Šta je novo?

Novi build ne pronalazi GPU

djpaan

Čuven
Učlanjen(a)
16.04.2004
Poena
645
Naime, uzeh tuf b660m-plus d4 sa i5-12400f i 16gb kingston fury od kolege sa foruma, i na to dodam svoju staru grafu sapphire 580 na napajanje coolermaster 650w.

Struju uredno baca, ram svetli, ploca svetli, ali ne daje sliku preko 580. Gre[ka koju daje zvucno je jedna duzi i tri kratka zvuka (no vga present)
Probao sam svasta i meni ne pada nista vise na pamet, mozda forum ima neku bolju ideju.

Do sada sam:
  • testirao jednu po jednu ram memoriju, stavljao obe.
  • menjao grane napajanja graficke
  • menjao mesto grafickoj jer su oba slota za graficku pciex16
  • probao da mi baci sliku na displayport i na dvi
  • stiskao svaki deo graficke da se uverim da je lepo legla, cistio konektore. Na kraju sam je stavio potpuno u kuciste, zasrafio da bih izbegao mogucnost da nije lepo sela kartica.

uvek daje istu gresku. sva napajanja se vrte, ventovi i dr, ploc auvek svetli dakle napajanje prolazi kroz nju.

Kada sam resetovao CMOS (vadjenje baterije plus kratak spoj dzampera) nakon par sati probavanja, vise nije hteo da uopste upali komp. Onda sam odustao, vratio sve na stari build (dakle prikljucio u istu graficku i to isto napajanje na staru plocu) i sve radi normalno, dakle znam da nisam sprzio barem graficku.
Kako je procesor bez integrisane graficke, ja ne znma sta jos mogu d aprobam, odnosno u kom pravcu da jos idem

Sa starog kompa okaci sliku GPUz-a. Moguce da je BIOS na grafickoj non-UEFI pa nova maticna ne detektuje kako treba.

Moja teorija propada u vodu :D Jedino da probas od nekog da pozajmis graficku

Hoću ali to ništa ne dokazuje jer ta grafička radi na staroj ploči. A šta bi u bio su nove moglo da pravi nekinorob, kažem ti ne znam u kom pravcu da idem

moze biti i problem sa RAM

moze biti i problem sa RAM
Menjao mesta ramovima, probao sa po jednim ramom… greska za ram audio bi bila da se neprekidno pojavljuje jedan duži i tri kraća zvuka, ovde se to desi samo jednom

Hoću ali to ništa ne dokazuje jer ta grafička radi na staroj ploči. A šta bi u bio su nove moglo da pravi nekinorob, kažem ti ne znam u kom pravcu da idem
Ako i druga grafa ne radi onda su mnogo mnogo vece sanse da je problem do maticne a ne neke nekompatibinosti.

@djpaan
podesi na novoj ploci pcie16x3 pa onda ubaci grafu

Update: e sad više ne radi ništa… ni stari ni novi build.
Nakon sto je nedelju dana radio stari build dešavalo mi se da se povremeno sam od sebe ukljuci i da forsira ulazak u bios ali bez prijavljivanja gresaka. Jutros nije hteo uopšte da se upali.

Poludeo sam, kupio novo napajanje, 750w, sve povezao - i ništa. Ninjedan ni drugi build više neće uopšte da se pokrene, menjao sam i grafičke kartice, prekodace za on/off l, strujne kablove.

Npr čim stavim kabl u grafičku, on uredno na monitoru pričaju da nema signala, kad isključim kabl onda se pojavi cable disconnected, ali da upali jok.

Dajte savete pre nego sto sve bacim kroz prozor od ocaja

Cekaj, polako.
Jesi probao drugu graficku osim te RX 580?

Da, neku staru 6750, kao i integrisanu verziju na starom build u sa oba psu. Ništa. Na novom buildu takodje.
Dodatno, kao sto rekoh ta kartica je juče uveče radila u starom buildu.

Jesi probao da resetujes CMOS?

Da, probao, čak sam zamenio i baterije novima

Interesantno, jesi probao drugi kabl, drugi port na monitoru?
Znam da je asus znao na plocama da izbaci taj error za razne gluposti i da uredno boot-uje posle toga.

