Šta je novo?

Foto i video oprema Fotoaparat do 500 evra

Koji fotoaparat ili kameru kupiti?

pitomikesten

Poštovan
Učlanjen(a)
25.06.2024
Poena
55
Jurim fotic da se malo apgrejdujem posto sam godinama na point and click aparatima a skoro sam uzela neki Lumix bridge za 7.000 dinara. Za mirorless mislim da zaista nemam budzet trenutno, a i ne smatram da je DSLR zastarela tehnologija.
Skoro sam radila neku proslavu sa pozajmljenim Nikon D3200 i objektivom koji je dosao uz njega, jesu malo bucnije fotke na malo svetla, ali odradio je 100x bolji posao od ovih mojih, naravno svaki fotoaparat je apgrejd u odnosu na ove moje koje imam X Dakle, volela bih neki aparat da je makar klasu iznad tog Nikona.

Jedino sto mi koliko toliko upada u ovaj budzet a mogu polovno da nadjem je neki Canon 200d, telo i objektiv od 50mm za pocetak, svakako mi treba to, to mi je primarni objektiv koji hocu da uzmem. Da li postoji nesto bolje u okviru budzeta koji imam, vrlo moguce da sam propustila neki model?

Inace, najvise fotkam portrete, prirodu koliko mi aparat dozvoli i reportazice, rendom momente, nastupe, radionice, svasta nesto. Znaci treba mi aparat koji moze koliko toliko da ishendla ove stvari. Volim dinamicne scene najvise, da se nesto desava, pokret i spontanost.

E sad ako je moguce zaobisla bih diskusije kako su to zastarele stvari, kako nema dobrog aparata bez zveri od 2.000 evra i tako dalje. Zaista smatram da fotke pravi fotograf, a ne aparat, a prica o ceni i tehnologiji je rupa bez dna, kad krenes : a sto ne dodas jos ovoliko pa uzmes nesto bolje, to nema kraja, a i uvek ima nesto bolje... Stvarno sam uspevala da uhvatim strava momente i sa Coolpixom i Lumixom koliko god da su ograniceni - naravno da bi bile kvalitetnije fotke da je bolji aparat, ali daleko od toga da su krshina, lose, ruzne itd.

Rešenje
Ne vidim nigde da se spominje budzet...
Ja vec odavno ne pratim crop jer sam na FF zbog svadbarenja, ali ja bih gledao neki D7100/7200, nikonsku 35 1.8G i 50 1.8G.
Koliko se secam, a mislim da se nije nesto puno menjala situacija, mislim da Canon nema (ili nije imao) pandan po kvalitetu ulozeno/dobijeno ni za 35G ni 50G.
Samo sa 50icom se neces usreciti, pogotovo unutra.
Na kropu je to 85mm, taman za portretisanje, ali za unutra "predugacko".
Ako ne ta kombinacija, onda sigma 17-50 2.8 sa svasta i 50ica za protretisanje.
I racunaj da ce ti trebati blic....
Gledam ako moze do 500 nesto, po mogucstvu sa objektivom, da prodjem.
Ako cemo iskreno, nekako mi se pretraga suzila na Canon jer mi se po svemu jako dopao Canon EF 50mm f/1.8...
Kako nemas budzet za milc?
A6000 moze bas jeftino da se nadje i nabacis sigmu 50mm 1.4 na njega i tu si negde.
Ja bas to koristim i prezadovoljan sam a isto sam pitao na forumu ovde za preporuku u tom cenovnom rangu.
Ako ti nesto znaci ja sam uzeo a6000, sigmu tu, onaj 16-50mm što dolazi u paketu, 2 baterije, punjac i sd karticu za 600e.

Minus za mirorless je bio iskljucivo jer mi se cine jake cene cak i za polovnjake i one koji su dosta korisceni pa kad uracunam tu njihovu cenu i dodatno objektiv, izadje me malo vise ipak. Naravno, ako nadjem dobar dil definitivno ide u razmatranje jer mislim da taj Sony ipak bolje hendla situacije u kojima ima bas malo svetla. Sa druge strane ja sam nekako romanticna i DLSR imaju verovatno potpuno neopravdano posebno mesto u mojoj glavi XD I volim bre kad aparat ima malo neku glomaznost, ovi aparati kao oni mali digitalci nekad sto smo imali me odbijaju... 😀
Svakako sve sto sam gledala vezano za mirorless ili ne daj boze da je full frame je dooosta skupo i trenutno van mog dzepa.

