Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Radiće ektra posao. Taman je za tu kvadraturu i malo veću do 20kvadrata bez problema. Posedujem slićan uređaj sa posudom od 2,1litar i setam je po stanu. I odradjuje posao samo tako. Prvo vreme neka radi stalnodok osusi zidove,a onda nastelujete procenat ili ukljucujete povremeno.
Hvala, koji uredjaj posedujes? Kod nas je to sve novo na trzistu i ima nepoznatih marki...

Zdravo svima

S obzirom da sam se pre nekoliko meseci preselio u novi stan a polako dolazi zima raspitao sam se sta da radim sa susenjem vesa. Odlucio sam se da to bude u kupatilu (oko 3,5 kvadrata) koje nema prozor vec ventilaciju. Zamenio postojeci ventilator malo boljim https://www.okov.rs/sr/proizvodi/kucni-ventilator-prim-150-s-airroxy

Na preporuku drugara odlucio sam se i za ovaj odvlazivac https://www.stadlerform.rs/prodavnica/odvlazivaci/theo/

Spojio crevo (koje se dobija uz odvl.) iz odvlazivaca sa odvodom.

Ukljucio ventilator i odvlazivac. Ves je bukvalno bio suv za nekoliko sati. (y)

Ekstra! Nema vlage. Kupatilo suvo....

Poz
Sve je ok to, samo mislim da nema potrebe da ti radi i ventilator kupatila. Sam odvlaživač je dovoljan , on izvuče svu vlagu ne samo iz veša.

Možda nema gasa?
Još ga nisam odneo drugaru, Hisense ga zamenio. Dosta je bucniji od starog, čak i u skorijoj brzini, plus je veći rezervoar. Ono što primetih na low mu treba skoro pa 3 dana da napuni rezervoar, dok je stari punio 3l za 24h i bio je manje bučan

Kupio sam Midea MDDF-20DEN7-QA3. Sinoć sam ga upalio u dnevnoj i za oko 13 sati rada je izvukao 3 litra vode. Videću kakav će biti tempo dalje i koliko će sa tog mesta spuštati vlažnost u spavaćoj koja je (iako je stan samo 35m2) nekim dužim, a užim hodnikom u obliku slova L prilično udaljena od istog. Pretpostavljam da ću morati da ga šetam po prostorijama. Proveriću kasnije sa Shelly-jem i kakva je potrošnja na sve tri brzine ventilatora.

Na high brzini ventilatora je relativno bučan, možda za nijansu bučniji od high brzine klime pa sumnjam da ću moći da spavam u istoj prostoriji sa njim na high brzini. Medium brzina je već prilično tiša, jedino što onda više dolazi do izražaja neki čudan zvuk za koji sam prvo pomislio da nešto nije u redu sa uređajem, ali sad se nadam da je zapravo to zvuk kompresora koji je spominjan na temi..

U uputstvu piše da se može povezati sa nekom SmartHome aplikacijom. SmartHome može da se poveže sa Google Home. Na screenshot-ovima se vide dostupne opcije:

SmartHome1.jpg SmartHome2.jpg GoogleHome.jpg

Nije mi jasno kako mi u Srbiji, nismo pre shvatili korisnost ovakvih uređaja, ili je to moj utisak. Posto je izbor veoma mali. Nemci to koriste vec decenijama, čak sam video par komada koji su u podrumima, crevom povezani na odvod, podesena vlažnost i zaboravljeni godinama tu. A mi u stanovima trpimo vlagu buđ, naročito u ovim našim starim socijalističkim bez izolacije od betona napravljene.

Ja to pričam sebi svakog dana, posebno od kad su mi roditelja umrla i kada sam našao pola zida crnog ko zemlja iza ormarčine koja se teško pomerala. I onda kreneš u istraživanje koliko je buđ zaista opasna. Toliko stvari bih izbegao za 20ak hiljada. ***** ti život

Zadovoljan sam efektima samog uređaja, vlažnost se drži na oko 40-45%, zavisno od temperature. Za ova 3 dana oko 10 litara vode je pokupio. Shelly kaže da troši oko 220W na svim brzinama ventilatora.

Ono čime nisam zadovoljan je zvuk i počinjem da sumnjam da tako treba da zvuči. Bio bih zahvalan nekome ko ima Mideu da posluša i kaže da li je tako i kod njega. Snimak počinje odmah po paljenju uređaja, čuje se samo ventilator na low brzini, u 11. sekundi se pali kompresor, a u 15. sekundi polako kreće taj čudan zvuk, koji ne prestaje, a koji je izraženiji od samog ventilatora na low i donekle na medium brzini ventilatora. Snimano je na boku uređaja.

Pogledajte prilog 1000025709.mp4

Mene isto spasava model fujiair katana, izvuce par litara preko noc. Solidno tih. Mislio sam pomenuti hisense radi aplikacije ali se odlucih za ovaj jer je jeftiniji 60tak eura

Ako možeš da spavaš pored malog, relativno tihog frižidera, moći ćeš i pored odvlaživača. Ja mogu, ali frižider ipak ne držim u spavaćoj sobi.
Mene čak uspava jer je onaj konstnti zvuk, bijeli šum ili kako li ga zovu, nije neko nasumicno zvrndanje

Ja ne mogu da spavam u maloj sobi sa ovim odvlaživačem. Iritantan mi je zvuk tog kompresora (ili čega već) na low i medium brzini ventilatora. Na high brzini ventilator nadjača taj zvuk ali onda mi je preglasan ventilator. Mada sam ja osetljiviji tokom uspavljivanja generalno. Nije toliko bitno, noću ga držim u dnevnoj, tamo mi ni pri otvorenim vratima ne smeta.

