Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ako moras da sprovedes otvor, onda moras da kupis grejni kabl i da ga sprovedes u odvodnu cev. Svaki majstor bi to trebao znati da uradi.

Ja sam samo za jednu klimu morao da sprovedem odvod jer ne sme da se sliva, a evo kako to izgleda:
Ako pamtim, ovo je Midea, na dve zadnje slike, tog majstora da cuvas, kako je ovo povezao..

Da, Midea Mission, to je majstor koji je nekada radio u nasem servisu, ali mislim da svaki majstor ovo zna da odradi, ako nije neki priuceni koji radi godinu dana ugradnje.

2025

Za 62-3k ima Fujitsu LLCE ja da uzimam za grejanje, ( vec sam uzeo prosle godine za stare roditelje ) ne bi imao dileme.
Da, Viakom nema podrskke itd, ali imas 2 godine zakonske garancije, sta god da bude, a cena je, pa rekao nih, PREpristupacna u odnosu na nase okrruzenje,
tek za zapad da ne govorimo
Valja biti obavesten pre kupovine bilo koje klime, bilo kog proizvoda tacnije,
kakvu podrsku, garanciju konkretno dobijate, jel.
Nazovite pre kupovine, pitajte, sta ako ovo, sta ako ono...
Za 62 ima i Energy Pro X, ali pitanje je da li je bolja Midea 12NXD1.WIK ili Hisense Energy SE HiNano (KA35XR0E) (i da li su uopste bolje od Vivax ACP-12CH35AERI+).

Pozdrav drugari. Ne znam gde da postavim pitanje, pa cu ovde. Uzeo bih inverter klimu za grejanje. Soba je 26m2, jedan spoljni zid sa izolacijom 5cm. Za ekstremno niske temperature bih se pojacao sporetom na drva.
Da li moze preporuka za brend i model. Da napomenem da sam pre 3 godine uzeo Gree Muse 12icu za sobu od 16m2 i uopste nisam zadovoljan grejanjem i potrosnjom. Dakle potrebna mi je klima da prvenstveno lepo greje, znaci neka potrosi i 50kwh vise, ali nek lepo greje.

Neka od tih pomenutih, AERI, Extreme, HiNano, LLCE, Pro X/Plus/Nordic. Mene buni sto tu Extreme (12NXD1.WIK) ne mogu da nadjem nigde sem po domacim radnjama (cak ni kod uvoznika), nema ni na internacionalnom sajtu ni na spanskom ni bugarskom, nigde a kod nasih svaki drugi opis druga i specifikacija.
AERI, HiNano i Pro X sam nasao

Midea, Gree i Haier proizvode jako puno modela za razlicita trzista i razlicite brendove, najveci su brendovi na svetu po proizvodnji.
Nije nemoguce da ces tu klimu naci pod drugacijom oznakom, a cesto se modeli razlikuju i po zahtevima trzista.

Vivax je samo nalepnica na klimi, to je unutra neki Midea ili Haier model, cesto malo izmenjene unutrasnje.

Hisense je nov i bas izuzetno mali brend u klimatizaciji i imaji svega par modela i nemaju ni kapacitet da na xx trzista imaju razlicite modele.

Pozdrav drugari. Ne znam gde da postavim pitanje, pa cu ovde. Uzeo bih inverter klimu za grejanje. Soba je 26m2, jedan spoljni zid sa izolacijom 5cm. Za ekstremno niske temperature bih se pojacao sporetom na drva.
Da li moze preporuka za brend i model. Da napomenem da sam pre 3 godine uzeo Gree Muse 12icu za sobu od 16m2 i uopste nisam zadovoljan grejanjem i potrosnjom. Dakle potrebna mi je klima da prvenstveno lepo greje, znaci neka potrosi i 50kwh vise, ali nek lepo greje.
I tebi preporuka Fujitsu LLCE 12 ako je ima ngde na stanju, kao najjeftinija, a da greje jako i tacno, za tvoje potebe.
Druga preporuka Daikin EU Sensira 12, ali ona je dobrano skuplja.

Generalno samo japance predlazem, jel ih i sam imam, drugo ne smem da se usudim da predlozim.