Mirrorless...Fuji XT20 ili X-10 ima za te novce (300-350e su otprilike), i neki objektiv krsteni bi bio mozda stotinak preko, znaci u budzetu.. ali je autofokus gadna prica kod Fujija..ne znam sta da preporucim iskreno.

Why is Fujifilm X-T20 better than Canon EOS 200D?​

• 316 more focus points
    325vs9
Svakako 316x bolji od ovog sto sam ja htela XD Ima i malo veci senzor, trebalo bi da bude bolji u mracnijim uslovima...Bogami lepe fotke pravi, po ovome sto sam ja videla. Hvala, istrazicu! <3

Koje su opcije za objektive, u smislu kolicinski i cenovno? Za ove neke starije DSLR modele vidim mogu da se nadju dobri objektivi za okej novce, i to ulazi u razmatranje, da mogu da isprobavam malo, a da ne glodjem kosti ostatak meseca zbog objektiva...Sa ovima, ne znam kakav je slucaj.

Why is Fujifilm X-T20 better than Canon EOS 200D?​

• 316 more focus points
    325vs9
Svakako 316x bolji od ovog sto sam ja htela XD Ima i malo veci senzor, trebalo bi da bude bolji u mracnijim uslovima...Bogami lepe fotke pravi, po ovome sto sam ja videla. Hvala, istrazicu! <3

Koje su opcije za objektive, u smislu kolicinski i cenovno? Za ove neke starije DSLR modele vidim mogu da se nadju dobri objektivi za okej novce, i to ulazi u razmatranje, da mogu da isprobavam malo, a da ne glodjem kosti ostatak meseca zbog objektiva...Sa ovima, ne znam kakav je slucaj.
Generalno su skuplji, moze na aliekspresu nekad na akciji da se nadje TTartisan sa AF, nesto tipa 27mm 2.8, ja sam ga pazario sa mozda 80ak eura, nema carine barem meni nije bilo.

xc 35mm f2 imas za 160-170e polovan sa garancijom koliko vidim na kp, ali i kit lens je fenomenalan (18-55 cini mi se).

Sve zavisi, ako volis portrete, ulicnu fotografiju, mislim da ne moze bolje od tog 18-55, stvarno je top. Jeste skuplji, ali ako je verovati ovoj devojci, resava posao. Takodje ima dobrih portrait lensova i u Sigma taboru, a cene kako ko nadje, 200-300e, Fuji je generalno esoterija, kod nas su uvek Canon i Nikon bili nekako najzastupljeniji.

Ja vec odavno ne pratim crop jer sam na FF zbog svadbarenja, ali ja bih gledao neki D7100/7200, nikonsku 35 1.8G i 50 1.8G.
Koliko se secam, a mislim da se nije nesto puno menjala situacija, mislim da Canon nema (ili nije imao) pandan po kvalitetu ulozeno/dobijeno ni za 35G ni 50G.

Sad sam provalio da sam gore napisao u mom postu za sigmu da je 50mm.
Hteo sam da kazem 30mm, ne znam zasto napisah 50😄

Gledam ako moze do 500 nesto, po mogucstvu sa objektivom, da prodjem.
Ako cemo iskreno, nekako mi se pretraga suzila na Canon jer mi se po svemu jako dopao Canon EF 50mm f/1.8 STM objektiv, a nisam se sirila toliko na ostale pretrage da jurim koji mu je par kod drugih marki, jer mi se i ovako zavrtela glava od pretrage, istrazivanja, uporedjivanja XD
Ako imas da preporucis neki koji je tog tipa, moze i bolji a kompatibilan sa ovim Nikonima slobodno. Nikon mi ulazi u taj budzet skroz, a vidim da je bolji od ovog Canona koji mi je prvi pick.
Svakako kapiram da objektivi igraju veliku ulogu, jer mi za moj raspon interesovanja trebaju razliciti, svakako ce mi u buducnosti trebati i neki telefoto ali otom potom, za pocetak neki univerzalniji i 50ica za portretisanje. Zato i gledam da ne pucam bas mnogo na telo, ako cu vec menjati objektive...Ali naravno gledam da bude i nesto pristojno, ne vredi mi bas ni objektiv na neki totalni krsh. 😀

Nisam gledao cene tela, pri tom sam nikondzija, jedino znam da se cena nikonske 35 i 50 krece oko +-130e.
Za neki canon 35mm da je u toj ceni i kvalitetu, ne znam da li ima, bar nije bilo dok sam bio na cropu, mozda ce neki canondzija dati konkretan savet.

