Šta je novo?

Hardver Komp za grafičku pripremu?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Sirius9

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2007
Poena
525
Pozdrav,

trebaju mi neke smernice koje komponente gledati za jedan komp koji bi se koristio za grafičku pripremu (Adobe alati: Illustrator, Photoshop, InDesign, Lightroom..)

Komp je za firmu tako da cene sa KP nisu previše relevantne ali recimo da bi "vrednost" trebala da bude tu oko 1000-1300€ (bez monitora)

Malo sam gledao šta se drugima preporučuje (mada uglavnom se uzimaju gaming kompovi) i vidim da je preferiran AMD, Asrock,..
Ja sa AMD-om imam prilično "bljutavo" iskustvo tako da sam razmišljao u pravcu i7-mice, takođe sa Asrock pločama imam vrlo loše iskustvo, doduše davno
je bilo ali iskustvo je ostalo urezano pa bi njih gledao da izbegnem iako su se verovatno do sad popravili čim ih toliko guraju (ili je možda marketing, nebitno).

Neki generalni nacrt u mojoj glavi bi bio:
  • Intel i7 tipa 12700
  • Gigabite/Asus ploča sa adekvatnim soketom za dotični proc.
  • Ram 16-24GB DDR4/DDR5
  • M.2 1TB
  • HDD 2x4TB
  • neko kvalitetnije 80+ napajanje. možda seasonic ili neko povoljnije
  • grafiku apsolutno nemam pojma šta uzeti jer nisam u gejmingu pa ne
znam šta ima dobre performanse a ne košta kao bubreg, bitno je da ima dva HDMI izlaza (ili dva displej porta) jer se kače dva monitora na nju.

Ram, ssd i hdd uvek mogu da se uzmu manji da bi računica u startu bila povoljnija pa se posle dokupe po potrebi mada svi znamo da bilo kakav
upgrade uvek izađe skuplje nego da se u startu sve uzme u potrebnoj količini ali pošto firma plaća gledam da inicijalna investicija bude koliko toliko
prihvatljiva.

Hvala unapred

Pozdrav,

trebaju mi neke smernice koje komponente gledati za jedan komp koji bi se koristio za grafičku pripremu (Adobe alati: Illustrator, Photoshop, InDesign, Lightroom..)

Komp je za firmu tako da cene sa KP nisu previše relevantne ali recimo da bi "vrednost" trebala da bude tu oko 1000-1300€ (bez monitora)

Malo sam gledao šta se drugima preporučuje (mada uglavnom se uzimaju gaming kompovi) i vidim da je preferiran AMD, Asrock,..
Ja sa AMD-om imam prilično "bljutavo" iskustvo tako da sam razmišljao u pravcu i7-mice, takođe sa Asrock pločama imam vrlo loše iskustvo, doduše davno
je bilo ali iskustvo je ostalo urezano pa bi njih gledao da izbegnem iako su se verovatno do sad popravili čim ih toliko guraju (ili je možda marketing, nebitno).

Neki generalni nacrt u mojoj glavi bi bio:
  • Intel i7 tipa 12700
  • Gigabite/Asus ploča sa adekvatnim soketom za dotični proc.
  • Ram 16-24GB DDR4/DDR5
  • M.2 1TB
  • HDD 2x4TB
  • neko kvalitetnije 80+ napajanje. možda seasonic ili neko povoljnije
  • grafiku apsolutno nemam pojma šta uzeti jer nisam u gejmingu pa ne
znam šta ima dobre performanse a ne košta kao bubreg, bitno je da ima dva HDMI izlaza (ili dva displej porta) jer se kače dva monitora na nju.

Ram, ssd i hdd uvek mogu da se uzmu manji da bi računica u startu bila povoljnija pa se posle dokupe po potrebi mada svi znamo da bilo kakav
upgrade uvek izađe skuplje nego da se u startu sve uzme u potrebnoj količini ali pošto firma plaća gledam da inicijalna investicija bude koliko toliko
prihvatljiva.

Hvala unapred

To je ok, samo što je taj Intel lošija kupovina u smislu "futureproof" u odnosu na AMD AM5 varijantu.
Staro iskustvo sa AMD i ASRock više ne pije vodu, situacija se poprilično obrnula, ASRock kao podfirma Asusa trenutno pravi bolje ploče od njih, bar za AM5.. nije stvar marketinga, nego je stvarno tako.