Primetio sam mnogo bolju prohodnost nozdrva, nadam se da će tako i da ostane. Alergičan sam, između ostalog, na grinje, grinje vole vlagu, tako da pretpostavljam da bi moglo biti u vezi.

Istu klimu koristimo za grejanje i hlađenje, očekujem da je ista u stanu sa većom vlagom puna svega pa i buđi pa je naredni korak da nju detaljno očistim.

Sta preporučujete za susenje veša od ovih odvlazivaca. U pitanju stan od 50kv sa norveškim radijatorima.

Ovaj je provereno dobar:

Midea odvlaživač MDDF-20DEN7-QA3​

Ne znam kako radi D20hw, ali zadovoljni smo sa D12HW. Uz yetel kod i 18% u G kupljen za 17300 pre neki dan. Radi ok, lepo obara vlaznost, moji se iznenadjuju odakle izvuce toliku vodu.. ne koristimo ga po ceo dan vec po potrebi ( par puta dnevno ) palimo jer majci smeta to duvanje i podizanje prasine i grinja kako ona kaze. Zadovoljno smo, mada bi bilo dobro da je malo tisi, deklarisan je na 40db.

Ne znam kako radi D20hw, ali zadovoljni smo sa D12HW. Uz yetel kod i 18% u G kupljen za 17300 pre neki dan. Radi ok, lepo obara vlaznost, moji se iznenadjuju odakle izvuce toliku vodu.. ne koristimo ga po ceo dan vec po potrebi ( par puta dnevno ) palimo jer majci smeta to duvanje i podizanje prasine i grinja kako ona kaze. Zadovoljno smo, mada bi bilo dobro da je malo tisi, deklarisan je na 40db.
Da li izbacuje hladan vazduh i kakobse pokazao oko sušenja veša? Potrosnja stvarnih 200w ili kao sto sam procitao negde 450w

Koja je potrosnja ne bih znao. Da, izbacuje hladan vazduh, a sto se tice vesa ima opciju ali je nisam probao, ne susim ves u kuci.

Čitam ove silne poruke i vrti mi se u glavi, taman se odlučim za jedan pa onda drugi iskoči, pa treći... 😵‍💫

Stan mi je 35m, kuhinja sa dnevnom i odvojena spavaća. Budući da je loše izolovan (i još grejanje po utrošku) ne možemo da podignemo temperaturu. Kao rezultat imamo kondeza na prozorima redovno (kapljice, brišemo ih stalno), kao i u ćoškovima parketa i na zidovima buđ (nije uvučena u zid doduše). Veš sušimo na terasi, a kada se osuši unesemo da se ugreje malo.

Moje pitanje je: da li je ovaj Midea MDDF-20DEN7-QA3 (koji se najviše pominje) adekvatno rešenje za ovu situaciju i kvadraturu? Ili je overkill? Ili pak nedovoljan?
Ili je sada aktuelan neki drugi uređaj?
Bitno mi je da NE hladi prostor, ne mora ni da greje, samo neka ne hladi 😄

Bilo kakvi predlozi su dobrodošli :coffee: Hvala :)

Poslednja izmena:
Kompresorski odvlaživači ne izbacuju hladan već mlak vazduh. Greju prostoriju u kojoj su. Midea MDDF-20DEN7-QA3 pritom troši oko 220-230 W. Evo uključio sam je malopre kod mene u sobi... za nekih pola sata rada podigla je temperaturu za 1 stepen.
@ondemand
Biće više nego dovoljna za tu kvadraturu. Mi je koristimo svakodnevno za sušenje veša koji ne ide u sušilicu, u kuhinji, u kupatilu itd... svuda u stanu gde vlaga ode iznad 55-60%. Od prošle jeseni kada smo je kupili buđi više nema nigde u stanu.

Prilozi

• kk.jpg
    kk.jpg
    95.8 KB · Pregleda: 21
  • download (1).png
    download (1).png
    31.2 KB · Pregleda: 21
Kompresorski odvlaživači ne izbacuju hladan već mlak vazduh. Greju prostoriju u kojoj su. Midea MDDF-20DEN7-QA3 pritom troši oko 220-230 W. Evo uključio sam je malopre kod mene u sobi... za nekih pola sata rada podigla je temperaturu za 1 stepen.
@ondemand
Biće više nego dovoljna za tu kvadraturu. Mi je koristimo svakodnevno za sušenje veša koji ne ide u sušilicu, u kuhinji, u kupatilu itd... svuda u stanu gde vlaga ode iznad 55-60%. Od prošle jeseni kada smo je kupili buđi više nema nigde u stanu.
Ali ovaj zvuk je bas iritantan kao neka mećava da bije. Bilo bi dobro da neko snimi zvuk rada Hisense D20HW?

Sve zavisi kako kome sta smeta. Ja smatram da imam najgori oblik loseg sna. Svaku noc se budim, nekad i po 2 puta, najmanji zvuk me probudi. Npr rucni sat sa sekundaricom cujem i smeta mi, zidni da ne spominjem, kosmija pusti vodu 2 sprata ispod mene i probudi me itd, medjutim zvuk rada klime ili odvlazivaca i tako ti konstantni sumovi isti me uspavaju, cak sta vise uguse mi te neke iznenadne promjenjive zvukove koji me inace bude

Meni je prvih dana bio bučan u odnosu na stari odvlazivac. Sad sam navikao, ne smeta mi uopšte. Spavam čak i sa klimom.

Uzeo pre nedelju dana Hisense D16CW, i ne znam zašto se slabo spominje ovde. Mislim da je odličan kompromis za sve koji se razmišljaju da li model 12 ili 20.

Nazad
Vrh Dno