Šta je novo?

Fotografisanje, proslava, ff ili crop

Ono sto sam ja uspeo da nadjem listajuci forum, reddit i kroz diskusiju sa prijateljima koji se profesionalno bave fotografijom je da je skroz okej za pocetak da uzmem A7 III i Tamron 28-75 f2.8.
Pogledaj jos malo razliku izmedju 24 i 28mm. Tamron jeste dobar, manji je i jeftiniji od ostalih zumova ali 28mm nije dovoljno siroko, nije dzabe 24mm standard.
Za enterijer ce ti 24mm posebno biti koristan. Mada, mozes taj 28-75 kasnije da uparis sa 17-28.
Ja sam uzeo Sony 24-50mm 2.8 jer mi najvise odgovara za moj tip fotografije. Treba mi nesto vise od 35mm koji sam do sad koristio, ali ne zelim da vukljam velike zumove.
S druge strane Sony ima i 20-70mm koji je vrhunski objektiv koji sam takodje razmatrao i bio bi jos korisniji, ali F4 za low light ume da bude nategnut, bokeh je losiji i "busy".

Sto se tice Canona, imaju odlicne cene za R6II i R5 koji je ubedljivi best buy, ali njihova stakla su toliko skupa da sam odustao od te igranke. 35mm 1.4 kosta 200k!
Nikon takodje kida i presao bih na njega sigurno (ZF ili Z8) da su imali neki mali i brz zum kao sto ima Sony. Oni i dalje razvijaju ceo Z sistem i trebace im vremena, mada sa prajmovima kidaju vec sad.

Poslednja izmena:
Možeš da napraviš šta god poželiš naravno, ali je poenta da sa što manje edita postigneš najbolji rezultat. I moja žena je na početku po sat vremena odvajala po slici da napravi nešto idealno sa Photoshop-om (hajde ne sat vremena, ali dosta). Ali kada imaš jedan ili dva seta nedeljno, nekad i više, ne možeš da posvetiš više od recimo jednog radnog dana po setu za edit. A na setu imaš 300 slika minimum, ako je neko duže slikanje bude 1500-2000 slika. Samo da odvojiš slike za brisanje treba par sati.
Lightroom. Ne koristi se Photoshop za bulk edit. Možeš celu svadbu da središ za sat, dva, zavisi koliko slika želiš baš detaljno da središ maksimalno reprezentativno.

@beyondtime
Mislis da bi 28 bilo previše usko i za recimo rodjendane svadbe itd ili samo za slikanje nekretnina tj enterijera?

Sto se nikona tice, koliko sam video z5 i z6 su u cenovnom rangu a7iii ali imaju po 1 sd card slot a z6ii koji ima dva slota je od 1400e pa navise sto mi i ne ostavlja dovoljno mesta za objektiv i blic vec bih morao da žrtvujem na objektivu a ne vidim da je dovoljno vredno toga.
Takodje deluje mi da je daleko manji izbor objektiva a pogotovo polovnih za te nikone milcove.

28mm je po mom misljenju usko. Trebace ti sirina za grupne fotke.

Proizvodjaci prave 28mm zumove jer su manji, laksi, i samim tim jeftiniji, ali 24mm je standard svakog od njih i to ne moze da se porekne.
Mozes da pokrijes dogadjaje i sa 35/85mm, ali to je malo komplikovanije za pocetnika i zahteva dosta cimanja.

Znaci da onaj 35-150mm ispada iz price kao all in one resenje.
Mozda bolje onda da uzmem 28-75 tamrona i neki siroki prajm :/

35-150mm je sjajan objektiv ali je tegla, i mislim da ce ti vise koristiti nesto sire od 35 nego 105-150mm na njemu.

Sta bi ti uzeo konkretn za ovu svrhu?
Recimo budzet 1000-1500 za objektiv/e.

Pocni sa 24-70mm f2.8, posle ces dodadti 35mm f1.4. To ce ti zavrsiti 90% posla.

Ili mozda da krenes samo sa f1.8 prajmovima za pocetak... 35 i 85mm

Što ne ostaviš A6000, a uzmeš A7, pa slikaš sa 2 tela i 2 objektiva. 28/2 je jeftin a dobar za A7? Možeš i da obrneš.

