Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Kupovao sam Lavazzu i u prodavnici i na pijaci. Uglavnom je isto. Ali nekad nije. Ne zato što je drugačija kafa, nego što na pijaci nemaju uslove za čuvanje. Pogotovo leti. Stoji na 35+ stepeni po ceo dan. Kad je bio neki skori datum pakovanja, onda uglavnom ne vidim razliku. A viđao sam na pijaci i pakovanja kojima je i prošao "best before" :)
Otkako sam otkrio prodavnicu koja mi brzom poštom šalje sveže ispečenu kafu (da ne pišem ko da ne bude reklama), ni ne pokušavam više da tražim bilo šta drugo. Meni i mom aparatu je to i više nego dobro, a da uštedim koji dinar po popijenoj šoljici stvarno ne opravdava razliku.

Kupovao sam Lavazzu i u prodavnici i na pijaci. Uglavnom je isto. Ali nekad nije. Ne zato što je drugačija kafa, nego što na pijaci nemaju uslove za čuvanje. Pogotovo leti. Stoji na 35+ stepeni po ceo dan. Kad je bio neki skori datum pakovanja, onda uglavnom ne vidim razliku. A viđao sam na pijaci i pakovanja kojima je i prošao "best before" :)
Otkako sam otkrio prodavnicu koja mi brzom poštom šalje sveže ispečenu kafu (da ne pišem ko da ne bude reklama), ni ne pokušavam više da tražim bilo šta drugo. Meni i mom aparatu je to i više nego dobro, a da uštedim koji dinar po popijenoj šoljici stvarno ne opravdava razliku.
Napiši koja je prodavnica. Ja poručujem neko vreme iz pržionice moja tašta ne pije svašta, super su kafe.

Neka moderatori brišu ako misle da je reklama.
Uzimam ovde, ovu kafu:

Probao sam jednom po preporuci nekog sa ovog foruma i zaključio da je po mom ukusu. Kasnije sam na drugom mestu kupio neku bolju, skuplju, ali, bar za mene, nije ni blizu ove Alba. Možda je kombinacija mog aparata, kako sam navikao da pravim i šta volim, ali eto... skrasio sam se sa ovom.

Ja sam jednom uzeo kod njih nikako mi nije legla kafa, pola kg sam bacio (glupa fora da mozes da porucis samo 1kg). Ne kazem da je bila losa ali mi se nikako nije svidela. Ova sto sam u proslom postu pricao, je dimello single origina etiopija guji, ni e od etiopije ali dobro.
Nisam mnogo eksperimentisao kod rusa, ali mi se cini da su se i oni sveli na melo, indijanu, fuku pa u krug. Ispade novi sad, za bg metropola kafe

Da li je neko kupio možda aparat brenda Gaggia, kako je zadovoljan?

Gaggia APARAT ZA KAFU RI8701/01 MAGENTA MILK BK 230V​

Poručio sam Delonghi ec685, moj prvi espreso aparat posle dolce gusto kapsula.
Koji od ova 2 mlina da poručim ?

Ili

?

Ima u 73, izvanredna, ja je trenutno pijem, nije 10k :)
Ja sam imao neki čudan trip sa njom. Ukus posve specifičan, kao nijedna Etiopija pre toga. Ne kažem da je loša, upravo suprotno od toga, vidi se kvalitet, samo meni nije legla. Onda nakon par dana korišćenja (druga polovina kese) totalno nepivljiva, bez mleka nisam mogao da je pijem kao čist espreso.

Ja sam imao neki čudan trip sa njom. Ukus posve specifičan, kao nijedna Etiopija pre toga. Ne kažem da je loša, upravo suprotno od toga, vidi se kvalitet, samo meni nije legla. Onda nakon par dana korišćenja (druga polovina kese) totalno nepivljiva, bez mleka nisam mogao da je pijem kao čist espreso.
Ja sam već više od 2 kg te Etiopije obrnuo, skoro isključivo kao čist espreso i slažem se da je drugačija u odnosu na druge Etiopije koje sam do sada pio, ali kod mene u pozitivnom smislu. Nema mi tako izraženu floralnost u aromi, ali zato to nadoknađuje izvanrednom slatkoćom i prijatnim notama višnje i trešnje u ukusu, sa reskom kiselošću. Takođe mi je bilo razlike između prženja, ova kesa koju sada pijem mi se najmanje sviđa do sada, a najbolje šotove iz nje dobijam sa konusnih noževa, dok sam prethodnu dosta više stavljao na ravne noževe.

21.11. stoji datum
Sta reci sto vas dvojica vec niste napisali za 73.
Odlicna kafa ali manje kisela i floralna od fektorija. Ako bi smeo da poredim da je za nijansu kvalitetnija od fektorija ali mi fektori vise lezi. Uz to treba i uzeti razliku u ceni koja je skoro dupla 4400kg kf naspam 7600 73.
Doduse uzimao sam u lokalu a ne direktno kod njih

Dobar dan svima - jedno pitanje - posle dugo premišljanja uzeh ovaj aparat za espreso kafu - gorenje ESCM15DBK.
Za te prve kafe uzeh neku perla koja mi bila najjeftinija u maksiju.
Medjutim kafa mi ima jak ukus i miris plastike. Kao da voda ili kafa koja prolazi kroz sistem povuče i taj neki plastični miris i ukus. Ne znam sa cim bi ga opisao sem se onim mirisom kada otovrite nesto novo plasticno. E sad voda mi je stajala u rezervoaru jedan dan, ali sumnjam da tako brzo može da pokupi tako izrazit plastični ukus. Pa moje pitanje glasi da li to ima veze sa tim što je aparat nov ili da odmah idem da reklamiram. jer kafa ne može da se pije koliko je odvratno

Da li si oprao ili propustio vodu nekoliko puta pre nego što si napravio prvu kafu?
Šta piše u upustvu? Kako se radi inicijalno čišćenje aparata pre prve upotrebe?

Tako je, prije prvog kuvanja kafe, moraš proći čitavu proceduru sa uputstva, da se ispere sistem poslije dugačkog stajanja.

Kupio sam ga prošle godine za 49.000. Mislim da je ovo sad bolja cena :)
Meni je OK aparat, mada ne znam za bolje :)

Dobar dan svima - jedno pitanje - posle dugo premišljanja uzeh ovaj aparat za espreso kafu - gorenje ESCM15DBK.
Za te prve kafe uzeh neku perla koja mi bila najjeftinija u maksiju.
Medjutim kafa mi ima jak ukus i miris plastike. Kao da voda ili kafa koja prolazi kroz sistem povuče i taj neki plastični miris i ukus. Ne znam sa cim bi ga opisao sem se onim mirisom kada otovrite nesto novo plasticno. E sad voda mi je stajala u rezervoaru jedan dan, ali sumnjam da tako brzo može da pokupi tako izrazit plastični ukus. Pa moje pitanje glasi da li to ima veze sa tim što je aparat nov ili da odmah idem da reklamiram. jer kafa ne može da se pije koliko je odvratno
Imam isti aparat, prvih par puta (4-5 kafa) se osećao malo miris plastike, nakon toga ništa. Evo već nekoliko meseci bez problema ikakvih.

Ja sam nedavno čistio Martello aparat na kapsule sa onim sredstvom iz DM-a. Iako sam dobro isprao i ispratio kompletno uputstvo, prvih par kafa se osjećalo na limuntus ili nešto kiselo 😃
Hoće to kad je novo da se osjeća.

Odlicna cena za Brevil. Ja bih isao na tu opciju, smorices se brzo sa rucnim mlinom u drugoj varijanti

Vrh Dno