Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2024)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Najblaže rečeno fenomenalan film koji uspeva kod mene svaki put da izvuče toliko različitih i čak dijametralno suprotnih emocija - od žala do besa i nazad, što samo pokazuje i dokazuje o kakvom vrhunskom delu se radi.
Više od tri sata filma mi prosto prolete za tren čak i na ponovljena gledanja što mi je za današnje filmove prosto nezamislivo.

Megalopolis

Ne znam šta bih rekao.
Vizija dekadencije carstva koje se raspada i lepo oslikava trenutno stanje Amerike dok vuče paralele sa starim Rimskim carstvom i pritom pokriva teme nezainteresovanosti mladih, korupcije, kulture otkazivanja, zbrka svega i svačega...
Dosta scenski lepih scena ali isto tako i gomila momenata gde pojma nisam imao da li je glavni lik lud, pijan i drogiran ili prosto njegova "genijalnost" čini na drugačije razmišlja i funkcioniše.
Gluma po meni sobra, Adam Diver klasika, u limitima onoga što je već pokazao, Šaja koga ne volim je imao interesantnu ulogu koju je lepo izneo, Odri Plaza sa njenim čudnim očima koju pamtim iz Parkova i rekreacije ovde ima neku ulogu koja je pandan Jovane Jeremić. Dosta paralela i sa našim političarima, na momente kao da gledam prezentaciju Beograda na vodi...
Sam scenario je oni što ostavlja stvari klimavim, citati Šekspira, Marka Aurelija i drugih nisu dovoljni jer nema emotivne povezanosti sa likovima, trula caratva se ruše i film bi verovatno bio efektniji kao tragedija nego bajka koji je na kraju ispao.

Ipak, ocena od 5,5 na imdb je premala, lično bih komotno dao 7/10, film je daleko od dobrog ali ga naspram Marvela i sličnih gluposti vredi pogledati.Megalopolis

Ja za mojih 50 banki nikad nisam odustao da pogledam film pre nego što ga završim do samog kraja pa makar sve vuklo na to da je reč o teškom kršu - dešavalo se i da druga polovina donekle izvuče film kako bi na kraju dobio prelaznu ocenu.
Naravno, dešavalo mi se puno puta da se zapitam šta mi je uopšte trebalo da počinjem sa gledanjem filma ali kada sam već počeo da jedem "G" I počeo da gledam taj krš ješću ih do kraja - ako ni zbog čega drugog da prenesem impresije kako možda neko ko ne mora ne bi ponovio moju grešku.

50 banki ... pa ti si stariji od metulazema :D

Hint - "banka" = desetica

Ок, после мноооого чекања (не знам ни сам зашто) погледао сам филм Paris, Texas 9/10

Човече, какво ремек дело. Филм је јако спор и увлачи вас у причу маестрално, не бих ништа откривао онима који нису гледали али дефинитивно дебела препорука. Само ћу рећи да је последњих 20 минута филма нешто што мора да се изучава на сваком факултету драмских уметности. Оно је једноставно савршенство. Позиционирање глумаца, начин на који разговарају, улога огледала, говор тела... Једноставно перфекција. Када сам завршио филм једноставно сам морао да премотам и погледам поново. Режија је 10/10.
Pogledah i ja ovo remek delo. Scenario, rezija, gluma i fotografija 10/10.
Hvala za preporuku.

Blue Beetle (2023)
trebalo je da urade kako su i planirali u početku, film za striming. pokušali su da se dodvore latino-američkoj publici al' ne baš uspešno. previše prostora za takvog lika, jedan ovakav film je stvarno preterivanje. pa, Flash, koji je daleko poznatiji, nije imao toliko prostora u svom filmu. štaviše, u DC Showcase, u okviru DCUAOM, za tog lika je snimljen uradak od 16 minuta. da ne pričam o mešanju decenija, 90-e predstavljene kao da su 80-e
Susan Sarandon je pametno odgirala ovde, em je uzela pare za super-herojski film em je njen lik ubijen na kraju filma

kad već spominjem DCUAOM, odgledao sam i ovogodišnju trilogiju Justice League: Crisis on Infinite Earths, kojom se završava Tomorrowverse
da bi se ovo ispratilo kako treba, treba odgledati sve prethodno iz Tomorrowverse-a kao i Constantine: The House of Mystery.
sve u svemu, ova trilogija nije loše mada deluje mekano za DCUAOM. krvi ima tek u trećem delu

koliko sam ispratio, Watchmen Chapter I (2024) i Watchmen Chapter II (2025) su poslednji naslovi u okviru DCUAOM. ne zna se šta će dalje biti

sad slede tri naslova koja sam, silom prilika, gledao na rate

The Super Mario Bros. Movie (2023)
super porodični (crtani) film. pokriveno je više igara u okviru sveta Super Marija