Trenutna bestbuy grafička koja " ne probija budžet " je RX 6700XT 12GB, ako baš mora Nvidia onda verovatno neka 3060Ti 12GB.
Napajanje koje je trenutno bestbuy - verovatno Seasonic Focus GX850W Gold za 100e od mađara, ima 3x8pin i čak 12VHPWR uključen, 10 godina garancije ( mada njihove ).

Imaš li neki konkretan AMD u vidu, zaista ne znam kako idu generacije kod njih, kod intela i3, i5, i7, i9...
Vezano za "futureproofing", sudeći prema dosadašnjoj dinamici upgrejda računara koja se svela isključivo na dodavanje diskova eventualno memorije, rekao bi da je safe to say da je taj element nebitan, sigurno se procesor neće menjati.

Imaš li neki konkretan AMD u vidu, zaista ne znam kako idu generacije kod njih, kod intela i3, i5, i7, i9...
Vezano za "futureproofing", sudeći prema dosadašnjoj dinamici upgrejda računara koja se svela isključivo na dodavanje diskova eventualno memorije, rekao bi da je safe to say da je taj element nebitan, sigurno se procesor neće menjati.
Pa od AMD-a verovatno neki 7900X, oko 290e kod mađara, a 12700 je oko 200e.. Stim što je AMD i poprilično jači, i ima će više naslednika, " futureproof " kupovina.

Poslednja izmena:
Intel, AMD...manje bitno u principu..po meni je ok i Ryzen 7600 (Ilustrator ti je i dalje single core aplikacija recimo..) Generalo Adobe jako loše optimizuje aplikacije (bar ove za pripremu i dizajn , ali može im se...)

Ono što je bitno:

Ploča sa dobrom naponskom i 4 mem slota. Po mogućstvu i 3 M2 slota. Ploča je možda i najbitnija kako bi posle mogao da radiš apgrejd, ako u startu nemaš za sve što je potrebno.

64GB RAMa (16GB je smešno malo). Što brži, to bolji naravno, lično ne bih išao ispod ddr5/6000/ c32. U startu minimum 32GB pa ćeš dodati.

M2 disk za sistem i aplikacije, (512GB)
M2 disk za scratch (512GB). Ovaj je prilično bitan, ali možeš ga dodati i naknadno ako u startu ne upada u budžet.
SSD/M2 disk za radne fajlove (ja recimo ovaj koristim externi 1TB M2 koji kačim preko usb-c 10Gbps, pošto nosim radne fajlove sa sobom ponekad posao/kuća).
Mehanički hdd (4TB ili koliko misliš da će trebati) za storage poslova / backup.
Za grafiku sam pre za NVidiu zbog CUDA jezgara, koje Adobe više voli navodno.
Taj 3060Ti je ok. Minimum neki 1660 Super/Ti (dobre su što malo troše pa može da ide i slabije napajanje). Od amd bar neki rx6600..
Stavi i drajvere prilagođene za kreativce a ne za gejmere (Nvidia Studio drivers).

Mada na kraju sve zavisi i od tipa posla i zahtevnosti fajlova, ja sam do nedavno većinu poslova sasvim lepo radio na i7 4790k i 32GB Rama, i Adobe CC 2019. Radim ovaj posao bezmalo 25 godina :)

Poslednja izmena:
Posto radim u marketinskoj agenciji preko 10 godina, za taj posao sluze nVidia Quadro i AMD FirePRO graficke karte.
To su karte namenje za taj posao i mnogo bolje i brze rade nego te gejmerske.
Banalan primer FirePRO stara karta od 2GB ddr5 brze sve odradi nego RX 570 4GB na jacem racunaru.
Tako da moj predlog da batalis te karte i uzmu se karte namenjene za posao jer je za firmu.
Da uzimas za kucu pa i ajde da mozes da se igras, ovako nema smisla.
Jedino sto takva karta kosta od 4GB oko 50.000 dinara, pa na vise ali i ta sa 4GB bolje i brze ce odraditi nego jace gejmerske.

Za grafiku sam pre za NVidiu zbog CUDA jezgara, koje Adobe više voli navodno.
Taj 3060Ti je ok. Minimum neki 1660 Super/Ti (dobre su što malo troše pa može da ide i slabije napajanje). Od amd bar neki rx6600..

ovo je klasino nepoznavanje materije. Pročitaj post od člana @filni . Quadro karte rade, za svoju namenu, i do 10 brže od najbrže AMD ili Nvidia kartice.

