Šta je novo?

Električni roštilj

Karbo

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2004
Poena
645
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Modemska 56k veza
Tražio sam par stranica unazad ali nisam mogao naći, niti vjerujem da postoji, tema električni roštilj.

Kontam nešto ovakvo da uzmem, za kućne potrebe.
ROMMELSBACHER BBQ 2025 Table Grill, 2 Reversible Grill Plates (Ribbed and Smooth), Separately Adjustable, Ceramic Non-Stick Coating (PFAS Free)

1725431280587.png

Predlozi, iskustva. Da vas čujem gurmani!

Odlicna tema, ja imam neki slican ovakav uzet pre desetak godina, ali bih da uzmem neki sa skroz ravnom plocom (Smooth) pa isto gledam sta ima u ponudi.

Ovaj model sa slike ima rotirajuce ploce, tj ravne i rebrastre pa kombinujes po zelji/potrebi.
Na krajevima se izdizu par mm, radi lakseg slivanja masnoce u centralnu posudu.
Lako se rastavlja i moze da se pere u masini za sudje.

Ja sam svojevremeno kupio ovakav iz Lidla cisto da vidim kako funkcionise. Plastika i kvalitet izrade kucista su kriminalni, ali je podloga odlicna, ne lepi se i samo se skine i stavi u masinu za sudove. Ima i rupicu za cedjenje masti u posebnu fiokicu.

Ono sto sam prvenstveno video kao njegovu prednost pre kupovine je 2400W naspram veoma cestih 1800-2000 sto mislim da je malo na ovoliku povrsinu. Nazalost, ovaj termostat je tako podesen da i na maksimumu nedovoljno dugo drzi grejac. Probao sam i da podesim termostat - kada se skine plasticni tockic, moze tankim srafcigerom da se pomeri opseg termostata...I sve bi to lepo radilo da nema unutra jos jedan sigurnosni termostat koji tada okine i ne moze da se resetuje bez otvaranja citavog rostilja. Na kraju sam premostio sigurnosni, a rostilj se svakako koristi samo napolju i nikada nije bez nadzora...

1725529498412.png

Kad preporucujete, da preporucim i ja jedan gril/rostilj.
Drveno kuciste, odlicna ploca za koju se ne lepi hrana, ispod posuda za masnoce:

Ne bih rekao bas odlično, meso je ukusno i sočno ali fali mirisa koji je kod običnog roštilja prisutan. Takođe bi trebalo da je nešto zdravije nego sa običnog (cumur/drva).

Ne vidim svrhu komentarisanja da li je rostilj zdrav na pravom cumuru ili el. rostilj ako se jede jednom mesecno
Pravi rostilj se oseca na dim, tacka. Svako juznjak ce to reci
Ako ce neko zdravo da se hrani neka obari meso ubaci zelenis i eto mu zdravo(pod uslovom da je to meso zdravo)

Pa identicno kao u tiganju, kakvo bi moglo biti.

Ne vidim svrhu komentarisanja da li je rostilj zdrav na pravom cumuru ili el. rostilj ako se jede jednom mesecno
Pravi rostilj se oseca na dim, tacka. Svako juznjak ce to reci
Ako ce neko zdravo da se hrani neka obari meso ubaci zelenis i eto mu zdravo(pod uslovom da je to meso zdravo)
Ozbiljan kulinar mi je pricao sa te fore sa cumurom i elektro ristiljem i zasto je on izbacio cumur itd itd. Ne vidim tvoju poentu pitanja, mogao si samo odmah da napises " ti vasi elektro rostilji vam nisu ni za prasice na dijeti" a ne da pitas pa kada neko kaze da je ok da ti govoris da to nije ok nego je rostilj samo na cumuru i drvetu.

Poslednja izmena od urednika:
Posle svacega probanog, ubedljivo nam se najbolje pokazao:

1725545184290.jpeg

@Karbo
Jel se ovo moze naci negde kod nas, u Srbiji?
Iskreno ne znam? Posto sam ja u Berlinu, Njemačka, nekih par godina.

Da imam mogućnosti (vikendica ili kuća na selu) naravno u tom slučaju mi el. roštilj nebi ni padao na pamet.
Ovako zbog trenutnog stanja (limitiran sam na balkon i baštu iza kuće, te zabrane paljenja vatra u ljetnom periodu kada su visoke temp), ostaje mi opcija el. roštilj.

Interesuje me kakva je razlike između ovih roštilja koji su presvučeni teflonom ili nekim sličnim materijalom i onim od stainless steel-a?