Svakako ti treba rezervno telo za svaki slučaj, a uzgred može da pomogne kada nemaš vremena da šaltaš objektive. Ja sam u torbi uvek imao A5100 sa fisheye 8mm i to je sjajno bilo i na predstavama i na proslavama, jer obrće ekran, daš ljudima da rokaju selfije, ispadnu im omiljene slike posle.

Pocni sa 24-70mm f2.8, posle ces dodadti 35mm f1.4. To ce ti zavrsiti 90% posla.

Ili mozda da krenes samo sa f1.8 prajmovima za pocetak... 35 i 85mm
Sony prajmovi 35 i 85mm izadju oko 1000e, dok je zum 850e.
Vredi li cimanja menjanje objektiva u trku i da li bi uopste primetio neku razliku u kvalitetu izmedju prajmova i ovog sigma zuma 24-70mm?

Što ne ostaviš A6000, a uzmeš A7, pa slikaš sa 2 tela i 2 objektiva. 28/2 je jeftin a dobar za A7? Možeš i da obrneš.
Mislis na A7iii?
Na a6000 imam ~45mm FF ekvivalent prajm sto znaci ni tamo ni ovamo.
Mogao bih i tako ali bih onda morao uzeti neki jeftiniji prajm za A7iii.

Da li vredi cimanja, zavisi od tebe, nekome je to ok, nekome nije. Kad jednom, nadam se dobacis do f1.4 prajmova, imaces dva tela pa ce bti i manje cimanja.
Ja licno ne bih mesao krop i ff , pre svega sto a6000 i A7III imaju poprilicno razlicite boje, dok ti namestis da se mechuju fotke dva razlicita fotoaparata, bez obzira na to da li ces koristiti presete ili ne... Ne znam, meni ovo nije nikada leglo. kad god sam radio nesto ozbiljno, uvek samo sa jednim sistemom sam radio, nebitno sto sam u istom trenutku imao crop i ff.

Biće razlike između prajma i zuma ako slikaš kad je lošije svetlo, a i bolje će da izoluju subjekat od pozadine. Oštrina same slike je dobra na svim Sony staklima sad, sve to reže i više nego što je potrebno za svaku namenu.

Sa zumom je svakako lakše jer si brži. Ne znam šta slikaš i koliko si opušten. Ja zumove ne koristim sem 70-200/4, ali nigde ne žurim.

Hajde onda da kazemo da ostaje FF, krop ce leteti.

Ono sto me vuce ka zumu je upravo to da budem brzi, da mogu da uhvatim spontane fotografije, ne propustim momenat jer ne moram da trcim po sali itd.
Prajmovi su odlicni i svidja mi se sto mi daju vise svetla i bolji bokeh.
Mozda je i opcija da uzmem prajmove 35 i 85mm za A7iii i posle uzmem jos jedno telo.
Da li bi ta opcija bila bolja od jednog zuma?

Uzmi zum prvo, možda ti je bitnije da imaš slike, nego da su najbolje moguće.

Jako jeftin je 50/1.8, relativno jeftin 28/2 kao i 85/1.8, njih dodaj proizvoljnim redosledom. Iščitaj review kineza sa autofokusom, i to se pojavilo, možda jedan pored pouzdanog zuma može da ti rešava stvar.

Obrati pažnju za te ivente i gde su teški uslovi, da to konkretno staklo fokusira tako što otvara blendu. Neka jeftinija to kod Sony-ja ne rade (tj. bar ranije nisu radila, možda su sad nešto izmenili sa firmware i novim telima, ja sam tu skoro deset godina u zaostatku sa A7ii).

Obrati pažnju za te ivente i gde su teški uslovi, da to konkretno staklo fokusira tako što otvara blendu.
Uzeo bih onda Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ART ili Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II Art, da li oni radi tako?