Ne ne, mislila sam da ti kao Nikondzija mozes da preporucis neki objektiv dobar za Nikon, posto sam ja istrazivala samo Kanon XD nekako sam se na to fokusirala, pa ne znam kakvi su Nikonski, ili neki koji su kompatibilni sa Nikonom, a cenovno svi su tu negde koliko sam uspela da vidim... Pa da bih uzela u obzir ovaj Nikon aparat koji si ti preporucio.

Razlike izmedju Kanona i Nikona po tvom misljenju? Koliko sam videla neko opste mnjenje je da razlika nema, nego sta ti preferiras, ali kapiram da nesto postoji, neka razlika...

Inace, prilazem link sa nekim fotkama, cisto za referencu sa cime ja radim sve ove godine i zasto sam u fazonu da je meni svakako maltene sve apgrejd sa ovoga na sta sam navikla XD Ovaj Nikon coolpix je toliko fotki ispucao za ovih 12 godina koliko ga imam (mozda i vise), da ja ne znam kako je on funkcionalan i dalje...

Nekim fotkama je grain namerno dodat, kvalitet je svakako grozomoran pogotovo na Nikonu, ali sa druge strane pod kojim uslovima su neke stvari fotkane jos i prolaze, ja verujem da je ovo njihov maksimum... Drugi aparat je Lumix, bolji od mog Nikona, ali svakako *****...XD

Poslednja izmena:
STo se tice razlika, zavisi s kim pricas.
Kad citas po internetu ispada da je gomili ljudi deda radio u R&D u jednom od tabora pa brane tabor do iznemoglosti, a sto se mene tice mislim da te nijedan nece sputavati u kreativnosti i koriscenju.
Ja sam licno krenuo sa nikonom jer mi je vise odgovarala ergonomija i tada je d80 imao wireless okidanje blica.
Sto se tice objektiva, to sam ti vec napisao. 35 i 50 G verzije.
Za malo univerzalnije sigma 17-50 2.8 os i 50g, a kad pretekne para onda i 35g.
Eventualno nikon 17-55, cini mi se da mu je cena sad bliza sigmi nego ranije.

Definitivno Sony, jer ostalima uvek nesto fali (najcesce autofocus).

Ali vidim po sampleovima s imgura gore da furas taj grainy fazon, tako da ako mozes da se 'mucis' i 'natezes' sa AF npr na Fujifilmovima, bice to dobra stvar, narocito ko preferira s receptima da se zeza i minimalno onda edituje u postu.

Recimo da sam skapirao da hoces APS-C senzor.
Polovan DSLR - Canon. Ima jeftinih objektiva i ceo sistem mislim da radi bolje od Nikona.
Polovan MILC - Samo Sony, ostali nisu ni blizu.
Paaa kapiram da su pun format i naravno veci senzor mnogo bolji i da mnogo stvari resavaju u startu, ali opet ono sto sam gledala je bas dosta skuplje od mog budzeta trenutno, mada od toliko pretraga po oglasima i generalno celog istrazivanja moguce da sam ispustila tako neku priliku za okej novac.

Definitivno Sony, jer ostalima uvek nesto fali (najcesce autofocus).

Ali vidim po sampleovima s imgura gore da furas taj grainy fazon, tako da ako mozes da se 'mucis' i 'natezes' sa AF npr na Fujifilmovima, bice to dobra stvar, narocito ko preferira s receptima da se zeza i minimalno onda edituje u postu.
E da, meni shum na fotkama generalno ne smeta osim ako nije bas grozno upecatljiv, neka kolicina mi ne smeta i nemam potrebu da sve bude upeglano kao staklo (lepo je, ali za sad nije neophodno). Vise me muci taj prokleti blur pri najmanjem nedostatku svetla zbog kojeg su se mnogi momenti propustili, na primer sa protesta 2021 sam uspela da izvucem samo par razumljivih fotki na Coolpixu bez blica (jer mu je blic grozan), mada znam da je to bas izvan svih njegovih mogucnosti pa nisam bila razocarana, ali opet bilo bi lepo da je tad postojao neki jaci aparat.

Nazad
Vrh Dno