Poslednja izmena:
Ovo ko ima nerava, ali i hrabrosti da ovako sam rasturi, to je top. Nema lepse nego kad turbinu samu odneses u tus kabinu i sredis je kako treba.
Ja samo jednom masku skinuo, dotle dosao i to je to. Sad ni to. Perem samo sa skinutim poklopcem i usmerivacem vazduha.
Ali ko je vican, samo napred, tako se opere 100% sve, ovako kako ja navedoh, do 85% :)

Uz obavezno podmazivanje ležajeva turbine, kad god se vadi napolje. Može i mast za Hilti

Šta je mast za Hilti? Može li obična grafitna mast, ili silikonski sprej za podmazivanje?
Pozdrav

Evo racunice koliko je kod mene zimi potrosila klima ako racunam da je bez nje prosjecan racun 50e (±5e). I to sam bio postavio usmjerivac da iz coska duva ispred sebe paralelno uz zid (maseci cijeli prostor) i iskljucio pametnu uticnicu ne obracajuci vise paznju na to. Sad sam postavio usmjerivace da duvaju ka sredini prostorije i ka podu dje trosi dosta manje a grije jos bolje. Liniju sam povukao da se vidi koliko je u Pg ujednacena potreba za kolicinom energije na grijanju i hladjenju. Blage zime, vruca ljeta. Bez izolacije. Sensira ftxc18-d (januar 24h rad)

Prilozi

• Screenshot_20240921-102806~3.png
    Screenshot_20240921-102806~3.png
    110.3 KB · Pregleda: 87
  • Screenshot_20240921-102633~2.png
    Screenshot_20240921-102633~2.png
    89.8 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
Da li vredi dodati 50-60e i umesto Vivax ACP-12CH35AERI+ uzeti Midea 12NXD1.WIK ili Hisense Energy SE HiNano (KA35XR0E)? Midea jedina nema grejac i negde pise SCOP 4.2 negde 4.6, negde do -15 ili -25°C, ali ne znam u praksi?
Uzmi energy pro x/nordic/pro plus… bolji su od SE modela… dobra je i midea ag i all easy pro… kao i gree amber pro

I tebi preporuka Fujitsu LLCE 12 ako je ima ngde na stanju, kao najjeftinija, a da greje jako i tacno, za tvoje potebe.
Druga preporuka Daikin EU Sensira 12, ali ona je dobrano skuplja.

Generalno samo japance predlazem, jel ih i sam imam, drugo ne smem da se usudim da predlozim.
Nema te Fujitsu nigde. Budzet mi je max 70k dinara. Bacio sam oko na Hisense Energy X, ali, necu jos da se zelecem.

@Huho Nije kod mene tako, sve je iz jednog dela kao na ovom snimku. Turbina se lako vadi ali kadica ne može pa je malo nezgodno oprati je, ali sam uspeo sa nekim malim četkicama i paročistačem. Na ovom snimku vidim da je lakše na strani elektronike izvući turbinu, manje se pomera izmenjivač. Može sve da se opere i bez skidanja turbine, malo teže ali može.
Screenshot_2024-09-21-18-11-18-619_com.google.android.youtube.jpgScreenshot_2024-09-21-18-12-17-776_com.google.android.youtube.jpg

@Huho Koju kvadraturu ti grijes/hladis?
25 do 60 kvadrata kako kad. Tokom noci stalno 60. I previdio sam da mi je na grafikonu u poslednja dva mjeseca bio ukljucen hidrofor umjesto gradskog vodovoda uz obilno zalivanje. Odje nismo pisali da je fxc za jednu 18-icu ugodna i u 25 kvadrata jer nema prejak protok vazduha. Npr druga od tri brzine ima manji protok nego fujitsina 18 kmta u prvoj brzini.
@Huho Nije kod mene tako, sve je iz jednog dela kao na ovom snimku. Turbina se lako vadi ali kadica ne može pa je malo nezgodno oprati je, ali sam uspeo sa nekim malim četkicama i paročistačem. Na ovom snimku vidim da je lakše na strani elektronike izvući turbinu, manje se pomera izmenjivač. Može sve da se opere i bez skidanja turbine, malo teže ali može.
Pogledajte prilog 459125Pogledajte prilog 459126

Ja cu pjenom za hvac uredjaje poprskati i dosta. Rasklopio sam je prije neki dan bilo nesto prasine i paucine oko ploce senzora i to ocistio. Nepotrebno mi kod nove klime svake godine rastavljati turbinu kad iz nje nema bas nikakvih neugodnih mirisa. Lezaj turbine je bio fabricki pofino podmazan bijelom mascu.