Elektricni rostilj nema cumur kao klasican, ali je daleko ukusniji od tiganja jer ima to zagorelo sto nema tiganj, plus sto u tiganju mast crvci na sve strane dok kod ovog rostilja to nema.
Ja sam uzeo najjeftiniji za 2000din koji ima posudu sa vodom u koju upada taj "kancerogeni" materijal i deo dima i moram priznati da ga preferiram u odnosu na tiganj.
Razlog zasto sam uzeo taj "otvoreni" umesto ploce je da mi ne cvrci mast i ne zagoreva sto se desava onima sa plocom kao kada se pece u tiganju.
Jedina mana je pranje (koje je identicno ili mozda i lakse nego cistiti pravi rostilj), ali sam kupio kod kineza manju cetku za rostilj sa kojom iscetkam te zice na kojima se pece.
Ko hoce da ima miris drveta, ja sam zicom zavrnuo par drvaca bukve za zice na kojima se pece meso i koji daju odlican miris, ali ne radim to cesto.
Isto bi moglo i sa cumurom da se uradi tako da se ne morate muciti sa vatrom i lozenjem.
Evo slika.
1725557384521.png1725557406395.png

Poslednja izmena od urednika:
Sve spremamo, samo sendvice ne ;)
Nije ni predvidjen za otvaranje.
Savrseno ispece steak i piletinu. Koristimo ga godinama, jedino sto ne voli je ako je meso sa nekim prelivom, zna da zapece preliv pa treba cistiti izmedju pecenja.

7543.jpg
Nisam ga koristio nekoliko godina sigurno ali bio u prilično žestokoj upotrebi još od pre 90-te :)
Moraću da ga probam ovih dana. Magnohrom ako se ne varam. Jednostavno i glupavo za održavanje da je to strašno.
Meni je terasa na moru u starom delu mesta pa nikakva loženja nisu dolazila u obzir, ovo je bilo jedino praktično rešenje tada. Ove skalamerije što kačite nisu ni postojale :)

Iskreno ne znam? Posto sam ja u Berlinu, Njemačka, nekih par godina.

Da imam mogućnosti (vikendica ili kuća na selu) naravno u tom slučaju mi el. roštilj nebi ni padao na pamet.
Ovako zbog trenutnog stanja (limitiran sam na balkon i baštu iza kuće, te zabrane paljenja vatra u ljetnom periodu kada su visoke temp), ostaje mi opcija el. roštilj.
Зар плин није опција у том случају? Не прави отворен пламен. Ја сам се препородио са плинским роштиљем, једна од најбољих куповина у животу.

Elektricni rostilj nema cumur kao klasican, ali je daleko ukusniji od tiganja jer ima to zagorelo sto nema tiganj, plus sto u tiganju mast crvci na sve strane dok kod ovog rostilja to nema.
Ja sam uzeo najjeftiniji za 2000din koji ima posudu sa vodom u koju upada taj "kancerogeni" materijal i deo dima i moram priznati da ga preferiram u odnosu na tiganj.
Razlog zasto sam uzeo taj "otvoreni" umesto ploce je da mi ne cvrci mast i ne zagoreva sto se desava onima sa plocom kao kada se pece u tiganju.
Jedina mana je pranje (koje je identicno ili mozda i lakse nego cistiti pravi rostilj), ali sam kupio kod kineza manju cetku za rostilj sa kojom iscetkam te zice na kojima se pece.
Ko hoce da ima miris drveta, ja sam zicom zavrnuo par drvaca bukve za zice na kojima se pece meso i koji daju odlican miris, ali ne radim to cesto.
Isto bi moglo i sa cumurom da se uradi tako da se ne morate muciti sa vatrom i lozenjem.
Evo slika.
Pogledajte prilog 456813Pogledajte prilog 456814

Imam isti godinama. Isprekao gomilu mesa do sada ali je za održavanje katastrofa.... Ako bi našao uzeo bih na isti fazon samo kvalitetniji, tipa da može deo gde se nalazi voda da se izvadi i stavi u sudo mašinu.

Ja uzeo ovaj Tefal Minute Grill, prvenstveno zbog sendviča, ima tri moda, prvi za povrće, drugi za hleb/sendviče i treći za ribu/meso, da služi kao roštilj, svidjelo mi se što može ovako da se otvori na 180 stepeni. Anyway, testirao juče mode 3 sa mariniranim batacima, ispržili su se odlično, bili baš ukusni ali je trajalo više nego što bi trebalo iz razloga što termostat posle nekog vremena gasi roštilj, temperatura pada, onda ga pali, temperatura se podiže, uglavnom nije konstantno visoka temperatura što pofino produžava prženje. Isti problem sam imao sa prethodnim električnim roštiljima, ili ja radim nešto pogrešno ili mi nije jasno zašto gasi/pali sam? Ajde mode 1 i 2 gdje nije potrebna tolika snaga, ima rezona da gasi posle nekog vremena da ne izgorelo hleb/povrće ali sam mislio u modu 3 da ću dobiti konstantnu snagu tokom cijelog prženja. Ovako, bataci su se pržili sigurno 20-ak min ako ne i jače umjesto max 10 minuta zbog nekonstantno visoke temperature.

Prilozi

• 20240908_135420.jpg
    20240908_135420.jpg
    225.4 KB · Pregleda: 29
Ovo mu suštinski dođe isto što i gril tiganj. Možda je bolja varijanta gril tiganj i rešo, pa na terasu... verovatno bi temperatura bila ujednačenija.

Ja imam sličan iz Lidla, ali

Nazad
Vrh Dno