Heroji Halijarda (2023)
sam film kao da je previše isečen. a onda skontaš da su u stvari snimili mini-seriju (Vazdušni most) a film je skraćena verzija. film, tj. mini-serija koju nisam gledao, je o stvarnim dešavanjima od pre 80 godina (operacija "Halijard"). dotakli su se i teme da jedan sin ide u partizane a drugi u četnike.
ne znam kako da ocenim film. potrudili su se oko detalja, dosta dobro su urađene neke stvari al' priča tu i tamo kao da nije cela. prosto fale neki detalji, stoga je bolje gledati mini-seriju

Madame Web (2024)
film je loše ocenjen, verovatno jer su gledaoci imali prevelika očekivanja, naročito posle Morbius-a koji takođe nije dobro prošao. u okviru tog Sony's Spider-Man Universe dobro prolazi samo Venom, kako stoje stvari.
i ovde su previše prostora dali jednom liku, doduše prate je buduće Spider-women. a još gore, ovde je uglavnom reč o nastanku tog lika, i to lika koji nema svoje strip izdanje nego je jedan od sporednih u Spider-man svetu. a početak ovog veka, 2003. godinu, kada se dešava radnja, nisu sjajno predstavili (retko ko ima mobilni, nijedan PDA, nijedan laptop). s druge strane, izbor glumica koje glume tinejdžerke 16-17 godina nije baš sjajan pošto imaju 5-10 godina više

Poslednja izmena:
Badlands 8/10

Фантастичан филм, рађен по истинитом догађају са малим разликама у филм, доста филмова обрађивало је ову тему али овај ми је некако најбољи. Фантастична режија Теренса Малика који се и појављује у једној сцени. Ко није гледао препорука.
Baš sam ga pogledao na tvoju preporuku. Da kažem da mi je bio dobar, pomalo sam i gorko razočaran zbog nedosatka jasne motivacije i objašnjenja. Shvatam režiserovu poentu o ambivalentnosti i i otuđenosti glavnog lika koju je hteo da pokaže. ali mi je sve to nekako bilo nedovoljno, tako da ću potražiti po netu neko šire objašnjenje kad je već reč o istinitom događaju.
Totalni apsurd, ili mali twist mi je bio pred kraj filma i ponašanje policajaca. Da li da to protumačim kao Malikovu kritiku fascinacije življa prema takvim osobama u to vreme, mada kada razmislim, toga ima i danas, čak puno više, ali od panduracije to nisam očekivao.

Ovih dana sam gledao neke manje poznate SF filmove u nadi da bi mogao da naiđem na neki biser, ali uglavnom je sve bilo neinteresantno. Konačno juče naiđem na jedan koji vredi pomena.

Po romanu Stanislava Lema, ali su na njega nakalemili priču o Robin Rajt, spojivši tako dva filma u jedan. Baš se videlo da su ovo trebalo da budu dva odvojena filma, i po dužini, i po atmosferi, jedan deo je sniman, drugi animiran, ali mogu da kažem da pristojno funkcioniše kao jedna celina.

The outfit izuzetno jednostavan krimi triler sa kompleksnom pricom gde se sve odvija u jednoj prostoriji

Kad is infantilna prsotina, kazes zeni da ides na tim bilding i zapalis u zabit Norveske da prezivljavas kao divljak i budes Viking. Ali uopste ne znas da prezivljavas i nije sve kao u Far Cry 4.
Pocinje i deluje kao komedija ali zapravo nije. Satira na siti pa besni sto bi se reklo.
Preporuka svakako.

Već dugo godina mi stoji na listi i konačno ga odgledao. Totalno nešto drugačije nego što sam očekivao. Prikazan sav haos rata. E sad poenta filma verovatno i jeste to. Jako čudne scene na kraju izmedju glavnog glumca i Marlon Branda. Ako neko možda kojim slučajem zna nešto više o filmu neka napiše. Po meni poenta filma jeste sav haos koji rat donosi, brojne nevine žrtve kao i uticaj rata na ljudsku psihu.