Bez ljutnje ali mislim da malo letis. Zelis da se bavis fotografijom, slavlja, indoor, outdoor a gledas da jeftinije prodjes, sto je naravno OK ali te dve stvari su nespojive. Ljudi su ti rekli a to je klasika da ono sto moras imati kao minimum minimuma su dva tela i stakla 24-70 2.8, 35mm i 85mm nebitan otvor blende 1.8 ili manje. Na vencanju ukoliko ti se pokvari telo, uzimas drugo i nastavljas, takodje ako ode zoom, stavljas 35mm i nastavljas. Znas ti ces telo/staklo popraviti ali mladencima se taj dan nece vratiti. Ukoliko krenes sa jednim telom onda ne radi za novac. Savet ti je da ukoliko imas sve to isfinansirati krenes tim putem, u suprotnom, stedi novac i za tvoj hobi uzmes telo i ova tri stakla sto rekoh gore a kada mislis da si spreman, dokupis u startu jos jedno telo sa 70-200mm i neki wide, naravno dodatna oprema se podrazumeva i krenes sa pravljenjem love.
Ovo je prijateljski savet i da, kapiram te jer sam bio u istoj situaciji, imao 2k evra a trebalo mi 5. Stekaj se, jeste dugo kada pomislis ali veruj da godinu dana brzo prodje. Do tada fotkaj sa onim sto imas, nabijaj iskustvo i uzivaj u svojim fotkama.

Dada, znam sta mi je end game i otprilike cu gledati da dodjem do tog nivoa koji si opisao jako brzo.
Uzeo bih za sad jedno telo i jedan dva objektiva da mogu malo da se naviknem na njega i da se ucim i eventualno slikam nesto kao sto su deciji rodjendani, enterijeri itd. gde opet nije kriticno toliko ako mi rikne telo. Ako se to desi verovatno bih kroz pola sata mogao doci do drugog tela ili objektiva od prijatelja.

Sav novac koji bih zaradio od toga bi isao direktno ka finansiranju drugog tela i opreme jer stalan posao vec imam. Mislim da bih mogao za 6 meseci samo od ovoga da skupim za drugi set tela i objektiva jer se bavim i snimanjem fotografije/videa dronom i tu kapne nesto 😄

Najbitnije mi je bilo da cujem mišljenja vas iskusniji sta mi to tacno treba od opreme i koji bi mi bio cilj da znam da se organizujem sto finanskijski sto sa odlukama o kupovini i na tome hvala svima.

Da se uključim u temu, Sony nisam nikad koristio ali jesam Nikon 16 godina i Canon poslednje dve.
Trenutno imam Nikon D5 i D750, dva objektiva za Nikon, 24-70 f2.8 i 24-120 f4. NIkon SB 900 + Nikon SB 910 x2.
Canon R6 i R6 II, EF 24-70 2.8 II, EF 70-200 2.8 IS II, Canon RF 50 1.8 i Sigma Art 35 1.4. Godox V1.

Iskoristio sam ove akcije kod Josipovića i prošle godine kupio R6 a ove R6 II iako mi dvojka realno nije trebala, ali bila baš dobra cena pa nije moglo da se odoli :) Plus 4 godine garancije.
Razlog što imam dva sistema jeste taj što sam pre 2-3 godine rešio da polako prelazim na milc, kupio Nikon Z5 pa posle toga Z6 II, radio malo sa njima, probao Canon R6, video koliko to bolje radi, naročito što se tiče fokusa, kupio R6 a Nikone Z prodao. Neko je napisao da je Z6 II polovan 1400 evra, ja sam moj prodao za 1200 sa 20K okidanja, stanje novog.

Što se tiče proslava...Kod nas (u mom kraju) se proslave još uvek fotografišu tako da se prodaju fotografije gostima. I mislim da to nikad neće potpuno izumreti i mislim da ću ja pre u fotografsku penziju nego će to zaživeti. Jednostavno niko ne pokušava to da promeni, onima koji prave veselje to odgovara jer ih manje košta, većini fotografa odgovara jer se uzme lepa para na gostima...Za vikend sam radio jedan rođendan bez prodaje i to je bila milina, nema jurnjave do radnje i nazad, izrade, frke da li će se sve stići na vreme...