Poslednja izmena:
To je važilo ranije, mislim da je sada situacija potpuno drugačija, proverite 2024 stanje stvari :)
Jedina kartica koja mu upada u budžet od takvih je T1000 koja je u principu cut-down verzija GTX1650 i znatno je slabija za sve poslove od 3060Ti, rendering, photoshop ili bilo šta slično.

3060ti 4864 CUDA Cores 12GB,
T1000 896 CUDA Cores 8GB.

Samo sto su te quadro karte skupe a ove jeftine i nisu isplative i slabije su od gejming varijanti u istom budzetu.
Ako firma placa samo napred RTX 4000 Quadro ali ako te ogranicavaju budzetom za ove stvari gore koje si naveo ce 3060 raditi super, i vise ce ti znaciti bolji CPU, vise rama i dobar NVME.

U sustini mozes da iskopiras moju konfiguraciju ako bi isao na jeftiniju intel varijantu.
Umesto 3080ti stavis 3060 12GB i ako zelis dodas jos rama.
Mozes da uzmes DDR5 verziju ploce i stavis DDR5 ram ako zelis, ja nisam mogao da opravdam prodavanje starog zarad zanemarljivog dobitka u performansama.
Radim u lightroom-u i davinci resolve-u najvise.
Nemam nikakvih zamerki, sve radi savrseno i odlicnom brzinom.

Ako ces na AM5 varijantu onda nista ispod 7900x nemoj gledati jer je 7900x za 7-10% brzi u puget benchu Adobe programa u odnosu na ~30% jeftiniji i7 12700.
Takodje racunaj da je ram skoro pa duplo skuplji za AM5 platformu ako ces ici na DDR5 a to svakako moras sa AM5.

Samo sto su te quadro karte skupe a ove jeftine i nisu isplative i slabije su od gejming varijanti u istom budzetu.
Ako firma placa samo napred RTX 4000 Quadro ali ako te ogranicavaju budzetom za ove stvari gore koje si naveo ce 3060 raditi super, i vise ce ti znaciti bolji CPU, vise rama i dobar NVME.

U sustini mozes da iskopiras moju konfiguraciju ako bi isao na jeftiniju intel varijantu.
Umesto 3080ti stavis 3060 12GB i ako zelis dodas jos rama.
Mozes da uzmes DDR5 verziju ploce i stavis DDR5 ram ako zelis, ja nisam mogao da opravdam prodavanje starog zarad zanemarljivog dobitka u performansama.
Radim u lightroom-u i davinci resolve-u najvise.
Nemam nikakvih zamerki, sve radi savrseno i odlicnom brzinom.

Ako ces na AM5 varijantu onda nista ispod 7900x nemoj gledati jer je 7900x za 7-10% brzi u puget benchu Adobe programa u odnosu na ~30% jeftiniji i7 12700.
Takodje racunaj da je ram skoro pa duplo skuplji za AM5 platformu ako ces ici na DDR5 a to svakako moras sa AM5.
Mislim da je 3060ti bolja kupovina od 3060, na KP je po 20e razlike u ceni.. Ima 1300 cuda cores više.

DDR5 ram i nije tako skup više, G-Skill CL30 6000mhz 32GB Kit je oko 100e.. za premium kit i nije tako skupo, verovatno neki CL40 5000mhz ima i za manje, DDR4 premium kit takođe nije jeftin i drži jaku cenu.

Ali on nece kupovati na KP pretpostavljam jer firma placa tako da je na eponudi razlika izmedju najjeftinije 3060 12GB i 3060ti ~10.000 RSD.
Ako ima mesta u budzetu nakon svega onda naravno da jeste bolja kupovina ali ako mora da zrtvuje procesor ili ram za to onda bih pre isao na 3060.

Razlika u ramu je na 64gb oko 8000 RSD sto nije strasno. Nisam primetio da je toliko pala cena DDR5, bilo je i vreme.

ovo je klasino nepoznavanje materije. Pročitaj post od člana @filni . Quadro karte rade, za svoju namenu, i do 10 brže od najbrže AMD ili Nvidia kartice.
Druže, zaostao si verovatno u 2015. godini :D

Druga stvar, kakav Quadro, čovek je očigledno početnik a vi mu prepporučujete karticu koja "jede" 50 posto budžeta ;)

za ovo si 100% u pravu, ali ne verujem da se promenila situacija u korist desktop grafičkih kartica.
Promenila se, znam dosta fotografa/videografa i svi imaju gejmersku GPU, 3060TI je jača od T1000,
u rangu je sa A2000 koja pogledaj koliko košta nova na KP, tipa 600e ako se ne varam.