Apartment 7A (2024)

Prequel legendarnog filma Rosemary's Baby.
Dobar film sa dobrom glumom.
Videli smo u seriji Ozark da Julia Garner zna da glumi i da je čeka stvarno sjajna karijera.
6,5/10

Blink Twice (2024)

Uopšte nije loš za svoj žanr, daleko od negledljivosti kao pojedine bombastično najavljivane gluposti. Ima tu, kako bih rekao, odliku, ali ne u kontekstu "retro future" distopije kao u Dont't worry darling, kao što je neko pomenuo, ali teme kojima se bavi svakako ubrajaju ovaj film u tu grupu.

Možda sam od retkih kojima ne smeta preterano dug uvod, gde se faktički ne događa ništa, ali ovde mi je to bilo baš previše i ne toliko zanimljivo kao recimo u jednom Gašparovom Climax-u, gde sam uživao u pozadinskoj muzici i igri iako nisam ljubitelj takovg performansa i muzike. Ovde je to pokazano na malo drugačiji način da bi se dočarala atmosfera, ali nepotrebno razvučeno.
Film ima svoih jako dobrih momenata, pa čak i i bloody mary deo, dok mi je sama završinca, zbrzana i nedovršena.
Bez obzira što je film sasvim ok i gledljiv pohvalio bih Kravićku, kojoj je tata muzičar, a ipak je pokazala umeće kao režiser, za razliku od neke tamo Šamalajanke, kojoj je tata neko cenjeno ime, a ona režiserski promašaj.

Kad is infantilna prsotina, kazes zeni da ides na tim bilding i zapalis u zabit Norveske da prezivljavas kao divljak i budes Viking. Ali uopste ne znas da prezivljavas i nije sve kao u Far Cry 4.
Pocinje i deluje kao komedija ali zapravo nije. Satira na siti pa besni sto bi se reklo.
Preporuka svakako.
Posle ovakvog review-a, prosto moram da pogledam film 😁

Blink Twice je sasvim ok film. Iako pretpostavljam da je pravljen (donekle) po uzoru na Epsteina, izasao je u odlicnom momentu kad se razvija cela ova prica sa Didijem. Doduse, nisam upucen od kad je tacno krenula saga sa Didijem, pa je mozda delimicno pokupio neke elemente na osnovu te price. Doduse2, ovo sto je doticni radio je next level.

EDIT: kad sam vec usao u pricu o filmu, jedino mi nije jasno gde nadjose onu glumicu za glavnu ulogu (kao i onu njenu drugaricu). Ja ono ne bih pogledao, a ne nesto vise od toga. Jos kad je stave pored Arjone, tek tada nema nikakvog smisla i logike. Dok sam gledao, proslo mi je kroz glavu da bi npr Nathalie Emmanuel bila mnogo bolji izbor, a sigurno ima jos milion podobnijih od izabrane.

Poslednja izmena:
Kravitzka ni ne glumi loše. Gotivna mi je za sada dok ne znam njene stavove po pitanju čđšljbgt

Blink Twice je sasvim ok film. Iako pretpostavljam da je pravljen (donekle) po uzoru na Epsteina, izasao je u odlicnom momentu kad se razvija cela ova prica sa Didijem. Doduse, nisam upucen od kad je tacno krenula saga sa Didijem, pa je mozda delimicno pokupio neke elemente na osnovu te price. Doduse2, ovo sto je doticni radio je next level.

EDIT: kad sam vec usao u pricu o filmu, jedino mi nije jasno gde nadjose onu glumicu za glavnu ulogu (kao i onu njenu drugaricu). Ja ono ne bih pogledao, a ne nesto vise od toga. Jos kad je stave pored Arjone, tek tada nema nikakvog smisla i logike. Dok sam gledao, proslo mi je kroz glavu da bi npr Nathalie Emmanuel bila mnogo bolji izbor, a sigurno ima jos milion podobnijih od izabrane.

Koju njenu drugaricu? Onu pirgavu? Ova njena saborkinja dobra ko dobar dan. A da, pomenuo si je :D

I ja negde pročitah da je aludirala na Epsteina. Nisam se nešto dublje interesovao, osim onoga po štampi, sad ne znam u kolikoj meri je donekle povezana priča sa njim. Možda bi mogao neki dokumentarac da se pogleda.

Da, ta njena drugarica, jednu jedinu ima kao pravu drugaricu :)

Kravitz je ok, mada mi ne prija nesto na ekranu, ima neku narkomansku/bolesnu facu, ali ovde ni ne glumi. Zapravo, vidim da ima ulogu "Swanky Stewardess", znaci u filmu nije ni minut.

Preporuka svakako.
Gde si ovo gledao?
Našao sam film (jedva) ali prevod nigde ne nalazim

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno