Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Od kako sam ugradio vise klima nikad nisam imao problema da nesto ne mogu da postignu. Testirano na -17C.

Koliko ih imaš ? Ja skoro dodao još jednu i osetno je toplije svuda.

I kod mene ovde bili losi uslovi od 21:00 krenula 0c pa preko noci i do -5c
Amber odradio 3 DF... Muse 5 DF po grafikonu u App...
Neki ljudi kao da se plase od DF pa normalna pojava :)
Sta ja treba sto Amber 3 DF odradio da koknem jos 2 u otvoreni 60m2? Na svaki zid po jedna :LOL:
Lagano sve ona to odradi i vozi dalje na 24c

Muse bas brzo od radi DF 5-6min nekad i 8min a Amber treba po 12-15min

Poslednja izmena:
Ja bi ipak rekao da nije do vremena ( ok ima i toga ali... ) vec do klime. Ako uzmemo u obzir da je klima prilagodjena koliko toliko kvadraturi. Neznam dali jos ko ima nezgodne uslove kao ja ali ako igdje ima vlage i magle onda ima kod mene. Haj ok gdje nema izolacije pa se klima pati... To na stranu, mislim da je ipak do klime koliko cesto radi df

Kod mene u 60m2 do 0c odrzava Amber 9 Premium na 580w a na -5c preko noci vukla 750-850w... Samo grejac tacne vuce oko 80-90w to sam primetio...
Ne verujem da se pati sto ovo nije ni pola koliko moze da povuce
Ja bi rekao da je to skroz ok za takav prostor bez izolacije :)
I DF bio od prilike na svaki 3sata

Evo kod mene u 60m2 do 0c odrzava Amber 9 Premium na 580w a na -5c preko noci vukla 750-850w... Ne verujem da se pati sto ovo nije ni pola koliko moze da povuce
Ja bi rekao da je to skroz ok za takav prostor bez izolacije :)
I DF bio od prilike na svaki 3sata
Iz toga razloga sam naveo bas ako su uslovi ok, znaci kvadratura "izolacij" itd. Realno ruku na srce al 60m2 sa tom potrosnjom je savrsenstvo. Ako sagledas da one nekadasnje kvarcne peci imaju 3grijaca po 1kw sto bi u prevodu znacilo da ti pa i svi ostali se griju na pola tog grijaca, mislim jednog 🤣🤣
Sad zamisli da stavis 15cm stiropor, ususkas sve okolo... Moji jos gase ali izbacicu potrosnju kad zahladni pa ostave klimu stalno upaljenu. Kod njih je oko 60m2 cini mi se takonnesto, mozda 65kvadrata pa da vidis kako fino prede.
Neko je takodje upitao za vikendicu ( ne moju vec bi taj nekon grija ) koliko moze naj nize da se spusti i kako trosi pa evo i nekih pocetnih rezultata, nikad nisam spustao ovako nisko ali me nema tamo pa da netrosi akupu struju. Posto nisam na vikendici i neznam kad cu stici grijem na 13c. Navodno kad krene opadati temp ispod krene i vlaga u kuci tako da sam ostavio 13c da bude. Izolacija losa, uslovi losi i evo potrosnje za sada.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-18-16-55-26-927_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2024-11-18-16-55-26-927_com.coolkit.jpg
    51.2 KB · Pregleda: 173
Poslednja izmena:
Sad zamisli da stavis 15cm stiropor, ususkas sve okolo...
Bice i izolacija ali tek kad se i krov ceo menja onda sve od jednom... Dzabe sad da odradim izolaciju pa za neke 3-5godine krov(svakako planiram)... Bolje sve od jednom pukni muski €€€ i zavrsio si posao :)

Bice i izolacija ali tek kad se i krov ceo menja onda sve od jednom... Dzabe sad da odradim izolaciju pa za neke 3-5godine krov(sto svakako planiram)... Bolje sve od jednom pukni muski €€€ i zavrsio si posao :)
Odo malo u of ali neki dan sam postavljao instalaciju za jedno potkrovlje gdje se radio krov. Kad su sve zavrsili, znaci kamena vuna l, para propusna folia, trake oko prozora ljud postavili ventilator sa vakum metrom. Ako sta suplje pokaze kazaljka. Odusevio sam se koliko jednostavno izolacija uradjena, mislim na potrkovlje a jeftino i kvalitetno.

Posle će Gree da radi kao on-off ne stavljaj izolaciju 😁

Valja li MDV All Easy Pro 12 za grejanje 30ak m2 dobro izolovanog i ušuškanog stana?

Po netu sam čitao neka pozitivna iskustva. Vidim da ima SCOP 3.8 - da li je to malo?

Ne znam više ni šta da uzmem iako mi budžet ne predstavlja neki problem, recimo do 100k. Hvala!

Valja li MDV All Easy Pro 12 za grejanje 30ak m2 dobro izolovanog i ušuškanog stana?

Po netu sam čitao neka pozitivna iskustva. Vidim da ima SCOP 3.8 - da li je to malo?

Ne znam više ni šta da uzmem iako mi budžet ne predstavlja neki problem, recimo do 100k. Hvala!
To je greska, ima scop 4.6 sto je odlicno.

Prilozi

• 9EACEC5D-BEEA-43FC-868E-875AF84B247E.png
    9EACEC5D-BEEA-43FC-868E-875AF84B247E.png
    184.9 KB · Pregleda: 76
Ja bi ipak rekao da nije do vremena ( ok ima i toga ali... ) vec do klime. Ako uzmemo u obzir da je klima prilagodjena koliko toliko kvadraturi. Neznam dali jos ko ima nezgodne uslove kao ja ali ako igdje ima vlage i magle onda ima kod mene. Haj ok gdje nema izolacije pa se klima pati... To na stranu, mislim da je ipak do klime koliko cesto radi df
Iskljucivo je do vremena.