Kolega sa foruma koji je prodao ovo je isprobao sve i garantovao da radi?

Imam dva monitora sve kombinacije sam probao i DVI i display port. Mene sad nervira sto više nije to samo problem novog buildu kako se zeznuo i ovaj stari pa se identično ponasa

Ček,ne rade sad 2 različita pc-a?Nemaju ni jedan deo isti?
A nije naponski kabl(rade ventilatori npr)novo napajanje,i nije hdmi,dp il šta vec se koristi..

Da :( menjao sam i naponski, i uticnicu, ali ne može ni da zavrti ventove. Test sa spajalicom prolaze oba napajanja odnosno zavrte ventove

Totalno mi nejasno kako sad ne radi stari build, mozes li da slikas sklopljeno sve i okacis ovde?
Mozda si nesto propustio.

Ne vrti ventilatore?Ništa ne svetli itd...
Onda i ne dobija struju,napajanje,produžni,utičnica...nema šta drugo

To nije test za ispravnost napajanja..no..
Nemoguce da ti ne dobija oba pc-a struju,šta je odavde nem pojma,psu,ploča,ili ti kablovi,utičnice..
Prosto nemoguce,
šta bi uradio,kutiju na sto i polako povezuj delove..Vidi dal ce cpu fan da pokrene npr...pa redno.

Pretece me Djole ali da, taj test samo dokazuje da ti radi vent na napajanju.
Napajanje i dalje moze biti neispravno.

To nije test za ispravnost napajanja..no..
Nemoguce da ti ne dobija oba pc-a struju,šta je odavde nem pojma,psu,ploča,ili ti kablovi,utičnice..
Prosto nemoguce,
šta bi uradio,kutiju na sto i polako povezuj delove..Vidi dal ce cpu fan da pokrene npr...pa redno.
Tačno, nije, zato sam i išao danas da kupim novi psu za svaki slucaj… ali ja ne znam više šta da testiram kad AMA bas ništa neće da dodje do POST

Vec sam pisao kolegi @djpaan na PM, kod mene je sve radilo normalno, sve sklopljeno u Atomu radilo do dana kad sam promenio cpu, plocu, ram. Stvarno nikakvih problema nisam imao pali, igraj. Ako nista ne uradis (mada sad buni sto oba pc-a ne rade) imas garanciju u Atomu pa vidi sa njima.

Vec sam pisao kolegi @djpaan na PM, kod mene je sve radilo normalno, sve sklopljeno u Atomu radilo do dana kad sam promenio cpu, plocu, ram. Stvarno nikakvih problema nisam imao pali, igraj. Ako nista ne uradis (mada sad buni sto oba pc-a ne rade) imas garanciju u Atomu pa vidi sa njima.
Sve i da jeste nešto do toga (sto ja mislim da nije) nema razloga da mi stara mašina više ne radi. Grafička i psu su bili jedini zajednicki imeniteljinovde, a mislim đ sje bas bas mala šansa da su sprzene obe matične…

Jesi probao da sklopis build van kucista, mozda negde nije uzemljeno kako treba pa zastita na PSU ne dozvoljava da ga ukljucis?

Daj slike otvorena oba kućišta.
Ili slikaj van kućista povezano osnovno za sliku.

Može napajanje,ali ti imaš i to novo pored starog.
IMG_0556.jpeg
Jesi probao da sklopis build van kucista, mozda negde nije uzemljeno kako treba pa zastita na PSU ne dozvoljava da ga ukljucis?
I to sam pomislio da je do kućišta, oba su napolju sad…
Daj slike otvorena oba kućišta.
Ili slikaj van kućista povezano osnovno za sliku.

Može napajanje,ali ti imaš i to novo pored starog.

Prilozi

• IMG_0557.jpeg
    IMG_0557.jpeg
    360.7 KB · Pregleda: 52
  • IMG_0558.jpeg
    IMG_0558.jpeg
    211.3 KB · Pregleda: 47
U novom build-u cini mi se da ti je CPU fan ukljucen u CPU_OPT a ne u CPU_FAN?

Vrh Dno