Šta je novo?

Hardver Monitor 24 ili 27 inca ips panel, budzet do 27k

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Ivanaaa

Zapažen
Učlanjen(a)
28.08.2024
Poena
5
Dobar dan svima, potrebna mi je preporuka za monitor, koji bi se koristio pored svakodnevnog koriscenja i za gejming, takodje ako moze preporuka za kupovinu u Gig***** prodavnici (danas imaju 10% na sve proizvode, a takodje imam i neke bodove kod njih)
Hvala svima na odgovoru unapred

Od 24 inca mi se cine okej

ACER Nitro 23.8" IPS KG242YM3 Monitor (cena 17999)​

ASUS TUF 23.8" IPS VG249Q Monitor (cena 17099)​

LG 24'' IPS 24GN60R-B Monitor (cena 16739)​

LG UltraGear 24” IPS 24GS60F-B.AEU Monitor(cena 17999)​

27 inca

LG UltraGear 27" IPS 27GR75Q-B Monitor (cena 25199)​

AOC 27" IPS Q27G2S/EU Monitor (cena 26999)​

Imas ovde na oglasima LG 27UL550P-W 4K za 21000, star godinu dana, jos dve godine garancije. Ove 27ice koje si naveo su u 2K rezoluciju, ovaj sa oglasa je 4K. Naravno ako prioritet nije iskljucivo novo.

iiyama je jedan od najboljih brendova kada su monitori u pitanju, a Gigabajt (doduše veći 27''/1440p model) koristim oko godinu dana, znam i za primer firme koja koristi x GB monitora, sve ok.

A panel lutrija je uvek prisutna, čak i u višim cenovnim klasama monitora, tako da je najbolje naručiti online, zbog mogućnosti da se monitor vrati (u roku od 14 dana).

iiyama je jedan od najboljih brendova kada su monitori u pitanju, a Gigabajt (doduše veći 27''/1440p model) koristim oko godinu dana, znam i za primer firme koja koristi x GB monitora, sve ok.

A panel lutrija je uvek prisutna, čak i u višim cenovnim klasama monitora, tako da je najbolje naručiti online, zbog mogućnosti da se monitor vrati (u roku od 14 dana).
Hvala na informacijama
Sta mislis o LG UltraGear 27" IPS 27GR75Q-B ? Da li je bolji u odnosu na ove sto si preporucio ? 2k rezolucija je i 27 incha, pa ne znam da li vredi tih 5k vise dodati?
Ili je los pa je zato toliko jeftin, vidim da su ostali 27 inca 2k rezolucija, dosta skuplji ~40k

Nisam probao taj monitor, ali sudeći po testovima, čist prosek za te pare.
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gr75q-b

Ne znam da li se isplati dodatih tih 5 hiljada više za LG, jedino ako je baš bitno da je 27'' dijagonala a ne 23.8''.

Inače, baš dobrih 27''/1440p/165Hz ima za oko 36k din, npr. iiyama, ali nažalost GT je tu preterao sa cenom (42k).

Nisam probao taj monitor, ali sudeći po testovima, čist prosek za te pare.
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gr75q-b

Ne znam da li se isplati dodatih tih 5 hiljada više za LG, jedino ako je baš bitno da je 27'' dijagonala a ne 23.8''.

Inače, baš dobrih 27''/1440p/165Hz ima za oko 36k din, npr. iiyama, ali nažalost GT je tu preterao sa cenom (42k).
Hvala ti puno na izdvojenom vremenu i misljenju, nazalost ti dobri 27" prelaze budzet
Razmislicu da li uzeti odlican 23.8" ili prosek 27"
Takodje cu sacekati jos neki predlog

Svakako sačekaj još neke predloge.

Deluje da je nemoguće naći bolji monitor od tog LG-a (po toj ceni), tako da je u tom smislu i on dobra kupovina, iako generalno ima samo prosečne karakteristike. Ali po akcijskoj ceni ima smisla kupiti ga.
U tom rangu većina ostalih modela tih karakteristika su sa VA panelima. I oni su ok ali to je već subjektivno, da li neko preferira IPS ili VA tehnologiju.

Prvi sledeći IPS 27''/1440p/144Hz je ovaj GT (koštao bi oko 32500 din. na današnjoj GT akciji), taj model koristim oko godinu dana i za preporuku je, iako je sada već malo stariji kao model.
https://gigatron.rs/monitori/gigabyte-27"-ips-g27qek-monitor-462164
https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/g27q

Koju grafičku imaš i koje igre igraš? Ako grafička ne može da pogura igre u QHD rezoluciji i veći fps, onda bolje uzmi 24" FHD. Ako može, onda možda ne bilo loše uzeti 27" QHD. Biće ti i svakodnevni rad bolji na većoj radnoj površini i sa oštrijom, čistijom slikom, a i tekstom. Ima i ova Iiyama u Gigi, po specifikacijama deluje ok, jedino što je osvežavanje 100Hz i treba proveriti da li je podesiv po visini jer negde piše da jeste, a negde da nije. Nov je model, pa je teško i pronaći recenzije. Ima ga jeftinije u drugim radnjama.

LG 27GR75Q-B možda jeste prosek, ali koliko sam videla na netu ljudi su generalno zadovoljni, a i ova trenutna cena mu je dobra za to što nudi.

Oh ne, idemo ponovo Anica vs Hsv :ROFLMAO:

ontopic: Ja bih pre isao na 1440p makar bio i nesto losiji prikaz slike, ostrina i veca radna povrsina kao i dijagonala ce biti daleko primetniji upgrade od minijaturne razlike izmedju dva edge lit ips panela.

Koju grafičku imaš i koje igre igraš? Ako grafička ne može da pogura igre u QHD rezoluciji i veći fps, onda bolje uzmi 24" FHD. Ako može, onda možda ne bilo loše uzeti 27" QHD. Biće ti i svakodnevni rad bolji na većoj radnoj površini i sa oštrijom, čistijom slikom, a i tekstom. Ima i ova Iiyama u Gigi, po specifikacijama deluje ok, jedino što je osvežavanje 100Hz i treba proveriti da li je podesiv po visini jer negde piše da jeste, a negde da nije. Nov je model, pa je teško i pronaći recenzije. Ima ga jeftinije u drugim radnjama.

LG 27GR75Q-B možda jeste prosek, ali koliko sam videla na netu ljudi su generalno zadovoljni, a i ova trenutna cena mu je dobra za to što nudi.
Konfiguracija je sledeca:
i5 13400f
Asus tuf 750b 750w
Kingston nv2 1tb
Kingston beast ddr4 3200 2x16gb
Deepcool ak400 digital
Asus dual rtx 4060 8GB
Asus tuf b760m-btf Wifi d4
Asus a21 plus black
Sto se tice igrica od svega pomalo (CS2, LOL, GTA itd), pored gejminga dosta ce se koristiti i u svakodnevnom radu

Oh ne, idemo ponovo Anica vs Hsv :ROFLMAO:

ontopic: Ja bih pre isao na 1440p makar bio i nesto losiji prikaz slike, ostrina i veca radna povrsina kao i dijagonala ce biti daleko primetniji upgrade od minijaturne razlike izmedju dva edge lit ips panela.
Nismo se mi nikada svađali ✌️

Ako ima stariju/slabiju grafičku, i ne planira da je menja u skorije vreme, onda 23.8''/1080p/144-165Hz.
U slučaju da ima odgovarajuću grafičku (ili planira kupovinu gpu) onda 27''/1440p/144-165Hz.

Slobodno idi na 27''/1440p/144-165Hz.
Takav monitor koristim sa starijom i najmanje duplo sporijom grafičkom (RX 580), i sve radi kako treba (mada slabo igram igre, uglavnom CS2 i još neke starije naslove u toku zime, pa mi grafička nije toliko bitna).

Vrh Dno