Spoljna temperatura je veceras 1C, juce je bila 0C i veceras je magla recimo upola kao juce. Rezultat, juce je ledilo za 30-40min klimu, danas nema opste leda na klimi. Ono juce je zaista bilo neobicno lose vreme.

Midea Extreme 12btu za te pare i SCOP 4,6 isto kao moze do -25
I kod mene ovde bili losi uslovi od 21:00 krenula 0c pa preko noci i do -5c
Amber odradio 3 DF... Muse 5 DF po grafikonu u App...
Neki ljudi kao da se plase od DF pa normalna pojava :)
Sta ja treba sto Amber 3 DF odradio da koknem jos 2 u otvoreni 60m2? Na svaki zid po jedna :LOL:
Lagano sve ona to odradi i vozi dalje na 24c

Muse bas brzo od radi DF 5-6min nekad i 8min a Amber treba po 12-15min
Muse i Pular bese slične klime?
Ako je tako to i nije loše

Muse i Pular bese slične klime?
Ako je tako to i nije loše
Muse je jaca od Pular ali imaju slicne mane :LOL:

Spoljna temperatura je veceras 1C, juce je bila 0C i veceras je magla recimo upola kao juce. Rezultat, juce je ledilo za 30-40min klimu, danas nema opste leda na klimi. Ono juce je zaista bilo neobicno lose vreme.
Ma vreme mnogo utice na klime evo kod mene od skoro 20:00 = 0c evo sad vec -1c, vlaznost 85% sa sad obe klime(Amber i Muse) jos suve...

Prilozi

• Screenshot_20241118-220634~2.png
    Screenshot_20241118-220634~2.png
    46.1 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20241118_205512.jpg
    IMG_20241118_205512.jpg
    62.8 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20241118_205934.jpg
    IMG_20241118_205934.jpg
    88.2 KB · Pregleda: 134
Da li su nosači unutrašnje jedinice standardizovani po pitanju dimenzija ili ne?
Imam rupe u zidu od prethodne klime što sam reklamirao, pa razmišljam nešto da li će moći da se iskoriste ili moraju nove da se buše.

Da li su nosači unutrašnje jedinice standardizovani po pitanju dimenzija ili ne?
Imam rupe u zidu od prethodne klime što sam reklamirao, pa razmišljam nešto da li će moći da se iskoriste ili moraju nove da se buše.
Ja kad sam Gree Bora(on/off) menjao za Gree Muse Comfort koristili smo iste rupe za unutrasnju...

Ali zaboravio sam da kazem kad sam Vivax Cool menjao za Gree Bora morale nove rupe za unutrasnju :)

Ajoj da vidite kako modulira moja on/off klima, spusta do 1100W, kamo srece da ima iFeel:ROFLMAO:. Salu na stranu Galanz dinosaurus odlicno greje, mrzne napolju i ode u defrost svakih sat ipo-dva. Okuje se fino ledom, ali sve odledi do zadnje kapi vode ne ostavi nista..

Muse je jaca od Pular ali imaju slicne mane :LOL:

Ma vreme mnogo utice na klime evo kod mene od skoro 20:00 = 0c evo sad vec -1c, vlaznost 85% sa sad obe klime(Amber i Muse) jos suve...
Kod mene je trenutno -1C i 100% relativna vlaznost vazduha i naravno cim je dostiglo 95-100% umesto 90% (tada je bilo cisto sace izmenjivaca) pocelo je da se hvata inje. Napolju je dosta gusta magla. Situacija se bukvalno promenila u 30 minuta. Zaista najveci problem jeste velika vlaznost uz temperaturu u minusu. Dobitna kombinacija za stvaranje inja na isparivacu. Juce je 4x radila defrost, veceras 1x za isto vreme tj. do nekih 22:30.

Solarna elektrana pustena u rad 20.09.2024. a grejem se na klime od 2011.

Koliko ti potrose majke ti dnevno kw sve klime?😂
Ne znam sad nisam pratio, spic potrosnje kuca je imala oko 50kW na dan (-15C) i imao sam stare masine za pranje i susenje, ove godine uzeo nove pa manje trose.
Prosla sezona je bila 325e ukupno (za grejanje).

Solarna elektrana pustena u rad 20.09.2024. a grejem se na klime od 2011.

Ne znam sad nisam pratio, spic potrosnje kuca je imala oko 50kW na dan (-15C) i imao sam stare masine za pranje i susenje, ove godine uzeo nove pa manje trose.
Prosla sezona je bila 325e ukupno (za grejanje).
Nije strasno onda,mislio sam da je mnogo vise😂

Energiju ne troše klime nego objekat. Dodavanje dodatnih uređaja najčešće dovodi do pada potrošnje jer se klime onda manje forsiraju pa rade u efikasnijim opsezima.

Energiju ne troše klime nego objekat. Dodavanje dodatnih uređaja najčešće dovodi do pada potrošnje jer se klime onda manje forsiraju pa rade u efikasnijim opsezima.
Ovo mogu da potvrdim iz iskustva. Jer kad preopteretis klimu da greje u vecoj prostoriji ona zna da trosi duplo ako ne i troduplo vise nego kad bi imao dve na tom prostoru.

Logično zato što imaš veću površinu izmenjivača na prvom mestu, koristi se veća energija spoljnog vazduha.
Svaka prostorija jedna klima kao kod centralnog, da ima rezerve snage i nema zime.

Vrh Dno