna i zavisi od slucaja do slucaja i po meni ne treba biti pravilo.
Moja racunica kaze ako prostor ne grejem 10+ dana dok sam odsutan, klimi ce biti potrebno u proseku 2 dana da ugreje zidove gde ce potrosnja biti oko 40-50% veca na dnevnom nivou. Posle ta 2 dana potrosnja el. energije pada na neku prosecnu vrednost gde odrzava temperaturu prostorije. Ta razlika potrosnje, u mom slucaju, je daleko manja nego da ostavim klimu da radi 10+ dana dok nisam tu - vrlo prosta racunica koju sam proverio i utvrdio prosle godine. Kod nekoga to mozda nece biti tako, ukoliko je veci prostor u pitanju i zato kazem da je subjektivno i da ne treba biti pravilo.

Pa moguće svašta. Kako se danas ponaša ?

Naštimaj na 30 stepeni i neki srednji fan i nakon 15 minuta stavi ruku kod izduva i vidi, ako je mlako nije ok, ako je bas onako toplo onda je ok. Ne bi trebala sa manjkom gasa moci nabiti veliku temperaturu. Vidi tamo gdje su cijevi pertlovane, spojene u vanjsku, tu najčešće pušta ako je loše odradjena montaža, ako je taj dio na spoju onako zaleđen, ima mraza onda pušta 100%.
Skoro je neko objavio klimu gdje mu je majstor pretegao spoj i usukao cijev, klima jedva radila

Ne koristim klimu trenutno. Nakon konsultacije sa majstorom potvrdio je da su to simptomi nedostatka freona i da ce ispitati detaljno kada dodje.
Pisacu svakako sta je uradjeno na kraju.

momci, hisense energy se hi nano 18k , 40kv soba, zagreje brzo sobu ali nešto mi nije to to, očekivao sam da kad se stavi na max biće pakleno u sobi ali kao da ne može da zagreje to na više od 24,25 stepeni,spoljna jedinica je sva mokra ispod, napravi mi iza kuće popriličnu baru, da li je to normalno?, izvinjavam se ako sam izlupetao nešto, ali laik sam. , kad stavim na 30 i ispod ruku, jeste toplo ali ništa preterano, više mlako, očekivao sam da to bude mnogo bolje, možda sam mnogo očekivao od nje, ali 40kv nova klima trebalo bi lagano da i ohladi i zagreje, sad mi deluje da se muči nekako, mada lako dostigne 24,25 u sobi temp.

Klima je vid niskotemperaturnog grijanja, nece ona da bljuje vatru kao kalorifer. Bara ispod klime je normalna pojava.

momci, hisense energy se hi nano 18k , 40kv soba, zagreje brzo sobu ali nešto mi nije to to, očekivao sam da kad se stavi na max biće pakleno u sobi ali kao da ne može da zagreje to na više od 24,25 stepeni,spoljna jedinica je sva mokra ispod, napravi mi iza kuće popriličnu baru, da li je to normalno?, izvinjavam se ako sam izlupetao nešto, ali laik sam. , kad stavim na 30 i ispod ruku, jeste toplo ali ništa preterano, više mlako, očekivao sam da to bude mnogo bolje, možda sam mnogo očekivao od nje, ali 40kv nova klima trebalo bi lagano da i ohladi i zagreje, sad mi deluje da se muči nekako, mada lako dostigne 24,25 u sobi temp.
Nije ti ni pametno drzati iznad 24 jer onda postaje veoma neefikasna. Ako je drzis na 30 tek onda ce da trosi struju. Ako si se pre toga grejao na drva ili cebtralno svakako treba da se naviknes. Najgore je na nogama uvek se oseca ladnije malo

Sta se desava sa ovim cudom od klime?Danas skoro ceo dan radi odmrzavanje na 45-60 min.Ne traje dugo ali 5-6 minuta u vecernjim satima bude neprijatno.Napolju je temp.1-2 stepena iznad nule.Klima ppdesena na 24 i na 4-5 crtice.

Sta se desava sa ovim cudom od klime?Danas skoro ceo dan radi odmrzavanje na 45-60 min.Ne traje dugo ali 5-6 minuta u vecernjim satima bude neprijatno.Napolju je temp.1-2 stepena iznad nule.Klima ppdesena na 24 i na 4-5 crtice.
Verovatno se napinje da odrzava zadatu temp. i zato roka DF na svaki 45-60min 🙂

Nazad
Vrh Dno