Prilozi

• Polish_20240821_231707444~3.png
    Polish_20240821_231707444~3.png
    229.6 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
25 do 60 kvadrata kako kad. Tokom noci stalno 60. I previdio sam da mi je na grafikonu u poslednja dva mjeseca bio ukljucen hidrofor umjesto gradskog vodovoda uz obilno zalivanje. Odje nismo pisali da je fxc za jednu 18-icu ugodna i u 25 kvadrata jer nema prejak protok vazduha. Npr druga od tri brzine ima manji protok nego fujitsina 18 kmta u prvoj brzini.

Ja cu pjenom za hvac uredjaje poprskati i dosta. Rasklopio sam je prije neki dan bilo nesto prasine i paucine oko ploce senzora i to ocistio. Nepotrebno mi kod nove klime svake godine rastavljati turbinu kad iz nje nema bas nikakvih neugodnih mirisa. Lezaj turbine je bio fabricki pofino podmazan bijelom mascu.
Koliko nisko ide u hlađenju i grejanju?

Koliko nisko ide u hlađenju i grejanju?
Na hladjenju ide ispod 200 i u prvoj brzini, a na grijanju oko 330. Moze da se primakne dodatno ka 300 ali nisam primijetio da modulira ispod nekih 330. Ne koristim max fan. Mozda sam probao kao test ali ispod se ne zadrzava

Poslednja izmena:
25 do 60 kvadrata kako kad.
Znači više prostorija. Baš me zanima koliko će ova moja moći da "dobaci" i izvan dnevne od 16 kvadrata. CIjeli stan je 60 ali naravno ne treba mi toliko niti će sve biti otvoreno, ali me zanima da li će moći u nekoj mjeri da ugrije hodnik i trpezariju/kuhinju. Inače sam je uzeo primarno za hlađenje, za grijanje imam Vailant spojen na radijatore, ali baš me zanima koliko ću moći sa klimom da pokrijem pa da Vailant možda malo manje koristim, jer on dosta više troši.

Kupljena i montirana klima Gree Klivia 18k

Sluzice za grejanje i hladjenje oko 60kvadtata dobro izolovanog stana sa pvc stolarijom i staklenom vunom plafonom
Prostorije su dobro rasporedjene tako da ce da duva u hodnik i sobu a druga soba je pored tako da mislim da nece biti problema.
Prvi utisci sto se tice hladjjenja TOP.
Brzo ohladi ceo stan na zadatu temperaturu
Sto se tice grejanja kada je par dana zahladilo super je grejala ceo prostor.
Vise o grejanju kada bude hladnije

Molim ostale korisnike koji imaju Gree Kliviju a i one koji nemaju da iznesu svoje utiske

Uzmi energy pro x/nordic/pro plus… bolji su od SE modela… dobra je i midea ag i all easy pro… kao i gree amber pro
Znam da su bolji ali su i skuplji a mozda i preveliki za prostor. Zato pitam sta je bolje, HiNano ili Extreme i koliko su te dve bolje (ako uopste jesu) od AERI+?
Ovo ko ima nerava, ali i hrabrosti da ovako sam rasturi, to je top. Nema lepse nego kad turbinu samu odneses u tus kabinu i sredis je kako treba.
Ja samo jednom masku skinuo, dotle dosao i to je to. Sad ni to. Perem samo sa skinutim poklopcem i usmerivacem vazduha.
Ali ko je vican, samo napred, tako se opere 100% sve, ovako kako ja navedoh, do 85% :)
Nabavis ovakve cetkice i nema potrebe za skidanjem
s-l640.jpg
Scba0705927c7403a91ef47fc144b8feee.jpg

Ja imam takve cetkice od pistolja, njime cistim turbinu, sjajno je resenje.

Ima neko Nocriu a da je rasturao? Razbucao bih je da je ocistim pred zimu ali ne bih da polomim nesto jer ima brdo zabica. Nisam nasao neki video :(

Ako je jedna prostorija i ako ne postoje klizna vrata izmedjunjih, a posto pretpostavljam da je ova od 24 kvadrata dnevni boravak ja bih isao na 18-ticu, ali postavljenu izmedju dvije devetke, posto ako je tamo postavis tacno ce ti duvati tamo gdje se sjedi

Nazad
Vrh Dno