Što se tiče opreme ja i dalje u sali koristim Nikon baš zbog te prodaje. Još uvek su fotke direktno iz aparata "bolje" (moje mišljenje) na Nikonu nego Canonu, kažem u sali, restoranu. Uglađenije su, gostima se više dopadaju, Nikon to nekako "bolje pegla". Zbog toga velika većina kolega u sali koristi Nikon. Tu nema vremena za bilo kakvu obradu, eventualno da se ispravi kadar ili nešto slično, slavlje počne u 5, u 9 gosti već idu kući, ima 300-500 ljudi a treba da se odradi slikanje sa mladencima, odštampa, podeli...Za to koristim D5.

Ovo važi za proslave gde se prodaju slike uveče. Druga priča je sa onim što se dostavlja mladencima, slavljeniku/ci. Tu se svaka fotka obrađuje tako da može Nikon, Canon, Sony...Šta kome više leži. Osim tog nazovi klasičnog poziranja ja sve radim Canonom. EF objektivi rade odlično na R seriji, bolje nego na DSLR Canonu. Nema potrebe za kupovinom RF objektiva u početku jer su preskupi, vremenom kad se zaradi ok. Eye focus kod Canona toliko dobro radi da bukvalno možeš gledati negde u daljinu i pritiskati okidač, samo da upakuješ mladence u kadar, da ih ne skratiš za glavu :).

E sad, obrada...Nidža napisa da mu za svadbu treba sat-dva, ja bih voleo kad bih to mogao, meni treba mnogo mnogo više. Nekako se još uvek nisam navikao na Canon fajlove, treba mi dosta vremena da ih sredim, da dobijem ono što želim. Presete koje sam koristio na Nikonu sam modifikovao ali i dalje to nije to, nešto mi fali. DSLR Canoni su po meni imali bolje fajlove (5D III, 6D), što direkt iz aparata što kao početna tačka za dalju obradu...Naročito mi teško dobiti boju kože, lica...kakvu želim. Canonov DPP najbolje "čita" raw ali je pakao koliko je spor tako da koristim Lightroom koji ima Camera matching profile ali mi kao što rekoh treba dosta vremena da dobijem to što bih hteo.
Čitam mišljenja da je lakše raditi sa Z8, Z9 raw-ovima, a pošto su sa njima konačno dobili fokus u rangu Canona i Sony-ja ja sam jedno vreme jurio da kupim Z8, da probam kako radi, pa ako mi se dopadne da prodam ceo ovaj Canon sistem i kupim Z objektive, ostavim samo D5 i Z8. Međutim nije naleteo nijedan polovan a ne daje mi se 3500 evra za nov, mnogo je :)

Čitam mišljenja da je lakše raditi sa Z8, Z9 raw-ovima, a pošto su sa njima konačno dobili fokus u rangu Canona i Sony-ja ja sam jedno vreme jurio da kupim Z8, da probam kako radi, pa ako mi se dopadne da prodam ceo ovaj Canon sistem i kupim Z objektive, ostavim samo D5 i Z8. Međutim nije naleteo nijedan polovan a ne daje mi se 3500 evra za nov, mnogo je :)

Bio je jedan polovan pre mesec dana sa sve Z 24-70 2.8 S, prodao se za nekoliko sati 😆 isao sam da ga vidim i bio je kao nov, ali sam odustao jer je Nikonov zoom, iako sjajan, ogroman, izgledalo bi kao da sam nekom uperio bazuku u glavu. A Z8 je zver.

Sta bi ti uzeo konkretn za ovu svrhu?
Recimo budzet 1000-1500 za objektiv/e.
Uzeo bih Sigmu 24-70mm 2.8.

Meni treba oduzeti aparat, evo me trenutno gledam A7IV i opravdavam kupovinu polako :)

Bio je jedan polovan pre mesec dana sa sve Z 24-70 2.8 S, prodao se za nekoliko sati 😆 isao sam da ga vidim i bio je kao nov, ali sam odustao jer je Nikonov zoom, iako sjajan, ogroman, izgledalo bi kao da sam nekom uperio bazuku u glavu. A Z8 je zver.

Uzeo bih Sigmu 24-70mm 2.8.

Ma znam, čini mi se Dolovo kod Pančeva, čini mi se da je imao i 105 2.8 uz njega? Ako mislimo na isti. Otišao je odmah...Pratim i Nemačke oglase, pojavio se jedan sa ok cenom, tipa oko 3000, otišao odmah. Ovi ostali su skupi - 3300-3400...
Meni treba oduzeti aparat, evo me trenutno gledam A7IV i opravdavam kupovinu polako :)
Nisi jedini koji se tako ponaša, ja imam 4 tela a trebaju mi 2 max :D

Sacekaj jos malo, trebalo bi krajem novembra da najave A7V 😆 Ja sam presao na A7IV sa A7RII, hteo sam da uzmem A7RV ali cu razliku u ceni da ulozim u laptop.
A7IV je odlicna masina, mozda mu jos malo padne cena kad najave peticu, a i bice ga vise po oglasima.
Ma znam, čini mi se Dolovo kod Pančeva, čini mi se da je imao i 105 2.8 uz njega? Ako mislimo na isti. Otišao je odmah...Pratim i Nemačke oglase, pojavio se jedan sa ok cenom, tipa oko 3000, otišao odmah. Ovi ostali su skupi - 3300-3400...

Nisi jedini koji se tako ponaša, ja imam 4 tela a trebaju mi 2 max :D

Bas taj 😂 Vozio sam sat vremena do tamo, ali na kraju morao da odustanem...

Sacekaj jos malo, trebalo bi krajem novembra da najave A7V
Pa vidi, kako je krenulo ne bi me nista cudilo.
Sto vise gledam oglase sve vise i vise dizem cenu.
A7IV sam opravdao zbog boljih boja, 10bit videa i boljeg fokusa.
Hocu da se oprobam i u video pa hajde da kazemo da ima smisla..

Mogu da uzmem A7IV sa 5000sc star godinu dana,3 baterije i punjac, sigma 24-70mm 2.8, i blic za oko 2800e sto mi je okej. Probio sam budzet malo ali mislim da vredi?

Pa vidi, kako je krenulo ne bi me nista cudilo.
Sto vise gledam oglase sve vise i vise dizem cenu.
A7IV sam opravdao zbog boljih boja, 10bit videa i boljeg fokusa.
Hocu da se oprobam i u video pa hajde da kazemo da ima smisla..

Mogu da uzmem A7IV sa 5000sc star godinu dana,3 baterije i punjac, sigma 24-70mm 2.8, i blic za oko 2800e sto mi je okej. Probio sam budzet malo ali mislim da vredi?
Ja bih lično kupio Canon R6 II nov umesto polovnog Sony A7 IV, trenutno je bestbuy u mirorles full frame sferi.
Bio je skoro na akciji, ali trenutno je ja mislim oko 1600e nov, polovan verovatno može da se nađe za 1200e..
Ima bolju ergonomiju od A7 IV, ima bolji burst za sport, bolji lowlight, ima bolji video.. Jeftiniji.. Trenutno je najbolji odnos cene i kvaliteta.
Možeš uzeti EF adapter i koristiti starije objektive sa DSLR-a, ali jako kvalitetne. Za rezervno telo možeš kupiti neku jeftinoću od Canon DSLR-a.
Bez rezervnog tela nemoj da se upuštaš u bilo kakav ozbiljan posao.

I da, pošto je sada kasno da editujem poruku..
Tih 5k na shutter countu na A7 IV impliciraju da ima 90000000000h sati videa,
samo da znaš.. ne kažem da je to samo po sebi loše, ali to telo niko nije kupio sa Sigmom 24-70 da se prošeta Kalemegdanom i opali po koju slikicu.

ako uopšte razmišljaš o Canonu razmišljaj i o zatvorenom sistemu i preskupim Canon staklima.

Samo da javim da sam se odlucio za A7 IV i sigmu 24-70 2.8.
Hvala svima na pomoci i savetima!

Hvala, evo upravo sam uzeo u ruke da se igram posle prelaska silnih podesavanja i svega.
Prvi utisci su 10/10 ocekivano pa cemo videti dalje 😄
Sigma je pravi tenk od objektiva, mislim da je teska preko 800g ali radi pos'o samo tako.
1000028829.jpg

Nazad
Vrh Dno