Šta je novo?

Zamena stereo risivera za pojacalo

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Trenutno posedujem stereo risiver Denon DRA700 AE u kombinaciji sa Wharfedale Diamond 12.3 zvucnicima. Risiver imam vec 10ak godina i malo mi je dosadio pa je pitanje da li bi sa nekim stereo pojacalom, tipa Marantz pm6007, Rotel A11 Mk2 ili NaD D 3020 v2 zvuk bio bogatiji/kvalitetniji, ili bi to bilo jako slicno pa se ne isplati? Za ovaj risiver uopste nema testova na netu pa i ne znam u kojoj je klasi kvaliteta, pa da budem u saznanju da neko drugo pojacalo bi mozda moglo da unapredi kvalitet zvuka.

Uglavnom slusam izvor zvuka sa kompa (uz Toping d10 dac), network strimera, ili ubuduce sa tv. Slusam na udaljenosti od 2-3 metra, ne preterano glasno u prostoriji oko 17-18 kvadrata.

Takodje, ova novija pojacala nemaju loudness dugme, pa me i to malo brine, jer ovaj Denon procveta kad se ono ukljuci.

hvala

Највећу промену у звуку осетиш кад замениш звучнике. Е сад, ако су ти звучници одговарајући за дати простор и свиђа ти се њихов звук, онда иди на појачало. И лауднес ти не треба ако је све уклопљено како треба или макар приближно.

Trenutno posedujem stereo risiver Denon DRA700 AE u kombinaciji sa Wharfedale Diamond 12.3 zvucnicima. Risiver imam vec 10ak godina i malo mi je dosadio pa je pitanje da li bi sa nekim stereo pojacalom, tipa Marantz pm6007, Rotel A11 Mk2 ili NaD D 3020 v2 zvuk bio bogatiji/kvalitetniji, ili bi to bilo jako slicno pa se ne isplati?

Najbolje bi bilo da se proba, a uz Diamond 12.3 preporučuju

Preporuke za pojačalo:​

1. Yamaha A-S701
    • Snaga: 100 W po kanalu (8 Ohma)
    • Ovaj model nudi odličnu kombinaciju snage i jasnoće, i poznat je po neutralnom zvuku koji će se lepo slagati sa Diamond 12.3.
  2. Cambridge Audio CXA61
    • Snaga: 60 W po kanalu (8 Ohma)
    • Ovo pojačalo pruža dobar balans između snage i preciznosti, sa toplim i prijatnim zvukom, idealno za reprodukciju muzike u različitim žanrovima.
  3. Marantz PM6007
    • Snaga: 45 W po kanalu (8 Ohma)
    • Iako manje snage, ovo pojačalo je poznato po detaljnom i muzikalnom zvuku, što može biti odličan izbor za manje prostorije ili one koji preferiraju finese u zvuku.
  4. Denon PMA-800NE
    • Snaga: 50 W po kanalu (8 Ohma)
    • Pruža čist i precizan zvuk, sa dovoljno snage za uparivanje sa Diamond 12.3, i idealan je za hi-fi entuzijaste.

Najbolje bi bilo da se proba, a uz Diamond 12.3 preporučuju

A kako to da se proba? 🙂

Meni je nejasno zasto izbacuju to ludness dugme. Razumem da ga audofioi ne vole, ali brate stavis, pa ko hoce ukljuci a ko ne voli nece.

A kako to da se proba? 🙂

Meni je nejasno zasto izbacuju to ludness dugme. Razumem da ga audofioi ne vole, ali brate stavis, pa ko hoce ukljuci a ko ne voli nece.

Pazi, 470€ za PM6007 nije mnogo, možeš da ga probaš u radnji, sa zakazivanjem,

odneseš tvoje zvučnike i probaš. Znam ja da je to za nas iz unutrašnjosti problem. Ne moraš da mi pričaš o tome. Mi smo no žalost prinuđeni da pratimo razne recenizje sa neta i po tome postupamo.

