Šta je novo?

Hardver Pomoc za novu konfiguraciju

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

JovanPFK

Zapažen
Učlanjen(a)
12.02.2023
Poena
15
Pozdrav svima,kroz nekih mesec-dva planiram da uzmem novi komp tj. novi rig i otprilike već sam se odlučio šta i koje komponente(manje više moguće su alternative tipa hladnjaka i sličnog)jedino još napajanje se odlučujem.Uzeo bi ipak 1000w kao "future prooof" npr Corsair HX1000i,MSI MPG A1000g i sl. al još razmišljam.
Plus na sve to iz starog kompa uzimam ssd od 500 da na njemu bude OS.
Inače ovaj monitor dole koji bi je CoolerMaster 23.8 144hz sa 1080p rezolucijom
Ovakvu ću konfiguraciju manje vise..Screenshot_2024-08-15-10-06-00-703_com.brave.browser.jpg

Za sta ces koristiti komp?

90 posto vremena za igranje,eventualno muzika i online gledqnje al uglavnom igre,ne znam koja mi je najbolja grafika da uzmem za ryzen 7 7800x3d i na 1080 rezoluciji a da ne bude neki bottle neck?

Okej onda, ovo ce da jede sve i jednu igru u 1080p.
Napajanje stvarno ne moras uzimati od 1000w, uzmi bolje nvme ssd umesto tog hard diska.
Hard disk jedino za cuvanje podataka, za igre obavezno ssd.

Razmiljam ipak mozda 7800 xd red devil mnogi jazu da je savrsena sa FHD,verovatno je i to dovoljno za 1080p za sad ionako nije ni obavezno da je ultra podesavanja,hard je uglavnom za muziku i filmove ako cuvam neke e sad mi pade na pamet da dodam jos malo pa uzmem i 4tb ssd dok bi napajanjje ostavio 1000w da ne razmisljam za ubuduce ako u nekom mommentu odem na 1440p

Konfiguracija je odlicna i za 1440p, mozes uzeti napajanje od 850w npr, ostatak potrosis na neki dobar ssd. Ja bih zamenio te NZXT ventilatore jer su im performanse poprilicno lose za cenu, samo izgled. Uzmi Arctic P12 ili P14 Max, ili Lian Li ako bi da das vise novca

Konfiguracija je odlicna i za 1440p, mozes uzeti napajanje od 850w npr, ostatak potrosis na neki dobar ssd. Ja bih zamenio te NZXT ventilatore jer su im performanse poprilicno lose za cenu, samo izgled. Uzmi Arctic P12 ili P14 Max, ili Lian Li ako bi da das vise novca
Hvala,ma da dao bi jer mi je jako bitno da ie sve sa sto manjim temperaturama i pastu cu neku naj.Inace za pocetak cu 1080 jer mi bas mali sto,a i s obzirom na to mislim da mi je 7800xt ok za prvo a i cujem da se mnogo dobro slaze sa 7800x3d.Verovatno i bolje 850w nego odmah 1000w a stvarno pojačam jos neki ssd od 4tb,onako bi ubacio neki svoj stari sata ssd od 500gb samo za OS i programe.To NZXT mi samo kao osnova oko cene rado bi bolje i tako.Jedino sto ne bi uzimao to su vodena hladjenja jer sam bas skeptican oko toga.Mozda bi cak 4tb ssd i 8tb hdd jer sam ko hrčak volim cuvati na hard muziku,filmove itd.Razmisljacu jos dosta verovatno,e da i kuciste sa par vvec ugradjenih ventilatora otud mi i prvo na pamet pade ovaj Scorpion 4 plus sto ima 2 usb porta na njemu.A koliko sam na prvu ruku izracunao sve ovo izadje malo manje od 300k al ne bi zalio da idem nesto vise

Poslednja izmena:
Hvala,ma da dao bi jer mi je jako bitno da ie sve sa sto manjim temperaturama i pastu cu neku naj.Inace za pocetak cu 1080 jer mi bas mali sto,a i s obzirom na to mislim da mi je 7800xt ok za prvo a i cujem da se mnogo dobro slaze sa 7800x3d.Verovatno i bolje 850w nego odmah 1000w a stvarno pojačam jos neki ssd od 4tb,onako bi ubacio neki svoj stari sata ssd od 500gb samo za OS i programe.To NZXT mi samo kao osnova oko cene rado bi bolje i tako.Jedino sto ne bi uzimao to su vodena hladjenja jer sam bas skeptican oko toga.Mozda bi cak 4tb ssd i 8tb hdd jer sam ko hrčak volim cuvati na hard muziku,filmove itd.Razmisljacu jos dosta verovatno,e da i kuciste sa par vvec ugradjenih ventilatora otud mi i prvo na pamet pade ovaj Scorpion 4 plus sto ima 2 usb porta na njemu.A koliko sam na prvu ruku izracunao sve ovo izadje malo manje od 300k al ne bi zalio da idem nesto vise
Ako ne zalis da das vise, a volis sto nize temperature, uzmi ventilatore koje sam ti rekao i Arctic Liquid Freezer III od 280 ili 320mm, nema sta da se bojis. Mozda i najbolji AIO cooler, posebno kad se pogledaju cene.

Ako se slucajno odlucis na mATX varijantu kuciste Asus A21 za 5200 dinara u domacoj radnji best buy ko vrata.

Od kulera verovatno master air stealth CM a za kuciste Arctic P14 l,jedan 4tb hdd a dva sdd,jedan od 4tb i neki od 500gb samo za sustem.A mislim da cu prvo 7800xt(ili koja mi naj grafika al da je minimum 16gb za ovaj Ryzen)uz Ryzen 7 7800x3d,jel tu dovoljno 850w ili da idem na 1000w?

Od kulera verovatno master air stealth CM a za kuciste Arctic P14 l,jedan 4tb hdd a dva sdd,jedan od 4tb i neki od 500gb samo za sustem.A mislim da cu prvo 7800xt(ili koja mi naj grafika al da je minimum 16gb za ovaj Ryzen)uz Ryzen 7 7800x3d,jel tu dovoljno 850w ili da idem na 1000w?
Dovoljno je i 850w, jos ako mozes da zamenis ventilatore na cooleru za arctic kao sto idu u kuciste, bice odlican pc

maximum grafika vuce 600W to je 4090, taj procesor vuce manje od 100W. Tako da si sa 850W napajanjem miran. jedino ako planiras 5090, za koju cemo tek da vidimo koliko ce da trosi.

7800xt vuce nekih 250w

Hvala,ma 1000w sigurno za future proof samo ne znam sa kojom grafom da pocnem,mozda za pocetak 7800xt tj verovatno pa cu lako menjat kasnije kad vec imam psu od 1000w

7800 xt odlicna karta ako igras igrice

Upravo to najviše radi igrica 90 pošto eh sad malo i da gledam TV onlajn i ti al to može kad oces,inače u petak krećem u lov a najviše bi ovako nesto1000070502.jpg moguće su alternative za kulere i kućište ne mora baš to al ono gledam da su kuler baš baš dobro sličnih cena a kućište da ima pre built hladnjake,al uglavnom za početak bi ovako

Ako je najvise zbog igrica, sto stavljas hard disk od 4tb?
Mislim da ce ti 5 TB biti sasvim dovoljno za apsolutno sve jer ne verujem da ces igrati 150 igrica odjednom.

Koristi Samsungov ssd za OS, i zamenio bih taj hdd za neki ssd, makar i sata jer su hdd dosta spori za danasnje vreme i nove igrice cesto traze ssd.

Ma hdd bi uzeo zbog muzike i drzanja filmova mada mozda i ne treba,pa samo ssd budem uzima.Nego bas sam neki dan sa nekim drugarom pricao o tome al on mi ipak savetu 27monito sa 1440p i 7900xr pa sad sve razmisljam da li bi to moglo jer mi je mali sto,ovako 1000070634.jpgne znam da li bi ovde mogao 27 monitor a da bude ok a ne onako preblizu

utipluj ga u zid. Ima dobrih nosača

Ma hdd bi uzeo zbog muzike i drzanja filmova mada mozda i ne treba,pa samo ssd budem uzima.Nego bas sam neki dan sa nekim drugarom pricao o tome al on mi ipak savetu 27monito sa 1440p i 7900xr pa sad sve razmisljam da li bi to moglo jer mi je mali sto,ovako Pogledajte prilog 460204ne znam da li bi ovde mogao 27 monitor a da bude ok a ne onako preblizu
7900XT ce raditi lepo na 1440p tako da mozes tako uzeti ako zelis.
Taj sto je 55cm dubok pretpostavljam? Ja sam na 55cm dubine koristio 32cm i nista mi nije falilo :D

Upravo sam to nameračio,7900 xt ću sa nekim asusom od 27inča na 1440p.Inače poslušao sam lot1na pa sam precrtao hdd stvarno mi i ne treba,za sad mi 1tb ssd za OS i 4tb za igre dosta mada možda uzmem neku matičnu koja ima 3 m.2 slota za ubuduće.E sad jedino sam se smorio danas sam obišao par radnji i nema 7800x3d a danas video kao da će biti nestašice zbog izlaska 9800x3d krajem oktobra,l.Bas bedak kad te neće,neće.Samo da sutra pronadjem negde 7800.

Poslednja izmena:
Nema trenutno nigde 7800x3d, nema ni kod madjara.

Kolko vidim ima na ananasu trenutno, mada ne volim taj ananas bas

Nema potrebe za tim napajanjem i razmisljanjem oce li raditi, uzmi neko obicno

Nazad
Vrh Dno