Da se uključim u temu, Sony nisam nikad koristio ali jesam Nikon 16 godina i Canon poslednje dve.
Trenutno imam Nikon D5 i D750, dva objektiva za Nikon, 24-70 f2.8 i 24-120 f4. NIkon SB 900 + Nikon SB 910 x2.
Canon R6 i R6 II, EF 24-70 2.8 II, EF 70-200 2.8 IS II, Canon RF 50 1.8 i Sigma Art 35 1.4. Godox V1.
Iskoristio sam ove akcije kod Josipovića i prošle godine kupio R6 a ove R6 II iako mi dvojka realno nije trebala, ali bila baš dobra cena pa nije moglo da se odoli

Plus 4 godine garancije.
Razlog što imam dva sistema jeste taj što sam pre 2-3 godine rešio da polako prelazim na milc, kupio Nikon Z5 pa posle toga Z6 II, radio malo sa njima, probao Canon R6, video koliko to bolje radi, naročito što se tiče fokusa, kupio R6 a Nikone Z prodao. Neko je napisao da je Z6 II polovan 1400 evra, ja sam moj prodao za 1200 sa 20K okidanja, stanje novog.
Što se tiče proslava...Kod nas (u mom kraju) se proslave još uvek fotografišu tako da se prodaju fotografije gostima. I mislim da to nikad neće potpuno izumreti i mislim da ću ja pre u fotografsku penziju nego će to zaživeti. Jednostavno niko ne pokušava to da promeni, onima koji prave veselje to odgovara jer ih manje košta, većini fotografa odgovara jer se uzme lepa para na gostima...Za vikend sam radio jedan rođendan bez prodaje i to je bila milina, nema jurnjave do radnje i nazad, izrade, frke da li će se sve stići na vreme...
Što se tiče opreme ja i dalje u sali koristim Nikon baš zbog te prodaje. Još uvek su fotke direktno iz aparata "bolje" (moje mišljenje) na Nikonu nego Canonu, kažem u sali, restoranu. Uglađenije su, gostima se više dopadaju, Nikon to nekako "bolje pegla". Zbog toga velika većina kolega u sali koristi Nikon. Tu nema vremena za bilo kakvu obradu, eventualno da se ispravi kadar ili nešto slično, slavlje počne u 5, u 9 gosti već idu kući, ima 300-500 ljudi a treba da se odradi slikanje sa mladencima, odštampa, podeli...Za to koristim D5.
Ovo važi za proslave gde se prodaju slike uveče. Druga priča je sa onim što se dostavlja mladencima, slavljeniku/ci. Tu se svaka fotka obrađuje tako da može Nikon, Canon, Sony...Šta kome više leži. Osim tog nazovi klasičnog poziranja ja sve radim Canonom. EF objektivi rade odlično na R seriji, bolje nego na DSLR Canonu. Nema potrebe za kupovinom RF objektiva u početku jer su preskupi, vremenom kad se zaradi ok. Eye focus kod Canona toliko dobro radi da bukvalno možeš gledati negde u daljinu i pritiskati okidač, samo da upakuješ mladence u kadar, da ih ne skratiš za glavu

.
E sad, obrada...Nidža napisa da mu za svadbu treba sat-dva, ja bih voleo kad bih to mogao, meni treba mnogo mnogo više. Nekako se još uvek nisam navikao na Canon fajlove, treba mi dosta vremena da ih sredim, da dobijem ono što želim. Presete koje sam koristio na Nikonu sam modifikovao ali i dalje to nije to, nešto mi fali. DSLR Canoni su po meni imali bolje fajlove (5D III, 6D), što direkt iz aparata što kao početna tačka za dalju obradu...Naročito mi teško dobiti boju kože, lica...kakvu želim. Canonov DPP najbolje "čita" raw ali je pakao koliko je spor tako da koristim Lightroom koji ima Camera matching profile ali mi kao što rekoh treba dosta vremena da dobijem to što bih hteo.
Čitam mišljenja da je lakše raditi sa Z8, Z9 raw-ovima, a pošto su sa njima konačno dobili fokus u rangu Canona i Sony-ja ja sam jedno vreme jurio da kupim Z8, da probam kako radi, pa ako mi se dopadne da prodam ceo ovaj Canon sistem i kupim Z objektive, ostavim samo D5 i Z8. Međutim nije naleteo nijedan polovan a ne daje mi se 3500 evra za nov, mnogo je