Evo da dodam par informacija:
- komp jeste za firmu i ja bi jako voleo kada bi mogla da se uzme dedicated grafička međutim ovo je privatna firma, mogućnost da uzmem novi komp sam dobio samo zato što je direktor imao priliku da sedi pored mene, gleda u monitore i čeka dok 8 godina star komp kojeg trenutno koristim, odradi posao koji je trebalo "odmah" poslati na štampu, i to je tako potrajalo jedno sat vremena pa više nije imao strpljenja da gleda :D da nije gledao a ja predložio kupovinu novog kompa bilo bi "a šta fali onom što imaš?". Btw. da ovde dodam, moj komp je po performansama bolji od 90% ostalih kompova u firmi tako da to puno govori.
Neko je pitao gde guši?
Guši kad radim sa fajlovima koji imaju po više stotina a ne retko i više hiljada sitnih vektora (par primera: lišće, trava).
U kompove se generalno OK razumem ali tržište grafićkih kartica uopšte ne pratim jer nisam gejmer (povremeno odigram poneku FPS ali i to je retka prilika, jednostavno me to ne zabavlja) a tržište je vrlo dinamično, novi modeli izlaze kao pečurke i treba posvetiti ozbiljno vreme da bi se to pratilo.
U skladu s tim ni skorašnje (tipa 2-3-4 godine) promene na tržištu procesora nisam pratio, moje kućne potrebe bi pomenuti i7 12700 bez problema zadovoljio i bio bi vrlo srećan tim izborom ali ovde ipak gledam da li mogu bolje performanse da se izvuku za isti novac.

U svakom slučaju samo nastavite da dodajete znanje :) ja pratim temu i za vikend ću da se posvetim istraživanju ponude konkretnih komponenti po domaćim firmama,
neke smernice sam već izvukao: više memorije, više slotova za M,2 diskove.

Hvala svima

Adobe Illustrator, neka starija verzija, od pre tipa 4-5 godina.
Radi odlično dok ne ubaciš nešto što ima par hiljada vektorčića, baš sam juče radio nešto što ima novogodišnje ukrase,
između ostalog girlande, neko je svako vlakno napravio kao poseban vektor/objekat i ništa nije grupisao ☠️

Pozdrav drugari,
evo nakon dužeg odsustva konačno sam se vratio ovoj temi i sastavljanju kompa. Evo dole komponenti koje sam izabrao,
čekam da mi dobavljač javi da li sve ovo može da nabavi i koliko bi koštalo...

AMD Ryzen 7 7700X
GIGABYTE B650M AORUS ELITE AX ICE (za vikend kad sam birao komponente ploča je bila dostupna, sad više nije 🤦‍♂️ )
KINGSTON DIMM DDR5 64GB 2x32
RAIDMAX Napajanje 800W Vortex RX-800AE-V
SAMSUNG 1TB M.2 NVMe MZ-V7S1T0BW 970 EVO PLUS (2 kom) (HDD 4TB već imam.)
GIGABYTE NVidia GeForce RTX 4060 8GB

osim ovoga trebaće još neko kućište, najobičnije, nebitno je, izabraću neko,
i cpu kuler, ovo će zahtevati malo istraživanja koji može da se nakači na tu ploču...

Btw, pogledao sam i ove profesionalne grafičke, cene su blago rečeno "srčani udar", A2000 je negde oko 2x skuplja od RTX 4060 a
poređenje performansi kaže da se ne isplati !
1733352698217.png

Diskutabilno je naravo, koliko je ovo poređenje (prvi link koji je google izbacio) merodavno ili tačno ali svakako pokazuje generalni
odnos ove dve grafičke, čak i da su im performanse potpuno identične (uz veću potrošnju kod 4060) razlika u ceni opet daje prednost
komercijalnoj kartici (4060). Za "duplo" veću cenu od A2000 bi se ipak očekivale barem 30-40% bolje performanse ako već ne
može da bude duplo bolja...

Napajanje nije toliko sporan element, u principu može bilo koje.
Kući imam seasonic GX-750 ali tu gde sam gledao nemaju modularna seasonic pa sam "ubo" neko drugo.
Ne znam šta to sad ide kao dobra kupovina a da je tu oko 6-7-8 hiljada!

Vrh Dno