... malo mi je dosadio...
Ključno pitanje je - koliko je to "malo"?

Ako je baš malo, ne treba da menjaš ništa,
Ako nije baš malo, onda - zna se, u kupovinu.

Objektivno, razliku u zvuku teško ćeš primetiti, a subjektivno, zavisi od tebe...svako ima drugačije uši, a poneko i mozak.

Lično poznajem čoveka koji kaže da mu jedan denonov risiver super zvuči, a drugi marancov ne zvuči super. I tako čovek živi...i sluša denona...

Lično poznajem čoveka koji kaže da mu jedan denonov risiver super zvuči, a drugi marancov ne zvuči super. I tako čovek živi...i sluša denona...

Ja nisam rob robne marke, već poštovalac kvaliteta. Imao sam i ja slučaj gde pojačalo D klase od par € bolje zvuči od jedne Yamahe. Logično razmišljanje. Da li je Yamaha lošija, ne bih rekao. Pre će biti da je vremešna i zrela za totalni recap.

Oo majstore!
Nisam te odma pozno...
Ti, beše, zamesio onu zbrku pojačalo, saundbar, zvučnici...?

Vidim rešenost da se nešto, zvučno, promeni, pa htedoh da te pitam dal si razmišljao o višekanalnom risiveru, dolbi, dts, ovoono?

Tu bi napravio najveću, realnu, promenu, a ovo što ti pitaš (menjanje pojačala) ti je čist placebo efekat, tj više zadire u domen psihe, negoli akustike...

Mada, neki znalci tvrde da postoji i psihoakustika...

Ključno pitanje je - koliko je to "malo"?

Ako je baš malo, ne treba da menjaš ništa,
Ako nije baš malo, onda - zna se, u kupovinu.

Objektivno, razliku u zvuku teško ćeš primetiti, a subjektivno, zavisi od tebe...svako ima drugačije uši, a poneko i mozak.

Hvala ti. Takav konkretan odgovor mi je trebao...vise bih da ustedim na prostoru pa mi je iz tog razloga dosadio da ga gledam na polici, a ne slusam. 🙂
Uvek je bilo prica da risiver ne moze da pruzi zvuk kao sto moze pojacalo pa me to uvek kopkalo...

Oo majstore!
Nisam te odma pozno...
Ti, beše, zamesio onu zbrku pojačalo, saundbar, zvučnici...?

Vidim rešenost da se nešto, zvučno, promeni, pa htedoh da te pitam dal si razmišljao o višekanalnom risiveru, dolbi, dts, ovoono?

Tu bi napravio najveću, realnu, promenu, a ovo što ti pitaš (menjanje pojačala) ti je čist placebo efekat, tj više zadire u domen psihe, negoli akustike...

Mada, neki znalci tvrde da postoji i psihoakustika...

Glavom i bradom. 🙂

Palo mi je na pamet, ali kao sto volim da gledam filmove, tako volim i da slusam muziku (jazz, funk, soul, rock...) pa pretpostavljam da bi visekanalni risiver 'ukanalio' stereo zvuk, plus bih morao da dodajem jos zvucnika za koje ne znam dal bih imao mesta. Mozda bih imao za jedan sub...a to bi i dalje ostao stereo zvuk a znacio bi i za filmove. Hmm...imas li neki sub za preporuku uz ovaj sistem?

Meni je nejasno zasto izbacuju to ludness dugme.
Ludness dugme se izbacuje iz razloga da audiofili ne poludu kad ga vidu.
Šta ima njima nejaki električni signal da prolazi kroz neke preklopnike i nedajbože neke dodatne džidžabidže koje će da ga ukvare, i onda zvuk nije ajfaj, nego bljakbljak.

...da bi visekanalni risiver 'ukanalio' stereo zvuk, plus bih morao da dodajem jos zvucnika za koje ne znam dal bih imao mesta. Mozda bih imao za jedan sub...a to bi i dalje ostao stereo zvuk a znacio bi i za filmove. Hmm...imas li neki sub za preporuku uz ovaj sistem?
Prednost višekanalnog je što u jednom uređaju ima najmanje 5, a trenutno neznamnijakoliko, odvojenih (nezavisnih) kanala - dok ti na denonu imaš samo 2 (levi i desni).
Ako ne mariš za suraund ugođaj dok gledaš film il koncert, onda su ti 2 kanala (stereo) puna kapa.
S druge strane, ako oćeš da čuješ kako neki tamo Džeki laje prvo iza, pa desno, pa ispred tebe, onda ima smisla da turiš neki AVR sa 5 ili više kanala.

Све има своју намену. Двоканални материјал најбоље звучи на два звучника где, прописно позиционирани, прави простор звука. Ако се жели вишеканални материјал, мора суроунд уређај. Има ту класа и класа.
Да ли је атмос концерт бољи од стерео концерта? По мени јесте. Ако је, опет, све испоштовано звучи као на концерту. Раде три димензије звука. Студијски албум у атмосу? Хмм... треба фантастична продукција и мастеризовање. У 99% не испадне како треба.
Ко нема простора и воље за хифи суроунд препорука је квалитетнији соундбар, попут Самсунг 990 модела. Филм звучи баш фино.

A gde ima atmos koncert, izuzev u kući?
Mislim, stvarno pitam - gde?
U areni?
Na ušću?
Vembliju?

Јел теби познат концепт атмос звука? Поента је да се пренесе доживљај што приближнији правом. Снимиш, продуцираш, мастеризујеш... пустиш...
Јеси био у правој концертној дворани? Облик просторије и зидова није случајан или само уметничка експресија. То треба пренети.

Da ti pravo kažem - ne znam dal sam bio, u pravoj...
Jel kolarac dovoljno prava?

Al znam da, gde god sam bio, nigde nisam video zvučnik ni pozadi, a kamoli gore, pa zato i pitam - gde to ima, sem u kući?

Da ti pravo kažem - ne znam dal sam bio, u pravoj...
Jel kolarac dovoljno prava?

Al znam da, gde god sam bio, nigde nisam video zvučnik ni pozadi, a kamoli gore, pa zato i pitam - gde to ima, sem u kući?
kad mi neko kaže da hoće zvuk kao na koncertu u kući ja kažem ne daj bože...po svim hifi parametrima to je blagi užas...audiofili ne vole da vide bass i treble kontrole na pojačalu, ali ne znam šta misle da se radi u studiju sa silnim softverom, ekvilajzerima i kakva je tek tamo igranka sa potenciometrima...

Дец рајт. Звук како је снимљен, да испоштујемо продуцента.
То значи да и вишеканални звук треба чути онако како је снимљен. ДТС, Атмос итд.

da se vratimo na temu. hvala na razumevanju

Ja sam nekada smatrao da pojačalo ne može da ima neki preveliki uticaj, pojačava voltažu sa 1V na koliko već i šta sada tu ima ..
Naravno mnogo manje utiče od zvučnika koji su najbitniji u interakciji sa prostorijom

Ali onda sam pored neke 2x115w Yamahe kupio Rotel preamp i amp i uz B&W 705 je, bar meni, razlika bila dan/noć.

Ne verujem u opise zvuka rečima, ali hajde, Yamaha je kada se pojača nekako 'kreštala", dok je sa rotelom sve isto samo glasnije.

Plus - pomenuti Loudness - Yamaha ima varijabilni pa još bass i treble kontrolu.. a Rotel preamp baš ništa, a opet je Rotel i pri tihom slušanju imao sve što treba, nikako nije 'tanko' zvučao itd.

Ludness dugme se izbacuje iz razloga da audiofili ne poludu kad ga vidu.
Šta ima njima nejaki električni signal da prolazi kroz neke preklopnike i nedajbože neke dodatne džidžabidže koje će da ga ukvare, i onda zvuk nije ajfaj, nego bljakbljak.

Poznat mi je taj koncept, samo ih ja ne bih zvao audofilima vec zvucnim ekstremistima. 🙂

Razumem zasto oni vole da cuju pure sound, ali mi nije jasno zasto bi im smetalo jedno dugme koje moze stalno biti iskljuceno ako im je tako volja.

Prednost višekanalnog je što u jednom uređaju ima najmanje 5, a trenutno neznamnijakoliko, odvojenih (nezavisnih) kanala - dok ti na denonu imaš samo 2 (levi i desni).
Ako ne mariš za suraund ugođaj dok gledaš film il koncert, onda su ti 2 kanala (stereo) puna kapa.
S druge strane, ako oćeš da čuješ kako neki tamo Džeki laje prvo iza, pa desno, pa ispred tebe, onda ima smisla da turiš neki AVR sa 5 ili više kanala.

Ja bi volO oba, sto znaci da treba da imam dve prostorije sto nece da moze. 🙂
Volim da slusam dobru stereo muziku ali volEm i Dzekija da cujem...sto cenim da vecina voli, pa ne znam kako se do sada nije pojavilo neko najbolje allround resenje.

Sta donosi sub u stereo slusanju....jaci bas i niske tonove?

A zašto dve prostorije?
Šta fali jednoj prostoriji sa 5 zvučnika i buferom?
Kad oćeš stereo slušaš levi i desni, kad naiđe džeki slušaš sve, koliko imaš....
A bufer u stereo donosi tačno to - više basa iliti niskih tonova.

A zašto dve prostorije?
Šta fali jednoj prostoriji sa 5 zvučnika i buferom?
Kad oćeš stereo slušaš levi i desni, kad naiđe džeki slušaš sve, koliko imaš....
A bufer u stereo donosi tačno to - više basa iliti niskih tonova.

A koje ces pojacalo/risiver...stereo, vise kanalno ili oba? Tj jasno je da stereo ne moze...ali audofili sad verovatno gutaju knedle kad se pominje slusanje sterea na suraund pojacalu. 🙂

Poslednja izmena:
Ako oćeš da budeš audiofil, onda dve prostorije.
S jednom prostorijom mož da i slušaš muziku i da slušaš džekija, al onda nisi audiofil.
Pa ti biraj...

Слушаш на чему имаш ако ти се слуша музика. Ако желиш хифи, онда све по пропису. Може увек и између тога...

presipanje iz šupljeg u prazno?

Не, него не мораш да идеш до перфекције али ни да слушаш музику у шпајезу.

Слушаш на чему имаш ако ти се слуша музика. Ако желиш хифи, онда све по пропису. Може увек и између тога...

Evo za izmedju...da li se pojavilo neko visekanalno pojacalo/risiver koje ima odlican i stereo zvuk?

A drugo pitanje je koliko subwoofer doprinosi stereo zvuku u stereo sistemu? Ja najvise volim da cujem raznovrstan i dinamican udarac (punch) pa ne znam da li cu to dobiti sa subom ili ne?

Постоје али није то јефтино и треба да се схвати такав уређај. Нпр маранц синема 30, одличан стерео за авр од 3-4к е + комплетан атмос суроунд. Шта све има унутра? За исте паре стерео амп/дак има мање делова, могу бити квалитетнији и дају бољи стерео али нема суроунд.
Упоређујеш авр не са истом ценом стерео уређаја. Хоћеш још боље? Може пре про (процесор звука) и вишеканални снагаш. Онда долазимо до буџета да ко то купује има и за дупле системе и сл. У хифи увек може боље.
Између опција је на авр додати снагаш, може и полован и унапредити звук приметно.
Субове треба пристојно поставити и уклопити у систем да се не чују сами, као ни предњи звучници, већ да звук долази из простора испред слушаоца. Тада они допуне шта предњи не могу. Још један добар разлог је што просторије најчешће немају савршену акустику те најбоља позиција предњих за стерео слику није и најбоља за најниже тонове и обрнуто.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno